10. 11. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Michael Fawcett
8. 11. 2003

"Je budoucí britský král vlastně královna"?

neděle, 7. 30 ráno: Navzdory pokusům britských soudů zamezit šíření "skandálních tvrzení" o anglickém princi Charlesovi publikovaly četné internetové servery v zahraničí informace o tom, o co vlastně jde. Například server 365gay.com ZDE informoval v noci ze soboty na neděli pod výše uvedeným titulkem, že jde o tvrzení, že měl prince Charles sexuální poměr s jedním ze svých poradců, Michaelem Fawcettem. Server pokračuje:
"Tak znepokojeni jsou Charlesovi stoupenci, že by Charles mohl být bisexuální, že zabránili britským médiím publikaci těchto tvrzení."
Avšak, jak na to upozornily internetové stránky společnosti BBC, v internetovém věku zjevně tradiční instituce soudního příkazu nefunguje. Možná pomluva se šíří nezadržitelným způsobem.

Zahraniční média se začala soustřeďovat na drsné podrobnosti. Toto tvrzení se poprvé začalo objevovat v březnu, kdy vyšlo najevo, že si princezna Diana natáčela na video vlastní deník. Tyto videopásky po Dianině smrti odnesl a uschoval jiný její služebník Paul Burrell, její bývalý komorník. Ten byl před časem obviněn, že Dianinu pozůstalost "ukradl". O těchto videozáznamech se krátce jednalo při Burrellově procesu (který se posléze rozložil), ale po naléhavé schůzce mezi prokurátorem a zástupci Buckinghamského paláce nebylo nikdy zveřejněno, co je na těch videopáscích. Burrellův proces rychle skončil, když si královna najednou "vzpomněla", že mu dala povolení odnést si Dianiny věci.

Diana si na páscích stěžuje, že má Charles s Fawcettem "nezdravý vztah". Neříká otevřeně, že měl Charles a Fawcett sexuální poměr, avšak zaznamenává, že Charles a Fawcett vypadali "nejistě", jako by byli z něčeho vyrušeni, když je našla společně v jednom z princových soukromých pokojů.

Další podrobnosti vyšly najevo letos v říjnu, kdy Burrell vydal svou knihu o Dianě, v níž se uvádí, že princezna nahrála prohlášení jednoho dalšího královského služebníka, George Smithe, který tvrdí, že ho znásilnil jeden královský zaměstnanec. Smith dále podle toho, co zaznamenal Burrell, tvrdí, že "byl svědkem kompromitující homosexuální scény mezi vysokým královským poradcem a členem královské rodiny."

Smith trpěl alkoholismem a posttraumatickým stresem poté, co bojoval ve válce o Falklandské ostrovy. Média jeho tvrzení vyšetřovala a odmítla jako nedůvěryhodné. Nicméně začala zkoumat tvrzení, že má Charles homosexuální sklony. Týdeník Mail on Sunday se minulou neděli rozhodl všechno zveřejnit, avčak Fawcett získal soudní příkaz, který britský tisk v této věci umlčel.

Princ Charles si prý najal právní firmu, že bude Smithe ohledně tohoto tvrzení žalovat. Avšak jeho poradci ho před tím varují: poukazují na to, že to není v jeho zájmu, protože by to znamenalo, že by byl u soudu podroben ztrapňujícímu křížovému výslechu.

Pokud by tvrzení o Charlesově sexuálním skandálu byla pravdivá, znamenalo by to, že Charles podváděl s Fawcettem nejen Dianu, ale i Camillu Parker-Bowlesovou, uzavírají stránky 365gay.com.

sobota: Britskými médii otřásá skandál, údajně se týkající prince Charlese, avšak královské rodině se dosud podařilo prostřednictvím soudních příkazů zabránit britským médiím, aby publikovala, o co jde. Sám princ Charles ve čtvrtek obvinění energicky popřel - jenže britská veřejnost zatím neví, co je jeho podstatou. Údajně má jít o obvinění, že se zřejmě - princ Charles podílel na nějakém nepřípustném sexuálním aktu a jeden z královských služebníků ho při tom viděl. List Hindustan Times dodává ZDE, že prý princezna Diana zaznamenala tento incident na "nahrávce o znásilnění". Podle nepodložených zpráv se prý celá věc týká prince Charlese. Princ Charles však energicky zdůraznil, že se údajný incident nikdy nestal. Dodal, že bývalý zaměstnanec královského paláce, jehož se celá věc týká, prý utrpěl potraumatovým stresem a je to bývalý alkoholik.

Týdeník Mail on Sunday se pokoušel minulou neděli v této věci vydat článek, o němž argumentoval, že to bude "naprosto drastické odhalení", avšak byl umlčen soudním příkazem. Jiný soudní příkaz také zakázal, aby bylo zveřejněno, kdo o ten původní soudní příkaz zažádal. Tento druhý soudní příkaz se podařilo koncem týdne zvrátit deníku Guardian.

Podrobnosti tohoto obvinění však byly mezitím zveřejněny v italském deníku Corriere della Sera a na internetu. Mail on Sunday dostane zřejmě svolení v neděli publikovat to, co se mezitím o tomto "skandálu" dostalo do veřejné domény, britští soudci však nepovažují zahraniční internetové servery za veřejnou doménu v Británii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       10. 11. 2003
10. 11. 2003 Památce všech, kdo zahynuli při válce v Iráku Jan  Čulík
8. 11. 2003 "Je budoucí britský král vlastně královna"?
10. 11. 2003 Americká stanice CBS se kvůli protestům rozhodla stáhnout z programu film o Reaganovi Martin  Kloubek
10. 11. 2003 O Romech a skinheadech Stanislav  Holubec
10. 11. 2003 Nějakým způsobem zůstáváme u věci Josef  Trnka
8. 11. 2003 Ústup televizních revolucionářů bez boje Štěpán  Kotrba
8. 11. 2003 Křesťanská revoluce, den 1. Štěpán  Kotrba
8. 11. 2003 Evropská ústava - úpadek euro-panství Ladislav  Žák
10. 11. 2003 Dost už bylo plotu Pavel  Mareš
10. 11. 2003 Otčina Roman  Weber-Pachola
10. 11. 2003 Lze zabránit krádežím mobilních telefonů? Eduard  Vacek
10. 11. 2003 Kapitalismus a Dušičky Marta  Morice
9. 11. 2003 Pokleslá sledovanost pokleslého rádia Štěpán  Kotrba
10. 11. 2003 Prolhané hrdinství a okupační vojska v pasti Štěpán  Kotrba
6. 11. 2003 Je kritika ze zahraničí nepřípustná? Jan  Čulík
10. 11. 2003 Evropské sociální fórum v Paříži
13. 11. 2003 Dnes vydáváme výbor Jak Češi bojují - novou knihu z Britských listů
3. 11. 2003 Jak Češi bojují - obsah
1. 11. 2003 Hospodaření OSBL za říjen 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech