2. 3. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 3. 2004

Demokracie v Afghánistánu?

Výsledky dvou let "trvalé svobody" očima nezávislé filmové režisérky

Ve své Zprávě o stavu Unie popsal George Bush situaci v Afghánistánu takto: "Od tohoto měsíce má země novou ústavu, garantující svobodné volby a plnou účast žen... S pomocí nové afghánské armády vede naše koalice útočné výpady proti přežívajícím členům Talibanu a Al-Káidy. Muži a ženy budují v Afghánistánu stát, který je svobodný a hrdý a který bojuje s terorem." Nezávislá filmová režisérka Meena Nanji, dlouhodobě sledující a komentující situaci v Afghánistánu, vidí ve svém článku publikovaném 23. února v internetovém časopise ZNet situaci odlišně.

Především se domnívá, že v Bushově projevu je přání otcem myšlenky. Vzhledem k tomu, že z Iráku stále proudí katastrofické zvěsti, potřebuje prezident v období před volbami nějaký viditelný úspěch zahraniční politiky, nějakého vděčného a úspěšného příjemce "vývozu demokracie." Afghánistán se k tomu coby rozvrácená země nehodí, avšak -- tonoucí se stébla chytá. Volby v Afghánistánu byly naplánovány na červen 2004, a to prezidentské i parlamentní. Z parlamentních patrně kvůli "technickým problémům" sejde, nicméně prezidentské volby i tak poskytnou dobrou příležitost ukázat afghánskou "demokracii" v plném lesku. To si alespoň myslí americký prezident, je otázka, jestli není, tak jako mnohokrát v minulosti, v zajetí (po)chybných špionážních informací.

Afghánistán má skutečně novou ústavu, přijatou 4. ledna 2004 fundamentalisty, mudžáhidy a válečnými vůdci, kteří tvoří většinu v afghánské Velké radě. Podle svědectví lidskoprávních skupin a afghánských novinářů bylo k prosazení ústavy použito takových demokratických prostředků, jako jsou hrozby fyzickým násilím či rovnou smrtí nebo kupování hlasů. Sama ústava je pak problematická, i když na papíře vyhlašuje mnohá ekonomická, občanská a politická práva. Nenajdeme v ní ale mnoho o institucích, které by tato práva reálně zajišťovaly. Ústava tak nebude mít žádnou platnost, zejména ne tváří v tvář ozbrojeným válečným vůdcům. Jak může taková ústava "garantovat svobodné volby" je Bushovým tajemstvím. USA se tváří jako obránce míru v Afghánistánu, ve skutečnosti jsou ale způsoby, jakými na jeho území vedou válku proti zbytkům Al-Káidy a Talibanu, jedněmi z hlavních příčin nestability v zemi. USA namísto spolupráce s afghánskou armádou (která je neobyčejně slabá -- má pouhou desetinu z plánovaného počtu 70 000 vojáků a už nyní trpí stovkami dezercí) podporují v boji proti Talibanu místní válečné vůdce, které i financují a dodávají jim zbraně.

"Válka proti teroru" má přednost před úvahami o tom, že tito vůdci jsou většinou zhruba stejně fundamentalističtí, diktátorští a protimoderní jako sám Taliban a že mají na rukou často krev nejen z dob vzájemných bojů o moc v letech 1992-1996, ale i ze současného prosazování své moci. USA se navíc až donedávna stavěly proti vysílání mírových jednotek do země. Obojí má za následek velmi pomalé odzbrojování zhruba 100 000 - 500 000 ozbrojených mužů žijících v Afghánistánu. To souvisí s další hrozbou -- obnovou trhu s drogami. Aghánistán je opět největším producentem opia na světě, od pádu Talibanu množství v Afghánistánu vyrobeného opia vzrostlo devětkrát. OSN nedávno varovala Afghánistán před reálnou hrozbou, že se stane narko-státem, v němž budou drogoví baroni mocnější než vláda.

O demokracii a svobodných volbách lze v takovýchto bezpečnostních podmínkách, v nichž se většina nezávislých politických organizátorů bojí vystupovat, pouze mluvit. OSN zatím byla schopna zaregistrovat pouze zhruba jednu desetinu oprávněných voličů (a pouze zhruba padesátinu oprávněných voliček!), dosud jich není registrováno asi 10 milionů, převážně lidé bydlící mimo městská centra (mimo něž žije 70% obyvatel). Reálně hrozí, že zejména obyvatelé jihu a východu země se voleb nebudou moci zúčastnit. A i kdyby registrace voličů byla úspěšná, v případě lidí vystavených nátlaku válečných vůdců nelze mluvit o "svobodných volbách." OSN a EU navrhují vzhledem k těmto skutečnostem odklad voleb do poloviny roku 2005.

Pokud jde o život afghánských žen, velká slova politických dokumentů pouze zakrývají nevábnou každodenní realitu. Už v dubnu 2003 byla ratifikována Úmluva o odstranění všech forem diskriminace žen, ústava z ledna 2004 hovoří o rovnosti žen s muži. Velká většina žen v Afghánistánu je ale stále negramotná a nevzdělaná, dívky chodící do škol jsou nezřídka vystaveny šikanám. Nepostačující je zdravotní péče. Ženy žijí ve světě utlačovatelských tradic a jsou často unášeny, znásilňovány či mučeny ozbrojenci. Stále jsou běžné vynucené vdavky nezletilých dívek, navzdory tomu, že jsou protizákonné. V Herátu se v posledních dvou letech objevil nový jev -- ženy se v zoufalství z mužů samy upalují. Bushova administrativa toho pro afghánské ženy udělala jen velmi málo -- a naopak se nijak nerozpakuje podporovat náboženské fanatiky v afghánské vládě i mimo ní, navzdory jejich zacházení se ženami.

Inu, jakou demokracii koneckonců můžeme očekávat od prezidenta, který se do svého úřadu sám dostal zákulisním rozhodnutím bez ohledu na výsledky voleb, zakončuje svůj článek Meena Nanji.

Celý text v angličtině >

                 
Obsah vydání       2. 3. 2004
2. 3. 2004 143 osob usmrceno při explozích v Iráku
2. 3. 2004 Je infotainment nevinný? Martin  Škabraha
2. 3. 2004 Británie: Vláda vyhrožuje Shortové trestním stíháním, ta odmítá mlčet
2. 3. 2004 Británie: parlamentní opozice požaduje vysvětlení, jak to bylo loni v únoru s britskou armádou
2. 3. 2004 Česká televize neuvažuje o bankovním úvěru
2. 3. 2004 Čulík pohlédl do zrcadla Ivan  Jemelka
2. 3. 2004 Venezuela není Haiti
2. 3. 2004 Německo: Schröder čelí katastrofě po drtivé volební porážce
2. 3. 2004 Rozpaky nad smerovaním EÚ Adrian Peter Pressburg
2. 3. 2004 Média: Arabský "Big Brother" zakázán uprostřed protestů
2. 3. 2004 Slovo o vede a učiteľoch
2. 3. 2004 EÚ prvýkrát v histórii uplatní trestné clá na americký tovar
2. 3. 2004 Hyundai na Slovensku - vieme, čomu tlieskame ? Lubomír  Sedláčik
2. 3. 2004 Demokracie v Afghánistánu? Ondřej  Slačálek
2. 3. 2004 Defraudace příčinou konce Kruhu sdružení dětí a mládeže ?
2. 3. 2004 Vyvažování spravedlnosti Štěpán  Kotrba
2. 3. 2004 His Serene Highness Ladislav  Kahoun
2. 3. 2004 Nepotřebujeme Boha! Máme etickou komisi! Ladislav  Kahoun
1. 3. 2004 Zdroj sexuálního vzrušení žen je v mozku
1. 3. 2004 USA v osmdesátých letech sabotovaly sovětskou ekonomiku
1. 3. 2004 Britský právník se bude dotazovat u soudu v Haagu, zda byl útok na Irák legální
29. 2. 2004 Hans Blix, Boutros Boutros Ghali a Richard Butler: Nás taky v OSN odposlouchávali
22. 11. 2003 Adresy redakce
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů