Technické potíže Britských listů

12. 8. 2002

Nemohl jsem v noci z neděle na pondělí - po návratu do Velké Británie - vydat pondělní Britské listy kvůli technickým problémům. - Jde o to, že po přesunutí Britských listů na novou počítačovou síť, k němuž došlo o víkendu, k nim není přístup alespoň od jednoho velkého angloamerického providera, firmy ntl, kterou při editaci BL v Británii používáme. Problém však zřejmě není v České republice. Pokud vaši přátelé a známí zaznamenají potíže při přístupu na Britské listy, připojte se, prosím, přes nově zřízenou havarijní adresu old.blisty.cz.

Filip Rožánek poznamenává: "Technické problémy má dnes velká část serverů, ráno došlo v Praze k výpadku centra NIX, připojovacího bodu do zahraničí, problémy přetrvávaly asi do 12 hodin. V souvislosti se zájmem o informace kolem povodní jsou přetížené zpravodajské servery."

Děkujeme za trpělivost.

Jan Čulík, šéfredaktor

Hana Marvanová měla zase smůlu

ČR má novou vládu, politické strany mají peníze, Marvanová měla zase smůlu

9. 8. 2002 / Karel Mašita

Po středeční desetihodinové rozpravě v Poslanecké sněmovně získala nová česká koaliční vláda poslaneckou důvěru. Sice s minimálním hlasovacím rozdílem dvou hlasů, ale tak, jak se všeobecně očekávalo. Hned ve čtvrtek si proto poslanci dopřáli trochu radosti a schválili úhrady volebních nákladů především pro své politické strany. Celkem jim tak státní kasa zaplatí 441,6 milionu Kč, tedy o 72 milionů méně, než v roce 1998; ale to jen proto, že se letos k volbám dostavilo o 16 % méně voličů než před čtyřmi roky. Z celkového počtu 28 politických stran, které se letošních voleb zúčastnily, získalo na tuto úhradu právo jen 5 samostatných stran a jedna dvoučlenná koalice. Více než 144 milionů Kč převezme vítězná ČSSD, její konkurent a druhá v pořadí ODS inkasuje přes 116 milionů Kč, třetí KSČM má nárok na 88 milionů Kč a čtvrtá v pořadí: Koalice KDU - ČSL a US - DEU dostane 68 milionů Kč. Z těch dalších pak Sdružení nezávislých získalo téměř 13,3 milionů Kč a Strana zelených 11,3 milionů Kč. Zatímco všechny tyto strany vydělaly, Koalice naopak prodělala, neboť její volební náklady byly o čtyři miliony korun vyšší.

Ve čtvrtek pak sněmovna o jediný hlas zamítla návrh ODS a KSČM na vznik poslanecké vyšetřovací komise, která se měla zabývat korupcí na ministerstvu zahraničních věcí, odkud se údajně odvíjí letošní zatím největší mediální skandál v plánované vraždě české novinářky Sabiny Slonkové, a naopak bez problému schválila složení a vedení ostatních ze zákona stálých poslaneckých komisí. Až na tu "nejmediálnější":

Britští ministři kritizují chaos v americké politice vůči Iráku

9. 8. 2002

Čelní členové britské vlády soukromě přiznávají, že je celá britská vláda frustrována absencí jasné americké politiky vůči Iráku. (Informace v angličině viz zde.) Britští ministři si stěžují, že britské vládě nebyla předložena jasná vojenská ani politická strategie na svržení Saddáma Husajna, přestože je údajně Velká Británie nejtěsnějším spojencem amerického prezidenta George Bushe.

Konec vrtání zubů?

8. 8. 2002

K dispozici je nyní nový způsob léčby zkažených zubů. Dosud není běžně přístupý, ve Velké Británii ho zatím používá jen malé množství soukromých zubařských praxí. Léčba se jmenuje HealOzone a její stoupenci argumentují, že to znamená konec vrtání a plombování zubů. (Informace v angličině viz např. zde.) Na první pohled vypadá tato nová léčebná metoda až podezřele dokonale. Je prý rychlá, levná a téměř stoprocentně efektivní. Nejprve se laserem zjistí, které zuby má pacient zkažené. Pak se na zub nasune speciální vzduchotěsná gumová násavka. Z nakaženého zubu se odsaje vzduch a nahradí se ozónem, který je znám jako účiný germicid. Ozón usmrtí bakterie, způsobující kažení zubů, téměř okamžitě, a díra v zubu se pak automaticky sama uzavře, "remineralizuje", anebo, pokud je příliš velká, zubař ji naplní kosmetickou, bílou plombou (ale zub se nevrtá). Jenže ozón je lidskému zdraví nebezpečný...

Ombudsman: Ministerstvo životního prostředí jednalo v kauze NEMAK nezákonně

8. 8. 2002

V závěrečném stanovisku svého šetření veřejný ochránce práv (ombudsman) potvrdil námitky Ekologického právního servisu k nezákonnému postupu ministerstva životního prostředí v kauze NEMAK. Ombudsman využil v závěrečném stanovisku své pravomoci a doporučil ministerstvu životního prostředí, aby jeho závěrečnou zprávu a stanovisko použilo jako podklad k přezkoumání jeho dřívějšího rozhodnutí. Podle Pavla France z Ekologického právního servisu je nutno postup veřejného ochránce práv ocenit. EPS důrazně po ministerstvu životního prostředí požaduje, aby v souladu se stanoviskem veřejného ochránce práv přezkoumalo nezákonné rozhodnutí o vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu z dob starého vedení. - Toto je tisková zpráva EPS.

Ekologický právní servis se dlouhodobě právně zabývá případem vládou posvěcené výstavby závodu těžkého strojírenství. EPS v celém případu upozorňuje na množství nezákonností ze strany státních orgánů, které jsou od počátku nuceny pracovat na co nejsnadnější realizaci záměru společnosti NEMAK. Ta si vymínila, aby byl její závod na výrobu hliníkových hlav motorů postaven uprostřed obdělávané zemědělské oblasti na Mostecku.

George W. Bush

Další zásah americké vlády proti mezinárodnímu trestnímu soudu

8. 8. 2002

Americká organizace na obranu lidských práv Human Rights Watch varovala (zdroj v angličtině viz zde), že se "Bushova vláda ve své kampani proti mezinárodnímu trestnímu soudnímu dvoru" nezastaví před ničím. Americký prezident George Bush podepsal nový zákon "American Servicemembers Protection Act" (Zákon na ochranu příslušníků americké armády), jehož účelem je zastrašovat země, které ratifikovaly dohodu, ustavující mezinárodní soudní dvůr. Tento nový americký zákon umožňuje americké vládě použít vojenské síly k osvobození každého Američana či občana Spojených států, kterého by zadržel tento mezinárodní soudní dvůr se sídlem v Haagu. Toto ustanovení, jemuž se říká "klauzule o invazi do Haagu" vyvolalo ostré reakce od amerických spojenců po celém světě a zejména v Holandsku.

Ombudsman: státní orgány ve zdravotnictví odmítly poskytnout informace o mrtvém

7. 8. 2002

Veřejný ochránce práv JUDr.Otakar Motejl poprvé využil svého sankčního oprávnění informovat veřejnost o konkrétním případu poté, co vyčerpal všechny možnosti, jak donutit úřad k nápravě pochybení. Učinil tak na tiskové konferenci v Brně ve středu 7. srpna. (Viz též zde.)

Pochybení shledal veřejný ochránce práv v postoji Ministerstva zdravotnictví, které svým výkladem zákona o péči o zdraví lidu brání pozůstalým vykonávat posmrtnou ochranu osobnosti zemřelého, neboť jim neumožňuje, aby se seznámili s okolnostmi a příčinou smrti jejich blízkého příbuzného a s jeho zdravotnickou dokumentací. Veřejný ochránce práv zaslal Ministerstvu zdravotnictví dne 27. května 2002 své závěrečné stanovisko, v němž toto pochybení pojmenoval. To však ústy bývalého ministra Bohumila Fišera dopisem ze dne 20. června 2002 odmítlo na svém postoji cokoli měnit.

Technické potíže

8. 8. 2002

Ve čtvrtek dopoledne jsme v důsledku přetížení serveru BL zaznamenali technické potíže - mnoha čtenářům se stránky neotevřely. Omlouváme se a doufáme, že se nám situaci podařilo vyřešit.

Stanovy OSBL

9. 8. 2002

Valná hromada Občanského sdružení Britské listy konaná dne 8.8.2002 přijala nové stanovy sdružení. Zveřejňujeme jejich plné znění.

Byrokraté jsou negramotní

9. 8. 2002 / Jan Čulík

Toho si v ČR člověk povšimne na mnoha místech, jedním z nejdrastičtějších příkladů byl v tomto ohledu nedávno v Britských listech publikovaný rozsudek Obvodního soudu v Praze 1 (viz zde).

Avšak negramotnost, zdá se, nepostihuje v ČR jen soudy. Koupíte-li si v libovolném automatu pražského metra jízdenku, dovíte se na jejím rubu v předtištěné legendě, že "Cestující je povinnen označit jízdenku neprodleně po vstupu do vozidla..."

Ve čtvrtek večer byla Praha ohrožena povodněmi. Po příchodu do činžáku, který obývám na pražském Starém Městě, jsem si povšiml kouzelného upozornění, který tam v přízemí umístila firma Navatyp, a.s., Správa nemovitostí, provozovna III. - Praha 1, Revoluční 21 (podpis nečitelný). Tlustým písmem bylo na něm vytištěno:

"Dle informací MČ Praha 1 byl vyhlášen stav povodňové pohotovosti a hrozí zaplavení sklepů. Žádáme nájemníky, aby si odklidily uskladněné věci, které by mohly být zaplavením znehodnoceny."

Že by to tvrdé -y bylo podprahovým přiznáním, že všechny takovéto vyklizovací práce stejně dělají jen ženy - a muži nesáhnou na nic? :)

Likvidace plísní po povodních

9. 8. 2002 / Martin Tlustý

Nejdůležitější zbraní proti plísni na vlhkém zdivu je omýt malbu až na omítku. Plíseň nemůže žít jen z vody, i kdyby byla zeď zcela mokrá. Výživu jí zajišťuje hlinka v malbě na bázi jílu (Malbyt, Remal, Primalex, ap.).

Takže odstranění výživy je dostatečným opatřením, které znemožní jakýkoli život plísně, i když se celý dům vysušuje ještě delší dobu. Pokud se přesto vykytne náznak nové plísně, žijící z živin, které byly obsaženy ve vodě, stačí ji znovu omývat. Přídavek Sava do vody, kterou zeď omýváme, nemůže uškodit, ale základem zůstává plíseň omýt.

Ideální materiál pro vymalování v domě, kde může být ještě nějakou dobu vlhko, je vápno. Dnes je to usnadněno tím, že se běžně prodává superbílé již vyhašené vápno s vodou ve vědrech v prodejnách s barvami. Toto kvalitní vápno samo o sobě drží perfektně na podkladu - na rozdíl od vápenného hydrátu, který se prodává suchý, ale tak dobře nedrží a stírá se.

Člověk s dobrým a zlým svědomím

Monitor Jana Paula : Mračíš se? Jsi lump ! Aneb náboženské pravdy o dobrých a zlých lidech

9. 8. 2002 / Jan Paul

"Milé děti! Tento pracovní sešit je pomůckou k učebnici Bůh nás volá. Pomůže vám lépe si pamatovat náboženské pravdy, o kterých se budete učit a povede vás také k zamyšlení nad sebou a nad vaším vztahem k druhým lidem." To je část úvodního slova Pracovního sešitu k učebnici římskokatolického náboženství pro 5.ročník základních škol, který se mi dostal do ruky a který vydal Českomoravský sbor biskupské konference.

Kulturní maraton v kraji "zapadlých vlastenců"

9. 8. 2002 / Jaroslava Čajová

Kulturním maratonem v kraji zapadlých vlastenců lze nazvat letošní XII. ročník Paseckých hudebních slavností. Od pátku 9. srpna 2002 do neděle 11. srpna bude kostel sv. Václava v Pasekách nad Jizerou postupně dějištěm "Koncertu Akademie sv. Václava" (9.8. v 19.30 hod., Händel, Telemann, Barber, s průvodním slovem Jiřího Ješe), Vernisáže výstavy obrazů Petra Štěpána (10.8. v 10.30 hod., kde zazní premiéra "Divertimenta pro smyčce" F.X. Thuriho), ochotnického představení "Zapadlí vlastenci po 110 letech" (10.8. ve 20.30, dramatizace a režie Pavel Štingl, hudba F.X. Thuri, hrát se bude před kostelem u Památníku Zapadlých vlastenců) a provedení "Mše D-dur (Lužanské)" Antonína Dvořáka (11.8. v 15 hod.). Účinkovat budou členové Svatováclavského sboru, Divadelní spolek Krakonoš Vysoké nad Jizerou a jejich přátelé (nejen z České filharmonie...)

Přijďte či přijeďte pobejt do Pasek nad Jizerou, které zvěčnil ve svých Pamětech písmák Wěnceslaw Metelků a které se později zapsaly do dějin české literatury jako Pozdětín ze Zapadlých vlastenců Karla Václava Raise.

Monsanto reagovalo na kritiku v Britských listech

9. 8. 2002 / Miroslav Šuta

Firma Monsanto dne 8.8.2002 rozdávala na tiskové konferenci organizace BIOTRIN svůj vlastní rozsáhlý, ale nepodepsaný komentář k článku "Proč být lacinou genetickou laboratoří firmy Monsanto? aneb Něco o rizicích polních experimentů s GM rostlinami", který vyšel v Britských listech. První část titulku zmiňující se o firmě Monsanto byla pro jistotu odpreparována.
Erb organizace lužických Srbů Domowina

Saský úřední šiml nepřestává řehtat

Dočkají se Lužičtí Srbové respektování svých práv?

9. 8. 2002 / Milan Hrabal

Vloni počátkem srpna jsem pracovně navštívil budyšínské centrum Lužických Srbů Domowina. Právě vrcholil boj o zachování národní školy v Chrósčicích, která byla chloubou lužickosrbského školství. Tamnější školu Jurije Chěžky (slavného národního básníka, který padl ve válce) hrdě ukazovali zahraničním návštěvám jako živoucí důkaz (i naději), že Lužice žije a její budoucnost, alespoň v rámci současných možností, je zajištěna.

Právě v této škole se saské ministerstvo školství (pod taktovkou německých křesťanských demokratů - CDU) rozhodlo zahájit postupnou "optimalizaci počtu škol", spočívající v jejich postupném rušení a koncentraci do větších komplexů.

Již delší čas totiž svádějí Lužičtí Srbové zatím dost neúspěšný zápas se saskou vládou o zachování dosavadní sítě národních základních škol. V Lužici je jich celkem pouze 6 a v letošním školním roce do 5. ročníku základní školy v Chrósčicích mělo nastoupit 17 žáků. Saské ministerstvo školství uplatnilo normativní minimum 20 žáků a otevření této třídy zakázalo. Správní soud v Drážďanech zamítl protest lužickosrbské Domowiny a obce Chrósčice. Přestože se konaly protestní akce občanů přímo v Lužici, přestože proběhla řada jednání na různých úrovních a podporu vyjadřovaly a stále vyjadřují různé instituce i jednotlivci z celé Evropy i jiných částí světa, saské úřady dodnes nezměnily své stanovisko. Děti z Chrósčic tedy dojíždějí do Ralbic a podle všech předpokladů němečtí úředníci chystají redukci čtyř tzv. středních škol v příslušném okrese na jedinou, byť vícetřídní. (Pozn.: "střední" školy v Sasku odpovídají druhému stupni, tedy 5. až 9. ročníku základních škol dle školského systému v České republice.)

Co to v praxi znamená? Rušení lužicko-srbských základních škol znamená rychlou germanizaci. Rušení dostupnosti vzdělání nastupující generace v lužicko-srbském jazyce, postupné odumírání kulturních kořenů, postupné odumírání kulturní identity slovanského národa v germánské společnosti.

Britské listy se tématu Lužice věnují už po několik měsíců v několika článcích a fotogaleriích. Navštívili jsme i Budyšín, i Srbský dům organizace Domowina. Zajímalo nás "živé" a o to autentičtější národní obrození v Lužici mj. i proto, abychom byli schopni pochopit kořeny své vlastní minulosti, dnes opomíjenou dobu českého národního obrození v 19. a počátkem dvacátého století. Abychom byli schopni vnímat svou kulturní identitu uprostřed "evropského moře" národů, abychom věděli, jak si ji uchovat a jak být hrdí na svou národní minulost, i když se chceme stát Evropany.

Svátek velikonočních jízd, Radek Čermák
FOTOGALERIE Svátek velikonočních jízd
1000 let Budyšína - historie a současnost Lužice, Štěpán Kotrba
FOTOGALERIE 1000 let Budyšína , Štěpán Kotrba
Národnostní a náboženské menšiny v tisíciletých dějinách českých zemí, Jaroslav Pánek

První učni vstoupili do odborů kvůli platům za praxe

9. 8. 2002 / Petr Jindra

První učňové SOU stavebního a zahradnického v pražských Hrdlořezech vstoupili po informační kampani o právu na odměny za práci na praxích do Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy - Asociace svobodných odborů (OSPZV - ASO). "Jsme rádi, že se o tuto problematiku vůbec někdo zajímá," řekli nám s tím, že po prázdninách začnou přesvědčovat další kolegy. V tuto chvíli se ještě bojí zveřejnit svá jména, protože se obávají negativní odezvy ze strany školy.

Kritické myšlení

8. 8. 2002

O tom, co se dá dělat ve věci vzdělanosti a demokracie, ve spolupráci s učiteli, se můžete dočíst na stránkách Kritické myšlení, které rediguje Ondřej Hausenblas. (JČ)

Jiřina Fuchsová klade otázky Václavu Klusovi během jeho pobytu v USA (1996)

Jiřina Fuchsová v Českém rozhlase

8. 8. 2002

11.8. 2002 od 22 do 23 hod. se bude na ČRo2 vysílat pořad "Poetické nokturno" Mirka Kováříka, téma "Karel Kryl a Srpen", Během pořadu bude Mirek Kovářík telefonovat s Jiřinou Fuchsovou v Los Angeles, přítelkyní Karla Kryla, informuje Jaroslava Čajová..
Internetové vysílání ČRo2 - Praha je zde v několika formátech.

Jazyková poradna Ústavu pro jazyk český má zmodernizované stránky

8. 8. 2002

Vážený pane Čulíku,

už delší čas se chystám upozornit Vás i čtenáře Britských listů, že naše webová stránka http://www.ujc.cas.cz/poradna/porfaq.htm je nyní podstatně rozšířená, graficky vylepšená a díky systému odkazů přátelštější k uživatelům. Snad by čtenáře zajímala i knižní verze (Na co se nás často ptáte, Scientia, Praha 2002), informoval Britské listy Josef Šimandl z Jazykové poradny Ústavu pro jazyk český Akademie věd.

Jak odstranit Saddáma Husajna: britská média jsou nejednotná

8. 8. 2002

Kdo kromě George Bushe, Pentagonu a Ariela Šarona chce, aby provedly Spojené státy invazi do Iráku? No, britské listy Daily Telegraph, Times, Daily Mail a Sun. Minulý týden podpořil invazi do Iráku i týdeník Economist. Známí novináři jako William Shawcross a Melanie Phillipsová také silně podporují invazi. Na druhé straně stojí proti válce Guardian, Independent a Daily Mirror. Konzervativní novinář Max Hastings, reportér známý z válečných konfliktů, je proti invazi stejně jako Hugo Young. Podle Hastingse "postupuje, jak se zdá, Západ směrem k této invazi v katatonickém ochromení, bez skutečné veřejné debaty ohledně cílů této války a toho, jak budou splněny." Shrnujeme informace listu Guardian, který informoval o diskusi v Británii o této válce. (Originál v angličtině je zde.)

Turnovské vyrovnávání s minulostí

8. 8. 2002 / Ivan Turnovec

Zařazení bývalého policejního velitele turnovského okresu mezi významné občany nacházející se na turnovském hřbitově nekončí. To že na problém bylo upozorněno, rozhorlilo redaktory turnovského městského měsíčníku Hlasy a ohlasy, kteří opakovaně odmítají zveřejnit paměti tohoto pana Šilhána a další historické dokumenty, dotýkající se převzetí moci komunisty v roce 1948.
Uprchlíci v táboře Chaman, Paul Jeffrey/ACT International

Zapomenutým Afgáncům nabízí OSN nové peklo

8. 8. 2002

Prvním kruhem pekla je "čekací oblast", prašná zóna, plná uschlých výkalů, v níž na afghánsko-pákistánské hranici v Chamanu hnije 60 000 Afghánců. Jsou tady smějící se děti se strašlivými boláky na tvářích a staré ženy, jimž je třicet let. Je to pozůstatek afghánské války, která prý už skončila, i když jsou živoucím důkazem, že boje pokračují. Nejméně 40 000 uprchlíků z kmene Paštu se nemůže navrátit domů, protože tito lidé jsou na severu Afghánistánu stále pronásledováni. Ale Pákistán už tyto chudáky nechce. - Shrnujeme druhou reportáž Roberta Fiska z Afghánistánu, která vyšla v deníku Independent.

Hlavne že sú so sebou spokojní

7. 8. 2002 / Lubomír Sedláčik

Včera hodnotila vláda SR štvorročné obdobie svojho pôsobenia. Správa o odpočte plnenia vládneho programu však pripomína skôr alibistický traktát, ako vážne mienený dokument, od ktorého by sa mohli povolební nástupcovia odraziť. Napriek mienke nezávislých analytikov, že kabinet naplnil skutkom na sto percent jedine zahranično - politické ciele, sa správa hemží výpočtom údajných úspechov a konštatovaní, že krajina je v lepšom stave, ako roku 1998. Ako vždy v politike, ani tentoraz nie je na smolu autorov traktátu prvoradé, ako sa vnímajú sami - ale to, ako ich vidí verejnosť.

Zlikvidujme Saddáma Husajna

8. 8. 2002

"Pravděpodobnost blížícího se vojenského zásahu proti Iráku vyvolala po světě vlnu antiamerikanismu. Britský anglikánský arcibiskup canterburský argumentuje, že by Britové porušili zákon, kdyby podpořili americkou válku proti Iráku bez souhlasu OSN. Já si naopak myslím, že protizákonně se chová Saddám Husajn. Bylo by nemorální a nebezpečné dovolit tomuto zlému člověku, aby zůstal u moci. Tony Blair prokazuje odvahu a zastává správný postoj, že podporuje americký požadavek na 'změnu režimu' v Iráku." Teroristická vláda Saddáma Husajna je velkou hrozbou světu - existuje jediná možnost: svrhnout ho vojenskou invazí, argumentoval v listě Guardian William Shawcross. Jeho argumentaci shrnujeme:
Henry Kissinger na fotokarikatuře magazínu Salon

Henry Kissinger: jeden "z nejvýznačnějších mozků", anebo "válečný zločinec"?

7. 8. 2002

"Když byl loni v květnu Henry Kissinger v Paříži, kde bydlel v hotelu Ritz, navštívili ho příslušníci pařížské kriminální policie a odevzdali mu obsílku. Měl se dostavit následujícího dne k výslechu před soudce Rogera Le Loira. Soudce vyšetřuje smrt a zmizení pěti francouzských občanů během vlády chilského generála Pinocheta. Kissinger se k soudci odmítl dostavit a z Paříže okamžitě odcestoval."

Lidové noviny publikovaly v sobotní Orientaci recenzi knihy, jejímž autorem je "jeden z nejvýznačnějších mozků minulého i současného století (to snad sotva začalo, ne?) Henry Kissinger. Kissinger prý "dokazuje, že patří k nemnoha nejvyšším americkým představitelům, kteří mají i dlouho po odchodu ze své funkce co říct nejenom k politice USA, ale i k dalším problémům současného i budoucího světa," píše recenzent. Některé věty této recenze jsou skutečně k popukání, konstatuje Jiří Kopal. Nutnost autora recenze lézt v Lidovkách Henrymu Kissingerovi kamsi je věc Lidových novin, potíž je, že je Henry Kissinger v mezinárodním kontextu považován za velmi kontroverzní osobnost, za válečného zločince, odpovědného za kobercové bombardování Kambodže v sedmdesátých letech, který nebyl a nebude postaven před soud pouze proto, že je to americký občan a bývalý americký politik. Materiály o kontroverzní Kissingerově minulosti sebral ve své knize americký novinář Christopher Hitchens. Hitchensovu knihu recenzoval dlouholetý reportér BBC ve Spojených státech Charles Wheeler (české shrnutí viz zde.) Jeremy Paxman, známý britský televizní moderátor, se zeptal Kissingera v rozhlasovém rozhovoru v BBC, zda se sám považuje za válečného zločince a v reakci na tuto otázku Kissinger během vysílání odešel z rozhlasového studia, viz zde. Zajímavě psal, pod titulkem "Proč si chce zákon promluvit s Kissingerem", v australském listě Sidney Morning Herald, viz zde, o Kissingerovi autor knihy The Trials of Henry Kissinger Christopher Hitchens:

Byl zprovozněn seznam článků podle autorů

17. 6. 2002

Nový správce redakčního systému Britských listů Dominik Joe Pantůček nyní energicky dokončuje různé dosud nedodělané funkce redakčního systému, za což mu velmi děkujeme. Právě byl zprovozněn seznam článků podle autorů, zatím od 1. 10. 2001. Klikněte na Autory Britských listů a v seznamu pak u každého jména na uvedený počet článků: zobrazí se vám odkazy na všechny texty, které jednotliví autoři pro BL napsali od loňského října.

Chronologický archiv starších vydání Britských listů

23. 7. 2002

Dominik Joe Pantůček zprovoznil chronologický archiv, obsahující jednotlivé články starších vydání Britských listů, viz zde a pravý horní roh stránky BL nad kalendářem (který vám umožňuje, kliknutím na jednotlivá data, také přístup ke starším vydání časopisu).

Britské listy hledají nové spolupracovníky

14. 5. 2002

Hledáme spolupracovníky, kteří by byli ochotni v zájmu nezávislé, investigativní, neúplatné práce ve prospěch české společnosti věnovat Britským listům několik hodin práce týdně, zejména psaním článků o nejrůznějších aspektech života české společnosti, o těch tématech, které se týkají obyčejných lidí (nezajímá nás příliš, co tvrdí politikové a "profesionální" novináři). Usilujeme o získání nezávislých financí z mezinárodních zdrojů, a tak doufáme, že práce případných spolupracovníků bude v dlouhodobější perspektivě honorována.

Pište prosím na tuto . Děkuji.

Šéfredaktor.

Příspěvky na investigativní práci Britských listů

21. 1. 2002

Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.