28. 5. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 5. 2007

Dnes, v neděli po ránu, jsem si chtěl přečíst něco o včerejší demonstraci na Václavském náměstí v Praze. Sešlo se tam v úmorném vedru odpoledne (16:30) podle mého odhadu na 3000 demonstrantů všech věkových kategorií. Demonstrovali proti základnám vojensko-průmyslového komplexu Spojených států amerických a umístění radaru na našem území, území ČR. Plakát pozvánky na demonstraci nesl i název Davidové proti Goliášovi, píše Oldřich Květák.

<Takto, naznačuje server ceskenoviny.cz, vypadala sobotní demonstrace proti americkému radaru. V třicetistupňovém vedru bundy... U článku se neuvádí, že jde o fotografii z února 2007, z vesnice Jince, to až když kliknete na větší rozlišení... Foto: server cn.cz
Sloupek
Ladislav Landa

Fronta se vleče
a je to lepší v zázemí
Lidé se hádají pro
mizerný žvanec
a kouří se jim od huby
Paní krájí uzeniny
a má prsty krásné
a dlouhé jako Liszt
Za války rozsekali
malé dítě do vuřtů
Mleté maso je laciné
Lidé se perou o žvanec
Paní má prsty
stále kratší jak si
je okrajuje
Zákazník praví
Deset deka
Paříže. Nakrájet
Paní krájí
Na konci fronty
stojí pomocná stráž
VB a nic nenamítá

ze sbírky Malá slabost v kolenou, Bystrov a synové 1998 vybral Petr Štengl

Ladislav Landa se narodil 25.2.1948 v Praze a vzal si život 4.6.1965 v Praze jako sedmnáctiletý.

28. 5. 2007

Před desítkami let jsem při návštěvě Francie viděl, že na jaře se tam prodávala pěkná jablka v ceně dokonce pouhý 1 frank za kilo. Méně už to být nemohlo, soudím, dle tamějších ekonomických souvislostí. Ani dnes u nás nekupujeme jablka po několika málo korunách, ani při výprodeji.

Po návratu jsem pak v Rudém právu v nejkratší zprávičce četl, že ve Francii se ničí tuny jablek, ačkoliv si je tisíce francouzských rodin nemůžou dovolit. Tenkrát jsem pochopil, že tisk nelže; pouze překrucuje. Jistě tam žilo množství rodin, právě ony zmíněné tisíce, které pro opilství či narkomanii si nemohly dovolit dát našich tehdejších 5 korun za kilo krásných jablek. Kdežto pro miliony rodin to neplatilo.

Množství lidí zúčastněných na sobotní demonstraci "Ne základnám", uspořádané proti zbrojení, jsem odhadl nejprve méně, ale pak jsem obešel celé množství a upřesnil na 5 až 6 tisíc. A to dle své zkušenosti někdejšího návštěvníka fotbalových stadionů. Byli to lidé, co se nebáli přinést svou kůži na trh. Pak tam ale také byl pán, který se nebál; přišel s americkou vlaječkou a zastával se svých názorů. Způsobně česky vyjádřeno: nebál se nebát se.

25. 5. 2007

V jedné diskuzi jsem narazil na níže uvedený odkaz a se zájmem jsem si pořad prohlédl, píše Tomáš Bodzar. .Skoro celou dobu jsem se smál. Smál jsem se tomu, jak byli hosté profesionální a jak byla moderátorka z nich úplně mimo. K smíchu už ale nebylo, jak okatě šlo vidět přesvědčení moderátorky, její neprofesionalita a snaha neustále odvádět diskuzi jinam v rámci "korektních" médií. Naše veřejnoprávná ČT asi moc veřejnoprávná nebude :-/ Ten kdo si tyto dva hosty dovolil pozvat byl buď nějaké "kamikadze" a dostane padáka nebo skončí někde ve skladu.

Ještě smutnější bylo to,že pořad byl vysílán pouze na ČT24 a v době,kdy prostě většina lidí nemá šanci se na něco takového dívat.Taková debata se má objevit kolem hlavních zpráv nebo třeba před otázkami Václava Moravce.

To bychom ale chtěli po naší ČT veřejnoprávnost a objektivní informovanost,ale to přeci nejde. Dle objektivnosti, korektnosti a veřejnoprávnosti byl tohle názor levičáků, extremistů a kdovíkoho ještě.Nezbývá než konstatovat,že koncesionářské poplatky jdou zcela jistě na velmi "profesionální" a "lidem" určenou činnost (čti propagandu).

Adresa pořadu: ZDE

PS: Prvních cca 10 min je o jiných tématech. Debata je až na cca posledních 20 minutách.

28. 5. 2007

Ministr pro evropské záležitosti a vicepremiér Alexandr Vondra (ODS) v Otázkách Václava Moravce v ČT varoval, že pokud Česká republika odmítne vybudování americké radarové základny na svém území, může to znamenat narušení spojeneckých svazků v rámci NATO. Podobné kroky by pak mohly mít za následek, že se Češi na své spojence nebudou moci spo-lehnout a budou muset obnovit povinnou vojenskou službu.

ZDE

PRAHA - Vondra připomněl, že zavedení profesionální armády v České republice bylo možné právě proto,

že země postavila svoji obranyschopnost a bezpečnost na spojeneckých svazcích. "Samozřejmě můžeme říct teď ne, ale takové odmítnutí může mít své konsekvence. Mimo jiné se v budoucnosti nedá vyloučit, že bychom museli obnovit povinnou vojenskou službu kupříkladu," řekl vicepremiér. Povinná vojenská služba byla zrušena od roku 2005.

Komentář:

28. 5. 2007
Petr Pešek

Problémem ruských elit byla vždy jejich osamělost a izolovanost. V 19. století byly na toto téma popsány stohy papíru a celou ruskou klasickou literaturou (což je asi to nejlepší, co Rusko přineslo světu) se tento rozpor proplétá jako červená nit. Rozpolcenost ruských elit a neúčast jejich převážné časti na pokusech o reformu carského režimu zevnitř -- to byly momenty, které připravily půdu, na níž vyrostl bolševismus.

28. 5. 2007

tisková zpráva Mezinárodního červeného kříže

Problematická situace v utečeneckém táboře Nahr el-Bared v Severním Libanonu zůstává i nadále předmětem velkého zájmu MVČK. V sobotu i neděli v táboře vydrželo křehké příměří, ačkoli napětí je zde velké. V pátek v noci byla hlášena rozsáhlá střelba a v časném sobotním ránu pak sporadické výstřely.

28. 5. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Rusové prý plánují tunel, který spojí Sibiř s Aljaškou a který by byl dvakrát tak dlouhý jako Seikan, onen ve světě zatím nejdelší železniční tunel v Japonsku.

28. 5. 2007

Vratné lahve (2007), režie Jan Svěrák

Film je svým způsobem variací na Míchálkovo Babí léto (2001), avšak scénář Jiřího Hubače je podstatně hlubší než jemné sentimentální vtipkování Svěráka seniora, autora scénáře tohoto filmu i představitele hlavní postavy. Vratné lahve dokonce vrcholí týmž motivem jako Babí léto: i v tomto filmu se v závěru vydá stárnoucí manželská dvojice na výlet balónem. Vratné lahve jsou podstatně povrchnější než Babí léto, protože, jak je tomu i u jiných filmů Svěrákových, autoři závažnější témata rozmlžují smířlivou sentimentalitou, takže jako objevná výpověď o lidské existenci jejich filmy působí málo. Zajímavé je, že Babí léto vidělo v kinech v České republice málo lidí, protože prý vadilo, že je to film o "starých lidech" -- status celebrity Zdeňka Svěráka zjevně tentokrát tento handicap překonal.

Další ukázka z připravované knihy Jana Čulíka o českém filmu devadesátých a nultých let, která vyjde v nakladatelství Host koncem roku 2007.

28. 5. 2007

Nemáš-li prozatím potíže, milá bytosti, navštiv peněžní ústav a vezmi si půjčku. Nestačíš se divit, co radosti ti vypůjčené finance přinesou. Jen musíš počítat s tím, že půjčky v sobě skrývají slušné úrokové sazby. Konečně, i finančníkům se musí dobře žít, že? Banka není svatý kopeček.

28. 5. 2007

Hned v úvodu musím upřesnit, že jsem se v titulku inspiroval začátkem finského reportéra Československé televize z období 80. let, který se chtěl asi zavděčit ideologům režimu, a tak svou reportáž začal: "Dnes už v Helsinkách žebrá skoro každý." Vydařil se mu mimořádně vtipný trapas. Spočítal jsem to, byl jsem v Paříži v průběhu posledních 17 let letos celkem poosmé, ale zatím jsem s žebráním neudělal žádnou výraznější zkušenost. K zážitkům z letošního února se tedy vracím tímto krátkým fejetonem.

(Autor je poradcem Václava Klause.)

28. 5. 2007

Shodou okolností jsem v pátek četl článek pana Uwe Ladwiga o dopinku v cyklistickém sportu a současně viděl v televizi německého závodníka Zabela, který ronil krokodýlí slzy nad svou účastí v této dopingové aféře. Během víkendu z toho byla aféra.

28. 5. 2007
Fidel Castro Ruz
Shrnutí zprávy FAO, vydané 16. května 2007 v Římě

Světová produkce obilovin je v roce 2007 na dobré cestě k dosažení rekordní úrovně. Přesto budou dodávky sotva stačit na pokrytí rostoucí poptávky, kterou žene rozvoj průmyslu biopaliv. Mezinárodní ceny většiny obilovin v letech 2006-2007 výrazně vzrostly a podle zprávy "Perspektivy sklizně a situace v potravinách" současné prognózy předpokládají, že v období 2007-2008 zůstanou vysoké. Odhaduje se, že cena za import obilovin v zemích s nízkými příjmy a potravinovým deficitem vzroste v současném období cca o 25%.

Fidel Castro je prezidentem Kubánské republiky, o níž mnozí tvrdí, že je diktaturou

26. 5. 2007

Toto plně platí o besedě k problematice umístění radarové stanice systému protiraketové obrany USA na území ČR jako součásti základny tohoto systému ve střední Evropě, coby „spolehlivého pilíře transatlantických vazeb a věrného spojenectví s USA bez ohledu na zájmy České republiky, zájmy EU a jednotlivých členských států Unie v otázkách zajištění bezpečnosti“. Porovnejme, jak dokáže nekonfrontačně, ovšem bezobsažně, „informovat“ o jedné a té samé besedě Tisková a informační služba Ministerstva obrany ČR a jak průběh besedy popisuje očitý svědek z opačného tábora. Je příznačné, že podstatné argumenty, které zazněly na besedě od odpůrců amerického radaru, ministerská pracovnice do své zprávy nezaznamenala, a tudíž uvedla své nadřízené v omyl. Má snad ministerstvo obrany pro své pracovníky takové zadání nebo se jedná jen o ojedinělou loajalitu, hraničící s nekritickou servilností?

25. 5. 2007

Podle návrhu komuniké, které bude prezentováno schůzce GB příští měsíc, odmítly Spojené státy návrh Německa, aby státy skupiny G8 schválily přísné omezení emisí CO2.

Nevybíravý jazyk ameríckého odmítnutí zřejmě povede k ostré kontroverzi během vrcholné schůzky G8, která se má konat v v německém letovisku Heiligendammu 6.-8. června.

"Spojené státy stále jsou stále vážně, hbuboce znepokojeny tímto návrhem," je napsáno červeným inkoustem na začátku kopie německého návrhu, který v pátek měl k dispozici reportér tiskové kanceláře Reuters.

25. 5. 2007
Jiří Neustupa

Nepatřím tak úplně k fanouškům profesora Matějů, reformátora českého vysokého školství, toho času ředitele analytického odboru ministerstva školství. Zejména jeho až obsesivní touha zavádět na veřejných vysokých školách placení školného je pro mě poněkud děsivá a podle mého názoru také škodlivá. Přesto - jeho poslední nápad na změnu fungování akademické samosprávy (viz. např. Hospodářské noviny 18.5. 2007) stojí za komentá

25. 5. 2007

Vztahuje se to i na českou domácí politiku?

Ne že bych měl podnět k následujícím řádkům z vlastní hlavy. Přitom se může zdát, že uvažování o rozdílu mezi "chybou" a "omylem" je snad puntičkářství. Námět mi poskytla úvaha Michaela Shermera, publikovaná v "American Scientist". Má-li dubnové datum, neznamená, že byla míněna jako nějaký pozdní aprílový žertík.

25. 5. 2007

Vláda, které se říká Topolánkova, si myslí, že má velký a silný mandát. Opak je pravdou a otázkou času je, kdy jí to bude důrazně připomenuto. Jako obyčejně první si to uvědomí a připomenou jí to lidovci.

25. 5. 2007

Okouzlení krásami Vysočiny by také mohl být další důvod, proč řada celebrit politické scény křižuje Vysočinou kolem chalupy Miloše Zemana, kromě Alexandrem Mitrofanovem v deníku Právo zmíněného nutkání kóštnout si pohárik trnkovice. Jenže vysoká politika je věc mnohem více pragmatická než romantická.

Vlastimil Tlustý svého času ještě jako ministr, William Cabanis dva dny před skončením své velvyslanecké mise a nyní Mirek Topolánek coby premiér těsně před předložením svého reformního batohu. Poprvé se nehovořilo o Pohankovi a Melčákovi, podruhé nebyla ani zmínka o americkém radaru v Česku a potřetí (ne)padlo slovo o dalších poslancích z řad ČSSD, kteří by mohli „zaskočit“ za nyní vzdorujícího Tlustého. Je potřebné se zamyslet nad tím, proč vlastně dochází k „soukromým“ návštěvám celebrit veřejné politiky u bývalého premiéra Miloše Zemana na Vysočině.

25. 5. 2007

Diskuse nad mým posledním článkem se hezky rozjela - možná by už byl čas na malou rekapitulaci. Až na jednoho nepolepšitelného pána nikdo nezpochybnil právo člověka koupit si jídlo a najíst se. Takže ve většině jsme lidumilní. Přesto se v diskuzi ozvalo pár odlišných tónů. To bylo od těch čtenářů, kteří měli asi svoje špatné zkušenosti se špinavými, pokálenými bezdomovci somrujícími v supermarketech. Já musím říci, že za posledních 15 let jsem se s ničím podobným nesetkal, i když navštěvuji tyto obchody dvakrát až třikrát za týden. Naprostá většina bezdomovců se snaží zachovat si lidskou důstojnost až do konce.

24. 5. 2007

Tak nám páni poslanci za vládní ODS Pleva a Bartoš vymysleli, jak na nedostatek vysokoškolsky vzdělaných učitelů. Někoho by mohlo napadnout, že chtějí otevřít nové pedagogické fakulty či přidat stávajícím i budoucím učitelům na platech, aby ze školství neutíkali. Omyl -- řešení je geniální a jednoduché -- učitel nemusí být vysokoškolsky vzdělán. A je to! Vysokoškoláků ve školství netřeba, stačí kdokoli s maturitou. Při dnešní inflaci maturit tedy kdokoli. A zdůvodnění -- ve školách přece učí mnoho nekvalifikovaných lidí, kteří podle školského zákona (č. 19/2004 Sb.,) a zákona o pedagogických pracovnících (č. 563/2004 Sb.) musí do roku 2008 buďto začít studovat vysokou školu s příslušným odborným zaměřením, nebo ze školství odejít.

24. 5. 2007

Estonci jdou cestou rozsáhlých investic do vzdělání a kromě peněz z fondů EU, které se snaží přinést a efektivně využít, dávají do vzdělávání také okolo šesti procent HDP.

Po příletu na letiště možná jako první jazyk uslyšíte ruštinu. I letiště samotné a jeho okolí dává tušit to, co se člověk naučil cítit v době a na území bývalého sovětského bloku (rodilý Angličan to rozhodně stejně necítí). Taxikář před letištěm mluví se silným ruským přízvukem a když po příjezdu k hotelu svítí na taxametru sto kroons, řekne si o deset auro. Aktuální kurz je patnáct ku jedné. Je o deset stupňů celsia méně než v Praze a po nebi se honí šedivé mraky a odrážejí v sobě kus blízkého Baltu. Takhle nějak mohou vypadat první zážitky cizince v estonském Tallinnu.

4. 5. 2007

V dubnu 2007 přispělo celkem 97 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 18, 437.07 Kč . Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2007 částku 255 292.76 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.