25. 11. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 11. 2002

Víkendy v médiích - víkendy s Grossem

Česká televize obohatila náš víkend s politiky již v pátečních večerních hodinách mimořádnou relací "Studio NATO". Za moderování Evy Hrnčířové a Jana Němce v něm spořádaně hovořili Stanislav Gross, Cyril Svoboda, Jaroslav Tvrdík a Alexandr Vondra. Hovor to byl vcelku nezáživný, až příliš zřetelně vystupovala do popředí skutečnost, že se hraje druhá liga (prvoligové utkání definitivně skončilo několik hodin před tím v Moskvě). Tím se netvrdí, že přítomní se vyjadřovali méně inteligentně než například americký prezident, nicméně co naplat, naše a tudíž i jejich role ve společenství je jiná.

Přesto bylo docela tristní sledovat, když se zúčastnění jako snaživí žáčci dovolávali něčeho, do čeho ani pořádně nevidí a chválí (Gross opakovaně) amerického prezidenta za to - že je pochválil. Nechci ale našim politikům křivdit, třeba ministerský předseda Velké Británie na tom obecně není o moc lépe...

Oživení tak přinesl především klip z manifestace komunistů, na níž Grebeníček nazval Bushe "planetárním magorem"  a premiéra Špidlu "provinčním dévotním patolízalem" (Svoboda: "Jak se kdo vyjadřuje, tak také uvažuje."). V rámci diskuse pak zejména na dálku vedená polemika Petra Uhla a ministra vnitra o adekvátnosti počtu připravených policistů  a nákladnosti příprav (Uhl: "Kde byly tajné služby a co zjistily?"). Platí sice, že po bitvě je každý generálem, nicméně bez ohledu na vysvětlení Grosse je třeba vidět, že odstrašující strategie byla důsledná, nebyla jen taktikou, protože připraveno bylo skutečných, nikoli fiktivních 12000 mužů. Shrnul bych to objektivně takto: Jestliže neselhala příprava (rozhodně lépe je více než méně), totálně selhaly odhady (a zřejmě již zmíněné tajné služby).

V rámci výše avizované snaživosti je třeba zmínit i to, jak se účastníci se skautským zápalem navzájem podporovali a odvolávali nejen na štěpná vyjádření Bushe, Špidly, ale hlavně na ("správná") slova partnerů v diskusi. Prostě souznění a sebeuspokojení mimořádné. Svoboda několikrát prohlásil, že "organizace byla na špičkové úrovni," Tvrdík byl nadšen "prezentacemi, které přinesou státu miliardy". Je pravda, že novinářská obec pochvalami politiků dost skrblí a s oblibou se často nimrá v marginalitách, samochválu však příslovečně doprovází nepříjemný odér. Neproporcionální přístup k dění je pak třeba spatřovat například v tom, že politici chválili - vedle sebe samých a organizátorů - též (odůvodněně) policisty a samotné Pražany. Paradoxně však neocenili velmi přijatelné chování (převážně našich) demonstrujících.

Špona

Předseda poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) byl formálně hlavním aktérem v sobotním popoledním čase, protože na obrazovce zůstal po celou dobu trvání pořadu. Z hlediska dojmu však, alespoň u mne, zvítězila Miroslava Němcová (ODS), a to především proto, že působila živěji a připraveněji. Konec konců, dost nevýrazně na druhé straně působili i Pavel Kováčik (KSČM) a Vilém Barák (Euroskeptická iniciativa).

Pokud však jde o věcnou podstatu poskytovaných vyjádření, zde ani místopředsedkyně PS ČR moc nepřesvědčila. Neměla ostatně moc šancí, současné  zániky hvězd a překotné výbuchy kandidátských nov na nebi strany modrého ptáka příliš možností pro racionální výklad neposkytují.

Strana rudé růže má v osobě předsedy sněmovny politika slušné celostátní úrovně. V minulosti se proslavil srdnatými útoky na svého předchůdce ve funkci. Zaorálek reaguje pohotově, byť s rozvahou v hlase, vyjádření mají hlavu a patu, ale to za časté platí jen pro izolovanou, jednotlivou odpověď. Jakoby chyběla systematická utříděnost, takže se dostává do úzkých zejména tam, kde se jeho (předchozí) odpověď využije pro artikulaci dotazu v jiném gardu. Do absolutní špičky cosi chybí, co se obecně sociálnědemokratickým politikům nedostává - totiž jiskra a již zmíněná koncepce vyjadřovací báze.

Jakub Železný vedl Zaorálka důsledně k pravdě, zejména v otázce jeho osobního ingerování do mediální scény, jak osobními kontakty na Ostravsku, tak v širším měřítku směrem k ČT1. Snaha byla marná nejen v tomto případě ("kontakty s redaktorkou mají smysl, s ředitelem televize není o čem hovořit"), ale i v otázce dodržování "Bohumínského usnesení" v samotném Bohumíně i jinde ("jiní jsou komunisté v parlamentě, jiní ti, s nimiž uzavíráme koalice na nižší úrovni"). Plynulé odpovědi tázaného se kroutily jako papíroví hadi a vyšuměly jako laciné šampaňské kamsi do ztracena.

Sedmička

Jana Bobošíková vedla duel s přehledem, otázky seděly, odbyté odpovědi vyžadovala přepracovat. Víc příležitostí (než Přemysl Sobotka z ODS) dostával ministr vnitra. Takto přidělený prostor však dále zvětšoval tím, že právě jeho odpovědi potřebovaly častěji zpřesnění. V každém případě se však setkaly kultivované projevy, byť styly jsou malinko odlišné. Komentáře se však tentokrát zdržím, protože co je moc, toho je příliš: Gross v pátek na ČT1, v neděli na Nově a minulý víkend ve Šponě a v Partii - to snad není samo sebou. Docela relaxačně proto na závěr působil šot se sexuchtivými opičkami "bomobo".

Partie

Doufejme, že příští týden se nedočkáme repete tohoto schématu v osobě Lubomíra Zaorálka. Ani tomu zřejmě sobotní Špona nestačila, tak se pokusil o reparát na Primě. Dalo by se říci, že se mu podařil, možná i proto, že témata nebyla osobní, že byla ponejvíc kosmopolitní. Význam summitu NATO, vytvoření sil rychlé reakce, podpora USA v případném konfliktu s Irákem - k tomu všemu zaujal stanovisko bez váhání ("Význam summitu spočívá v rozchodu se strategiemi bipolárního světa..."). Ani obsah odpovědí nelze označit za váhavý, rozhodně však vyjádření nebyla vyčerpávající. Slušně ovšem popisovala současný stav a zejména vývoj k němu.

S Vojtěchem Filipem (KSČM), nepostrádajícím schopnost získat si sympatie, vedl boj spíše stínový. Zdálo se, že ani jeden nemá zájem o výpady, byť se např. (o víkendu již potřetí) probírala i zapovězená (ne)spolupráce ČSSD s KSČM. Takto vlastně vzorově pokračovala i na obrazovce. Jiří Podzimek osvědčil - a využil - dobré znalosti historie a politologie, moderoval opět uměřeně, korektně. Vypadá to, že definitivně pryč jsou ty doby, kdy se nedokázal ovládnout a aktivně vstupoval do diskuse na některé ze zúčastněných stran.

                 
Obsah vydání       25. 11. 2002
25. 11. 2002 NATO: žádná vize v Praze
25. 11. 2002 Nejistota: jaká bude budoucnost NATO a sjednocené Evropy?
24. 11. 2002 S odstupem, sympatiemi a pobavením Vladimír  Rott
25. 11. 2002 Opatření úřadů ke schůzce NATO vyvolávají závažné otázky Petr  Kužvart
25. 11. 2002 Ze summitu NATO: kdy se hodí francouzština
24. 11. 2002 "Tyjátr" kolem Srdce na Hradě Jiří  David
25. 11. 2002 Smutný komik Ivan Medek Jan  Čulík
25. 11. 2002 Monitor Jana Paula :
Srdce na Hradčanech - upřímný umělecký čin, anebo jen snaha o zviditelnění?
Jan  Paul
22. 11. 2002 NATO: Pražští vyděrači
25. 11. 2002 Demonstrant nerovná se rváč Ivan  Větvička
25. 11. 2002 Zážitek z kina: pražská Městská policie a nelegální "těžkooděnci" Petr  Nachtmann
25. 11. 2002 Dohady státní správy a soudců platí daňový poplatník Karel  Mašita
24. 11. 2002 Literatura, nebo povrchní politický pamflet? Jan  Čulík
24. 11. 2002 Víkendy v médiích - víkendy s Grossem Josef  Trnka
24. 11. 2002 Whistleblowing ve Švýcarsku
22. 11. 2002 Přestože policejní prezident hovoří o válce, do ČR se prakticky nikdo nechystal
21. 11. 2002 OPH: Jaká máte práva a povinnosti při zásazích policistů proti demonstrantům
22. 11. 2002 Dokumentarista Martin Štoll v Glasgow
5. 11. 2002 Hospodaření Občanského sdružení Britské listy za říjen 2002 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech