11. 4. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 4. 2002

Nový globální trestní soudní dvůr se stává skutečností

Sen o vytvoření trvalého soudního dvora pro stíhání nejhrůznějších zločinů na světě se stal ve čtvrtek skutečností. Mnoho lidí to přivítalo jako nesmírně významný úspěch v oblasti lidských práv, Spojené státy to však odmítly, píše tisková kancelář Reuters. Srovnejte, prosím, tuto zprávu, napsanou na základě plného povědomí o významu lidských práv, se zpravodajským textem, který vydala Česká tisková kancelář. Srovnání hovoří docela výmluvně o rozdílech mezi "mainstreamovou" českou a mezinárodní žurnalistikou. (JČ)

Při obřadné ceremonii v sídle OSN se připojilo k celkovému počtu států, které ratifikovaly Římskou smlouvu, která ustavila mezinárodní trestní soudní dvůr, dalších deset, takže celkový počet států stoupl na 66 - je to o šest států více, než kolik jich je zapotřebí k tomu, aby vešla smlouva 1. července v platnost.

Těchto deset států - Bosna, Bulharsko, Kambodža, Kongo, Irsko, Jordánsko, Mongolsko, Niger, Rumunsko a Slovensko - předložily své dokumenty najednou, aby čest šedesátého signatářského státu nepříslušela jen jediné zemi.

"Potřebný počet šedesáti ratifikací pro realizaci římského statutu byl dosažen," řekl hlavní právník OSN Hans Correll a reakcí byl silný potlesk.

Generální tajemník OSN Kofi Annan, který hovořil prostřednictvím videolinku z Říma, kde byl přijat statut soudu, apeloval na ostatní státy, aby následovaly a mezinárodní trestní soudní dvůr ratifikovaly také.

"Dávný sen o vytvoření trvalého mezinárodního trestního soudního dvora byl nyní realizován," konstatoval Annan. "Beztrestnosti byla udělena rozhodná rána."

Očekává se, že začne tribunál fungovat příští rok v Haagu v Holandsku. Je to opožděné úsilí splnit příslib norimberských tribunálů z doby před 56 lety, kdy byli nacističtí vedoucí představitelé stíháni za nové kategorie válečných zločinů proti lidskosti.

Americká vláda prezidenta Bushe se však postavila záporně vůči svým evropským spojencům, kteří byli hlavní silou při snahách ustavit tento soud. Bushova vláda odmítla celý koncept trvalého mezinárodního soudního dvora. Všech 15 členských zemí EU kromě Řecka soud ratifikovalo.

Americká vláda také uvažuje o tom, že zruší podpis bývalého prezidenta Billa Clintona pod římskou smlouvou, i když ji Clinton nepředložil Kongresu k ratifikaci, protože se obával, že se američtí vojáci v zahraničí stanou terčem frivolního stíhání.

Nový tribunál má jurisdikci pouze pro případy, kdy jsou státy neochotny nebo neschopny stíhat jednotlivé osoby za nejhorší zvěrstva na světě: za genocidu, za zločiny proti lidskosti, za válečné zločiny a za další hrubé porušování lidských práv.

Případy mohou být předloženy soudu každou zemí, která ratifikovala dohodu o vytvoření soudu, Radou bezpečnosti OSN anebo prokurátorem tribunálu se souhlasem tří soudců. Avšak soud není retroaktivní a nemůže soudit trestné činy, spáchané před 1. červencem 2002.

Vojenské mocnosti Rusko a Čína také nepodepsaly, protože Moskva je terčem ostré kritiky za porušování lidských práv v Čečensku a Peking je kritizován za to, co dělá v Tibetu. Bývalá labouristická vláda Izraele, která soud považovala za dědictví holocaustu, podepsala smlouvu krátce po Clintonovi, avšak neratifikovala ji.

Když byl statut pro tento soudní dvůr v červnu 1998 schválen v Římě, diplomaté se domnívali, že to potrvá deset až dvacet let, než ho bude možno ratifikovat. Avšak už nyní se potřebných šedesát států k ratifikaci.

"Je to nesmírně důležitý okamžik ve světové historii, je to úspěch, že se nám podařilo založit tento soudní dvůr," řekl David Scheffer, bývalý mezinárodní velvyslanec pro válečné zločiny, který vedl za Clintonovy vlády americká vyjednávání ohledně tohoto soudu.

Hlavní úsilí pro ustavení tohoto soudu vzniklo po bosenské válce v letech 1992 - 1995 a po genocidě ve Rwandě v roce 1994. Rada bezpečnosti OSN vytvořila dočasné tribunály ad hoc pro stíhání osob za spáchaná zvěrstva. Nový soud má v budoucnosti takovéto tribunály nahradit.

"Tyto dvě genocidy, které se odehrály těsně po sobě, byly motorem, které uvedly tento proces tak rychle do pohybu," konstatoval Richard Dicker z organizace Human Rights Watch. "Je to pocta obětem."

Za posledních padesát let se války změnily a nejčastěji se stávají hlavním jejich terčem civilisté. Podle Koalice za mezinárodní trestní soudní dvůr, střechové organizace asi 1000 institucí, zemřelo ve 250 válkách po celém světě asi 86 milionů lidí.

Během tohoto období také bylo více než 170 milionů lidí zbaveno svých práv, majetku a důstojnosti. "Většina těchto obětí byla prostě zapomenuta a málokteří pachatelé byli kdy potrestáni," konstatovala koalice.

                 
Obsah vydání       11. 4. 2002
11. 4. 2002 Mezinárodní trestní soud zahájí činnost bez účasti České republiky
11. 4. 2002 Nový globální trestní soudní dvůr se stává skutečností
11. 4. 2002 Jak ČTK dezinformuje v případě mezinárodního soudního tribunálu
11. 4. 2002 Jak se přijetím marketingové manipulace dostala politika do slepé uličky
10. 4. 2002 O tom, jak touhu po individuálním osvobození proměnili podnikatelé a politikové v lukrativní konzumerismus
11. 4. 2002 Galerie Václava Špály "vystavuje" hudbu slepého harmonikáře Jan  Paul
11. 4. 2002 Příliš skvělé na to, aby to byla pravda Miloš  Kaláb
10. 4. 2002 Benešovy dekrety, česká politika a pasti tradice Václav  Žák
10. 4. 2002 Zemřel český nekonformní umělec Ivan "Evín" Preissler Jan  Paul
10. 4. 2002 Pobídky investorům a podpora podnikání za peníze ČEZ a.s.a za laskavého dozoru MPO Pavel  Tolar
11. 4. 2002 Zkrátila se doba, za kterou se duše dostane do těla? Anna  Wintrová
10. 4. 2002 Rozzúrený dav chcel obsadiť televíziu a vešať premiéra Lubomír  Sedláčik
9. 4. 2002 Profesor Peter Demetz bude přednášet v Brně
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů