5. 10. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 10. 2005

Péče o umírající je v ČR nedostatečná

tisková informace s komentářem

Péče o umírající je v ČR nedostatečná, možnost žít svůj život důstojně až do konce, má jen malé procento lidí, tvrdí aktivisté.

Venku pulsuje život, je lákavý svými možnostmi, zdá se být bezproblémový, šťastný, úspěšný a dlouhý. Málokdo z těch, které potkávám a míjím, na jejich uspěchané cestě k lepším zítřkům, si ale uvědomuje, že to všechno jednoho dne skončí. Jaká bude jejich poslední cesta? Kdo a jakým způsobem se postará o jejich důstojný konec, v němž hmotné statky už pro ně nebudou mít vůbec žádnou cenu? Ne cesta životem, ale často cesta ke smrti je ta nejtěžší.

Podle výzkumné zprávy "Umírání a paliativní péče v ČR" Občanského sdružení Cesta domů , která shrnuje výsledky výzkumu stavu péče o umírající v naší zemi bylo potvrzeno, že kvalita péče o umírající je v ČR silně nedostatečná a že mnoho umírajících strádá zbytečným utrpením, fyzickým i psychickým, kterému by bylo možné předejít. Podle této zprávy je kvalitní péče o umírající v ČR dostupná jen velmi malé části umírajících.

Specializovaná péče je dokonce dostupná pouze 1% umírajících. Veřejnost není s touto péčí poskytovanou nevyléčitelně nemocným a umírajícím spokojena a existuje velký rozpor mezi preferencemi veřejnosti a současným způsobem poskytování této péče. Zpráva konstatuje, že přes 70 % všech úmrtí nastává v nemocnici, léčebně dlouhodobě nemocných, či domově důchodců, přitom podle zprávy 80 % z dotázaných, kteří se k této otázce v průzkumu veřejného mínění vyjádřili, si však nepřeje v tomto prostředí zemřít.

Zpráva potvrdila i to, co je už všeobecně známo : Komunikace mezi lékaři a pacienty o diagnóze a prognóze je většinou neempatická a má značně kolísavou a celkově nedostatečnou úroveň. 90% dotázaných mladých lékařů se například cítí být nepřipraveno komunikovat s umírajícím a jeho rodinou. Také účast pacienta a rodiny na důležitých rozhodnutích o léčbě je spíše výjimkou a podpora rodin, které se rozhodnou o umírajícího pacienta pečovat doma, je naprosto neuspokojivá.

Navíc žádná součást systému zdravotní a sociální péče nevěnuje systematickou pozornost pozůstalým. Financování péče o umírající je nevyhovující, často demotivující a zásadně omezuje její koncepční dlouhodobý rozvoj.Vzdělávání zdravotníků v této oblasti je rovněž neuspokojivé. Tolik stručná fakta, z nichž většinu mohu z osobní zkušenosti potvrdit. Hovořil jsem také s řadou lidí ze zahraničí a je nepochybné, že v této oblasti, tolik důležité pro člověka, stále zaostáváme za světem.

V návaznosti na tuto zprávu předložil také kolektiv autorů projektu návrh Koncepce paliativní péče v ČR. Tento návrh vychází z dosavadních zahraničních i domácích zkušeností a udává cíle dalšího rozvoje obecné i specializované péče o umírající. Krom toho navrhuje základní prvky efektivního systému organizování a poskytování paliativní péče, pojmenovává potřebné legislativní a organizační změny a doporučuje další kroky, které jsou potřebné k úspěšnému rozvoji kvalitní péče o nevyléčitelně nemocné a umírající.

Tento návrh je zcela v souladu s doporučením Výboru ministrů Rady Evropy členským státům o organizaci paliativní péče. Dokument klade důraz na paliativní péči jako významnou součást systému zdravotnických služeb, definuje základní pojmy a shrnuje zkušenosti z mnoha zemí. Podle Občanského sdružení Cesta domů jsou nyní na tahu zákonodárci. "Přicházíme, abychom se domluvili jak dál", řekla MUDr. Marie Svatošová ve svém příspěvku 17. 5. 2004 v Senátu Parlamentu ČR.

Základní informace o Občanském sdružení Cesta domů :

Cesta domů je občanské sdružení, které podporuje rozvoj paliativní péče v České republice. Činnost sdružení se zaměřuje na dvě navzájem se doplňující oblasti: založilo a provozuje v Praze domácí hospic, který nabízí konkrétní pomoc rodinám, které se rozhodly pečovat o své umírající blízké doma, a usiluje o strukturální společenské a legislativní změny, které by umožnily rozšíření kvalitní péče o umírající v České republice.

Projekt Paliativní péče v České republice byl financován z programu Public Health Nadace Open Society Fund Praha. Řešitelem projektu bylo hospicové občanské sdružení Cesta domů.

Občanské sdružení Cesta domů provozuje také portál Umírání, kde mohou občané nalézt velké množství užitečných informací a rad, s možností individuální konzultace...

                 
Obsah vydání       5. 10. 2005
5. 10. 2005 Britská vláda kriminalizuje pokojné protesty
5. 10. 2005 Proč chce Jaromír Štětina zrušit komunisty? Jan  Čulík
5. 10. 2005 Josef Bouška: "Vy na Západě našemu antikomunismu nikdy nemůžete rozumět" Jan  Čulík
5. 10. 2005 Mea culpa Fabiano  Golgo
5. 10. 2005 Proč by měli mít homosexuálové stejná práva jako ostatní lidé? Fabiano  Golgo
5. 10. 2005 Xenofobie v Britských listech
5. 10. 2005 Post coitum Milan  Ohnisko
6. 10. 2005 Late towards the morning Karel  Hlaváček
5. 10. 2005 Budou o Karolině místo odborníků rozhodovat politici? Marta  Pilařová
5. 10. 2005 Michael  Marčák
5. 10. 2005 Chvála podivných teorií... Štefan  Švec
5. 10. 2005 Literárky bez Patočky Štěpán  Kotrba
5. 10. 2005 Miliarda lidí zemře na kouření
5. 10. 2005 Rakousko nezadržitelně rudne Richard  Seemann
5. 10. 2005 Tradice sociálních stran Oskar  Krejčí
5. 10. 2005 Laborem Exercens Jan  Pavel II.
5. 10. 2005 Spodní proudy Igor  Záruba
5. 10. 2005 Romové obviňují mezivládní organizaci ze zatajování informací a netransparentnosti
5. 10. 2005 Sin City -- skvělá forma s podprůměrným obsahem Milan  Černý
5. 10. 2005 V jakési Chimérii Petr  Pospíchal
5. 10. 2005 Francie: Armáda zasáhla proti námořníkům, přístavní dělníci se vzbouřili Petr  Jindra
5. 10. 2005 Nejsem českým intelektuálem, souhlasím s Klausem
5. 10. 2005 Péče o umírající je v ČR nedostatečná Jan  Paul
4. 10. 2005 Bude 21. století ve znamení Asie? František  Mrázek
4. 10. 2005 Opilí bezdomovci v Praze u Anděla? Nemusí to být problém... Jan  Čulík
3. 9. 2005 Hospodaření OSBL za srpen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce