Martin Schulz: Evropskou unii ochromil brexit a vzestup populistické pravice

5. 1. 2017

Odcházející předseda Evropského parlamentu: Tím, že národní politikové nehájí Evropskou unii, ohrožují její existenci.

Schulz přiznal, že politikové v Bruselu podcenili kulturní rozdíly mezi západoevropskými členskými zeměmi a východním blokem bývalých komunistických zemí, ale také zdůraznil, že by byl evropský kontinent v daleko nebezpečnější situaci, kdyby nedošlo r. 2004 k rozšíření EU směrem na východ.

Evropská unie nezvládla katastrofální hlasování o brexitu a je ochromena tím, že národní politikové nepodporují vizi Evropy na domácí politické scéně, varoval odcházející předseda Evropského parlamentu Martin Schulz.

Schulz zdůraznil, že EU se octla "bez strategie", protože národní vlády nemají politickou odvahu postavit se proti vzestupu populistické pravice. Došlo k zásadní změně v postoji národních politiků vůči EU, která ohrožuje stabilitu Evropské unie.

Německý tisk si dělá legraci z českých rasistů

5. 1. 2017



Muž s černou kůží jako model rozzuřil české zákazníky firmy Lidl - Supermarket zůstává klidný

Reklama firmy Lidl, na níž je muž s černou kůži, vyvolala v České republice rasistickou bouři vzteku (německý autor použil v této souvislosti anglického slova "shitstorm", pozn. red.) "Multikulti nepatří do České republiky", "Použijte radši Romy", "Ať postaví supermarkety a pak je odlifrujte zpět" - takové jsou výroky četných xenofobních komentátorů na facebookové stránce firmy Lidl, píše ironicky německý podnikatelský časopis manager magazin.

Samotný Lidl, jehož šéf Klaus Gehring byl nedávno naším časopisem manager magazin jmenován Manažerem roku, zůstal ovšem klidný: "Milí zákazníci, protože je Česká republika součástí Evropy, kde žijí lidé mnoha různých národností a barvy kůže, modely v našich inzerátech jsou naprosto v pořádku," napsala firma na Facebooku.

A tato strategie se osvědčila: četní uživatelé Facebooku nyní ukazují firmě Lidl svou loajalitu.

Jiní reagují na obvinění humorem: "Jsem šokován, že používáte arabské číslice k uvádění ceny vašich výrobků. Laskavě vysvětlete tento naprosto nelogický čin, který ničí evropskou kulturu. Pokud okamžitě nezačnete používat normální bělošské české číslice, budu nakupovat v jiných supermarketech!"

Zdroj ZDE

Bude Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám vyšetřovat svého vlastního ministra?

Jak přivést masové násilí do ČR

5. 1. 2017 / Bohumil Kartous

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Často se stává, že král je nahý a čeká se na prvního odvážlivce, který je ochoten na to upozornit. Milan Chovanec je pravděpodobně první exponovaný nahatec, který se rozhodl o svém stavu hlasitě informovat široké okolí. Ministr, který chce bojovat s manipulacemi a konspiracemi na internetu zřízením zvláštního monitorovacího centra, chce zároveň na základě mediální hysterie okolo teroristických útoků měnit ústavu ve prospěch držení zbraní. Bylo by hezké, kdyby nově zřízené centrum poukázalo na ministrem vnitra šířené dezinformace, na základě jejichž se rozhodl přivést do ČR masové násilí...

„Chovancovo ministerstvo pravdy“ aneb Pes je zakopán jinde

5. 1. 2017 / Daniel Veselý

V lednu zahájilo činnost Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH) spadající pod ministerstvo vnitra. Posláním tohoto odboru je boj proti dezinformacím, propagandě a hybridním hrozbám, jež mají podle ministra Chovance „ohrožovat stabilitu a bezpečnost české společnosti“. Přestože českou společnost podle auditu ministerstva vnitra destabilizuje propaganda a dezinformace Kremlu a Daeše, vzhledem k naprosto mizivému či spíše nulovému počtu protodžihádistů a džihádistů v tuzemsku je zjevné, že primárním terčem CTHH bude Moskva.

Rozhovor Britských listů 90:

Strašný rok 2016. Bude rok 2017 ještě strašnější?

30. 12. 2016



Na konci roku se zamýšlejí redaktoři Britských listů Jan Čulík a Bohumil Kartous nad tím, co jsme v ČR i ve světě zažili v roce 2016 a jaké jsou výhledy do budoucna. Uvažuje česká politická garnitura nad nějakou strategií co dělat, pokud by se rozpadla Evropská unie? Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 30. prosince 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Dobří migranti mohou zachránit český venkov

5. 1. 2017 / Kryštof Kozák

Český venkov na tom není moc dobře – mladí se stěhují za prací a za zábavou do měst, ve vesnicích jsou dlouhodobě neobývané domy a místní hospody a koloniály mají problém udržet se nad vodou. Přitom se řešení tohoto problému snadno nabízí: Pošleme do kontrolovaných venkovských komunit pečlivě vybrané migranty! Pobyt na českém venkově jim jedině prospěje. Ukáže se tam, jestli opravdu chtějí pracovat a učit se česky, navíc se nevytvoří nebezpečná městská ghetta. Pro ekonomiku vesnice je každý nový člověk, který v ní utrácí peníze, k nezaplacení.

A wave of racism in the Czech Republic directed against the Lidl supermarket has provoked many scathing, antiracist comments

5. 1. 2017

A wave of rabid racist comments directed against the Lidl supermarket rose in the Czech Republic after the supermarket used a black young man in its leaflet to advertise some of its clothing.

Hundreds of people complained to Lidl Czech Republic on its facebook page:

"Why do you have a Negro in your advertising leaflet? Are you aware that you have thus made many people angry? Our people hate these layabouts and parasites and are afraid of them. If you want to advertise your wares in the Czech Republic and for the Czechs, remove the multicultural crap! So far this is still our own country! By using this type of advertising, you will alienate many of our patriots - your customers!"

"I am quite disgusted. The media are trying to force multiculturalism on us, which has totally failed and it is a targeted genocide of the white race. And you have now used a Negro in your advertising leaflet. Why? Was this an order from above? Europe is white, Africa is black, Asia is yellow and this is how it has always been. So far, you have never used a Negro in your advertising. This is propaganda!"

Proč česká vláda stále ignoruje potřebu zaměřit se ve vzdělávání na podstatné oblasti?

Děti je nutné vést ke kritickému myšlení, čím dříve, tím lépe

5. 1. 2017

Americká středoškolská učitelka Lynn Kelleyová v komentáři pro Huffington Post popisuje kurz založený na teorii poznání (epistemologii), kterým provází studenty posledních dvou ročníků střední školy. V rámci kurzu, který je součástí tzv. International Baccalaureate diploma program (mezinárodně uznávané závěrečné středoškolské zkoušky), musejí studenti jednak projít teoretickou průpravou obsahující koncepty a metody z matematiky, přírodních věd, historie, filozofie či etiky, a následně musejí prokázat, že jsou schopni je aplikovat na reálné jevy a události, jako je třeba vnímání násilí vůči afro-americké populaci nebo Trumpovo chování na Twitteru. Kelleyová dochází na základě zkušeností se vzděláváním vlastního syna na základní škole k závěru, že s průpravou ke kritickému uvažování je třeba - tváří v tvář vzrůstající hrozbě manipulací a bezbrannosti velké části populace vůči nim - začínat v rámci vzdělávání co nejdříve. Je trestuhodné, že česká vláda tento problém dlouhodobě ignoruje, ačkoliv by stačilo inspirovat se právě v takových kurikulích, jako je International Baccalaureate.

V čem má spočívat vina Palestinců?

5. 1. 2017 / Pavel Urban

Palestinci v roce 2001 mohli přijmout Barakovu nabídku a snažit se „drobečkovou politikou“ dosáhnout zlepšení, pokud jde kontrolu hranic, vodních zdrojů, exteritoriální komunikace atd. Nebo mohli navrhnout vlastní kompromis v duchu „my se vzdáme Jeruzaléma a návratu uprchlíků, vy podstatně zkrátíte ty výběžky“. Bylo by to pro Palestince bolestné, ale tím spíš by to mělo šanci na úspěch. Myšlenku vyměnit osady za mír tehdy sdílelo i mnoho Izraelců. Pavel Urban reaguje na článek Daniela Veselého V čem spočívá vina Palestinců.

Bodláky Václava Duška

Humor žoviálního intelektualismu (čili imbecilů)

5. 1. 2017 / Václav Dušek

Humoristický plátek se poškleboval Bohu Bohů a fanatická věřící chasa vzala odplatu do svých rukou – masakr, odporný čin! Přitom z hlediska humoru nic moc. Ono kreslit humor není žádná sranda, to už věděl cestář Danda – a že s ním bejvala sranda. Nu, doba poskočila a v plátku nezřízený umrněnec, veselista, obveselovač kohosi, vyplil se zkaženou žlučí neotesance humorné kresby žáka čtvrté bé základní speciální školy. Letadlo s Alexandrovci na palubě ukončilo let v moři – terč posměchu dělaný pro očurané posměváčky, duté darebáčky, i komické plačky.

Mexiko jde v ústrety Trumpovi

5. 1. 2017

Bývalý ministr financí Luis Videgaray, který byl donucen ye svého vládního postu odstoupit poté, co dohodl schůzku s dnes již nově zvoleným prezidentem USA Donaldem Trumpem, se stal překvapivě novým ministrem zahraničí. Prezident Enrique Peña Nieto se zjevně snaží vyjít maximálně vstříc Donaldu Trumpovi, který během předvolební kampaně opakovaně útočil na jižního souseda USA v souvislosti s imigrací, ale také s odlivem pracovních míst. Od Videgaraye se očekává, že dokáže navázat funkční vztahy s vůdčími postavami Trumpovy administrativy. Videgaray přitom musel v září 2016 odejít ze své vládní funkce poté, co se setkal s tehdejším prezidentským kandidátem Trumpem, což bylo v Mexiku vnímáno jako očividně ponižující akt vůči prezidentovi Nietovi. Mexičané dávají Nietovi najevo nespokojenost s tím, že nereagoval na Trumpovi výhrůžky ohledně zdi na hranicích, kterou bude muset Mexiko zaplatit a ohledně deportace milionů mexických imigrantů. I přes to, že musel Videgaray odejít z vlády se obecně předpokládá, že zůstal prezidentu Nietovi stále nablízku. Trump na rezignaci Videgaraye nejprve reagoval tím, že krok označil za své osobní vítězství, aby jej hned druhý den označil za "brilantního ministra financí" s velkou důvěrou u prezidenta.

Sarkasmus na adresu rasistů ukazuje, že část Čechů má potřebu se od rasismu distancovat

Odpověď společnosti Lidl na rasistické komentáře

5. 1. 2017

Společnost Lidl odpovídá na reakce některých českých zákazníků, kteří vyjadřují své pohoršení nad "negroidní" a "multi kulti" reklamou, kterou česká pobočka německého řetězce distribuuje.

Jiný post Lidlu na Facebooku vyvolal převážně sarkastické reakce typu "proč jste nevybrali nějaké ryze české plemeno" nebo "retrievery v ČR nechceme". Pozoruhodné ovšem je, a diskuse to potvrzuje, že rozpolcenost postojů k základním pilířům lidských práv v současné české společnosti je vysoká. Řada rasistů je evidentně ochotna bránit svůj status quo, založený na omezenosti, ad absurdum.

Reklama Lidlu a Puškinův pradědeček

4. 1. 2017 / Boris Cvek



Hysterie mnoha Čechů nad černochem v reklamě obchodního řetězce Lidl ve mně vyvolala jednu myšlenku: nějak takto zamlada vypadal pradědeček Alexandra Sergejeviče Puškina, největšího slovanského básníka. Jmenoval se Abram Petrovič Hannibal. Na wikipedii o něm nalezneme tato slova, demonstrující, že úroveň myšlení ruských carů v 18. století o celé dimenze překonává myšlení mnohých Čechů v 21. století:

„Abram Petrovič Hannibal (asi 1696, Lagon, Afrika – 20. dubna 1781, Sujda, Petrohradská gubernie) byl ruský vojenský a politický činitel pravděpodobně černošského původu.

"Odradíte si spoustu vlastenců - zákazníků!"

Češi zuří, že supermarket Lidl použil v reklamě černocha

4. 1. 2017

Neuvěřitelné:

"Proč máte na reklamním letáku černocha, víte, že tím štvete hodně lidí, kteří ty darmožrouty a parazity nemůžou ani cítit a bojí se jich... Jestliže propagujete aboží v Česku a pro Čechy, odstraňte ty multikulti píčoviny! Zatím ještě platí, že my jsme tady doma!!! Takovouto reklamou si odradíte spousty vlastenců - zákazníků!!!"

Miroslava Kapalová

Odkud ví Miroslava Kapalová, že černoši jsou "darmožrouti a paraziti"? Miroslava Kapalová - a mnoho dalších českých občanů - naplnila skutkovou podstatu trestného činu vyvolávání nenávisti proti etnické skupině, za což je v ČR trest tří letů nepodmíněně. Kdy bude proti ní zahájeno trestní stíhání? ptá se Jan Čulík.

§ 355

Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob

(1) Kdo veřejně hanobí

a) některý národ, jeho jazyk, některou rasu nebo etnickou skupinu, nebo

b) skupinu osob pro jejich skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že jsou skutečně nebo domněle bez vyznání, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Odnětím svobody až na tři léta bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 a) nejméně se dvěma osobami, nebo

b) tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Vzniká přízračná éra

JDE DO TUHÉHO. Nastávají těžké časy. Podpořte finančně nezávislou novinářskou práci Britských listů

9. 11. 2016

V době, kdy se rozmlžila hranice mezi fakty a konspiračními teoriemi a lidé šílí, je nezávislé a věcné novinářské práce v českém prostředí zapotřebí víc, než kdy předtím. Vítězství Donalda Trumpa může tvrdě destabilizovat Evropu. Možný rozklad NATO může ohrozit bezpečnost České republiky. Jako v Americe a v jiných zemích, i v ČR se lidé stále častěji stávají obětí vyložených nesmyslů, šířených manipulátory a populisty. Nastává velmi nebezpečná doba.

Britské listy budou i nadále přinášet kritické analýzy, založené na věcných faktech. Jejich role je v nové přízračné éře ještě důležitější než za posledních dvacet let jejich existence.

Pokud vám záleží na věcném hlasu, přinášejícím do českého prostředí neúplatné, ověřené informace, přispějte finančně na naši nezastupitelnou práci. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

"Levicovým" obdivovatelům Asadovy Sýrie

4. 1. 2017

Jako Syřan, který se vždycky politicky ztotožňoval s levicí, jsem zejména zděšen těmi muži a ženami, kteří si říkají levičáci - a proto se tedy očekává, že budou solidární s bojem za spravedlnost kdekoliv na světě - a přesto otevřeně podporují režim Asadů, otce i syna, kteří jsou drtivou měrou odpovědni za syrskou katastrofu, píše syrský historik Farouk Mardam-Bey, který žije ve francouzském exilu od roku 1965, v britském listě Socialist Worker (Socialistický dělník).

Po čtyřech měsících intenzivního bombardování ruským letectvem dokončila nyní Asadova armáda, spolu s šiitskými bojůvkami, pocházejícími odevšak a zmobilizovanými íránskými duchovními, "osvobozování" východního Aleppa. Osvobodila jej od koho? Od jeho obyvatel. Více než 250 000 jeho obyvatel bylo donuceno uprchnout ze svého vlastního města, aby unikli masakrování, stejně, jako to před tím museli učinit obyvatelé měst Zabadani a Daraja, a stejně, jak bude muset prchnout ještě daleko více Syřanů, pokud bude pokračovat systematické sociální a sektářské "očišťování" jejich země, která je obětí masivní mediální dezinformační kampaně.

Greenwald chválí Breitbart, jako Duke ocenil WikiLeaks. Když "boj proti establishmentu" má přednost před vším ostatním

4. 1. 2017 / Karel Dolejší


Včera jsem psal o ruské analýze, která označuje západní krajní levici za "součást establishmentu", protože se značná část z ní dosud podílí na obraně práv menšin a shoduje se v tomto bodě s liberály ZDE. Sluší se ovšem říci, že v rámci Nacinterny neplatí takové závěry rozhodně pro všechny, kdo se k ultralevici navenek hlásí. Například Slavoj Žižek před americkými volbami otevřeně podpořil kandidaturu Donalda Trumpa ZDE, ačkoliv to co Trump fakticky prosazuje protiřečí všemu a diskredituje vše, co by měl libovolný "levičák" kdy hájit. Jsem si jist, že na Žižka přísní pozorovatelé v Rusku své zobecňující odsudky nevztahují.

Čím více se ukáže, že je brexit ekonomickou katastrofou, tím víc ho Angličané budou chtít

4. 1. 2017

V Anglii vůbec nedošlo od hlasování o brexitu loni 23. června k změně názorů lidí, kteří chtějí brexit, varoval v televizi BBC Matthew Goodwin, výzkumník z organizace UK in a Changing Europe: "Mnozí předpokládají, že jakmile britští (= angličtí, pozn. red.) voliči zažijí hospodářské problémy, rychle se vrátí názorově k politickému středu, řeknou 'Udělali jsme strašlivou chybu, zrušte brexit, chceme zpět do Evropské unie.' Naopak existuje možnost, že se vydají opačným směrem. Zažijí-li propad příjmů, řeknou: 'Evropská unie se vůči nám chová neférově, elity se k nám chovají neférově' a přitvrdí ve svých protievropských postojích."

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Američtí republikáni se octli v konfliktu s Trumpem poté, co vyjádřil podporu Assangeovi

4. 1. 2017

Čelní představitelé Republikánské strany se ve středu distancovali od Donalda Trumpa poté, co Trump vyjádřil větší důvěru v zakladatele WikiLeaks Juliana Assangeho než v americké výzvědné služby.

Vzniklý konflikt je známkou rozkolu mezi Trumpem a Republikánskou stranou ohledně výzvědných záležitostí a vztahu vůči Rusku.

Předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan charakterizoval Assange jako "patolízala Ruska" a republikánský senátor Tom Cotton se vyjádřil, že má "daleko více důvěry v naše pracovníky výzvědných služeb než v lidi, jako je Julian Assange."

V USA se za posledních 30 let obrovsky zvětšil rozdíl v průměrné délce života mezi chudými a bohatými

4. 1. 2017

Nejbohatších 20 procent amerických žen, jimž bylo v roce 1980 padesát let, mohlo očekávat, že se dožijí věku 86,2 let. V roce 2010 mohly očekávat, že se dožijí věku 91,9 let.

Nejchudších 20 procent amerických žen, jimž bylo v roce 1980 padesát let, mohlo očekávat, že se dožijí věku 82,3 let. V roce 2010 mohly očekávat, že se dožijí věku 78,3 let.

Rozdíl v délce života mezi 20 procenty nejbohatších a 20 procenty nejchudších žen vzrostl z 3,9 let na 13,6 let.

Nejbohatších 20 procent amerických mužů, jimž bylo v roce 1980 padesát let, mohlo očekávat, že se dožijí věku 81,7 let. V roce 2010 mohli očekávat, že se dožijí věku 88,8 let.

Nejchudších 20 procent amerických mužů, jimž bylo v roce 1980 padesát let, mohlo očekávat, že se dožijí věku 76,6 let. V roce 2010 mohli očekávat, že se dožijí věku 76,1 let.

Rozdíl v délce života mezi 20 procenty nejbohatších a 20 procenty nejchudších mužů vzrostl z 5,1 let na 12,7 let.

Satirický list The Onion: "Trump podává zpravodajským službám každodenní zpravodajská hlášení"

4. 1. 2017


V konferenční místnosti Trump Tower s představiteli CIA, FBI a DIA údajně zvolený prezident Donald Trump v úterý ráno poskytl zpravodajským službám své každodenní hlášení. "Když je inaugurace vzdálena již pouhé týdny, zvolený prezident se dnes zúčastnil schůzky, která měla lídry zpravodajské komunity v rychlosti seznámit s kriticky důležitými informacemi, které ovlivní jeho rozhodnutí týkající se diplomacie a obrany jakožto nejvyššího velitele," prohlásil Trumpův personální šéf Reince Priebus. Poznamenal, že zvolený prezident plánuje pořádat informační schůzky pro představitele zpravodajských služeb každé ráno, aby je udržel dobře informované o nejdůležitějších zájmových oblastech a nejnovějších hrozbách.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Když mainstreamová média produkují falešné zprávy

3. 1. 2017 / Daniel Veselý

Americká zpravodajská komunita je přesvědčena o tom, že Kremlem řízení hackeři zvrátili výsledek amerických voleb v jeho prospěch, třebaže veřejnosti nebyly dosud předloženy pádné důkazy pro toto tvrzení. Prezident Obama následně nechal vyhostit 35 ruských diplomatů ze Spojených států a uvalil na Rusko další sankce. Mezitím do Pobaltí a Polska míří tisíce vojáků NATO, sílí tenze u hranic těchto států s Ruskem a vztahy Bílého domu a Kremlu jsou nejvypjatější za poslední dekády. Za této situace zveřejnil vlivný deník The Washington Post nepravdivou alarmující zprávu, že ruští hackeři pronikli do energetického systému ve Vermontu.

Nepřipustíte-li si v krizi, kde jste skončili, nikdy se odsud už nedostanete

Všechnu moc imaginaci: Ale ne povalečů v zahradě věd

3. 1. 2017 / Karel Dolejší


"Lidé by měli poznat, kdy jsou poraženi," cituje Thomas Pfau scénu z filmu Ridleyho Scotta "Gladiátor", v níž se přesila Římanů právě chystá zmasakrovat shromážděné teutonské kmeny ZDE. V textu věnovaném dobytí republiky barbarskými silami a nástupu postdemokracie pak americký profesor používá i metaforu, která jistě mnohé napadla, ale nerozvinuli ji: Násilnický a zvrhlý císař Commodus je nakonec výborným symbolem doby, která přichází, a jejího politického stylu.

ČR: 556 mrtvých!

2. 1. 2017 / Boris Cvek

Médii proběhla úžasná zpráva: máme nejnižší počet obětí dopravních nehod za 50 let. Za rok 2016 je to „jen“ 556 mrtvých. Přesto mne to číslo přišlo jako obrovské, šokující. Zvykl jsem si totiž myslet v řádech, jaké nám poskytují děsuplné zprávy o nejhorších teroristických útocích.

Pak jsem se podíval na heslo na Wikipedii a spočítal jsem si počet zabitých lidí teroristy v celé EU od 7.7.2005 včetně (toto datum označuje útok v Londýně s 56 oběťmi). Celkem je to necelých 500 lidí (včetně 77 lidí zastřelených Breivikem). Tedy v celé EU (téměř 500 milionů obyvatel) za více než 10 let teroristé zabili méně lidí, než kolik lidí zemřelo u nás na silnicích za jediný rok.

Seznam útoků s počty mrtvých nad 10:


7.7.2005 Londýn: 56
22.7.2011 Oslo: 77
7.1.2015 Paříž: 20
13.11.2015 Paříž: 137
22.2016 Brusel: 35
14.7.2016 Nice: 86
19.12.2016 Berlín: 12

Na silnicích zemřelo nejméně lidí za 50 let ZDE

Terrorism in Europe ZDE

Vraždění v Jemenu zhoršuje rozmístění velkého množství min

4. 1. 2017

Reportérce BBC se podařilo dostat se do Jemenu. V reportáži z tamější války, vysílané v hlavních zprávách v úterý večer, upozornila na hrozbu rozmisťování min:

Vojáci v Jemenu objevují děsivé připomínky pokračujícího konfliktu. Jemenská armáda uvádí, že ustupující vzbouřenci z kmene úsiů rozmisťují na území, které opouštějí, miny. Vládní jednotky tvrdí, že za poslední rok deaktivovaly 30 000 min.

Sálihova manželka, syn a dcera byli usmrceni, když se vrátili domů, kde se domnívali, že budou v bezpečí.

Sálih: "Moje manželka se modlila v této místnosti a můj syn a dcera seděli u ní. Obědvali a můj syn požádal mou ženu, aby mu podala přikrývku. Jak za tu přikrývku zatáhla, došlo k obrovské explozi."

Húsiové tvrdí, že v civilních oblastech nepoužívají miny.

Británie rychle pokračuje na cestě ke katastrofálnímu brexitu

3. 1. 2017

V úterý náhle rezignoval na svou funkci Sir Ivan Rogers, britský velvyslanec v Bruselu, o kterém se očekávalo, že bude stát v čele britského vyjednávání o brexitu s evropskými partnery. Londýnské vládě se ale znelíbila jeho varování, zejména to, že vyjednání nových svazků Británie s EU bude trvat až deset let.

Jiný vysoký státní úředník ve Westminsteru, Sir Nicholas McPherson se vyjádřil na Twitteru, že Rogersův odchod je obrovskou ztrátou. Jde podle něho o "zlovolné a naprosté zničení odborného zázemí ohledně EU" v Británii. Rogers je už několikerý britský odborník na EU, který odchází z vládní funkce.

Bývalý britský náměstek premiéra a bývalý šéf Liberálně demokratické strany Nick Clegg, který s Rogersem v Bruselu spolupracoval, varoval, že Rogersova rezignace je zjevně vyvrcholením série útoků proti státním úředníkům, kteří varovali před brexitem.

"Nejprve to byli soudci, na něž se útočilo jako na 'nepřátele lidu' jen proto, že udělali svou práci. Útočí se na Konfederaci britského průmyslu, protože nepodporuje horlivost stoupenců brexitu, a nyní jsou terčem útoků vysocí státní úředníci jen proto, že Sir Ivan Rogers jasně varoval, jak dlouho bude vyjednávání trvat. Tito lidé jsou terčem útpoků, pokud nepodpoří ideologický světový názor probrexitových horlitelů. To je velmi znepokojující vývoj, a v britské politice je to velmi nová věc."

Clegg varoval, že by si vláda měla vážit otevřených informací a neměla by ustupovat k ideologii: "Nekritické horlivce, podporující brexit, tohle dostihne, protože můžete trvat co nejhysteričtěji na tom, že je svět placka, a odsuzovat lidi, že říkají pravdu, že svět je kulatý a brexit je složitý, a tento postoj nebude zrovna Británii ku prospěchu. Odvážné informace prezentované mocným jsou ve zralé demokracii nesmírně důležité. Uzavírat se do ideologie je nesmírně škodlivé."

Američtí republikáni nakonec zrušili rozhodnutí zlikvidovat nezávislý parlamentní protikorupční výbor

3. 1. 2017

Aktualizace: Republikáni ve Sněmovně reprezentantů se vzdali svého plánu zlikvidovat nezávislý výbor pro vyšetřování korupce poslanců poté, co je za to na Twitteru kritizoval Donald Trump:

Republikáni v americké Sněmovně reprezentantů ještě před prvním zasedáním nového Kongresu tajným hlasováním ochromili nezávislý protikorupční parlamentní výbor. Toto bezprecedentní hlasování vážně oslabilo Úřad pro etiku v Kongresu, který byl založen r. 2008 po lobbingovém skandálu za účelem vyšetřování obvinění amerických poslanců z korupce. Hlasování se účastnilo i několik poslanců, které výbor v současnosti vyšetřoval pro podezření z korupce.

Hlasování se uskutečnilo během novoročních prázdnin bez předchozího varování či debaty a bylo včleněno do balíku obecných předpisů Kongresu, o nichž bude Sněmovna reprezentantů hlasovat v úterý. Proměnilo dosud nezávislý Úřad pro etiku v Kongresu v orgán, který bude od nynějška podřízen republikánské většině v parlamentu, která má dlouhou historii ignorování obvinění poslanců z korupce.

K tomuto hlasování došlo v době, kdy republikáni ovládají všechny tři složky americké vlády a snaží se odstranit zbytky omezení své moci. Například odstraní úterní hlasování schopnost Demokratické strany blokovat likvidaci Obamovy zdravotnické reformy prostřednictvím parlamentních obstrukcí.

Dochází k tomu také v době, kdy se nově zvolený americký prezident Trump snaží odvrátit pozornost od mnohonásobného střetu zájmů v důsledku jeho snahy ponechat své podnikatelské impérium v rukou své rodiny.

Hlasování vyvolalo zuřivou reakci Demokratů a odborníků na etiku vlády.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Donald Trump přebírá funkci v historicky slabém postavení

3. 1. 2017

Méně než polovina občanů v USA, tedy 46 procent, je přesvědčena, že bude schopen zvládnout mezinárodní krizi. Jen 47 procent Američanů si myslí, že Trump dokáže používat vojenskou sílu moudře. Jen 44 procent Američanů si myslí, že Trump dokáže zabránit velkým skandálům své vlády. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění provedeného společností Gallup.

V případě prezidenta Obamy, George W. Bushe a Billa Clintona bylo těsně před jejich příchodem do funkce přesvědčeno o pozitivních schopnostech nadcházejících prezidentů ve všech těchto oblastech nejméně 70 procent amerických občanů, uvádí Gallup. Například v roce 2009 se domnívaly tři čtvrtiny americké veřejnosti, že bude Obama schopen vyřešit mezinárodní krizi či použít vojenské síly moudře.

Jedenáctiletý Syřan bez rukou doufá, že do Ameriky budou moci přijet jeho rodiče

3. 1. 2017

Jedenáctiletý Ahmad Alkhalaf přišel v Sýrii o obě ruce před třemi lety při výbuchu v uprchlickém táboře, při němž byli také usmrceni tři jeho sourozenci. Byl pozván na poslední projev Baracka Obamy o stavu unie jako host jednoho amerického kongresmana. Naučil se jezdit na kole a na kolečkových bruslích, dělá gymnastiku a hraje fotbal. Doufá, že jeho maminka a čtyři přeživší sourozenci budou moci smět přijet do USA. Jsou v uprchlickém táboře v Istanbulu. Na dotaz o možnosti jejich příjezdu do USA nově zvolený americký prezident Donald Trump neodpověděl, informuje televize CBS.

Vznikne nové Arabské jaro? Je to pravděpodobné

3. 1. 2017

V Tunisku vznikla demokratická islámská republika, jejíž muslimští politikové se vzdali veškeré náboženské praxe

Leden 2017 je šestým výročím začátku Arabského jara, série událostí, které měly přinést na Blízký východ zásadní politické změny. Arabské jaro začalo sebeupálením mladého tuniského pouličního prodavače a jeho smrt 4. ledna vyvolala revoluční rok. Následné protesty zaktivizovaly obyčejné Araby, kteří v sobě našli demokratickou sebedůvěru, potlačovanou šedesáti lety diktatur. Aktivisté v ulicích arabských měst byli oslavováni za svou odvahu a rozhodnost a stali se inspirací pro hnutí po celém světě. Demonstranti nevyjadřovali jen své stížnosti. Změnili svět. Čtyři šéfové arabských států padli. Avšak po šesti letech vešly demokratické touhy Arabů vniveč. V Egyptě vznikla kontrarevoluce a nastolila vojenskou diktaturu. Libye a Jemen jsou v troskách v důsledku války, kterou vedou na území těchto států cízí mocnosti, které jsou připraveny bojovat až do doby, kdy všichni místní obyvatelé budou mrtví. Sýrie je zničená, poskvrněná řekami krve, upozorňuje redakční komentář deníku Guardian.

Finsko zkouší zavést základní příjem pro nezaměstnané

3. 1. 2017

Finsko se stalo první evropskou zemí, která začíná platit některým svým nezaměstnaným základní měsíční příjem ve výši 560 euro (15 130 Kč). Cílem je snížit státní byrokracii, omezit chudobu a podpořit zaměstnanost.

V pondělí 1. ledna byl zahájen pilotní projekt, v jehož rámci bude 2000 náhodně vybraných nezaměstnaných Finů dostávat tento základní příjem. Příjemci nebudou muset nikoho informovat o tom, jak ty peníze utratí. Základní příjem bude odečten od jakékoliv podpory kterou už dostávají.

Zpráva Washington Postu, že "ruští hackeři pronikli do energetického systému ve Vermontu", byla nepřesná a nepravdivá

2. 1. 2017

Časopis Forbes ostře kritizuje Washington Post za zkreslení a nekompetentní zpracování zprávy, že v jednom počítači v jedné energetické firmě ve Vermontu bylo nalezeno ruské malware. Počítač nebyl připojen k elektrické rozvodné síti a neexistují žádné důkazy, že by do něho pronikli ruští hackeři. Zmíněné malware je komerčně k dispozici ke koupi a do zmíněného laptopu se mohlo dostat libovolnými způsoby. To, jak Washington Post zpracoval tuto zprávu a jaký jí dal titulek vytvořilo "fake news" a dále ochromilo důvěryhodnost establishmentových médií, argumentuje Forbes. Dokazuje to, že verifikační proces článků publikovaných v deníku Washington Post je neprofesionální a neefektivní a nekoordinovaný je i systém, jímž se publikují dodatečné opravy už vydaného textu. Pozoruhodné je i to, že se před publikací článku Washington Post neobrátil přímo na inkriminované energetické společnosti s žádostí o vysvětlení situace.

Izraelští poslanci plánují anektovat osadu na palestinském Západním břehu Jordánu

3. 1. 2017

Až převezme Donald Trump 20. ledna americký prezidentský úřad, poslanci z izraelské vládní koalice chtějí poprvé za mnoho let schválit zákon, který by izraelské osady na palestinském území učinil přímou součástí Izraele. Cílem je "zlikvidovat tu blbost, jíž je vytvoření palestinského státu".

Strana politických podvodníků

2. 1. 2017 / František Řezáč

ODA - Občanská demokratická aliance, vznikla v roce 1990 jako naháněč hlasů pro Občanské fórum, vedené ministrem financí Václavem Klausem. Výstižně to na jednom předvolebním mítinku v plzeňském (mezitím zbořeném) kulturáku bezelstně přiznal jeden z lídrů ODA Vladimír Dlouhý: My jsme tu proto, abychom získali voliče, kteří, jako třeba já, bývalí členové KSČ, nemají úplně jasno, koho volit v Občanském fóru. Vedle sedící Klaus se jen spiklenecky uculoval. Fíkový list pak této "straně nedávné elity" dělali naivkové typu Daniela Kroupy a mnoha dalších disidentů. Už je to historie a tak se ztrácí základní informace.

Viz například článek pana Beera, který "...kdysi zaslechl jmého Daniel Kroupa..." Jenže ono těch informací je naštěstí na netu dost. A někteří lidé si taky dost pamatují. Nejen o bývalé ODA.

ODA splnila svou úlohu mouřenína a pak se pomalu začala vytrácet z politické scény. V paměti zůstaly smutné a sáhodlouhé televizní debaty za účasti es ODA, jako byli Jan Kalvoda, Tomáš Ježek, Čestmír Hofhanzl a dalších, řízené nezapomenutelnými moderátory Zuzanou Bubílkovou a Otou Černým. Výsledkem politiky OF (Očekávám Funkci) za činné spolupráce ODA byla řízná privatizace, řízená Tomášem Ježkem (ministrem české vlády pro správu národního majetku a privatizci za předsednictví Petra Pitharta) a rozkecání a následná likvidace Československé federativní republiky v roce 1992. Ruku v ruce s Klausem a ODS.

Pamatuju si Ježka z jedné televizní debaty, kde se roznášel o železnici, jak bude třeba ji zredukovat. O železnici věděl asi tolik: "My jsme tuhle jeli na mítink (asi tenkrát ještě šestsettrojkou) do Tachova a museli jsme zastavit u přejezdu a jel takový motoráček a nikdo v něm nebyl - to je třeba zrušit..." Dneska se Ježek roznáší o tom, jak to v té ODA mysleli dobře a jak to vinou Klause a ODS nedopadlo. To může. Ať mu to věří, kdo chce. I takoví se ještě najdou...

Dejme si dobrý pozor, jak definujeme rasismus (a fašismus)

2. 1. 2017 / Karel Dolejší


Z velmi mnoha povrchností a zmatků v současné veřejné rozpravě bije do očí kromě jiného například toto: Lidé hovoří o "fašismu", ale ve skutečnosti mají na mysli obraz německého nacismu. (Domnívám se, že konkrétně tato záměna vznikla za války v SSSR, kde bylo v roce 1941 třeba náhle odlišit právě skončenou periodu vlastní pronacistické propagandy od boje s německým nepřítelem; ten se tedy naráz stal z nacisty "fašistou".) Nebo toto: Hovoří se o rasismu a na mysli automaticky tane biologizující "vědecký" rasismus 19. století. Odtud i naprosto zmatečné řeči o údajně nerasistickém "postfašismu".

K odpovědnosti za silvestrovský atentát v Istanbulu se přihlásil Islámský stát

2. 1. 2017

Turecko opakované atentáty silně destabilizují a poskytují záminku prezidentu Erdoganovi, aby utužoval svůj autoritářský policejní režim. Útok proti klubu Reina v Bosporu byl podle deníku New York Times záměrným útokem proti multikulturalismu, snášenlivosti a toleranci.

Při atentátu na noční klub Reina v Istanbulu zahynulo mnoho cizinců, včetně mnoha Arabů, upozorňuje televize Al Jazeera:

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2016

3. 1. 2017

V prosinci  2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 107 830.73  Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 99 202.80 Kč. Příjem z reklamy byl 19 207 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince  2016 183 560.80 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák