24. 11. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 11. 2004

Blair se snaží strašit Británii

Přesně v intencích filmu Alana Curtise The Power of Nightmares se snaží přesvědčit premiér Tony Blair britské občany, že nejdůležitější prioritou britské vlády musí být posilování bezpečnostních opatření, omezování demokracie a "boj proti terorismu". Blairova vláda učinila nová "protiteroristická" opatření jádrem svého nového legislativního programu, zveřejněného v rámci tzv. "Queen's Speech" (Královnina projevu) v britské Dolní sněmovně v úterý.

Blair odmítl obvinění od opozice, že se snaží bezpečnostními opatřeními britskou veřejnou bezdůvodně strašit. Hrozba terorismu, jíž prý čelí Británie a hlavní západní země, je prý reálná, tvrdil Blair v debatě v Dolní sněmovně.

Tony Blair se pokusil přesvědčit britské občany, že nejdůležitější prioritou britské vlády musí být posilování bezpečnostních opatření, a "boj proti terorismu". Blairova vláda učinila nová "protiteroristická" opatření jádrem svého nového legislativního programu, zveřejněného v rámci tzv. "Queen's Speech" (Královnina projevu) v britské Dolní sněmovně v úterý.

Blair odmítl obvinění od opozice, že se snaží bezpečnostními opatřeními britskou veřejnou bezdůvodně strašit. Hrozba terorismu, jíž čelí Británie a hlavní západní země, je prý reálná, tvrdil Blair v debatě v Dolní sněmovně.

Plány na "boj proti terorismu", proti zločinnosti, proti antisociálnímu chování a plány na zavedení občanských průkazů byly hlavním tématem nového Blairova vládního programu, zveřejněného v úterý.

Obě opoziční politické strany, Liberální demokraté i konzervativci, obvinili labouristickou vládu, že se snaží v Británii šířit atmosféru strachu.

V projevu, který tradičně čte v parlamentě britská královna, který ale píše britská vláda, se pravilo: "Vláda uznává, že žijeme v době globální nejistoty, se zvýšenou hrozbou mezinárodního terorismu a organizovaného zločinu. Opatření na zvýšení příležitostí pro všechny budou doprovázeny zákony, jejichž účelem je zvýšit bezpečnost pro všechny."

Součástí legislativního programu, který obsahoval královnin projev, posledního před příštími všeobecnými volbami, které se musejí konat příští rok, jsou plány zavést celostátní databázi pro zjišťování totožnosti občanů a občanské průkazy - které v Británii a ve Spojených státech dosud neexistují - ostatně ani v někdejším Československu nebyly občanky za první republiky povinné, povinnost je nosit zavedl až Hitler.

Současný britský ministr vnitra, David Blunkett, který bývá kritizován za autoritářské tendence, chce vstoupit do britské historie zavedením občanských průkazů.Takový občanský průkaz má obsahovat v mikročipu osobní údaje, včetně fotografie duhovky držitele. Zpočátku mají být v Británii občanské průkazy nepovinné, konečné rozhodnutí o zavedení občanek má schválit parlament podle Blunketta "někdo kolem roku 2010 nebo 2012".

Kritikové poukazují na to, že země jako Francie, kde lidé povinně musejí nosit občanské průkazy, trpí stejnou mírou zločinnosti jako Británie, kde občanky dosud neexistují. Poukazují na to, že nošení občanských průkazů ve Španělsku nijak nezabránilo teroristům loni na jaře ke spáchání bombových atentátů v Madridu. Občanka nijak nedokáže identifikovat teroristu, zdůrazňují kritikové.

Blairova vláda chce také založit nový úřad na boj proti vážné a organizované zločinnosti, určitou obdobu americké FBI. Policie má získat právo zatýkat a odebírat vzorky DNA i od pachatelů přestupků.

Britská vláda se bude zjevně pokoušet využívat údajného pocitu nejistoty u britských občanů, v důsledku údajné hrozby od mezinárodního terorismu, k získávání podpory ve všeobecných volbách. Bude argumentovat, že občané se musejí v zemi v první řadě cítit bezpečně, než může Labouristická strana začít řádně realizovat sociálnědemokratickou agendu.

                 
Obsah vydání       24. 11. 2004
24. 11. 2004 Spojené státy odmítly výsledky ukrajinských voleb
24. 11. 2004 Proč jsem odvysílal reportáž o zavraždění iráckého povstalce
24. 11. 2004 Pravý islám, Američané a konvence Milan  Daniel
24. 11. 2004 Softwarové patenty znovu v Radě EU David  Maxera
24. 11. 2004 Demokracie Bohumil  Kartous
24. 11. 2004 Když mediální podnikatel, který tvrdil, že není lobbista, vysvětlí, co "není" lobbismus a prozradí tím současně, co to vlastně provádí Štěpán  Kotrba
24. 11. 2004 Blair se snaží strašit Británii
24. 11. 2004 Ukrajina: Demonstranti protestují proti výsledkům voleb
24. 11. 2004 BIS neprovádí zpravodajské hry v politických stranách
24. 11. 2004 Šubrtova představa o BIS jako opěrném pilíři demokracie a některé střípky reality Štěpán  Kotrba
23. 11. 2004 "Hašteřili se, zatímco Země hořela" Jan  Čulík
22. 11. 2004 Ministr financí Sobotka neví, o čem mluví Štěpán  Kotrba
23. 11. 2004 Británie: Videorekordéry jsou zastaralé
23. 11. 2004 Volební kampaň sociální demokracie Pavel  Urban
23. 11. 2004 Zemřel sociální ekolog Bohuslav Blažek
23. 11. 2004 Irák: Umění pod palbou
22. 11. 2004 Etika v České republice - pohled z Německa Josef  Hladik
22. 11. 2004 Dekonstruktivismus: Veškeré citáty jsou čirou fikcí, mystifikací a satirou Petr  Svoboda
23. 11. 2004 Pomůže sociální demokracii krása, nebo silný vůdce? Petr  Svoboda
1. 11. 2004 Hospodaření OSBL za říjen 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce