Jak stát žene lidi do černé ekonomiky

31. 1. 2011

Podnikatel (OSVČ) se dostal do problémů a byl na něj vyhlášen konkurs. Zda to bylo oprávněné, o tom můžeme diskutovat. Státem, tedy přesněji řečeno jeho prodlouženou rukou - soudem, byl jmenován správce konkursní podstaty (SKP). Tyto dvě instituce - stát a SKP - jsou tu od toho, aby podnikatele v konkursu totálně ožebračily, přičemž jsou podnikatelem v konkursu královsky zaplaceny.

Posuďte sami, píše Jarmila Píchová:

Lékaři bojují proti chaosu a marasmu

1. 2. 2011

V nedělní Partii televize Prima a poté v Otázkách Václava Moravce zmiňoval pan Bc. Šnajdr a pan premiér Nečas Úrazovou nemocnici v Brně jako zdravotnické zařízení, které odčerpává zbytečně 350 mil.Kč ročně z peněz na zdravotní péči. V níže uvedené reakci hovoří dr.Filipinský, náměstek pro léčebně preventivní péči ÚN Brno jménem všech zaměstnanců ÚN.

Katapult, 1975

1. 2. 2011 / Petr Štengl


Zeptej se svýho táty
na ostnatý dráty
Zeptej se svojí mámy
na frontu na banány

Všude plno banánů
zeptej se na mámu
všude plno ostnatýho drátu
proklepni taky svýho tátu

Šli na pár piv
bylo jich víc...

Zdravotnictví, jak se o něm nepíše I.

1. 2. 2011 / Ivan David

Běh věcí je ve zdravotnictví určován zájmy a bojem zájmových skupin o co největší díl z peněz do zdravotnictví směřujících . Je to hra s nulovým součtem, všichni vyhrát nemohou. Poskytovatelé a spotřebitelé péče chtějí platby co největší, plátci co nejmenší. "Veřejní činitelé" naslouchají zájmovým skupinám potud, pokud jim mohou prospět nebo uškodit. Proto je nejmenší pozornost věnována pacientům a pojištěncům vůbec.

Skupina Anonymous vyhlásila válku britské vládě

1. 2. 2011

Skupina hackerských aktivistů "Anonymous", která koncem minulého roku "hájila" server Wikileaks hackerskými útoky proti finančním společnostem MasterCard, Visa a Paypal, které zrušily možnost poskytovat jejich prostřednictvím serveru Wikileaks finanční dary, vyhlásila po zatčení pěti aktivistů v Británii válku britské vládě.

V prohlášení zveřejněném na internetu skupina Anonymous žádá své stoupence, aby podrobily všechny servery britské vlády útokům DDos.

Skupina Anonymous argumentuje, že zatýkat aktivisty za to, že se podíleli na útoku DDos je jako zatýkat je za to, že se účastnili pokojné demonstrace. "Právo pokojně demonstrovat je jedním ze základních pilířů každé demokracie a nemělo by být nijak omezováno."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jednání o budoucnosti Národního divadla

1. 2. 2011 / Fabiano Golgo

Stovky umělců z Národního divadla a Státní opery pravděpodobně čeká v nejbližších sezónách konkurs, ve kterém mají obhájit své místo na první české scéně. Ministerstvo kultury v současné době zvažuje, že přemístí většinu operních a baletních představení do budovy Státní opery. V Národním divadle by se pak hrála zejména činoherní představení.

V Egyptě se mají konat obří protesty

1. 2. 2011

Egyptská armáda v pondělí výrazně podpořila opozici v zemi tím, že oznámila, že nepoužije síly k umlčení "legitimních" požadavků na demokratické reformy.

V úterý se má protestních demonstrací účastnit milion lidí. Je zjevné, že se Spojené státy od prezidenta Mubaraka začínají více distancovat, takže mu zbývá jen málo alternativ.

Nový egyptský viceprezident Omar Suleiman v pondělí uvedl, že ho Mubarak požádal, aby zahájil dialog s egyptskými politickými stranami. Podle státní televize se budou konat ústavní a právní reformy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

BRITÁNIE:

Důkaz, že londýnská policie použila slzného plynu z těsné blízkosti

1. 2. 2011

Podle předpisů britské policie se nesmí používat slzný plyn proti demonstrantům z větší blízkosti než jednoho metru, "pokud není policista bezprostředně ohrožen". Při sobotní demonstraci aktivistů proti firmám, které v Británii neplatí daně, použila policie slzného plynu proti třem demonstrantům z bezprostřední blízkosti. Demonstranti museli být odvezeni do nemocnice.

Na internetu byl nyní zveřejněn videozáznam tohoto incidentu ZDE. Londýnská policie uvedla, že incident vyšetřuje.

A je tu znovu demokracie - to je ale nadělení!

1. 2. 2011

Trvalo to pouhých šest týdnů od doby, kdy zatčení zelináře v Tunisku a jeho upálení vyvolalo řetězec událostí, který nyní hrozí zlikvidovat vládu v Egyptě. Sledovat tuto revoluci proti autokracii v arabském světě je vzrušující, povzbuzující - a také hluboce znepokojující pro světové velmoci, jimž všem dosavadní stav věcí z různých důvodů velmi vyhovoval, píše v deníku Financial Times Gideon Rachman.

Beverly Hills

1. 2. 2011 / Milan Kozelka


Ve vězeňské cimře v lágru Beverly Hills nad
Jáchymovem sedí Václav Klaus s Milošem
Zemanem a vzpomínají na staré zlaté časy.
Za okny zuří sněhová vichřice, všude kolem
je bílá tma. Klaus má na čele vytetovanou
železniční cisternu s lehkým topným olejem,
Zeman zase na předloktí logo becherovky.
Do cimry vstupuje JUDr. Tomáš Vrána, za
ním zatínají pěsti bývalí přerovští exekutoři.
"Pánové, před měsícem ste si vod nás půjčili
táborový poukázky v hodnotě 500 korun,
úrok dělal 250 korun. Do čtrnácti dnů ste to
nestihli vrátit. Kromě dvojnásobný taxy eště
dlužíte penále 1400 korun, plus 300 korun za
cestu z vedlejšího baráku sem a zase zpátky.
Celkem 3200 korun," oznamuje JUDr. Vrána.

Tenkrát na Západě

1. 2. 2011 / Milan Kozelka


Je neděle, po generálním úklidu je čas
na odpolední siestu. Lágr Riviéra se
rozkládá nad příkře zkoseným svahem,
s překrásným výhledem na Jáchymov.
Stanislav Gross vykrývá rychlý direkt
a kontruje tvrdým spodním levým
hákem, Zdeněk Škromach lapá po
dechu, staví se do obráceného gardu,
blesková dělovka přišpendluje Grosse
k podlaze. Brunátný Škromach ho vší
silou kope do obličeje, do rozkroku
a do žeber. Potom se vyflusaně potácí
k rozviklanému stolu a překvapeně
zírá -- okoralý kus kyselé ryby se zelím
a s cibulí, kvůli které se s Grossem
servali do krve, mezitím někdo ukrad.

Vzkaz Martinu Weissovi do Lidových novin

Probouzí se občanská společnost, a to může být váš konec

1. 2. 2011

Pane Weissi, vy se ale velice mýlíte. To se neprobouzí šelma cítící krev, ale občanská společnost, které konečně začíná svítat, jak nás vládnoucí pseudoliberální kleptokracie přivedla na cestu do chudoby a bezvýznamnosti - a teď by nám za to chtěla ještě posílat účty, krátit důchody a ureformovat nás k smrti, píše Pavel Sagner.

BRITÁNIE:

Že by Cameronovy "reformy" traumatizovaly už všechny?

1. 2. 2011


Známý moderátor publicistického pořadu televize BBC Newsnight Jeremy Paxman, udělal v pondělí večer v živém vysílání tutéž chybu, kterou udělal předtím jeho kolega Jim Naughtie v ranním publicistickém pořadu rozhlasu BBC Today: Řekl (v angličtině) nevyslovitelně tabuové slovo "cunt" V úvodu reportáže o aktivistech skupiny UK Uncut, kteří demonstrují před obchodními řetězci, které se registrací v zahraničí vyhýbají placení daní, Paxman místo o "cuts" tedy škrtech, hovořil o "cunts" tedy o "k.ndách".

Podrobnosti v angličtině ZDE

BRITÁNIE:

Rekordní počty mladých lidí se ucházejí o studium na univerzitě

1. 2. 2011

Vzhledem k tomu, že od podzimu 2012 budou studenti na anglických univerzitách platit školné ve výši až 9000 liber ročně, k letošní lhůtě 15. ledna, do kdy se měly podat přihlášky na vysoké školy, se ke studiu na anglických univerzitách přihlásilo rekordních téměř 600 000 studentů. V roce 2007 se na vysoké školy hlásilo 402 000 žadatelů.

Přibližně 200 000 mladých lidí se na britské vysoké školy nedostane, k dispozici je jen cca 400 000 míst.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Několik slov k českému školství

1. 2. 2011 / František Augusta

Důsledky ekonomické krize ovlivňují i české školství. Pokud se někdo domnívá, že jeho úroveň je přímo závislá pouze na množství investic do něho vkládaných, nemá pravdu a jeho současná úroveň to dokazuje. Rozhodující úlohu mají a budou mít především sami pedagogové a podmínky, při kterých pracují.

Univerzitní odbory na Glasgow University znovu vyhlašují hlasování o stávce

31. 1. 2011

Funkcionáři odborů informovali členskou základnu, že vedení univerzity usiluje o podstatné snížení penzijních benefitů v soukromém univerzitním důchodovém zabezpečení a není za daných okolností ochotno s odbory v této věci vyjednávat. Zároveň vedení univerzity odmítlo poskytnout odborům záruky, že nedojde k násilnému propouštění univerzitních zaměstnanců.

V obou záležitostech tedy hodlají univerzitní odbory uspořádat podle zákona volby členské základny. Budou se jí dotazovat, zda členové odborů souhlasí s vyhlášením stávky.

A je tady krev!

31. 1. 2011 / František Řezáč

Alespoň ve slovníku provládních novinářských pinčlíků ( označení pochází od Ludwiga Erharda ) ZDE Pochopili velmi dobře, o co jde: že se lidi po vzoru lékařů nedají nadále odírat a poznají, že se stávka za zvýšení mezd dá vyhrát. To bude procitnutí!

Pinčlíci cítí krev a vyjí na poplach. Představa, že se spekulanti a tuneláři budou muset dělit s těmi, kdo pracují, je opravdu děsivá. Zloděj křičí: Chyťte zloděje!

Česká televize v kampani proti lékařům

1. 2. 2011 / Roman Daniel

"Je mi zle a chce se mi zvracet", vybavuje se mi věta z filmu Černí baroni. Už dlouho vím, že naše česká televize se řídí pravidlem: koho chleba jíš, toho píseň zpívej. Ovšem, co předvedla naše veřejnoprávní "demokratická" televize 30. ledna v pořadu 168 hodin, je veskrze odporné, podlé a nevím co ještě. Nemám slov. V reportáži jsme byli informováni, jak jinak, jak ti nezodpovědní a penězuchtiví lékaři vydírají celou naši společnost. Chudáci pacienti, co si počnou. V reportáži se velice profesionálně, promyšleně a důmyslně střídaly záběry s naprosto jasným a záměrně manipulativním cílem.

WIKILEAKS:

Assange a změna paradigmatu, aneb "proč mě anglosaští novináři nenávidějí"

31. 1. 2011

Julian Assange se probouzí k rozhovoru, poté co usnul v lenošce na norfolském venkovském sídle, kde celou noc zveřejňoval americké diplomatické depeše k událostem v Egyptě. Je to pozoruhodné čtení, píše Ed Vulliamy v týdeníku Observer.

Američtí diplomaté, autoři depeší prozrazených serveru Wikileaks, informují o mnoha důvodech nynějšího egyptského povstání: mučení politických disidentů, i pachatelů obyčejných trestných činů, aby se z nich dostala přiznání, široce rozšířený útlak a strach, a -- což je zajímavé pro každého, kdo sleduje WikiLeaks -- rostoucí role internetového aktivismu, opozičních bloggů a komunikace s nejrůznějšími demokratickými hnutími v Egyptě i v jiných zemích prostřednictvím internetu.

Češi mají rádi korupci

29. 1. 2011 / Boris Cvek

Značná část veřejnosti Klausovi a Drobilovi a celé ODS aplauduje, a proto budeme všichni nehorázně okrádáni dále

Podle posledního průzkumu Centra pro veřejné mínění (CVVM) ODS po aféře Drobil výrazně posílila (z prosincových 22% na lednových 26,5%). Zdá se, že u výrazné části českých voličů jsou podezření na korupci a neprůhledné zacházení s veřejnými penězi u politických stran něco opravdu "sexy".

Na cestě k revoluci

31. 1. 2011 / Milan Valach

Lidské dějiny jsou procesem zvolna se hromadících změn, náhle ústících v prudký kvalitativní skok. Tak feudalismus zaniká v sérii krvavých buržoazních revolucí. Posvátná moc církve a šlechty je smetena. Lid povstal, aby si vybojoval svobodu a uznání jako rovnoprávného člena lidské společnosti. Vychází slunce nového světa, založeného na hodnotách rovnosti, svobody a bratrství. Tyto velké a vznešené cíle nebylo ovšem možné dosáhnout bez velkých obětí, nutných k překonání zuřivého odporu dosud privilegovaných tříd. Velikosti cíle odpovídala i velikost obětí, ke kterým byli revolucionáři ochotni. Asi takto bychom mohli rozumět slavnému Delacroixovu obrazu Svoboda vede lid na barikády. Cíl byl vytyčen, kus cesty jeho směrem ujit, ale její konec je ještě daleko. Cíle nebylo dosud dosaženo. Něco podstatného stále chybí. Současnost proto v sobě obsahuje historicky vzniklé protiklady. Protiklad mezi revoluční minulostí a konzervativní přítomností, mezi demokracií, stojící a padající s hodnotou rovnosti všech občanů a faktickou vládou kapitalistických a politických elit. Demokracie je tedy nedokončený pohyb dějin, je revolucí, která zůstala stát v polovině cesty. Křehká rovnováha revolučních a reakčních sil neustále hrozí svým zvratem. S ochabnutím revolučního úsilí lidu roste sebevědomí vládnoucí kapitalistické třídy.

Úřad nemá být výdělečným podnikem, aneb Kdo za to může

31. 1. 2011

Již několik čísel BL se zabývalo některými zvláště hyenistickými kousky exekutorů. Po zuřivé privatizaci všeho možného došlo i na privatizaci státní správy v této oblasti, a zde je výsledek. Jestliže se výkon státní správy stane soukromým podnikáním, nelze očekávat nic jiného. Jestliže se vymahačská firma ze zákona nazývá úřadem, a svou činnost vykonává v souladu se zákonem tak, jak jsme na stránkách BL mohli číst, je nutné konstatovat, že zákon je špatný a poslanci, kteří jej vytvořili a schválili, by pod hrozbou exekuce měli vrátit svůj plat do státního rozpočtu, píše Jiří Wertz.

Vření v Národním divadle a v pražské opeře

31. 1. 2011

Rád bych Vás upozornil na aktuální vření v Národním divadle a Státní opeře Praha v souvislosti s plánovanou a dosud spíš mýty opředenou transformací obou divadel, píše Marko Ivanović.

Kromě aspektu sociálního (hrozící propouštění v řádu desítek až stovek osob)je celá kausa pozoruhodná i spekulacemi o možném pokusu o svéráznou privatizaci v rámci zmíněných institucí.

Připojuji odkazy na "omylem zveřejněnou" studii Ministerstva kultury, na polemickou reakci z pera jiného teatrologa a dále na nejnovější tiskovou zprávu o nenadálém jmenování nového šéfa opery ND.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2010

7. 1. 2011

V prosinci 2010 přispělo finančně na Britské listy 253 osob celkovou částkou 92 969,45 Kč. Příjem z reklamy byl 11 570 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.12. 2010 částku 77 014,72 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní