Zdrojem nepokojů ve Švédsku "jsou sociální problémy"

26. 5. 2013

Švédské hlavní město Stockholm bylo postiženo po dobu šesti nocí vážnými nepokoji. Bylo vypáleno až 200 automobilů, byly podpáleny školy, policejní stanice a restaurace a přes deset policistů bylo zraněno. Policie odhaduje, že nepokoje páchá asi 300 mladých lidí. Z nich bylo 30 zatčeno.

Nepokoje, které začaly na stockholmském předměstí Husby, se rozšířily na předměstí více než desítky dalších švédských měst.

Švédsko má snad nejliberálnější imigrační politiku ze všech zemí světa. Od roku 2012 přijalo více než 11 000 uprchlíků ze Sýrie a za poslední dvě desetiletí přijalo více než 100 000 Iráčanů a 40 000 Somálců. Švédsko má 9,5 milionu obyvatel. 1,8 milionu z nich jsou přistěhovalci první či druhé generace.

"Tohle je země, která zachází s přistěhovalci snad nejlépe," říká Mohammed Hassan, Bangladéšan, který studuje v nové knihovně ve čtvrti Husby. "Je to tu daleko lepší než v jakékoliv jiné evropské zemi."

Démoni, čáry a kruhy zla

26. 5. 2013 / Přemysl Janýr

Vůbec si nemyslím, že by měl člověk na svých názorech a postojích lpět a že by bylo něco chybného či dokonce nemorálního na tom, když je mění. Naopak, zpravidla to svědčí o poctivém myšlení a o snaze své představy o světě rozvíjet a diferencovat. Někdy ovšem také o opaku, například když se z horlivého komunisty se změnou režimu stane neméně horlivý antikomunista. Nad některými přemety však zůstává rozum stát. Například když někdejší apoštol postmoderny neočekávaně regraduje na pohádky o démonech a začarovaných kruzích zla.

Václav Bělohradský v Právu z 21. května komentuje sudetoněmecký diskurz v podání Berndta Posselta, jak jej ve filmovém dokumentu Řekni, kde ti Němci jsou zachytila Petra Nesvačilová (FAMU 2011). Neviděl jsem ho, nemohu k němu nic říct. Podle toho, co o něm píše Bělohradský, nejspíš neobsahuje nic překvapivého -- alespoň ne pro ty, kdo si přes neexistující systematické zpracování našich novodobých dějin dostupné informace vyhledali a zpracovali sami. Mohu pouze komentovat způsob, jakým je přijímá Bělohradský, protože je příznačný pro značnou část české veřejnosti.

K TOMU: Muriel Blaive, Dokázala se Česká republika plně vyrovnat se vzpomínkami na druhou světovou válku? ZDE

Poděkování

26. 5. 2013

Vážení čtenáři Britských listů,

Rádi bychom vám touto formou poděkovali za slova osobní účasti a milé vzpomínky na našeho manžela a tatínka, pana Milana Valacha.

Milan Valach byl dlouhodobým příznivcem Britských listů, které považoval za kritický mediální hlas.

Velmi děkujeme také všem, kteří se s ním přišli minulý čtvrtek naposledy osobně rozloučit. Bylo to pro nás velké povzbuzení, když jsme viděli, pro kolik lidí byl náš manžel a tatínek inspirující osobností.

Jménem celé rodiny děkuje Veronika Valachová, dcera.

Státníkův účetní a účetního státník

26. 5. 2013 / Marek Řezanka

V sobotním vydání Práva (25. 5. 2013, Zrada v Praze? Kecy, říká Schwarzenberg ke krizi v koalici) vyjádřil ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg své pobouření nad skutečností, že ODS vnímá postup TOP09 jako zradu.

"To jsou kecy. Máme necelý rok k příštím volbám a začíná předvolební boj... Ministr financí, který by nedbal o návratnost tak obrovské investice, by měl ihned odstoupit.

To je úkol ministra financí, aby hlídal státní pokladnu. My stojíme před dilematem, které je nutno vyslovit a promyslet."

V sobotu demonstrovaly proti geneticky modifikovaným semenům 2 miliony lidí

26. 5. 2013

Organizátoři uvádějí, že v sobotu demonstrovalo proti firmě Monsanto, která vyrábí geneticky moditikovaná semena, v USA a ve více než 50 dalších zemí celkem 2 miliony lidí.

Demonstranti chtějí upozornit na nebezpečí, které vyvolávají geneticky modifikované potraviny. Zakladatel a organizátor hnutí Tami Canal uvedl, že se protesty konaly ve 436 městěch v 52 zemích světa.

Geneticky modifikované plodiny se pěstují ze semen, které jsou vyrobeny tak, aby byly odolné vůči insekticidům a herbicidům a přidávají plodinám výživnost, nebo jinak zlepšují výnosy a zvětšují globální soběstačnost potravinami. Většina obilí, sojových bobů a bavlny ve Spojených státech je geneticky modifikována. Avšak někteří aktivisté varují, že geneticky modifikované organismy mohou vést k vážným zdravotním potížím a poškozovat životní prostředí.

Užívání geneticky modifikovaných plodin je v posledních letech zdrojem rostoucí kontroverze. Jejich odpůrci požadují povinné nálepky varující, že výrobky obsahují geneticky modifikované plodiny, i když americká federální vláda a mnoho vědců tvrdí, že je tato technologie bezpečná.

Hnutí "Pochod proti Monsantu" vzniklo teprve letos v únoru, kdy Canal vytvořil 28. února stránku na Facebooku požadující demonstraci proti praxi této firmy. Reagovaly na to dva miliony lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nečasova stupidní a zpátečnická strategie

24. 5. 2013 / Boris Cvek

Premiér Nečas v souvislosti s dostavbou jaderné elektrárny Temelín označil její příznivce za státníky, protože myslí na to, jak bude tato země vypadat za třicet let (tedy v roce 2043). Rozhodnutí o dostavbě jaderné elektrárny je podle Nečase "strategickým rozhodnutím". Znamená to de facto pokračovat ve staré energetické koncepci. To se v Česku obecně považuje za rozumné, zatímco Němci (vědecky i technologicky jeden z nejvyspělejších národů na světě), kteří se rozhodli nahradit jadernou energii alternativními zdroji, jsou u nás vnímáni jako blázni.

Nedávno (10. dubna) nicméně v nejprestižnějším vědeckém časopise na světě, mimochodem jde o časopis britský, Nature vyšel editorial "Energy crossroads", jímž se tento časopis -- pochopitelně -- staví na německou stranu. Z tohoto pohledu se jeví dostavba Temelína jako mimořádně stupidní a zpátečnická strategie. Rád bych Nečasovi a všem příznivců kapitalismu připomněl, že ekonomický rozvoj a inovace souvisejí nutně s odvahou jít dopředu a dělat svět jiným, než je. Stát na tom, že svět v technologické dimenzi bude stále stejný, je hodno brežněvovského socialismu. Cituji v překladu některé pasáže:

Sponzoring výročí ČT neetickou firmou Karlovarské minerální vody je nepřijatelný

24. 5. 2013

stížnost na generálního ředitele ČT za porušení Kodexu ČT ve věci plánovaného sponzorování výroční outdoorové kampaně ČT Karlovarskými minerálními vodami

Vážený pane předsedo Rady ČT, veřejnost již více jak dva roky aktivně bojuje za záchranu architektonického dědictví v Kyselce, jehož nikoliv nepodstatnou část vlastní Karlovarské minerální vody, a.s. (KMV). Petici, kterou k dnešnímu dni podepsalo 27 364 občanů, před rokem podpořil svým usnesením i Senát PČR (210. usnesení z 25. schůze dne 25.4.2012, senátní tisk č. 228). Magistrát města Karlovy Vary v březnu 2012 vyměřil KMV za porušení památkového zákona pokutu ve výši 1,8 milionu korun. Tuto pokutu po odvolání potvrdil i nadřízený orgán -- Krajský úřad Karlovarského kraje. Nyní je udělená pokuta předmětem soudního sporu mezi KMV a karlovarským magistrátem.

Na Slovensku byla novelizována vyhláška k označování audiovizuálních a dalších děl

24. 5. 2013

informace RRTV

1. dubna 2013 nabyla účinnosti vyhláška č. 50/2013 Z.z., jíž se novelizuje vyhláška č. 589/2007 Z.z. Ministerstva kultury Slovenské republiky, kterou se ustanovují podrobnosti o jednotném systému označování audiovizuálních děl, zvukových záznamů uměleckých výkonů, multimediálních děl, programů a jiných složek programové služby a způsobu jeho uplatňování.

Bitva o Kusajr:

Co bude znamenat vítězství na poslední syrské frontě?

24. 5. 2013

Pátý den v řadě pokračují boje o strategické syrské město Kusajr, kde se povstalci zoufale snaží zabránit provládním silám věrným Bašáru Asadovi ve vítězství, které může rozhodnout o průběhu války. Vládní tanky, dělostřelectvo a bojová letadla zasahují pozice povstalců po celém městě, zatímco ti se snaží zastavit postup pozemních jednotek odstřelovačskou taktikou. Podle povstalců je o jednu z nejhorších bitev celé války. V některých místech jsou protistrany od sebe vzdáleny pouhé tři metry.

Perspektivy západní společnosti v éře globalizace

24. 5. 2013 / Petr Sak

Fyzika hledá "teorii všeho", která by sjednocovala kvantovou teorii a obecnou teorii relativity. Domnívám se, že objektivně existuje zákon, který platí pro všechny roviny a jevy jsoucna. Určuje existenci a vývoj od celku vesmíru přes galaxie až po lidstvo a člověka. Existence jakékoliv entity je podmíněna existencí dimenze vyššího řádu, do níž je vnořena a z níž se zrodila.

Přípodotek o osivu

24. 5. 2013

Jedna maličkost ke článku Marie Fareh - "Tahle země není na prodej..."

Ačkoliv nejsem žádným příznivcem firmy Monsanto ani GMO potravin, rád bych podotkl dvě věci, píše Daniel Sterzik.

Jednak - pokud si zemědělec i dnes nekoupí kvalitní osivo, tak prostě nebude mít výnos. Jen blázen by si dneska vysel na pole obilí z loňské úrody. Kvalitní osivo nemusí být geneticky modifikované, ale vyrostlé za specifických podmínek i dohledu a kvalitně namořené. I u nás existují podniky jako Oseva a jiné, které podle určitých parametrů připravují nemodifikovaná osiva, která pak dají výnos i kolem osmi tun z hektaru. Kdyby český zemědělec vysel semena, která loni sklidil, měl by výnos sotva poloviční.

Proč by se český zbrojní průmysl měl podílet na udržování nejhoršího konfliktu od konce 2. světové války?

24. 5. 2013 / Daniel Veselý

Celkem v úděsu jsem přečetl článek Štěpána Kotrby reagující na tiskovou zprávu Nesehnutí o záměru českých zbrojařů vyvážet zbraně do konfliktních zón, mimo jiné do Konga nebo Somálska. Obstojí snad morálně Kotrbův argument, že pokud tam nebudeme dovážet zbraně my, budou tak činit jiní, přestože v případě Konga jde o nejhorší válečný konflikt od konce 2. světové války mající na svém kontě více obětí než holocaust?

Poslechnou romantické humanitární levičáctví Číňani?

24. 5. 2013 / Štěpán Kotrba

Alibismus Daniela Veselého je symptomatický pro všechnu, v zásadě křesťanskou a euroatlantickou, zločinnost. Veselý (aniž si to možná uvědomuje) vnucuje svou morálku druhým. Stejně jako Pissaro, který tak činil ve jménu Boha. A nebo stejně jako Bush, tvrdíc, že ta jeho morálka je ze všech morálek nejlepší. Klouzajíc po povrchu nevědomosti, morálně si Veselý ospravedlňuje, že by z dosahu "šílenců" odstranil vše, čím by si mohli ublížit. Ve jménu lásky k bližnímu, i kdyby ten bližní o tu jeho lásku nestál... Hlavně kvůli expanzi vlastních měřítek morálky, kvůli nadřazené roli soudce. Neřeší šílenství nenávisti, ale vypolstrovaným prostředím a svěrací kazajkou minimalizuje jeho následky a vnucuje tak svými klíči od blázince svoje hodnoty "normality". Tvrdí, že jen to je ono dobro.

V Kongu bohužel západní ani čínské zbraně místní lidi neemancipují

24. 5. 2013 / Jan Čulík

Je to genocidní válka, kterou vedou na úkor místního civilního obyvatelstva podnikatelské společnosti - jde o obrovské množství peněz, spojených se získáváním zvláštní suroviny, jíž je zapotřebí pro naše mobilní telefony. Všichni, kdo používáme mobilní telefon, jsme vinni tím, že v této věci neděláme nic. Argumentace, že kdybychom my vraždícím stranám neprodali zbraně, prodá jim je někdo horší, je nepřijatelná. To není Kotrbou vysmívaný "romantický idealismus", ale praktické myšlení. Svět nemůže dost dobře fungovat, pokud jen tak mimochodem v jedné jeho části je vyvražděno šest milionů lidí, aniž by to kohokoliv vzrušilo. Konflikt mezi Tutsii a Hutuy také nebyl místním sporem "hloupých černoušků" (Kotrbův podprahový rasismus je zjevný, "černoši se prostě mezi sebou vraždí, je to tam normální, musíme je nechat" - ne. Lidi mají spolu navzájem daleko víc společného, než si myslíme, a ti lidé v Africe myslí úplně stejně jak my!), ale byl důsledkem dlouhotrvajících nespravedlností způsobených koloniální evropskou správou. Prostě Evropané a svět mají vinu a nelze si nad těmito masakry prostě alibisticky umýt ruce. (JČ)

Nebudou-li vozit zbraně do Konga, Libye, Jemenu, Somálska a dalších zemí čeští zbrojaři, budou je tam vozit čínští zbrojaři

23. 5. 2013 / Štěpán Kotrba

Romantický havlovský idealismus vítězství pravdy a lásky nad lží a nenávistí za dvacet let ukázal, že nenastolí mír na světě, kam české zbrojovky nebudou dodávat "kouřící hlavně". Nestalo se nic. V Africe i Asii se válčí dál. Pouze zbraně české provenience nahradily čínské, běloruské a íránské kopie starých kalašnikovů, případně zastaralý arzenál milionové čínské armády, která přezbrojuje. USA své staré zbraně prodává v Jižní Americe. I Francie otevřela poválečné sklady a její zastaralé útočné pušky ovládly boj v Libyi. Rusko přezbrojuje též a tak miliony starých kalašnikovů z jejich skladů také určitě najdou své zákazníky. To je globální trh se zbraněmi.

Nesehnutí jsou naivními hipísáky, kteří se snaží pouze poškozovat český průmysl. Nikdo už jejich výkřiky nebere vážně. Český zbrojní průmysl chce pouze ty podmínky, které mají i ostatní země EU. Nic víc a nic méně. České zamini by se už jednou provždy mělo s havlismem rozžehnat.

Hydraulické štěpení?

Německo se obává o pivo

24. 5. 2013

Když přijde řeč na hydraulické štěpení, Němci se nestarají o životní prostředí, ale o možný vliv na kvalitu piva. Pivovarníci v dopise adresovaném několika ministerstvům vyjadřují obavy, že těžba břidlicového plynu může kontaminovat podzemní vodu a tak porušit zákon o čistotě piva z roku 1516.

PŘEČETLI JSME:

President, který kopl do vosího hnízda?

23. 5. 2013

Jde spíše o to, jakou reálnou hodnotu takový titul má v dnešní české společnosti a také pro ty, kteří o něj usilují. Vždyť přece není normální, že naprostá většina dnešních odborných asistentů nesoucích tíhu výuky na veřejných či státních vysokých školách má dnes podstatně vyšší úroveň odbornosti, než ti otitulovaní (lhostejno zda doc. či prof.).

O otřesné úrovni profesorů na českých vysokých školách píše Vladimír Čermák ZDE

O špičkovost až tolik nejde

23. 5. 2013 / Jan Mertl

Na Britských listech se nám opět tiše rozjela diskuse o kvalitě výzkumu, úspěšnosti, konkurenceschopnosti vědy a podobných věcech. Bohužel, jak je v Čechách v posledních letech zvykem, nese se v rovině toho, zda tedy věci jsou špičkové, efektivní anebo ne, a zda si z tohoto titulu zaslouží příslušné financování. Takto vedená diskuse je atraktivní, rádoby náročná a tvrdá, ale pro současnou dobu v podstatě zbytečná. Pokusím se ukázat proč.

Mé mladé přítelkyni IV

23. 5. 2013 / Jiří Jírovec

Přítelkyně moje, když Jan Werich natáčel v roce 1968 pořad o Praze, vysvětloval, že to město má tolik podob, kolik v něm žije lidí. Byl to vlastně takový trik, který mu umožnil říkat, co chce, protože to pak byl jeho a jen jeho pohled.

Abys pořád nečetla jen moje texty, podívej se pro změnu třeba na dějiny v podání Jana Kristeka. Jeho pohled na minulost i současnost je mnohdy napadnutelný, ale ne tak úplně. Jako ženu by Tě mohl zajímat i problém, který podle jeho názoru mají muži díky klesající frekvenci heterosexuálního sexu.

Ani prezidentské ráno by se nemělo chválit před večerem

23. 5. 2013 / František Štván

Moudrost tohoto pořekadla byla mnohokrát ověřena v praxi. Proto se prezidentu M.Zemanovi divím, že některé své nestandardní politické kroky opírá o sílu mandátu vzniklého z přímé volby. Rozhodně ho nezpochybňuji, ale mne ve výsledku opravdu nezajímá co politik či politická strana řekne či slíbí, ale co dokáže prosadit. Zároveň nejsem politický ignorant který neví, že politické sliby nelze bez příznivého rozložení politických sil v demokratické společnosti prosadit. Prostě jsem přesvědčený, že když nebudou příznivé pro Zemana, tak je nedokáže prosadit, jeho mandát bude mít ve výsledku pro voliče stejnou hodnotu jako prezidentský mandát vzniklý "zastaralým" způsobem. Pokusím se to dokázat.

Zloděj křičí: "Chyťte zloděje!"

23. 5. 2013

(Příspěvky nejsou nijak omezené či blokované, jsou ve veřejné doméně.)

Matěj Hollan

Je pár minut po půlnoci, takže si dejme tipovačku, co ráno udělá pan prezident, až se probudí:

a) ožere se a vyhlásí válku Německu,

b) ožere se a řekne něco takového, že Německo bude nuceno vyhlásit válku nám,

c) ožere se a bude nahej lítat po Chrámu Sv. Víta a křičet: "Sem katolická buzna, vy idioti!!",

d) ožere se a přizná se, že je alkoholik a odstoupí,

e) ožere se.

Matěj Hollan 99 slov Petra Šabaty:

Přišel sem do newsroomu, v komentátorským píše Šídlo vo fotbale, ale my přitom sport neděláme, my sme přece Hospodářky! Vedle vykalenej Hunzejk s Kymberákem, se jich ptám: simtě, Kumberáku, co děláš, makej vole, zítra máš autorskou stranu, si myslíš, že sem tě z Lidovek vykoupil, abys chlastal celej den na Prašivce." A ten debil mi řekl - já sem nebyl na Prašivce. "A kdes byl?" "Na tenise, ty kudrnatá píčo." Looooooooooooooool.

Petr Kamberský tak tohle musím přeposlat lidem co nesmrdej na fcb.....

Zdroj: ZDE

Svoboda dělal problémy...

23. 5. 2013 / Boris Cvek

Podle mne současné dění v pražské politice snad ani nemá cenu komentovat. Snad jen tolik: od bleskového odvolání ředitele pražského Dopravního podniku Liche, kterého tam prosadil bývalý primátor Svoboda, aby s advokátem Láskou podali sérii trestních oznámení, je jasné, že drtivá většina ODS i TOP09 stojí za starými pořádky. Svoboda prostě dělal problémy, čímž vyvolal napětí uvnitř ODS a paralyzoval její činnost, založenou na potravě z krmelce, jak Dopravní podnik nazval Láska. Naopak TOP09 žádné vnitřní spory toho druhu zjevně nemá, kontrola nad krmelcem je a zvířátka mají vystaráno. Paralyzovaná ODS vedle k paralyzování celé pražské politiky, a tak TOP09 zvolila pragmatickou cestu. Ostatně zvířátka s oranžovou srstí už jistě toužebně očekávají návrat reálné politiky a uklidnění poměrů kolem krmelce. Nejlépe se přece konzumuje, když je klid a nikdo se nedívá. Svoboda bude nejspíše časem sesazen i v rámci ODS a všechno se vrátí ke starému. Je zjevné, že nové tváře (včetně Tůmy z TOP09, který se v otázce ředitele Liche postavil na stranu Svobody, od té doby však o něm není vidu ani slechu, neboť asi pochopil, že krmelec je prostě důležité místo v lese a není dobré se do toho míchat) ani nové politické strany (TOP09) nemají žádný vliv na reálnou změnu politiky. Myslím, že Svoboda mohl odejít se ctí hned po odvolání Liche na protest proti tomu, dnes ale odchází jako ten, kdo chtěl sám sobě a veřejnosti namluvit, že ODS "je už čistá" (jak to zcela vážně a přesvědčeně tvrdil v jedněch Otázkách V. Moravce), ale narazil na realitu.

Čeští zbrojaři: chceme vozit zbraně do Konga, Libye, Jemenu, Somálska a dalších zemí

23. 5. 2013

Tisková zpráva Nesehnutí

V Brně byl zahájen další ročník veletrhu zbraní IDET. Přestože čeští zbrojaři jej prezentují jako "veletrh obranné techniky" vyjádření prezidenta české zbrojařské lobbistické organizace AOBP Jiřího Hynka dokazuje, že skutečný cíl prodejců a propagátorů zbraní je jiný. Vyvážet zbraně tam, kde panuje ozbrojené násilí, chaos, probíhají občanské války. A po státní správě obchodníci se zbraněmi žádají, aby je v tomto počínání neomezovala či ještě lépe podporovala. Tak lze číst prohlášení Jiřího Hynka na půdě Senátu ČR, kde loboval za omezení kontroly zbrojních exportů a vyšachování ministerstva zahraničních věci, coby garanta dodržování lidských práv, z povolovacího procesu na vývoz zbraní. V tomto svém projevu šéf českých zbrojních lobbistů přímo uvedl: "...exporty do Mali, Demokratické republiky Kongo, Vietnamu, Jemenu, Libye, Pákistánu, Somálska a dalších zemí, kam by rády chtěly vyvážet i české firmy."

Vivat academia, vivant professores

22. 5. 2013 / Lubomír Brožek

V blázinci se dějí roztodivné věci. Velké problémy jsou zastiňovány menšími, a ty úplně nejmenší jsou nafukovány do ohromujících rozměrů. Úplné pitomosti se pak vznášejí nad ústavní zahradou jako montgolfiéry, plněné horkým vzduchem mediálních tlachů. Blázni jsou u vytržení.

Tož se radujme. Ano, ano, už je to tady. Prezident couvl, akademická svoboda je zachráněna. A že měla namále, když její základy balancovaly na problému, který lze popsat jediným slovem: Putna. Tedy docent Putna, aby bylo jasno.

Pan docent nakonec přece jenom bude profesorem, jak na tiskové konferenci slavně zvěstoval ministr školství Petr Fiala. To je moc dobře, protože blázinec není žádný holubník. A taky potřebujeme klid na práci, že.

Na křižovatce

22. 5. 2013 / Marek Řezanka

Sleduje-li člověk delší dobu dění na české politické scéně, může ho v posledních dnech napadnout, zda se Praha nestala jakousi forbínou (z němčiny označení prostoru před jevištěm).

Odehrává se snad v Praze v malém, co bude přeneseno na celorepublikovou úroveň? V Praze je živo, radní jsou v pohybu a primátorské křeslo se výrazně kymácí.

Co nám (ne)dala kauza M. C. Putny

22. 5. 2013 / Marek Řezanka

V podstatě až dnes (22. 5. 2013) je možno se důkladněji zabývat kauzou, jíž média přisoudila mimořádný význam a která společností hýbala několik dní. Téměř hamletovská otázka zněla: Jmenovat, či nejmenovat? Miloš Zeman vyjádřil své výhrady ke jmenování M. C. Putny profesorem -- a hned se potýkal s několika závažnými obviněními:

1) Z autoritářského, totalitního (sic) chování (div se nebilo na poplach, že zde máme opět únor 1948, a vůbec se neřešilo, zda prezident smí navrženého kandidáta nejmenovat)

2) Z chování diskriminačního, kdy prý prezidentovi vadí deklarovaná homosexualita uchazeče (což prezident popřel, aby oznámil, že mu nevadí homosexualita ani zastání se práv homosexuálů, ale je pro něho nepřijatelná forma, k níž budoucí profesor ve svém protestu sáhl)

Chybí gentlemanství a prozíravost

22. 5. 2013 / Jan Čulík



Obviňte mě klidně ze zaujatosti, ale nemohu se zbavit nepříjemného pocitu, že bych měl asi taky problém s jmenováním Martina Putny profesorem. (Naštěstí se mě na to nikdo neptá.) Prostě mi nepřijde, na základě oněch dlouholetých zkušeností z práce na britských univerzitách, že se univerzitní profesor chová tak, jak se Putna chová na tom protiruském videu. Nejde mi o projevování názorů, ale o formu. Aby nebylo mýlky, je přijatelné, dokonce žádoucí, aby univerzitní profesor fungoval jako advocatus diaboli, aby zpochybňoval establishmentový status quo. Jenže jde o tu formu. Potíž je, že akademikovy argumenty by měly být věcné, neemocionální, inteligentní a uměřené. Tohle všechno přece na tom Putnově protiruském videu chybí (a politováníhodným měřítkem posunutí hodnot některých příslušníků české společnosti je to, že server IDnes označil Putnovo protiruské video za "vtipné". Naplňuje mě to tak trochu zoufalstvím, protože Putnovo protiruské video je snad všechno, ale vtipné určitě tedy ne, ledaže se v ČR už zapomnělo, co je humor.)

Zeman v Brně odmítl diskusi, slivovici i popelníček

22. 5. 2013

Přes sto lidí se v úterý odpoledne sešlo v Brně před Nejvyšším soudem, aby vyjádřili nesouhlas s počínáním prezidenta Zemana. Od prvních chvil bylo jasné, že akce nebude jen vyjádřením nesouhlasu s nejmenováním doc. Putny profesorem, ale bude mít mnohem širší záběr. Organizátoři se pokusili prezidenta Zemana při jeho příjezdu oslovit, ten však nabídku přivítání a pozvání ke krátké diskusi odmítl.

Nad "dopisem Pragováků" č. 2

22. 5. 2013 / Karel Dolejší

Dnes ráno jsem byl obeslán níže přiloženým dopisem příznivců rozhodnutí Miloše Zemana porušit vysokoškolský zákon a svévolně nejmenovat Martina C. Putnu profesorem. Tento text, z nějž navzdory akademickým titulům některých signatářů v hustých hnědých kapkách crčí resentiment a homofobie, je názornou ukázkou toho, s čím si to "levicový" prezident Miloš Zeman cíleně zahrává a jaké lidi oslovuje.

Havlismus a hájkismus

22. 5. 2013

Vážený p. dr. Hájku, k Vašemu článku Sprostota a vulgarity k homosexuálním pochodům patří. Prezident Zeman poprvé narazil na moc havlistů. Vydrží? uveřejněnému dne 21.5.2013 na http://www.protiproud.cz.

Vaše urputné přisuzování atributu tzv. "havlismu" všeho a všem, co není v souladu s Vašimi politickými a obecně světonázorovými postoji, mne dlouhodobě naplňuje rozpaky a stále více i studem. Rozpaky nad Vaší zaťatostí při nalézání stop vlivů v myšlení určitých lidí a vzniku a podobě událostí , kde, zřejmě v kodu duchovní konspirace, Vám tak blízké, tento "havlismus" sehrává iniciační roli. Stud pak nad neomaleností formy s kterou tento rádoby inspirativní , myšlenkový a názový "protiproud" vnášíte do veřejného prostoru, píše Karel Kmoch.

Levice ode zdi ke zdi

22. 5. 2013 / Štěpán Kotrba

Jaká je situace jednotlivých levicových politických stran a jejich kondice? Které jsoucí subjekty máme brát vážně a které naopak ne? To jsou otázky, které si musí klást každý "průměrný" volič, vidí-li babylón názorů, jehož hlasatelé se řadí sami mezi levici. Co je tedy "levice"?

Česká televize rozhovor s Dominikem Dukou zkreslila

22. 5. 2013

Tisková zpráva pražského arcibiskupství

Dovolujeme si Vás upozornit na nahrávku rozhovoru, který Dominik Duka poskytl redaktorce České televize 18. května 2013 - upozorňujeme, že slova pana kardinála byla vytržena z kontextu, úvaha pana kardinála měla daleko širší kontext a jinačí pointu, než že by některou stranu sporu podpořil či nepodpořil.

Pan kardinál ve skutečnosti řekl: "opravdu nemohu komentovat každou událost (...) můj názor je takový, že tady se musí kompetenčně dojít k nějakému závěru, protože si myslím, že není možné, aby ze statutárů, kteří podepisují určitá rozhodnutí, byli vlastně jenom, když to řeknu po polsky, "dziadki podpisowymi", tady se musí najít nějaká cesta. Ale myslím, že ta kauza nebyla rozhodnuta, tak bych do ní ani nevstupoval".

Studentské jaro: Jsme proti segregaci akademiků

22. 5. 2013

tisková zpráva

Brno, 22. května 2013

Výzva docentům a docentkám čekajícím na jmenování do profesorského stavu

Honorabiles paní docentky a páni docenti,

dovolte nám, abychom Vám pogratulovali k návrhu na uvedení do profesorského stavu. Cítíme však jako nezbytné Vás touto formou požádat o zvážení možnosti žádosti o předání jmenování profesorem alternativní formou.

Velice si vážíme ústupku, který pan prezident učinil a umožnil jmenování doc. Putny profesorem. Tohoto ústupku si vážíme i přes motivy, které k původnímu zápornému postoji vedly, ať už byly jakékoliv. Avšak nemůžeme souhlasit s podmíněním jmenování předáním jmenování z rukou ministra školství a nikoliv prezidenta republiky. Toto podmínění nám přijde naprosto nedůstojné a směřující k rozdělení akademické obce na plnohodnotné a podřadné akademiky. Takováto segregace je nejen naprosto nedůstojná, ale i velice riziková a pošpiňuje vážnost celého jmenování.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2013

25. 5. 2013

V dubnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 186 osob bankovním příkazem celkovou částkou 38 474,44 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v lednu 2013 částkou 5277.48 Kč.

Zůstatek byl koncem dubna 2013 160 981.38 Kč, z toho má být částka v rezervě na exekutorský projekt 166 375,59 Kč, takže výdaje na provoz Britských listů do ní zasáhly a Britské listy dlužily exekutorskému projektu 5394.21 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2013

25. 5. 2013

V březnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 185 osob bankovním příkazem celkovou částkou 48 452.45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v prosinci 2012 částkou 9744.33 Kč. Příjem z reklamy byl 16 850 Kč.

Zůstatek byl koncem března 2013 183 868.73 Kč, z toho je částka v rezervě na exekutorský projekt, 166 375,59 Kč ;finance na samotný provoz Britských listů se tedy poněkud nebezpečně snížily na pouhých 17 493.14 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.