10. 11. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Jessica Lynchová
10. 11. 2003

Prolhané hrdinství a okupační vojska v pasti

Jessica Lynch. Jméno mediálně nejznámější, dvacetileté vojačky Spojených států, zneužité ve vládní propagandistické mašinérii. Řada vyznamenání za zaseklý závěr pušky - Bronzová hvězda za válečné zásluhy a Purpurové srdce za válečná zranění. Rambo-style hero US forces. Autobiografie průměrnosti. Film o hrdinství, které nikdy nebylo hrdinstvím, hollywoodská režie kruté válečné reality s opravdovými vojáky v roli herců této frašky. Iluze, když už se nedostává optimismu reality. I taková je současná Amerika - "kolébka demokracie". Ve jménu vlastních ideálů jsou tyto ideály pošlapány. Inu, svět se mění. K horšímu.

Jessica Lynch vydala autobiografickou knihu o svém "zachránění" z násiríjské nemocnice. Co v ní je pravda, je po předešlých odhaleních nepodstatné. Svědectví Dr. Mahdi Khafazjiho, ortopeda z irácké nemocnice je průkaznější než videonahrávka střelby slepými z produkce US Army Propaganda Entertainment. Spin doctoring je retušovací technologií velmi kreativní. Dnes už může sympatická holčička s automatickou puškou v ruce před vlajkou s hvězdami a pruhy říkat cokoliv. Ale Amerika této lži stále naslouchá, dlouhá absence patriotismu a hrdinství, kanalizující hrdost a vlastenectví pouze na filmovém plátně a u televizních obrazovek udělaly své. Příběh se čte dobře. Jen ta pravda jaksi není vidět. Na Vietnam neradno vzpomínat.

Ti mrtví, kteří se vracejí z Iráku v zinkových rakvích či plastových pytlích, takové štěstí, jako přeživší Jessica nemají. Partyzánská válka byla jedinou možnou strategií, kterou mohl irácký národ a celý arabský svět použít proti technokraticky uvažujícím vojákům ze zámoří. Psychologii války proti okupantům zná starší generace velmi dobře. Ani kapku vody, ani krajíc chleba Rusům. Jedno z českých rezistenčních hesel roku 1968. Jediná záchrana pro pošlapanou sebeúctu občanů, kteří se v "bratrském objetí" stali obětí. V arabském podání je vztah k jinověrcům ještě zjitřenější. Povede však k masivní islamizaci sekulárně socialistického, totalitně řízeného Iráku. O americké "demokracii" nepadne ani zmínka nejbližších dvacet let. A nebyl to náhodou parazitní cíl konzervativních militantně křesťansky orientovaných Američanů, okouzlených možnostmi strategického vítězství v rámci Huntingtonova střetu civilizací? Představa, že irácká ropa se bude obchodovat v eurech a zbytek arabského poloostrova plus Rusko se k této měnové orientaci přidá, musel americkým finančním kruhům připadat jako noční můra.

Nesmrtelnost Nazaretského má ale ještě po dvou tisíci letech svou reklamní účinnost. O vzkříšení a nanebevzetí můžeme s úspěchem pochybovat, jako reklamní strategie se však zázraky ukazují nejúčinnější. I kdyby pochybovala část populace, stratégy řízená historie události stejně zkoriguje do podoby mýtu.

"Jak přejdeme Rudý moře - myslej si, že se vodstva rozestoupjej, a my se vydáme po dně suchou nohou?," ptá se Mojžíš na pobřeží svého poradce. "Moše, kdyby to dokázal, zařídím jim ve Starym zákoně o tom minimálně dvě stránky...", zní odpověď profesionála.

Technologie masové propagandy a mediální manipulace je prostá. Podle amerického tisku ministerstvo obrany zakázalo nejen snímání ceremonií při návratu mrtvých vojáků do vlasti, nýbrž zakázalo ceremonie samotné. Zákaz byl vydán v březnu před zahájením války v Iráku, krátce byl ignorován, ale nyní, kdy opět roste počet mrtvých, ačkoli prezident George Bush vyhlásil konec největších bojů, se zákaz opět utužil. Od skončení bojů, které Bush vyhlásil slavnostně na válečné letadlové lodi, padlo v Iráku přes 120 vojáků. Zákaz posílil poté, co televizní stanice na dvojitě rozdělené obrazovce vysílaly současně tiskovou konferenci s Georgem Bushem starším a příjezd rakví s mrtvými vojáky na vojenskou základnu v Doveru poblíž Washingtonu.

Americká válka má zůstat mediální virtualitou, v níž krev a smrt nemá místo, neb hrdinové neumírají. Případná kolize scénáře s realitou se dá řešit cenzurou reality. Do Bagdádu je daleko. Nevidět mrtvoly, neslyšet modlitby, neprotestovat proti válce o ropu. To je oficiální strategie kolébky demokracie, Spojených států amerických a jejího prezidenta.

"Aby mohl prodávat stále nepopulárnější invazi do Iráku americkému lidu, Bushova administrativa zametá špinavé věci války - jako jsou truchlící rodiny, rakve pokryté vlajkami a vojáci, kteří ztratili končetiny - kamsi do rohu národního dvorka," vysvětluje jeden z důvodů zákazu kanadský list The Toronto Star, citovaný Českou tiskovou kanceláří.

"Lze to nazvat kontrolou informací nebo rovnou propagandou. Ať to nazvete jakkoli, je to nejrozsáhlejší pokus o manipulaci s válkou, jaký kdy v historii této země ministerstvo obrany podniklo," citoval tisk Christophera Simpsona, profesora komunikace na American University ve Washingtonu. Jak dlouho bude se svými kritickými názory na samou podstatu americké demokracie pan profesor učit kritickému a nezávislému myšlení příslušníky nové americké elity? Vsadíte si?

                 
Obsah vydání       10. 11. 2003
10. 11. 2003 Památce všech, kdo zahynuli při válce v Iráku Jan  Čulík
8. 11. 2003 "Je budoucí britský král vlastně královna"?
10. 11. 2003 Americká stanice CBS se kvůli protestům rozhodla stáhnout z programu film o Reaganovi Martin  Kloubek
10. 11. 2003 O Romech a skinheadech Stanislav  Holubec
10. 11. 2003 Nějakým způsobem zůstáváme u věci Josef  Trnka
8. 11. 2003 Ústup televizních revolucionářů bez boje Štěpán  Kotrba
8. 11. 2003 Křesťanská revoluce, den 1. Štěpán  Kotrba
8. 11. 2003 Evropská ústava - úpadek euro-panství Ladislav  Žák
10. 11. 2003 Dost už bylo plotu Pavel  Mareš
10. 11. 2003 Otčina Roman  Weber-Pachola
10. 11. 2003 Lze zabránit krádežím mobilních telefonů? Eduard  Vacek
10. 11. 2003 Kapitalismus a Dušičky Marta  Morice
9. 11. 2003 Pokleslá sledovanost pokleslého rádia Štěpán  Kotrba
10. 11. 2003 Prolhané hrdinství a okupační vojska v pasti Štěpán  Kotrba
6. 11. 2003 Je kritika ze zahraničí nepřípustná? Jan  Čulík
10. 11. 2003 Evropské sociální fórum v Paříži
13. 11. 2003 Dnes vydáváme výbor Jak Češi bojují - novou knihu z Britských listů
3. 11. 2003 Jak Češi bojují - obsah
1. 11. 2003 Hospodaření OSBL za říjen 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech