23. 4. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 4. 2002
Tak půjdem k volbám. O naši přízeň se ucházejí kandidáti. Budou nás zastupovat. Někteří mají už velké zkušenosti. Potkávám přátele a známé. Ptají se mne, jak jsem na tom. Říkám, co vím. To není možné, říkají. Přece z nás nedělají takové voly. Nevěří. To jsi zase naletěl nějaké PR agentuře. Proč to někam nenapíšeš, když to tak je, říkají. --- A tak bloudím po internetu. Texty řadím za sebou. Tady jsou.
Sloupek

Neškodí vypadnout občas třeba jen krátce z běžného prostředí. Povšimneme si věcí, které nás mohou přivést k zamyšlení nad skutečnostmi, spojenými s naší vlastní situací.

Malta, ostrov jižně od Sicílie, o velikosti ani ne 30 x 40 km a s přibližně 380 000 obyvateli, je "královstvíčko", které je co do fauny a flóry typickou středozemskou zemí. To je příjemné, stejně jako koupání v modrých mořských lagunách v dubnu. A mají tam dobré pivo. A člověk se tam cítí bezpečně, ne jako na pražském Hlavním nádraží, kde bez valného zájmu i před volbami dopouští sociálnědemokratický ministr vnitra Stanislav Gross, že na vás zaútočí a okradou vás přímo v pravé poledne.

Co má však Malta společného s Českou republikou? Mimo jiné i to, že je stejně jako ČR zemí žádající o vstup do Evropské unie. Projevuje tedy o "bývalé komunistické země", jako je ČR, Polsko či Maďarsko, relativně silný zájem - je s nimi "na jedné lodi". Avšak analýza, kterou jsem si přečetl jen v "měkkém" časopise maltské letecké společnosti, byla tvrdší a věcnější, než co člověk normálně čte o vstupu do Evropské unie v českých periodikách, zabývajících se politikou. Šlo o peníze. Maltští pozorovatelé se na budoucnost Evropské unie dívají v první řadě z finančního hlediska: do jaké míry bude členství v EU pro nové členské země ekonomicky výhodné. Komentář chválil Polsko, že protestuje proti snižování zemědělských dotací pro budoucí nové členy EU: Proč by měly budoucí členské země tolerovat příliv zemědělských výrobků ze "zavedenějších" členských zemí EU, které dostávají daleko větší dotace jen proto, že byly v EU dřív? Malta očekává, že i po vstupu do EU budou finanční poměry v evropské organizaci pro nové členské země, tedy i pro ni spravedlivé. A očekává, že se o to budou pevně bít.

Malta, ostrůvek jižně od Sicílie se během staletí stal mnohokrát terčem okupací a nájezdů. V roce 1800 ho okupovali Britové a proměnili ho ve svou vojenskou základnu: kdo chtěl pracovat v britském námořnictvu či v britské státní správě, musel se naučit anglicky. Z ostrova tak vznikl podivný hybrid: Malta je ostře katolická, jsou tam silné italské i arabské vlivy, ale zároveň působí dojmem, jako by to byla Velká Británie někdy kolem roku 1940 nebo 1950. V roce 1955 hlasovalo pětasedmdesát procent obyvatel Malty v referendu pro připojení tohoto ostrova k Velké Británii. Britská vláda to odmítla, avšak chtěla si Maltu zachovat jako vojenskou základnu. Tak to Malťané nepřipustili. V šedesátých letech vyhlásili nezávislost a v sedmdesátých letech donutili britskou armádu i celé Severoatlantické společenství, aby z ostrova odešli.

Angličtina, kterou se na ostrově kromě maltštiny (zvláštního, semitského jazyka s arabskými, italskými i anglickými vlivy) všude běžně hovoří, je ovšem pro Malťany dodnes zdrojem lukrativního byznysu, takže je to jazyk, jímž se učí i ve školách. Angličtina je na Maltě druhý jazyk. Italové na Maltu jezdí, když se chtějí naučit anglicky a nechtějí přitom cestovat až do tak studené a nepříjemné severské země, jakou je Velká Británie. Větší počty Evropanů, zdá se, chodí na Maltě do anglických jazykových škol.

Směsice životních zvyklostí "staré dobré Anglie" a intenzivního, vroucího katolictví, je však skutečně podivná. (Nezapomínejme, že Anglie je ve své většině protikatolická!) Po Maltě jezdí žluté, láskyplně zrestaurované autobusy, vyrobené někdy ve čtyřicátých a padesátých letech dvacátého století britskými automobilkami, které už neexistují. Jak reagovat na to, že řidič autobusu má nad palubní deskou vedle upozornění, aby si nezapomněl zapnout bezpečnostní pás, na ochranu obrázek Panny Marie s tlustým nápisem "Virgin Mary, Terror of Demons" (Panna Maria, postrach démonů). Má si být cestující v autobuse více nebo méně jist, vzhledem k tomu, že se pan řidič chrání svatým obrázkem před útokem démonů?

Malta je chudá země - policejními auty jsou tam (mimo jiné) i škodovky. Celý ostrov je plný favoritů, policie má ovšem něco lepšího - felicii. Maltský policejní automobil je v podstatě v barvách britských policejních automobilů, na dveřích má však skoro papežský znak a pod ním nápis: Domine, dirige nos! Hospodine, veď naši ruku!

Katolická víra je na ostrově tak intenzivní a, zdá se, tak předosvícenská, že to působí, jako by to, v co tito lidé věří, skutečně až hmotně existovalo - příliš vroucně v to věří příliš mnoho lidí - to přece nemůže být sebeklam? Co to vypovídá o našich vlastních "pevných vírách" a předsudcích?

Hlouběji jsem samozřejmě do života ostrovní země za tři čtyři dny nepronikl. Jakpak se tam asi žije normálním lidem, na ostrově, který přejedete křížem krážem v podstatě za hodinu? O tom, jaké tam asi mají postavení ženy, vypovídala nepřímo velká budova v hlavním městě Valetta s názvem: Ústav pro matky školního věku, stejně jako nesčetné videokazety v obchodech o tom, jak chtěla dívka ukončit nechtěné těhotenství, pak si ale uvědomila, že by to byla vražda, a tak... V místních Sunday Times četl v pondělí dopoledne starší pán rozsáhlý obranný článek na celou stránku, s titulkem "Mýtus údajné pedofilie katolických kněží"...

Malta je "pobritštěná" demokracie, ano, jakpak se ale demokracie asi slučuje s vroucí náboženskou vírou? Která nám samozřejmě poskytuje luxus jistoty v rozbouřeném světě...

21. 4. 2002
Mám problém s jedním Benešovým dekretem. Pokud vím, širší veřejnost se o něm dověděla dnes poprvé, například zde. Víte, kolik dní po válce jsme podle něj tolerovali vraždení Němců? Půl roku! Válečné zločiny Němců jsou nepromlčitelné, kdežto rabování i vraždění českou spodinou ještě několik měsíců po válce bylo amnestováno.
22. 4. 2002
David Rath
Napsal nám pan Michal Sojka z České lékařské komory:

Vážený pane šéfredaktore,
v příloze zasílám odpověď prezidenta ČLK MUDr. Davida Ratha na článek Jana Paula President ČLK MUDr. David Rath zneužívá a diskredituje Českou lékařskou komoru, který je plný nepravd. Doufám, že odpověď zveřejníte.

Jen mi dovolte vyjádřit podiv, že jste se ani pan Paul, ani Vy osobně, neobrátili na nás a nezeptali na podrobnosti, ještě než zmiňovaný článek vyšel. K investigativní žurnalistice, kterou se tak často zaštiťujete, přeci patří zeptat se i objektu, o kterém píšete. Nebo se mýlím?

Text Davida Ratha následuje.

22. 4. 2002
Včera vyslovil predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda, jednoznačné a ostré výroky na adresu v poslednom čase stále silnejúceho veľkomaďarského šovinizmu a nacionalizmu. Premiérove slová ako také sa síce priamo vzťahujú len na podpredsedu Strany maďarskej koalície, Miklósa Duraya, no naznačujú omnoho viac. Napríklad fakt, že po budúcich voľbách bude virtuálna "antimečiarovská koalícia" mať ešte ťažšie podmienky, ako kto mohol pred krátkym časom predpokladať.
Jean-Marie Le Pen po vyhlášení prvního kola prezidentských voleb
23. 4. 2002
Premiér a kandidát socialistů Lionel Jospin se umístil v prvním kole prezidentských voleb, které se konaly tento víkend ve Francii na třetím místě s 15,8 až 16 procenty hlasů. Poprvé v historii se tak bude bojovat v druhém kole prezidentských voleb mezi zástupcem extrémní, xenofobní a neonacistické pravice (Jean-Marie Le Pen) a neogaullistické pravice (Jacques Chirac). Rozdíl? pouhá dvě procenta. Poprvé po po 33 letech bude naopak v rozhodujícím duelu chybět zástupce levice. Jospin ve pozdě večer oznámil národu odchod z politického života, aby tím dostál zodpovědnosti za "neúspěch" v 1. kole. Neúčast voličů dokázala ošidnost a nebezpečnost "voleb nohama". Reálná hrozba ultranacionalisty Le Pena v úřadě prezidenta ukazuje krajní meze evropské demokracie i hrozbu Evropské unii. Přistěhovalecká politika lepenovců má v českých podmínkách jediné synonymum: Sládkovy republikány. Francouzští radikálové si vybrali možnou budoucnost pro svou zemi. Jak dopadne druhé kolo? Přijdou sami sebou vyděšení občané k volbám a budou volit pro Francii i pro Evropu, nebo jim bude daný stav vyhovovat? Z Paříže analyzuje Josef Brož hlubší příčiny volebního překvapení.
Faktický vítěz prezidentských voleb ve Francii, Jean-Marie Le Pen
23. 4. 2002
Šok. První kolo prezidentských voleb otřáslo francouzskou politickou scénou. Zatímco všechny výzkumy veřejného mínění favorizovaly prezidenta Jacquese Chiraka a premiéra a předsedu Socialistické strany (PS) Lionela Jospina, symbolickým vítězem prvního kola se stal Jean-Marie Le Pen, předseda Národní fronty (FN), který postupuje hned za Chirakem do druhého kola.
22. 4. 2002

O svízelích zavádění elektronického podpisu pro komunikaci s úřady jsme psali minulý týden zde a zde. Instalační skript stále nefunguje a ručně lze certifikát instalovat pouze do Exploreru, nikoli do mailového klienta Outlook Express. E-mailová hotline První potěmkinské (opravuji: certifikační) autority, a. s., (ICA) neodpověděla ani po šesti dnech, zato se podařilo navázat kontakt s Pavlem Čekalem, "sales managerem" ICA, a ten přislíbil nápravu "v průběhu několika málo dní".

O poznání hůře jsme dopadli na Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), který udělil ICA akreditaci a přestože neodpovídá za soukromoprávní vztahy mezi touto společností a jejími zákazníky, měl by mít možnost mluvit přinejmenším do toho, že ICA prodává nepoužitelné certifikáty a svádí šikanu zákazníků právě na tento úřad.

Pan Pavel Vondruška, který zde má elektronický podpis na starost, suše sdělil, že v Úřadu platí přísný zákaz poskytovat novinářům jakékoli informace, a odkázal nás na tiskovou mluvčí. Ta komunikovat po telefonu rovněž odmítla a požádala o otázky v písemné podobě.

"A odpovíte?" ptám se. - "Samozřejmě!" ujišťuje mluvčí. A skutečně, za několik hodin přišel e-mail, v němž nám bylo sděleno, že ÚOOÚ bude k našim otázkám shromažďovat "relevantní podklady". To se stalo minulou středu; pokud nezemřeli, shromažďují v tomto vzorně vedeném úřadu relevantní podklady k odpovědi dodnes.

ČTK pojala téma elektronického podpisu jako nepokrytou předvolební oslavu úspěchů ministra Karla Březiny: vše jde jako po másle, díky moudré sociálnědemokratické vládě neexistuje nic, co by byť jen vzdáleně připomínalo potíž.

Děkujeme, pane ministře! Díky, nestranná a objektvní, neúplatná Četko!


Zatímco ÚOOÚ, nyní již zřejmý spoluviník fraškózního startu elektronického podpisu, zarytě mlčí, změnila ICA svůj formulář a doplnila možnost zvolit si použitelnost kvalifikovaného certifikátu. Z nepochopitelných důvodu je však přednastaveno, že certifikát nemá být možno používat pro šifrování: šifrovaná komunikace by ale ve styku s veřejnou správou měla být pravidlem, či spíš naprostou samozřejmostí! Na vyjádření ÚOOÚ, jak bylo uvedeno, již víc než týden marně čekáme.

Zajímavý článek na toto téma od Jiřího Peterky přinesl server Lupa.

22. 4. 2002
Nejen Jan Čulík má problémy se službami Eurotelu, který SMS do zahraničí sice převzeme (a zpoplatní), avšak nezřídka nedokáže doručit. Tento dopis nám poslal čtenář žijící na Maltě. - Poznámka JČ: Tentýž problém, jaký jsme v lednu zaznamenali při posílání esemesek od Eurotelu na mobilní telefon v britské síti One to One, a který Eurotel v reakci na kritiku, publikovanou v BL, vyřešil, se objevil znovu koncem minulého týdne. Služba firmy One to One problém prověřila a konstatovala, že "chyba je na straně českého operátora". Přešli jsme k jinému providerovi (i z jiných důvodů), kde se problém nevyskytl. Je však zjevné, jak svědčí i jiní uživatelé českých mobilních operátorů, že posílání esemek do zahraničí není zdaleka spolehlivá záležitost.
21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
23. 4. 2002 Na lumpov si treba posvietiť Lubomír  Sedláčik
23. 4. 2002 Policajt ve škodovce: Hospodine, řiď naši ruku! Jan  Čulík
23. 4. 2002 Francie: Kam vede koalice socialistů s komunisty - k volbě mezi krajní pravicí a pravicí   
22. 4. 2002 Vzhůru k pražským volbám František  Procházka
22. 4. 2002 Jan Paul se chová jako "klevetivá baba" David  Rath
22. 4. 2002 Reflex versus větrné mlýny Tomáš  Pecina
19. 4. 2002 V Británii nepotřebují čeští občané zdravotní pojištění   
19. 4. 2002 Maďarsko - volby, ve kterých opravdu o něco jde Sam  Vaknin
19. 4. 2002 Policie vyšetřuje konkurs Tchecomalt Group Radek  Mokrý
18. 4. 2002 Milování Lukáš  Bárta