Je zcela nerealistické, aby si mohl reportér místních novin pořídit hypotéku

17. 5. 2011

Seriál Místo nahoře jsem sledoval. Jen na základě své zkušenosti vím, že novinářská tematika tam je pojata úplně mimo mísu. Víte, jaký plat mají novináři v regionálním tisku? Není to tak dlouho, kdy ta částka dosahovala 11 000 hrubého. Takže by si novinář Kadlec (herec O Vetchý, který se mj. v ČR jako řada dalších českých herců propůjčuje pravicové propagandě) těžko mohl dovolit takový palác. Dokonce i práce jeho neschopného nadřízeného byla asi karikována, když onen pak psal sloupky "třemi větami"...atd., píše Daniel Veselý.

Pozn. JČ: K tomu je nutno dodat, že se by zřejmě ani rodině údržbáře Lukeše nepodařilo z platu paní Lukešové, zdravotní laborantky, a nočních Lukešových přívydělků za závoznictví platit hypotéku za dům v luxusním satelitu.

Nejde o to, co je pravda, ale jaký obraz skutečnosti Česká televize svými seriály vytváří a co jimi lidem vštěpuje.

Otázka samozřejmě je, jak to potom všechno funguje v divákově mysli. Jako útěšná propaganda, anebo naopak jako protipropaganda. Jinými slovy, nechá se obrazem světa, který prezentuje Česká televize, divák ukolébat a navzdory tomu, co vidí kolem sebe, se nechá přesvědčit, že pravý obraz je ten v televizi, anebo ho naopak rozpory mezi tím, co sám vidí, a co se mu prezentuje na obrazovce, vede k tomu, že v důsledku nepřesvědčivosti určitých rysů vidění světa České televize pak iritovaně a nekriticky odmítá všechno, co mu tato instituce předkládá?

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 17.5. 2011