Německý prezident vyhrožoval šéfredaktorovi, bude zřejmě muset odstoupit

4. 1. 2012

Německý prezident Christian Wullf se octl pod rostoucím tlakem aby odstoupil. Vyšlo totiž najevo, že se pokusil zastrašit Kaie Diekmanna, šéfredaktora bulvárního deníku Bild, aby netiskl o něm kritický článek. Německý tisk se sjednotil v odsouzení prezidenta Wullfa.

Wullf nechal Diekmannovi zuřivou hlasovou zprávu na záznamníku. Řekl mu, že pokud nepotlačí článek o jeho osobních financích "bude válka".

Wullf, důležitý spojenec kancléřky Angely Merkelové a také křesťanský demokrat, přijal od manželky bohatého podnikatele velkou soukromou půjčku. Bild zjistil, že Wullf dostal půl milionu euro od manželky kamaráda Egona Geerkense. Splácí to s úrokem 4 procenta, o 1 procento nižším, než je běžná bankovní úroková míra. O dva dny později Wullf zatelefonoval šéfredaktorovi Diekmannovi a omluvil se mu.

Vlivný deník Financial Times Deutschland vyzval Wullfa, aby odstoupil. Süddeutsche Zeitung charakterizoval prezidentovo jednání s médii jako "naivní a drzé". List dodal chladně: "Úřad je zjevně pro Wullfa příliš významný."

Podrobnosti v angličtině ZDE C

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 4.1. 2012