Írán varoval USA, aby neposílaly letadlovou loď do Perského zálivu

3. 1. 2012

Írán dnes varoval Spojené státy, aby "do regionu Perského zálivu" nevracely letadlovou loď. Generálmajor Ataolláh Salehí, hlavní velitel íránské armády, prohlásil, že varování "nebude opakovat". Informovala o tom státní agentura IRNA.

Podle Sálehího nebude jeho země přijímat žádná iracionální opatření, nicméně je připravena vážně reagovat na jakoukoliv hrozbu.

Americká 5. flotila, která v regionu hlídkuje, má základnu v Bahrajnu. Na íránské vyjádření zatím bezprostředně nereagovala.

Írán v pondělí dokončil velké námořní cvičení v mezinárodních vodách regionu, během nějž byly otestovány dva typy raket.

Minulý týden Teherán oznámil, že jeho vojenské letouny identifikovaly americkou letadlovou loď hlídkující v oblasti, kde probíhaly manévry. Státní média přinesla snímky plavidla. V regionu se nachází letadlová loď USS John C. Stennis a státní server Press TV dnes oznámil, že na snímcích byla právě tato loď.

Západní diplomaté minulý týden popsali námořní cvičení jako další důkaz problematického chování Íránu. V případě útoku Írán hozí zablokovat Hormuzský průliv, kterým prochází zhruba třetina světové ropy dopravované tankery a zhruba pětina veškeré světové ropy. Mluvčí americké 5. flotily řekl, že se Írán hrozbou vyřadil ze světového společenství a že by jakékoliv přerušení dodávek "nebylo tolerováno".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 3.1. 2012