29. 6. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 6. 2005

Izraelský voják odsouzen za zabití britského studenta

Dvouleté úsilí jedné britské rodiny dosáhnout spravedlnosti za smrt jejího syna bylo konečně korunováno úspěchem, když byl v úterý odsouzen izraelský armádní ostřelovač za zabití Toma Hurndalla, jednadvacetiletého studenta. Hurndall byl v roce 2003 střelen do hlavy, když převáděl děti palestinských uprchlíků během bojů v pásmu Gaza do bezpečí. Až do loňského roku existoval v persistentním vegetativním stavu.

Izraelská armáda se původně Hurndallovým zabitím odmítla vůbec zabývat, avšak houževnatost jeho britských rodičů, matky učitelky Jocelyn, otce právníka Anthonyho a dvou Hurndallových sourozenců - nakonec prokázala, že původní zpráva izraelské armády o okolnostech Hurndallova vážného zranění byla zcela vylhána.

Izraelská armáda původně tvrdila, že Hurndall byl oblečen ve vojenské uniformě a měl v ruce samopal. Svědkové prokázali, že měl na sobě ostře žlutou bundu, zbraň neměl a pomáhal dětem, ukrýt se do bezpečí před tanky.

Anthony Hurndall konstatoval, že případ zabití jeho syna se dostal v Izraeli k soudu jen proto, protože jeho rodina měla finanční zdroje a vliv k tomu izraelské soudnictví donutit. Dodal, že něco takového je luxusem, jaký si nemohou dovolit rodiny stovek Palestinců, usmrcených izraelskými vojáky v posledních letech.

Anthony Hurndall vyjádřil uspokojení, že byl odsouzen voják, který na jeho syna vystřelil, avšak dodal, že měli být souzeni jeho velitelé. "Myslím, že odsouzený voják je obětním beránkem, který byl obětován na oltář izraelské politiky," uvedl Hurndall a obvinil Izrael, že praktikuje politiku v jejímž rámci je "přijatelné" střílet civilisty. Izraelská vláda to popírá.

Okolnosti případu vyšetřila Hurndallova maminka, která se vzdala svého zaměstnání v Británii a vydala se na místo, kde byl její syn vážně postřelen.

Jak uvádí britský konzervativní list Daily Telegraph, paní Hurndallová však nepropadla nenávisti, jíž by se stala většina rodičů, kteři by přišli o dítě za takových okolností. Nezačala se rozčilovat ani, když se ukázalo, že šek, který paní Hurndallové poskytla izraelská vláda na uhrazení nákladů na odvezení syna v komatu do Londýna, zůstal neproplacen.

Nerozčilovala se ani, když u izraelského soudu argumentovali právníci, zastupující izraelskou armádu, že její syn nezemřel v důsledku vážného zranění střelbou, ale v důsledku nekompetentnosti britských lékařů v Londýně. Anthony Hurndall neprotestoval, když jeho dvacetiletý druhý syn Billy byl zatčen izraelskými úřady na letišti v Tel Avivu a bylo mu znemožněno účastnit se soudního řízení.

Izraelský voják Taysir (beduín, člen izraelské arabské menšiny) byl shledán vinným ze zabití a z pěti dalších trestných činů bránění průchodu vojenské spravedlnosti, protože o incidentu lhal. Rozsudek bude vynesen později. Čelí možnému trestu dvaceti let vězení.

Sophie Hurndallová, 25, uvedla, že je vůči Taysirovi plna hněvu, ale že si také uvědomuje, že je jen obětním beránkem a že byl odsouzen namísto vysokých izraelských činitelů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       29. 6. 2005
29. 6. 2005 Prezident Bush se pokusil televizním projevem posílit podporu Američanů pro válku v Iráku
29. 6. 2005 Podvod projektů v rámci "veřejněsoukromých partnerství"
29. 6. 2005 Izraelský voják odsouzen za zabití britského studenta
29. 6. 2005 Veselé kraviny Bohumil  Kartous
29. 6. 2005 Zpráva o tom, že Evropa pro ústavu dozrála Lukáš  Jelínek
29. 6. 2005 Dálnice D8 - kapitulace se nekoná, ministr Ambrozek by měl odstoupit Karel  Vaníček
29. 6. 2005 České banky jsou špatně regulovány
28. 6. 2005 Jak se vyhnout vykořisťování klientů velkými bankami
28. 6. 2005 Ani v Lotyšsku se neplatí bankovní poplatky
28. 6. 2005 Šéfové bank dělají z českých zákazníků idioty - v Británii občan bance neplatí ŽÁDNÉ poplatky Jan  Čulík, Josef  Vít
29. 6. 2005 Divoký odsun
29. 6. 2005 Odsun sudetských Němců byl morálně zcela oprávněný Milan  Valach
29. 6. 2005 Výsměch lidskosti
29. 6. 2005 Vatikán zahajuje svatořečení Jana Pavla II.
29. 6. 2005 Znovu o ekonomice a o etice Jindřich  Kalous
29. 6. 2005 Zdá se, že USA nejsou jen hamburgery a Bush... Josef  Provazník
28. 6. 2005 Rozvojové země léčí schizofreniky daleko úspěšněji než Západ
27. 6. 2005 Chěli byste raději bydlet vedle jaderné, anebo větrné elektrárny?
22. 11. 2003 Adresy redakce
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí
8. 6. 2005 Hospodaření OSBL za květen 2005