29. 6. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 6. 2005

O vyrovnání se s minulostí:

Zdá se, že USA nejsou jen hamburgery a Bush...

Asi žádná jiná země v dnešním světě nevzbuzuje tak rozporuplné reakce jako USA a téměř každému z nás se vybaví v souvislosti s touto "zemí neomezených možností", něco jiného. Např. člověk gurmán se jistě jen ušklíbne při pomyšlení na hamburgery a colu, které jsou považovány, možná trochu nespravedlivě, za americké to národní jídlo. Ale ruku na srdce, je pravá česká knedlo-vepřo-zelo o tolik zdravější? Sice jí nezapíjíme sladkou colou, ale ono v tom našem národním nápoji toho cukru také není zrovna málo.

Estét a vyznavač antického smyslu pro krásu těla by jistě promluvil o tom, že nikde jinde než v USA neviděl tolik lidí s tak vysokou nadváhou. Pravda skutečně je, že to tvrdí většina mých známých, kteří Spojené státy americké navštívili a dokonce i samotní Američané, se kterými jsem s k podobnému tématu dostal, s tímto názorem souhlasí. Jak jsme na tom ale my? Češi tlouštíci sice asi nedosahují takových kardinálních rozměrů, ale, co se týká obezity, patříme v Evropě mezi nejtlustší národy. O tom by lépe mohli pohovořit čeští lékaři v souvislosti s cévními a dalšími chorobami, které tloušťku mnohdy doprovázejí.

Člověk s kulturními zájmy, či snad rovnou intelektuál (pokud toto označení dnes nezní v ČR poněkud hanlivě), jen bezmocně mávne rukou, pokud by snad měl něco říci k tématu "americká kultura". Vůbec spojovat slova "americká" a "kultura" je v jistých kruzích považováno téměř za svatokrádež. Americkou kulturu vnímá většina z nás skrze akční a detektivní filmy nevalné úrovně, které nám jsou nabízeny tuzemskými televizemi (a nejinak je tomu v okolních státech, samozřejmě). Samotné Američany vnímáme jako, s prominutím, hlupáčky, kteří věří téměř všemu, co jim jejich "nezávislá" média a politická reprezentace naservírují. O jejich zeměpisných znalostech okolního světa snad netřeba mluvit. A k tomu ta jejich neustále, aspoň navenek, dobrá nálada a téměř "hoolywoodský" úsměv na rtech. Na otázku jak to jde, vám Američan málokdy odpoví, že špatně. Ach ti pokrytci, chtělo by se říci....

Přidejme k tomu, to jejich protivné "vlastenčení" (jak by řekl Masaryk) a jsme s nimi hotovi. Je snad ale něco, co mají Češi se svými americkými kolegy společného ? Možná pro někoho příliš kacířská otázka, ale opodstatněná. Češi již dávno nejsou jen národem Masarykovým a Čapkovým a čas netráví četbou knih a poslechem vybrané hudby.

Dnes vítězí bulvární magazíny doprovázené ponejvíce odpudivým popem 80. let, o jejichž hlavních představitelích není třeba snad ani mluvit. Rovněž podobnost v neochvějnou víru v domácí média a sliby politiků je s tou americkou jistě jen "náhodná". Z výčtu společných "národních" nešvarů by se dalo říci, že si nemáme, lidově řečeno, co vyčítat (když ovšem vynecháme ty úsměvy a vlastenčení).

Ale je tu přeci jen jedna vlastnost, či možná spíše schopnost, kterou Americe závidím, kterou se od nás odlišují a kterou bychom se měli od nich učit. Není to ta, se kterou dokáží téměř vždy prosadit ve světě své zájmy, není to ani ta, se kterou válcují na poli vědy své konkurenty.

Je to schopnost vypořádat se se svou minulostí. Alespoň, tak jak to předvedli ve věci soudního líčení s členem Ku-Klux klanu zapleteným do vraždy 3 aktivistů v 60. letech. Přestože k této události došlo před zhruba 40 lety a viník je dnes již 80letý starý muž, spravedlnost nezůstala nevyslyšena. A považte, že k opětovnému zahájení tohoto procesu přispělo i pár dívek ze střední školy, které toto téma zpracovávaly jako školní práci.

Jsou ve věku svých souputnic z "neuvěřitelného" seriálu Beverly Hills, i díky kterému přeci víme, o co, že se mladí Američané zajímají. Zdá se, že tomu tak není a i v tomto věku někteří Američané vědí, co je opravdu důležité.

Ptám se sám sebe, jestli by čeští teenageři dokázali takto,v rámci školní práce, dopomoci k zahájení procesu proti bývalým komunistickým vězeňským kádrům, kteří mučili vězně. Jelikož nejsem daleko od těchto let, odpovím si sám že bohužel ne. Ono, i kdyby dokázali mladí Češi správně setřídit získané dokumenty a nové důkazy, nebylo by jim to nic platné. V české společnosti, potažmo v českých soudech, totiž není vůle ani chuť na odhalování a potrestání těchto zločinů. Máme přeci mnohem důležitější problémy k řešení, než ti bláhoví a naivní Američané...

                 
Obsah vydání       29. 6. 2005
29. 6. 2005 Prezident Bush se pokusil televizním projevem posílit podporu Američanů pro válku v Iráku
29. 6. 2005 Podvod projektů v rámci "veřejněsoukromých partnerství"
29. 6. 2005 Izraelský voják odsouzen za zabití britského studenta
29. 6. 2005 Veselé kraviny Bohumil  Kartous
29. 6. 2005 Zpráva o tom, že Evropa pro ústavu dozrála Lukáš  Jelínek
29. 6. 2005 Dálnice D8 - kapitulace se nekoná, ministr Ambrozek by měl odstoupit Karel  Vaníček
29. 6. 2005 České banky jsou špatně regulovány
28. 6. 2005 Jak se vyhnout vykořisťování klientů velkými bankami
28. 6. 2005 Ani v Lotyšsku se neplatí bankovní poplatky
28. 6. 2005 Šéfové bank dělají z českých zákazníků idioty - v Británii občan bance neplatí ŽÁDNÉ poplatky Jan  Čulík, Josef  Vít
29. 6. 2005 Divoký odsun
29. 6. 2005 Odsun sudetských Němců byl morálně zcela oprávněný Milan  Valach
29. 6. 2005 Výsměch lidskosti
29. 6. 2005 Vatikán zahajuje svatořečení Jana Pavla II.
29. 6. 2005 Znovu o ekonomice a o etice Jindřich  Kalous
29. 6. 2005 Zdá se, že USA nejsou jen hamburgery a Bush... Josef  Provazník
28. 6. 2005 Rozvojové země léčí schizofreniky daleko úspěšněji než Západ
27. 6. 2005 Chěli byste raději bydlet vedle jaderné, anebo větrné elektrárny?
22. 11. 2003 Adresy redakce
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí
8. 6. 2005 Hospodaření OSBL za květen 2005