14. 1. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 1. 2004

Electrocity od Vánoc zavřené, kam s reklamacemi a zaměstnanci?

Kdo vloni nakupoval u Electrocity, má problém s uplatněním záruční opravy nebo reklamace. Hned po Vánocích se ve výlohách prodejen objevilo sdělení o probíhající inventuře. Vzápětí firma přiznala, že jde o likvidaci jejích maloobchodních aktivit. Už v prosinci zvedl kotvy management Electrocity a hlásil se u konkurence. Od ledna se o totéž snaží personál prodejen.

Český experiment řecké finanční skupiny Kotsovolos skončil. Jejich společnost Europe Technic provozující v ČR od roku 1997 síť Electrocity, prý špatně odhadla cenu pronájmů nemovitostí, a proto přechází pouze na velkoobchodní prodej. Daleko pravděpodobnější je, že nepřežili cenovou válku s elektronikou, rozpoutanou na domácím trhu v roce 2002 vstupem společnosti ElectroWorld.

Rozbilo se to

V Zákoně o ochraně spotřebitele je stanoveno, že pokud provozovna ukončí svou činnost, je o tom majitel povinen informovat příslušný živnostenský úřad. A musí uvést, kde lze vypořádat případné závazky. "Za nedodržení této povinnosti hrozí podniku miliónová pokuta," vysvětluje Ivana Picková ze Sdružení obrany spotřebitelů České republiky (SOS). Spotřebitelé se podle ní mohou obrátit i na sídlo společnosti prodávajícího, které zjistí z obchodního rejstříku. Nepochybně brzy bude známo, kam se s reklamacemi obracet.

Obecně může spotřebitel vadné zboží reklamovat v kterékoliv provozovně prodávajícího, v sídle prodávajícího a také u podnikatele, který je v záručním listě určen k provedení záruční opravy.

V případě, že se jedná o vadu neodstranitelnou a spotřebitel chce odstoupit od smlouvy, případně požaduje výměnu, může se obrátit na kteroukoliv provozovnu prodávajícího. Zde také může uplatňovat úhradu nákladů spojených s vyřízením reklamace. Toto právo mu poskytuje zákon o ochraně spotřebitele a § 625 občanského zákoníku.

Zaplatili lidem?

Úřady práce by měly zavést preventivní šetření, zda propuštění zaměstnanci dostali odstupné v té výši, kterou určuje pracovní právo.

Electrocity se mohlo zbavit zaměstnanců pouze podle §46, kdy zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď například z těchto důvodů:

a) ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část,

b) přemísťuje-li se zaměstnavatel nebo jeho část,

c) stane-li se zaměstnanec nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách.

Odstupné určuje § 60a

Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v §46 odst. 1 písm. a) až c) nebo dohodou z týchž důvodů, náleží při skončení pracovního poměru odstupné ve výši dvojnásobku průměrného výdělku.

Výpovědní doby upravuje §45. Stanoví, že z organizačních příčin (tj. §46 odst. 1 písm. a/ až c/) je výpovědní lhůta tříměsíční.

Jakýkoliv uchazeč o zaměstnání u Úřadů práce, který odešel z Electrocity kolem Vánoc by si měl sebou logicky odnášet pět svých průměrných platů.

Pokud ne, nechal se Středomořany napálit a zbytečně dříve bude čerpat státní peníze z podpory v nezaměstnanosti.

Pokud stát své snahy o úspory v rozpočtu myslí vážně, měl by zodpovědný nadřízený Úřadů práce, to znamená ministerstvo práce a sociálních věcí, několik úředníků vzbudit ze hry na státní správu za na naše peníze a poslat je do terénu. Proč?

Důvod je xenofobní. Proč by si zisky ze včasného krachu měli odnést Řekové a 400 Čechů ze 16 prodejen odejít bez odstupného?

Stačí prověřit databázi a zavést šetření, pane Škromach. Pokud dostali lidé odstupné podle zákona, neměli by žádat o podporu dříve než v květnu. Bez kontroly jsou zákony o odstupném na houby.

                 
Obsah vydání       14. 1. 2004
14. 1. 2004 Amnesty International: Jen 2 členské země EU dodržují lidská práva
14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů
14. 1. 2004 Americká armáda "brutálně zacházela" s novináři
14. 1. 2004 Electrocity od Vánoc zavřené, kam s reklamacemi a zaměstnanci? Radek  Mokrý
14. 1. 2004 Berlusconi bude znovu postaven před soud
14. 1. 2004 Izrael má obavy z rozšíření jaderných informací
8. 1. 2004 Bohužel, nic není zadarmo
10. 1. 2004 Dáme to dohromady?
14. 1. 2004 USA: Arabský vydavatel novin v Chicagu odsouzen, že působil jako "agent" pro Saddáma Husajna
13. 1. 2004 Zákaz psát politické komentáře do novin se bude týkat i reportérů z české sekce BBC Jan  Čulík
14. 1. 2004 Tofflerovi: Futurologie včerejška Antonín  Kosík
13. 1. 2004 Demokracie pro 21. století Theo  Formánek
13. 1. 2004 Demokracie pro 21. století Alvin  Toffler, Heidi  Tofflerová
13. 1. 2004 Čechy jako poučení Miroslav Václav Steiner
10. 1. 2004 Plánoval Bush svrhnout Saddáma už v lednu 2001?
12. 1. 2004 Američtí vojáci versus novináři Laura  Rozen
9. 1. 2004 Proč existuje v ČR rozpočtový deficit? Martin  Myant
31. 12. 2003 Hospodaření OSBL za prosinec 2003
22. 11. 2003 Adresy redakce