Jak "skvěle" se mají čeští důchodci v mezinárodním srovnání?

12. 3. 2013 / Karel Dolejší

Čeští důchodci se prý mají lépe, než američtí. Tvrdí to studie francouzské finanční firmy Natixis, o níž včera široce informovala česká média. Zadavatel zkonstruoval složitý index zahrnující kromě výše příjmů např. i naději na dožití, dostupnost sociální a zdravotní péče, kvalitu životního prostředí a další faktory. Česká republika se pak mezi 150 zeměmi umístila na 17. místě před Slovenskem a USA. To se ti čeští důchodci ale mají!

Leč pochybnosti přesto hlodají a člověku to nedá. Jak vlastně vypadá táž zpráva v jiných médiích určených pro odlišné publikum? Že tam má úplně jiný spin? Apel na americké zaměstnance, aby převzali větší díl odpovědnosti za své zabezpečení ve stáří?

Ejhle, on se v USA prodává produkt důchodového spoření s názvem Natixis/Coface Us Group 401k Retirement Plan. Přitom se nezdá, že by se tomuto fondu zrovna dvakrát dařilo. To už je pořádná motivace zadat třeba i nějakou studii, která by v klientech podpořila touhu produkt zakoupit. Trochu je vyděsíme, ať platí.

A česká média samozřejmě reklamu tvářící se jako nezávislá studie přespinovala, aby posloužila coby omluva asociální politiky Nečasovy vlády...

Vždyť co by ti důchodci ještě chtěli. Mají se líp než Američané!

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 12.3. 2013