15. 4. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 4. 2009

Proč bylo Bushovo prezidenství taková katastrofa

Bývalý prezident George Bush a někteří jeho poradci z Bílého domu se tento týden sjeli do Dallasu a plánují tam založení budoucího "Ústavu pro politiku George W. Bushe". Ten institut by se ale spíš měl jmenovat "Bushův ústav pro studium manažerského selhání", míní ironicky komentátor deníku Washington Post Richard Cohen. Ústav by měl studovat, proč bylo Bushovo prezidentství taková katastrofa. To je prý úkol tak velký jako samotný Texas.

Bushovy výsledky byly skutečně pozoruhodné. Odešel z úřadu s nejnižší podporou voličů za posledních 60 let, zahájil dvě války, které dodneška neskončily, a národ přivedl do nejhlubší recese od Velké deprese z třicátých let. Pokud je pravda, že se učíme z chyb, Bushových osm let představuje skutečnou bonanzu poučení.

Bushovo prezidentské období se přímo nabízí podrobnějšími studiu vzhledem k tomu, jak obrovsky manažersky nekompetentní bylo. Je to ironické, i když Bush ironii nerozumí. Bush totiž údajně studoval management.

Konvenční moudrost zastává názor, že zvorání války v Iráku bylo důsledkem ideologie, která zešílela. Možná. Ale byl to také příklad strašně nekompetentního řízení. Ať jste tuto válku podporovali, nebo jste byli proti ní, musíte uznat, že měla skončit už před lety a neměla zůstat hnisajícím debaklem.

Bushův ministr obrany totiž trval na tom, aby se válka v Iráku vedla s nedostatečným počtem vojáků a pak, když byla země okupována, vyslal do země příliš málo vojáků, aby tam udržovali zákonnost a pořádek. Situace se ještě drasticky zhoršila, když Paul Bremer, Rumsfeldem jmenovaný vicekrál pro Irák, rozpustil iráckou armádu, a tak osvobodil množství dobře ozbrojených a nezaměstnaných mladých mužů, aby zemi rozstříleli. Bremer také čistkami odstranil členy strany Baath z vlády, takže v důležitých postaveních nebyl nikdo, kdo by něco uměl. To, jak vyplývá z důkazů, přesně odráželo situaci v Bushově Bílém domě.

Válka v Afghánistánu byla vedena stejně pitomě. Dobří manažeři vědí, jak dělat správná rozhodnutí. Bush se chybně rozhodl dát přednost Iráku před Afghánistánem, ale obě války se rozhodl vést levně - bez zavedení všeobecné vojenské povinnosti, bez zvýšení daní, bez jakýchkoliv obětí od veřejnosti.

Bushův ústav pro studium manažerského selhání by měl také analyzovat, jak to, že si Bushova vláda povšimla až tak pozdě, že se Spojené státy propadají do hluboké recese. Zároveň by se mělo studovat, jak je možné, že různí finanční "odborníci", jmenovaní Bushem, jaksi zapomněli regulovat bankovnictví, pojišťovnictví, sektor nemovitostí a hypoték. (Zmínil jsem se o Bushových "úspěších" při hurikánu Katrina? Ne? Radši se o tom zmiňovat ani nebudu.)

Bush a jeho poradci by taky měli věnovat svůj čas tomu, co se stalo na ministerstvu spravedlnosti. Bylo zpolitizováno a mělo tak nekompetentní vedení, že si toho všiml dokonce i Senát. Američtí vládní právníci museli mít příslušný ideologický zápal, ústava byla interpretována, jako bychom žili v monarchii, a proces s Tedem Stevensem byl zvorán do takové míry, že byl obžalovaný propuštěn. Ministr spravedlnosti Alberto Gonzales, Bushův kamarád, byl pod dohledem Hariet Miersové z Bílého domu, staré Bushovy kamarádky, jejíž kvalifikací pro tuto práci bylo, že to byla stará Bushova kamarádka.

Pokud budou Bush a jeho poradci také řešit svou politiku, měli by se zeptat Karla Rova, co se stalo. Rove zredukoval Republikánskou stranu na sebe, na Rusha LImbaugha a na několik červených kravat v Kongresu, jejichž jména zná jen on. Ten by nás měl z mnohého poučit.

Bushovo prezidentské období má v sobě tolik poučení, že by se jím všichni měli zabývat dlouho do noci. Pokud není příliš pozdě - zejména pro ty, kteří jsou už kritičtí vůči Baracku Obamovi - rád bych doporučil pokoru.

Kompletní článek v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       15. 4. 2009
15. 4. 2009 Peak Oil: Má někdo samopal, který nepotřebuje?
15. 4. 2009 Stratfor: Obamova strategie na summitech
15. 4. 2009 Proč bylo Bushovo prezidenství taková katastrofa
15. 4. 2009 Britští konzervativci: Trhy musejí sloužit dobru společnosti
14. 4. 2009 Finanční predátoři, Island a potřeba nového světového měnového systému Jindřich  Kalous
15. 4. 2009 Krugman: Rakousko je horkým kandidátem na státní bankrot
16. 4. 2009 Talibán sbírá peníze v pákistánském Karáčí
15. 4. 2009 Británie stíhána za to, že nevynucuje zákony EU o ochraně osobních údajů
15. 4. 2009 O významném zatčení, neboli Palcové titulky, které mohou pomoci v boji proti AIDS Uwe  Ladwig
15. 4. 2009 Anti-copyright v češtině
15. 4. 2009 Americké komunity tisknou lokální měny
14. 4. 2009 Válka, mír a politická moc
14. 4. 2009 Pokud záchranný balíček selže: Dostane někdo padáka?
14. 4. 2009 Kanadské zprávy o Haiti a Kubě Miloš  Kaláb
14. 4. 2009 Krize horší než zemětřesení? Lubomír  Lédl
14. 4. 2009 Co namísto kapitalismu a socialismu?
13. 4. 2009 Honba na čarodějnice na Filozofické fakultě univerzity Karlovy? Jan  Čulík
14. 4. 2009 Obama prý přijal Bushovu myšlenku globálních konvenčních úderů
14. 4. 2009 Kandidát SPD na kancléře chce stáhnout americké jaderné zbraně z německého území
14. 4. 2009 Yes We Can: Stačilo pouze vyměnit srp a kladivo za fotku Manhattanu Jan  Smolák
14. 4. 2009 Jak přemýšlet o literatuře? Lukáš  Borovička
10. 4. 2009 Robert Pynsent mýtoborný - a mýtotvorný Jiří  Holý
13. 4. 2009 K čemu je nám předsednictví v EU?!? Ladislav  Žák
12. 4. 2009 Hospodaření OSBL za březen 2009