6. 6. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 6. 2005

Britský komik šokován znesvěcením slovenského hřbitova

Stephen Fry, známý britský herec, komik a spisovatel, se vyjádřil, že po tom, co viděl v minulých dnech na Slovensku, je ochoten podpořit kontroverzní návrh nového britského zákona, kriminalizujícího útoky na náboženskou víru, přestože dosud tento zákon odmítal. Zjistil totiž, že v blíže neurčené slovenské vesnici, jižně od Bratislavy, byl zničen židovský hřbitov, kde je pohřben jeho pradědeček - ze země byly nedávno vykopány i pozůstatky mrtvých a byly jim ukradeny prsteny a zlaté zuby.

Stephen Fry hovořil o svém znechucení na literárním festivalu v anglické vesnici Hay. V rámci projektu televize BBC se vydal na Slovensko, kde hledal informace o svých židovských předcích. Nakonec dospěl až k zničenému židovskému hřbitovu, který znesvětili zloději.

V jedné slovenské vesnici zjistil, že se tamější židovský hřbitov stal obětí antisemitských vandalů, kteří vykopali i pozůstatky pohřbených lidí, aby od nich získali zlaté zuby a prsteny. Fry to označil za "svého druhu rouhání" a zdůraznil, že ho to vedlo k změně názoru na to, zda by měly být útoky proti náboženství kriminalizovány. Dosud se Fry stavěl proti zavedení kontroverzního nového britského zákona, který má trestně stíhat útoky proti náboženství.

Návrh nového zákona dosud kritizoval především Fryův přítel a kolega, komik Rowan Atkinson (v ČR především známý jako "Mr.Bean"), který varoval, že by mohlo být tohoto zákona zneužito k zakazování vtipů, zaměřených proti islámu, judaismu či proti křesťanským církvím.

"Všechny hroby na tom slovenském hřbitově byly zničené a zvandalizované. Pozůstatky mrtvých byly vykopány. Částečně byl motivem antisemitismus, částečně prostá chtivost po penězích, snaha dostat se ke zlatým zubům a prstenům. A stalo se to za posledních pět let, tohle není zločin z doby nacismu. Je to nedávný zločin," uvedl Fry.

"Když jsem tam nakonec našel zničený a vykopaný hrob svého pradědečka, řekl jsem si: ano, tohle je znesvěcení. Kdyby se to stalo v Británii, bylo by to trestné podle zákona o rasové krutosti, nebo tak. Je to ale rouhání proti něčemu víc než je proti židovské víře. Začal jsem tak trochu pochybovat o tom, jestli je dosavadní starobylý [už neužívaný] britský zákon proti rouhání skutečně tak zastaralá věc."

Fry psal ve své autobiografii z roku 1997 Moab is My Washpot krátce o svých židovských kořenech. Jeho pradědeček z matčiny strany byl maďarský žid jménem Neumann a po určitou dobu žil ve Vídni. "Říkalo se o něm, že byl vždycky ochoten dát úplně neznámému člověku vlastní kabát," píše Fry ve své knize.

Dodává, že mu "ztuhla krev v žilách", když se jednoho dne dočetl v knize o Hitlerovi tuto pasáž: "Hitler chodil ve starém černém kabátě, který mu dal v ubytovně starý překupník s obnošeným šatstvem, maďarský žid jménem Neumann. Neumann, který se s ním spřátelil, byl šokován jeho intenzivním antisemitismem."

Fry píše ve svém životopise: "Předpokládám, že v roce 1910 žilo ve Vídni mnoho židů a asi mnoho z nich se jmenovalo Neumann, přesto však přemýšlím, zda to mohlo být pravda, že se můj pradědeček dal kabát člověku, který pak zabil většinu jeho rodiny a asi šest milionů dalších lidí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       6. 6. 2005
6. 6. 2005 Rebelie kmánů
6. 6. 2005 Pozice mrtvého brouka v časech globalizace Milan  Černý
6. 6. 2005 O tvrdém rasismu mezi mladšími Čechy Jindřich  Kalous
5. 6. 2005 Stráž v táboře Guantánamo kopala do koránu
6. 6. 2005 Jak jsem se pokusil vymezit část prostoru na české vizuální scéně v rámci 2. pražského bienále 2005 Jiří  David
6. 6. 2005 Počítač má známkovat studentské seminární práce
5. 6. 2005 Vzkazuje vám Jeremy Paxman Jan  Čulík
6. 6. 2005 Jezdit automobilem přestane být právem Jan  Čulík
6. 6. 2005 Britský komik šokován znesvěcením slovenského hřbitova
6. 6. 2005 Ano, v Ruzyni se krade
6. 6. 2005 Japonci jsou agresivní Marian  Kechlibar
3. 6. 2005 Děti žijící v blízkosti vedení vysokého napětí trpí leukémií
6. 6. 2005 ITÁLIE: Represe proti internetovým stránkám anarchistů
3. 6. 2005 United Islands of Control & Profit podruhé? Petr  Šafařík
3. 6. 2005 Poučení z francouzského a nizozemského NE Michael  Kroh
3. 6. 2005 Británie: Úřady zasahují proti pirátům s farmaceutiky
3. 6. 2005 Vždyť přece létat časem je krásné Tomáš  Koloc
6. 6. 2005 Pánové politologové jistě něco vymyslí Michal  Vimmer
3. 6. 2005 V Litoměřicích se konal 11. Salon kritického myšlení Jan  Čulík
3. 6. 2005 Je útlak plodný? Kvete umění při útlaku jinak? Jan  Čulík
3. 6. 2005 Azyl a království Alex  Koenigsmark
2. 6. 2005 Používáte MS Office? Pak jste dinosauři! Jan  Sýkora
6. 5. 2005 Hospodaření OSBL za duben 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce