Američanům hrozí hlad. Kongres chce šetřit na potravinových poukázkách

23. 8. 2012

Takřka každý pátý Američan si vloni někdy během roku nemohl dovolit nákup potravin, které potřeboval. Kongres nyní kvůli neshodě o rozpočtu na příští rok zvažuje škrty ve výdajích na potravinové poukázky, a to v době, kdy uhodilo historické sucho a ceny potravin po celé zemi stoupají.

Průzkum Gallupova ústavu ukázal že v roce 2011 18,2% Američanů někdy nemělo dostatek peněz na nákup potřebných potravin. V 15 státech to za posledních dvanáct měsíců postihlo každého pátého.

80% plochy zemědělské půdy v USA letos zasáhlo sucho historických rozměrů a ministerstvo zemědělství předpovídá, že ceny masa a mléčných výrobků se do dvou měsíců zdvojnásobí. Zvýšení cen potravin obsahujících mouku a cereálie se očekává během 10-12 měsíců.

Počet Američanů kteří měli problémy s obstaráním potravin byl zatím nejvyšší koncem roku 2008 v době hluboké recese. Tehdy dosáhl 19,5%.

Kvůli hrozbě automatických rozpočtových škrtů, která je důsledkem chybějící dohody o rozpočtu mezi demokratickým prezidentem a republikánským Kongresem, se nyní uvažuje o škrtech v programu Supplemental Nutrition Assistance Program (SNAP), který zajišťuje poukázky na potraviny pro lidi v nouzi. Ten je součástí rozpočtových požadavků ministerstva zemědělství. Senátní návrh by snížil výdaje na tento program o 4,4 miliardy dolarů během deseti let, což by znamenalo, že každý měsíc by zhruba 500 000 domácností přišlo o 90 dolarů této pomoci. Návrh Sněmovny reprezentantů počítá dokonce s úsporou 16 miliard dolarů a zhruba 1,8 milionu lidí by z programu vyloučil. Škrty nejvíce ohrožují seniory, děti, manuálně pracující a také obyvatele jižních států Unie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 23.8. 2012