6. 4. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 4. 2005

Ne každá lež se může stát pravdou

O tom, že tato věta platí, jsem se naposledy přesvědčil při sledování britského dokumentu o Osvětimi, který druhý kanál veřejnoprávní televize vysílá už několikátý týden. V pondělním díle a tuším, že i v těch předchozích vystupoval bývalý zaměstnanec osvětimského tábora. Dnes již starý, ale svěže vypadající bělovlasý muž, který v jednom z minulých dílů s dětskou bezelstností vysvětloval, jak měl na starosti úsek, ve kterém se nově příchozí byli nuceni zbavit svých drahocenností. Tento, v té době obrýlený hbitý mladík se na těchto krádežích podílel a ještě si stačil z kradeného něco ukrást pro sebe.

Bohužel jednoho dne, v době jeho nepřítomnosti, přijela kontrola, protože ti moudří pánové vyšších šarží se samovolně vystřelující rukou do nebe, se nechtěli smířit s tím, že je zloděje asi okrádají ještě další lapkové a to ne ve jménu národa, ale ve prospěch sama sebe. Jak zhnuseni a morálně roztrpčeni museli být, když skutečně zjistili, že pár zaměstnanců tábora si nakradlo i pro sebe.

Blesková kontrola zapečetila všechny skříňky, ale náš hrdina je všechny podfoukl, protože s kamarády vysadil boční stěnu, lup vyndal a druhý den tam kontrola při hledání nic nenašla. Ani na otázky, jestli se necítí spoluodpovědný za smrt tolika lidí, tento pán nedával příliš kajícné odpovědi, bez známky emocí odpovídal, že jen proto, že patřil k určité skupině lidí (rozuměj: vrahů) neznamená, že by měl celý život nosit masku kajícníka. I po válce si žil, oproti bývalým vězňům z Osvětimi, nadmíru spokojeně.

Na další otázku, jestli si nemyslí, že je nespravedlivé, že i přes svůj jasný podíl na hromadném vyvražďování nebyl nijak potrestán a žil v blahobytu, odpověděl, že takový je život a každý využívá svých příležitostí. On jich vskutku využil dobře. Vinu si nepřipouštěl prakticky v ničem a jevil se jako naprosto záporná postava.

Ale i podle toho, jak emotivně reagoval na komentář, tuším, své tchyně (jeho slovy: "Bouchl jsem do stolu a řekl, že slovo Osvětim již nechci slyšet"), která mu jednoho dne řekla, že je v jejím domě jen trpěný a může být rád, že se úřady ani nikdo z okolí nedozví, co dělal za války v Osvětimi, bylo vidět, že v koutku duše si svou absolutní nevinou jistý příliš nebyl.

Jak mu přibývala léta, nějaké svědomí se v něm přeci jen pohnulo, a tak vystoupil v tomto dokumentu,. Až na závěr tohoto dílu jsme se mohli dozvědět proč vlastně. Důvodem pro tento jeho čin jsou dnešní popírači holocaustu, kterých je čím dál tím víc nebo jsou alespoň dosti slyšet.

I tento bezskrupulózní í muž si uvědomil, že již nemůže mlčet, protože na vlastní oči plynové komory viděl. I přesto, že ve svém životě sobě i svému okolí tolikrát lhal, nemůže ani on dnes popírat, že v Osvětimi se tato zvěrstva (dle jeho vlastních slov) neděla a jde o pouhý výmysl.

Těžko říci, co ho najednou vedlo k tomuto pohnutí mysli, snad vidina, že jeho život se chýlí ke konci a ulehčit si od toho hříchu by mu pomohlo přijít do nebe, ale možná jde jen o to, že tak neuvěřitelné lži a výmysly, které tito popírači holocaustu šíří, nemohl prostě ani on poslouchat, a to je vskutku co říci. Také se tu nabízí otázka, kdo jiný, než tento starý otrlý německý voják, může přesvědčit tyto pomýlence a vykladače nové pravdy? I když "velké" lži a výmysly se často mění v pravdu a to i v demokraciích dnešního typu, občas se objeví něco, co je smete ze stolu. Otázky o existenci holocaustu by pár rozhovory s jejími účastníky-katy, měla být navždy smetena i těmi největšími pochybovači, alespoň by pak měli čas objevovat skutečnou pravdu, o kterou jim tolik jde.

Ale třeba i někteří čeští politici by si měli uvědomit, že ne každá jejich lež se může stát pravdou a ne každá jejich lež musí zůstat neodhalena navždy.

                 
Obsah vydání       6. 4. 2005
6. 4. 2005 Berlusconiho Itálie se otřásá v základech, levý střed dobyl 11 regionů z 13 Josef  Brož
6. 4. 2005 Klinická smrt vlády Oskar  Krejčí
6. 4. 2005 Michael  Marčák
6. 4. 2005 Modrá šance pro svobodu volby v sociálním systému Josef  Vít
5. 4. 2005 Českou vládu drží u moci komouši... no a co? Jiří  Mašek
6. 4. 2005 Michael  Marčák
5. 4. 2005 Dve variácie na pálčivú tému: Prečo komunistická strana nebola vyhlásená za zločineckú organizáciu a zakázaná? Ladislav  Kováč
6. 4. 2005 Pár vět pro studenta Šůru a nejen pro něj Stanislav A. Hošek
6. 4. 2005 Politická, nikoli vládní krize Jan  Polívka
6. 4. 2005 Demokracie a ústavnost Jan  Friedlaender
6. 4. 2005 Migrace Romů ze Slovenska na programu české vlády
6. 4. 2005 Kdo je větším demokratem Milan  Neubert
6. 4. 2005 Ne každá lež se může stát pravdou Josef  Provazník
6. 4. 2005 Podivná smrt Lýdie  Junková
5. 4. 2005 Diagnóza: komunistofobie Ivan  David
5. 4. 2005 Studentští autoři protivládní petice jsou praví demokraté
6. 4. 2005 Kdo se podílel na financování pražské akce Mezinárodního mírového fóra
6. 4. 2005 Fšimsisi? Miloš  Dokulil
6. 4. 2005 Dítě v lékárně Filip  Rožánek
22. 11. 2003 Adresy redakce