12. 4. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 4. 2002
Ve čtvrtek 11. dubna 2002 proběhne na půdě sídla OSN v New Yorku slavnostní ceremonie k zahájení činnosti Mezinárodního trestního soudu. Nově ustavená stálá mezinárodní instituce bude moci poprvé v dějinách v celosvětovém měřítku soudit státní činitele zodpovědné za nejvážnější zločiny. Narozdíl od zemí EU i ostatních států střední i východní Evropy, které svým časným přistoupením ke statutu soudu napomohly k rychlému započetí jeho činnosti, se mezi zakládající členy Česká republika bohužel řadit nebude. - Toto je tisková zpráva Ekologického právního servisu. K této závažné problematice, kterou česká média dosud zcela pomíjela (mají důležitější témata, jako "Benešovy dekrety") jsme publikovali v BL už několik analýz, viz zde, zde, zde a zde. Ohrozí skandální neúčast ČR na mezinárodním trestním soudu vstup České republiky do Evropské unie? Jak poznamenává jeden náš zdroj v New Yorku, "signály v této věci jsou velmi osudné, neboť naznačují vládní neschopnost".
11. 4. 2002
Sen o vytvoření trvalého soudního dvora pro stíhání nejhrůznějších zločinů na světě se stal ve čtvrtek skutečností. Mnoho lidí to přivítalo jako nesmírně významný úspěch v oblasti lidských práv, Spojené státy to však odmítly, píše tisková kancelář Reuters. Srovnejte, prosím, tuto zprávu, napsanou na základě plného povědomí o významu lidských práv, se zpravodajským textem, který vydala Česká tisková kancelář. Srovnání hovoří docela výmluvně o rozdílech mezi "mainstreamovou" českou a mezinárodní žurnalistikou. (JČ)
11. 4. 2002
Poté, co jsme ve čtvrtek dopoledne publikovali varovnou informaci, že Česká republika se skandálním způsobem neúčastní vytvoření mezinárodního soudního tribunálu, který už podpořilo 66 zemí světa, a že by to mohlo ohrozit vstup ČR do EU, České tiskové kanceláři trvalo více než dalších pět hodin, než vydala v Českých novinách k tomu zprávu. Nejzávažnější, varovnou informaci, že se ČR této významné mezinárodní instituce neúčastní, jíž musí každá profesionální zpráva začít, pohřbila ČTK nechvalně známým rudoprávním způsobem, až ve čtvrtém odstavci. Jak k tomu konstatoval náš zdroj v New Yorku: "Takto jednoduše reaguje ČTK: -) ČR má jen jakýsi problém s Ústavou, jinak vše v pohodě, no neuvěřitelné..." - Jestliže nedokáží české sdělovací prostředky projevovat při hodnocení závažnosti zpráv soudnost, nakonec to vždycky odnesou čeští občané... (JČ)
Ministr vnitra Stanislav Gross
12. 4. 2002

Jaro klepe na dveře, kampaň před volbami je v plném proudu a úspěchy veškeré žádné; nejvyšší čas koupit si trochu předvolebního pí-áru, usoudili mediální poradcové ministra vnitra a objednali si v Lidových novinách dva články (jeden, druhý), které měly sympatického a skromného ministra přiblížit mladé generaci. Zda se to podařilo nebo zda šlo o vyhozené peníze, není však jisto: i PR se musí umět a kýčovitý popis Grossovy mladoboleslavské přednášky vzbudí ve skupině, na niž je manipulace zaměřena, nejvýš pobavený úsměv.

12. 4. 2002
V pátek 12. dubna otiskly Lidové noviny z pera Petra Kučery drsné předvolební PR - otevřeně reklamní článek vychvalující ministra Stanislava Grosse, a pak ještě anonymní PR "rozhovor" s ním. Viz níže. Kučera píše v titulku svého výplodu: "Tmavá Škoda Superb zastavila u chodníku a za okny mladoboleslavského gymnázia to zašumělo. Na ministra vnitra Stanislava Grosse čekala třída plná dychtivých studentů." Je to přesně ten typ reklamy v textu údajné "nezávislého" článku, jakou profesionální novinář považuje za naprosto korumpující. Kolikpak asi Stanislava Grosse takováto reklama v Lidových novinách mohla stát? Nevěděli jsme, že tento "intelektuálský deník" je tak prodejný...:) Škoda, protože novinářská integrita se ztrácí jen jednou. Článek doporučujeme, takováto podlézavost vůči politikům se u novináře hned tak nevidí... Neměl by Petr Kučera dostat Peroutkovu cenu? (JČ)
13. 4. 2002

Izraelská vojska začala v pátek pohřbívat hromady mrtvol Palestinců, které usmrtila izraelská armáda v uprchlickém táboře Dženin. Situace se zase zhoršila poté, co se v pátek vyhodila v Jeruzalémě do povětří mladá žena právě z tábora Dženin a usmrtila tak šest osob, napsal v sobotu např. deník Independent. Kromě šesti mrtvých bylo mnoho lidí také zraněno a tím byly zlikvidovány jakékoliv potenciální výsledky prvního dne mírové mise amerického ministra zahraničí Colina Powella. Pozornost mezinárodních humanitárních organizací se nyní zaměřuje na to, co se odehrálo v táboře Dženin - kde zjevně došlo k podstatnému zvěrstvu - do tábora nesmějí už pět dní sanitky. Mezi generálem Powellem a Palestinci začal vznikat otevřený konflikt.

Bílý dům využil pátečního sebevražedného atentátu - posledního ve vlně hrůzných útoků proti izraelským civilistům - a požaduje od Jásira Arafata, aby násilí jasně odsoudil. Bílý dům dodal, že se generál Powell rozhodne, zda se s Arafatem setkat, podle jeho reakce. V pátek Powell zrušil svou schůzku s Arafatem. Izraelský premiér Šaron se v pátek odmítl podrobit nátlaku Spojených států, aby okamžitě stáhl své jednotky ze západního břehu Jordánu. Generál Powell přiznal po několikahodinovém jednání s ním, že se mu nepodařilo získat časový plán pro odchod izraelských jednotek. To, že nedošlo mezi Powellem a Šaronem k dohodě, vyvolalo za scénou ve Washingtonu hněv a vážné znepokojení mezinárodních lidskoprávních organizací, které se obávají, že masakr izraelské armády v táboře Dženin - při němž byly usmrceny stovky Palestinců - povede k dlouhé a brutální válce.

12. 4. 2002
V pátek dopoledne to vypadalo, že se blíží ostrý konflikt mezi americkým ministrem zahraničních věcí Colinem Powellem a izraelským premiérem Arielem Šaronem ohledně jeho odmítání stáhnout izraelská vojska ze západního břehu Jordánu. Izrael se odmítá stáhnout z palestinských území, kam provedla v poslední době izraelská vojska invazi, Palestinci tvrdí, že v městě Jenin došlo k masakrování a prezident Bush požaduje, aby Izrael zastavil své útoky. (Informace v angličtině jsou např. zde.)
Fotogalerie z výstupu na horu Říp
12. 4. 2002

Na okraj předvolebního stoupání a klesání sociálních demokratů

"Můžeme si nalhávat, že jsme dál v kulturní semknutosti, že jsme dál v písemnictví i vzdělání. Můžeme se utěšovat, že nám se to stát nemůže. Můžeme si myslet, že Čechy patří Čechům... Už na věky. Můžeme bezstarostně parodovat patos svých pradědů a můžeme se vysmívat vlastní minulosti. Důkazem může být socha svatého Václava na mrtvém koni, pověšeném za nohy ze stropu průchodu paláce Lucerna. Umění oslavované režimními pisálky, placené z fondů Evropské unie, které jsou rozdělované našimi kurátory... Můžeme se ukájet opojnými vizemi kontinentálního internacionalismu či utěšovat tezemi o nevyhnutelnosti třídních rozporů. Ale paradigmatem dneška není osmihodinová pracovní doba, volební právo žen, stejně jako jím není národ. Nic než stále komercionalizovanější a primitivnějící jazyk už nespojuje obyvatele české kotliny v národ. Stačí to? Nejsou myšlenky, zbyl jen strach měšťáků o pole, domy, pozemky. A až je slavně "vybojují" nad imaginárním nepřítelem, o to méně slavně je prodají za tytéž "marky", které předtím odmítli... A politikové jim k tomu budou tleskat."

Štěpán Kotrba uvažuje z "národního hlediska" nad nedávnou nepříliš promyšlenou "společensko-kulturně-politickou" akcí ČSSD - výstup jejích funkcionářů, členů a stoupenců na horu Říp, kterou zachytil i fotograficky. Sociologická sonda fotoreportéra ukazuje slepou cestu gest, která se konají bez znalosti hlubokého symbolismu a pohnutek činů minulosti, bez znalosti historie. Nevytvoří se "nová tradice", nevytvoří se ani "nová historie", zbude jen úšklebek nad "národním" převlekem měšťáka - biedermeierem současnosti...

12. 4. 2002

Britský ministr vnitra David Blunkett zveřejnil v pátek balík tvrdých opatření proti ilegálním imigrantům a proti zaměstnavatelům, kteří poskytují práci cizincům v černé ekonomice. Nový imigrační zákon posiluje pravomoci úřadů zamezovat ilegální práci cizinců. Součástí zákona jsou opatření, která donucují zaměstnavatele, kteří platí cizincům za práci v hotovosti, aby s úřady spolupracovaly. Imigrační úředníci budou mít nové pravomoci provádět inspekci v podnicích a hledat v nich ilegální přistěhovalce. Trestní sazba pro osoby, které skrývají ilegální přistěhovalce nebo vydělávají na jejich příchodu do země, se zvyšuje z půl roku na 14 let. Dopravci a letecké společnosti budou podle nového zákona muset získat povolení pro cestující pro vstup do Británie dříve, než tito lidé nastoupí cestu. V brzké době budou podle nového zákona imigrační úředníci využívat moderního zařízení, jako je snímání oční duhovky cestujících k identifikaci podezřelých osob. (Podrobnosti v angličtině viz zde).

12. 4. 2002
"Všichni na nás kašlou." Tato slova jsem nedávno slyšel od čelného poradce Hamida Karzaie, šéfa afghánské vlády, na soukromé večeři v Kábulu. Bylo to jen nejotevřenější vyjádření šířícího se znepokojení. Činitelé OSN, kteří spoléhali od ujišťování o americké podpoře, také uvažují o tom, zda Spojené státy brzo obrátí svou pozornost někam jinam. To, že Washington odmítl podpořit Brity vedené Mezinárodní bezpečnostní pomocné vojenské sbory a rozšířit jejich působnost mimo Kábul, přimělo mnohé pozorovatele, aby dospěli k závěru, že je to začátek konce amerického angažmá v Afghánistánu, napsal 10. dubna v americkém listě New York Times Barnett Rubin z Newyorské univerzity, autor knihy Fragmentace Afghánistánu, a pokračoval:
12. 4. 2002
Slováci, možná trochu předčasně, začali jásat. ČTK v Praze vydala zprávu, že etnické maďarské strany na Slovensku jsou mírně nespokojené. Béla Bugar, předseda jedné takové strany (SMK, která je nyní členem koalice) si stěžoval takto na maďarsko-slovenskou základní dohodu:
12. 4. 2002

Holanďané musejí čelit obvinění z masakrů

Oficiální zpráva o nejhorším masakru v Evropě od dob druhé světové války zřejmě oslabila žalobu proti Slobodanu Miloševičovi, napsal ve čtvrtek deník Independent. Zpráva totiž nenalezla žádné důkazy, že by se na tomto masakru Miloševič přímo podílel. Hlavní závěry této zprávy, kterou si objednala v roce 1996 holandská vláda a kterou vypracoval holandský Ústav pro válečnou dokumentaci, obviňují holandské mírové sbory a OSN, že připustily zmasakrování přibližně 7000 bosenských muslimů v "bezpečné zóně" v Srebrenice v roce 1995.
12. 4. 2002
Zdá se, že se zlínští radní rozhodli prodejem majetku města poslat své voliče k šípku. Se vstupem strategického partnera Jižní vodárenské do zlínské společnosti Vodovody a kanalizace (VaK) souhlasili na svém posledním zasedání téměř všichni zlínští zastupitelé, ODS počínaje, US a KSČM konče. Prostřednictvím své nastrčené firmy Jižní vodárenské, a zastupitelů se provozování vodovodů ve zlínském okrese má s velkou pravděpodobností ujmout francouzská vodárenská společnost Vivendi Water.
12. 4. 2002
Soud v Austrálii odmítl obhajobu firmy British American Tobacco poté, co zlikvidovala většinu dokumentů, relevantních pro tento soudní případ. (Informace v angličtině např. zde.)
11. 4. 2002
Na prelome včerajšieho a dnešného dňa sa slovenský parlament zaoberal návrhom Mečiarovho HZDS na odvolanie ministra vnútra Ivana Šimka, ktorý zas patrí do tábora Dzurindovej SDKÚ. Dôvodom má byť hlavne nedávne "prepadnutie" popredných funkcionárov HZDS špeciálnou policajnou zložkou, ktorá v ich aute síce nenašla drogy, ale dôkladne prezrela aj dôvernú predvolebnú dokumentáciu. Netreba byť veľkým prognostikom, aby sme uhádli, že ministrovo kreslo nakoniec nezmenilo majiteľa. Čo ale vôbec nemusí znamenať, že hlavný činiteľ boja proti zločinu v SR, je naozaj tým pravým mužom na pravom mieste.
11. 4. 2002
Toto je příběh vzestupu myšlenky, která dominuje naší společnosti. Je to filozofie, že uspokojování individuálních pocitů a tužeb je naší nejvyšší prioritou. Tento vzestup lidského já vytvořila a podporovala podnikatelská sféra. Podnikatelé využili myšlenek Sigmunda Freuda. Na jejich základě si vypracovali techniky, jejichž prostřednictvím začali být schopni identifikovat vnitřní touhy jednotlivých lidí a splňovat je prostřednictvím výrobků. Tento poslední díl seriálu BBC, nazvaného The Century of the Self, Století lidského já se zabývá tím, jak tato filozofie ovládla politiku a dostala tak politiku do slepé uličky. Vysvětluje, jak politikové na levici, v Americe i v Británii, začali využívat těchto technik. Domnívali se, že vytvářejí novou a lepší formu demokracie, která autenticky reaguje na vnitřní pocity jednotlivých lidí. Ale politikové si neuvědomili, že cílem těch, kdo původně vytvořili tyto techniky, nebylo člověka osvobodit, ale vyvinout nové metody, jak člověka ve věku masové demokracie ovládnout. - Shrnujeme čtvrtou, poslední část tohoto seriálu, která se vysílala v televizi BBC v neděli 7. dubna 2002. Silně doporučujeme, aby tento seriál převzala Česká televize a odvysílala ho pokud možno ještě před červnovými volbami. - Shrnutí třetího dílu tohoto seriálu je zde.
10. 4. 2002
V televizi BBC se v současnosti každou neděli večer vysílá na pokračování dokumentární seriál nazvaný The Century of the Self, Století lidské mysli. Vřele ho doporučujeme ke koupi České televizi. Analyzuje totiž jasným a zajímavým způsobem podstatu podnikatelské a politické manipulace občanů v novodobých demokraciích. Shrnujeme v dnešním vydání BL obsah třetího dílu tohoto seriálu, který líčí pozoruhodnou historii, jak se myšlenky individuálního osvobození člověka, vyvinuté přes Freuda a Wilhelma Reicha, dokázali od šedesátých let v západním světě zmocnit ve svůj prospěch političtí a podnikatelští manipulátoři - neboli přesněji řečeno, jak se "přizpůsobili nové realitě". Tento hodinový pořad se vysílal v neděli 31. března 2002.
11. 4. 2002
Navštívíte-li v těchto dnech ať už omylem či ze zájmu galerii Václava Špály na Národní třídě v Praze, budete se patrně nervózně ptát, zda jste ještě v galerii a nebo už ve vystěhované kanceláři. V prostorách kde obvykle visí obrazy a nebo fotografie, není totiž nic...
Mailart Ivana Preisslera
10. 4. 2002
1. dubna odešel z našeho světa znaven těžkou psychickou indispozicí jeden z nejosobitějších a nejneoficiálnějších (nikdy sám nevystavoval v žádné galerii) českých umělců Ivan "Evín" Preissler (*28.4.1953 Příbram + 1.4.2002 Praha). Chtějí-li ti, co ho znali, věřit, že to byl jen jeden z jeho vyvedených vtípků, musejí zprávu o jeho smrti přijmout jako Evínovu vysokou hru, jako poslední koncept, jímž vrátil nevděčnému světu a výtvarnému umění hozenou rukavici. Odešel, protože o život neprosil, a zanechal své kolegy nejen jejich nikdy nezodpověditelným otázkám, ale všem těm osamoceným intelektuálním spekulacím, jichž se vždycky štítil. Dráždil své okolí nejen noblesou projevu, ale i vyřčenou lehkostí přesně zvoleného slova, jež bylo často nesnesitelné a kruté v nahotě své upřímnosti. - Výběr Preisslerových děl umístil Štěpán Kotrba do galerie Britských listů. Alespoň v jedné galerii tak Evín Preissler bude...
21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
12. 4. 2002 Co Mohammedu Mekka, to Čechu má být Říp Štěpán  Kotrba
12. 4. 2002 Zlínští radní jsou neústupní: Za 95 milionů prodávají miliardový majetek Radek  Bubeník
12. 4. 2002 Opouští Amerika Afghánistán?   
12. 4. 2002 Zpráva o masakru ve Srebrenici zřejmě podpoří Miloševičovu obhajobu   
12. 4. 2002 Rudý východ - volby v Maďarsku Sam  Vaknin
11. 4. 2002 Mezinárodní trestní soud zahájí činnost bez účasti České republiky   
11. 4. 2002 Příliš skvělé na to, aby to byla pravda Miloš  Kaláb
11. 4. 2002 Jak se přijetím marketingové manipulace dostala politika do slepé uličky   
11. 4. 2002 Zkrátila se doba, za kterou se duše dostane do těla? Anna  Wintrová
10. 4. 2002 Pobídky investorům a podpora podnikání za peníze ČEZ a.s.a za laskavého dozoru MPO Pavel  Tolar