Britská vláda by měla oživit ekonomiku stejným rozhazováním peněz jako při olympijských hrách

15. 8. 2012

Britská vláda nám ukázala, že umí utrácet okázale, když si zamane. Stamiliony liber (miliardy korun) vydala pro olympijské hry na několik málo budov, na získávání medailí a na zábavu pro svět. Jestliže se britská vláda odváží vydat 9,3 miliard liber (300 miliard Kč!) na olympijské hry, krátkodobou záležitost několika dní, jistě může udělat totéž pro britskou ekonomiku, píše konzervativní komentátor Simon Jenkins v deníku Guardian.

Britská hospodářská politika je jako olympijský park bez sportovců. Zůstává v naprosté nehybnosti. Více než 325 miliard liber (10 400 miliard Kč) "napumpovala do ekonomiky" Anglická ústřední banka, jenže to jsou peníze, které se do ekonomiky nedostaly. Jsou v bankovním sklepení. Mým poučením z olympijských her by bylo vyjít do ulic a napumpovat to do ekonomiky pořádně. Ekonomika je hluboce v pasti nedostatečné likvidity, potřebuje nadaného génia, jako byl Danny Boyle, autor zahajovacího večera při olympijských hrách, který dokázal vyplýtvat šedesát milionů liber jen na tři hodiny štěstí.

Nejlepším olympijským dědictvím by bylo vrátit daňovým poplatníkům ty peníze, které organizátor olympijských her v Londýně Sebastian Coe požadoval, aby na ně dostal před sedmi lety. Znamenalo by to, že Anglická banka dá každé rodině letos na podzim 1000 liber (32 000 Kč) a nařídí britským rodinám, aby to utratily před Vánocemi.

Takový "nekonvenční monetarismus" už začíná lidi přesvědčovat. Hovořil o něm tento týden i Adam Posen, odcházející člen měnového výboru Anglické banky, když ji kritizoval za neefektivní "kvantitativní uvolňování".

Rozhazování peněz z vrtulníků by bylo odvážné a výstřední. Bylo by zapotřebí, aby vláda natiskla asi 20 miliard liber (640 miliard Kč) nových peněz, což je pravděpodobně celková částka, kolik nás stály olympijské hry. Avšak kdyby se tyto peníze lidem rozházely do ulic z vrtulníků, dostalo by se to do ekonomiky právě tam, kde je toho nejvíc zapotřebí: podpořilo by to utrácení v obchodech. Velmi by to pomohlo ekonomice, která trpí nezaměstnaností a přiškrcenou poptávkou a olympijský úsměv by se vrátil do všech tváří.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 15.8. 2012