PŘED VOLBAMI:

S nebezpečným přechodem nebudeme dělat nic

24. 8. 2012 / Pavel Kelly-Tychtl

Ozývám se po delší době, píše Pavel Tychtl. Tentokrát po návratu z dovolené v Čechách. Již několik let sleduji nebezpečnou situaci na přechodu pro chodce v Chýnově - přechod je na hlavním náměstí, kterým prochází hlavní tah na Jihlavu. Obrátil jsem se na starostu Chýnova - připojuji korespondenci. Reakce myslím, dobře ilustruje současnou situaci v Čechách - apatii občanů na jedné straně a neschopnost a aroganci představitelů veřejné správy na straně druhé.


From: Pavel.TYCHTL
To: tajemnik@chynov.eu
Cc: podatelna@chynov.eu
Sent: Wednesday, August 22, 2012 5:10 PM
Subject: Přechod pro chodce na hlavním náměstí v Chýnově

Vážení,

Obracím se na vás v záležitosti přechodu pro chodce na hlavním náměstí v Chýnově. Sleduji situaci dlouhodobě a považuji ji za velmi neuspokojivou. Přechod je velmi špatně označen a projíždějící automobily v drtivé většině případů před přechodem nestaví, naopak projíždějí rychlostí přesahující povolených 50 km za hodinu. Důsledkem je situace nebezpečná pro chodce a je jen otázkou času, kdy bude na přechodu někdo vážně zraněn. Podle mých informací byla již v listopadu minulého roku sražena projíždějícím automobilem paní, která se snažila přes přechod přejít.

Jistě souhlasíte, že situace je dlouhodobě neudržitelná a vyžaduje neodkladné řešení. Navrhují uvažovat o následujících možnostech:

1. Domluvit s místní služebnou Policie ČR (cca 50 m od přechodu) na pravidelném hlídkování u přechodu a zastavování řidičů, kteří před přechodem nezpomalí a nedají přednost chodcům. V případě pravidelných kontrol po delší dobu může dojít k pozitivnímu výsledku.

2. Umístit před přechod figurínu policisty (která se nachází v současné době v zatáčce směrem na Tábor), což může vést k příznivému psychologickému efektu na řidiče projíždějící Chýnovem.

3. Přechod řádně vyznačit vodorovným výstražným znamením na vozovce a zároveň umístit výstražné cedule, již několik metrů před přechodem (v současné době je umístěna pouze jedna z každé strany a je snadné je přehlédnout).

4. Zřídit před přechodem zpomalovací práh, který donutí řidiče zpomalit.

5. Přechod řádně osvětlit, aby byl viditelný i v nočních hodinách a zřídit světelnou signalizaci i v denním čase. Těším se na vaší odpověď a na informace o opatřeních, která připravujete k řádnému zabezpečení přechodu, která by umožnila bezpečný pohyb pro pěší a snížila současné riziko vážné nehody.

Děkuji,

Pavel Tychtl


From: Václav Zadražil, MU Chýnov mailto:tajemník@chynov.eu
Sent: Friday, August 24, 2012 9:59 AM
To: TYCHTL Pavel (COMM)

Subject: Re: Přechod pro chodce na hlavním náměstí v Chýnově

Vážený pane,

Vaše připomínky přechodu pro chodce v Chýnově na náměstí přeposílám kompetentním orgánům, tj. vlastníkovi a správci komunikace I/19 ŘSD České Budějovice a Policii ČR, Okresní ředitelství Tábor.

V naší kompetenci je v podstatě pouze osvětlení, které bude letos řešeno v souvislosti s výměnou sloupů VO a svítidel. Jinak Vám pouze sdělím svůj názor, že je velmi nepravděpodobné, že by mohl u přechodu stát policista. Sedm příslušníků Policie ČR má na starosti prostor od Choustníku do Dolní Hrachovice a to 24 hodin denně, navíc ještě slouží v Sezimově Ústí. Takže jsme rádi, když, občas ve školním roce ráno při příchodu dětí, jsou přítomni u přechodu u základní školy. K zahájení školního roku bude figurína policisty přemístěna k přechodu ke škole tak, jako v minulých letech. Zpomalovací práh na silnici I/19 není v naší kompetenci a řidiči by své povinnosti vyplývající z vyhlášky měli znát.

Těším se na vybudování obchvatu Chýnova, který by situaci v dopravě v Chýnově hodně ulehčil. ŘSD začalo s výkupy pozemků, územní rozhodnutí je v platnosti tak to snad bude již brzy.

S pozdravem

Mgr. Pavel Eybert v.r., starosta



From: Pavel.TYCHTL

To: tajemnik@chynov.eu
Sent: Friday, August 24, 2012 10:51 AM

Subject: RE: Přechod pro chodce na hlavním náměstí v Chýnově

Vážený pane starosto,

Děkuji za Vaši promptní odpověď. Zajímalo by mne, zda již bylo v minulosti v záležitosti přechodu pro chodce jednáno s /19 ŘSD České Budějovice a Policií ČR, Okresní ředitelství Tábor. Pokud ano, jaký byl výsledek? Je možné objednat další figurínu policisty a umístit ji před přechod?

Děkuji a těším se na Váši odpověď,

Pavel Tychtl


From: Václav Zadražil, MU Chýnov
Sent: Friday, August 24, 2012 11:31 AM
To: TYCHTL Pavel (COMM)

Subject: Re: Přechod pro chodce na hlavním náměstí v Chýnově

Ano, jednáno bylo. ŘSD přechod zřídilo na naši žádost. Umístění schvaloval dopravní inženýr Policie ČR, ředitelství Tábor. Město ani Městský úřad kompetencí nemá. V současné době neplánujeme další nákup figuríny policisty, neboť máme za to, že nadměrné užívání pak nemá efekt. Co se týká sražení paní, tak to nebylo na přechodu, ale mimo.
P.Eybert

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 24.8. 2012