26. 3. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Červnové volby rozhodne mlčící většina
26. 3. 2002

Česká politika

Zdá se, že je rozhodnuto. Průzkumy veřejného mínění již několik měsíců svorně tvrdí, že v nadcházejích parlamentních volbách vyhraje buď ČSSD, nebo ODS - popřípadě naopak. Agentury tomu závěru dokonce přizpůsobily i svou metodiku výzkumu, aby snad někomu rozdílné výsledky nepřipadly podezřelé. Žádné výzkumy ale nenahradí voliče, a žádná mediální masáž nemusí rozhodnout vítězství. Rozhodne totiž volič, který zatím mlčí. To si alespoň myslí autor - předseda Sdružení "Děkujeme, odejděte!", ze kterého vznikly dvě malé, ale "mediálně nadějné" strany - Cesta změny Jiřího Lobkowicze a Naděje Moniky Pajerové. O nich média spekulovala jako o tajných favoritech letošních parlamentních voleb...
26. 3. 2002

Reakce na Výzvu k celonárodní diskuzi češtinářů od Jiřího Kostečky

Přečetl jsem si na webu výzvu Jiřího Kostečky k celonárodní diskuzi češtinářů a rozhodl jsem se, že na ni budu reagovat výzvou jinou... Považuji totiž problémy, které nám Jiří Kostečka předkládá k diskuzi, za nepodstatné, jeho pohled na problematiku výuky češtiny za zavádějící a navrhovaná řešení za nepřijatelná. Server Česká škola však odmítl mou reakci publikovat.

Martin Muchka a Petr Štěpánek, předseda a místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání
25. 3. 2002

Přestože, jak sama přiznává, Rada pro rozhlasové a televizní vysílání obdržela již 27. 2. 2002 rozsudek Městského soudu v Praze, jímž soud zrušil její rozhodnutí o neposkytnutí informací, kdo vlastní české komerční televize, a uložil jí zaplatit druhé straně do tří dnů od právní moci rozsudku náklady řízení, Rada toto soudní rozhodnutí ignoruje. Nebylo odesláno ani nové rozhodnutí, jež byl předseda Rady Martin Muchka povinen vydat do 15 dnů od zrušení rozhodnutí předchozího, ani nebyly na účet právního zástupce žalobce poukázány náklady řízení ve výši 4.650,- Kč. Věru dobrý příklad občanům od orgánu, který sám ukládá druhým pokuty za porušování zákona...

26. 3. 2002
Muslimský soud, který používá zákona šaría, odsoudil právě v Nigérii další ženu k ukamenování. Tato zpráva přišla v pondělí v podvečer právě poté, co byl zrušen trest smrti, vynesený nad jinou ženou, matkou pěti dětí, v jiném případě, který vyvolal mezinárodní rozhořčení lidskoprávních organizací a organizací na ochranu práv žen. Soud v nepřístupné vesnici Bakori v nigerijském státě Katsina odsoudil v pondělí Aminu Lawal Kurami k smrti, poté, co zjistil, že se jí narodilo nemanželské dítě. Žena byla shledána vinnou, neboť nebyla schopna přivést k soudu čtyři svědky, jichž je podle islámského práva zapotřebí, aby dokázali, že byla k sexuálnímu styku svedena. Soudce nařídil, aby byl trest smrti odložen o osm měsíců, aby měla matka možnost kojit své dítě.
26. 3. 2002

Dva vysocí činitelé (fellows) Pembroke College na Oxford University odstoupili ze svých funkcí, poté, co vyšlo najevo, že se rozhodli přijmout jednoho studenta navíc k počtu, který určuje numerus clausus, poté, co jim reportér jedněch britských novin, který předstíral, že je bankéř, nabídl dar 300 000 liber. Rektor univerzity Colin Lucas v pondělí charakterizoval jejich chování jako "šokující" a konstatoval, že Pembroke College změní své procedury a bude jednat s univerzitou. Anglicky jsou informace např. zde

26. 3. 2002
Nejeden z nás keď vyplatí účet za mobilný telefón, môže vyhodiť peňaženku do vzduchu a tá, odľahčená, plachtí ani vetroň. Nemáme na Slovensku zdarma SMS správy ako v mnohých krajinách, nemáme vysokorýchlostný prenos dát, nemáme detské užívateľské programy, atď. Čo je príčinou stavu, ktorý nás núti platiť za tie isté, či skromnejšie služby viac, ako za hranicami ? Samozrejme, nedostatok konkurencie. Najvyšší čas zamyslieť sa, kto nesie priamu politickú zodpovednosť za úplne zbytočné vysávanie vreciek občanov.
26. 3. 2002
S blížiacimi sa jesennými parlamentnými voľbami na Slovensku a jesenného summitu NATO v Prahe, na ktorom má byť vyhlásené rozhodnutie o prípadnom rozšírení tejto vojenskej organizácie s enormnou dominanciu USA, sa doslova s každým pribúdajúcim dňom zhusťuje geopolitické ovzdušie okolo Slovenska. Úmyselne hovorím o vyhlásení rozhodnutia, a nie o nejakom rokovaní, pretože vzhľadom k absolútnej vojenskej, ekonomickej a politickej prevahe superveľmoci USA o všetkom prakticky rozhodnú práve reprezentanti tejto krajiny.
25. 3. 2002

V pátek ráno 22. 3. nás informoval z České televize Petr Zvoníček, že se téhož večera ve 22.10 bude vysílat na ČT 2 vynikající film televize Channel Four "Údolí", o vraždění mezi Srby a muslimy, jemuž jsme touto dobou loni na jaře v Olomouci, kde jsem byl členem poroty Academia Filmu, dali hlavní cenu festivalu a Česká televize film na naše doporučení zakoupila. Recenzi filmu naleznete v BL zde. - Bohužel jsem neměl v pátek přístup na síť, takže jsem nemohl včas informovat o vysílání tohoto filmu, který by si čtenáři BL neměli nechat ujít. Petr Zvoníček nás však dále upozorňuje, že se repríza britského filmu "Údolí" bude vysílat na ČT 1 v noci z úterý 26.3. na středu 27.3. v 00. 45. Opravdu čtenářům doporučujeme, aby si na tu dobu nastavili video na nahrávání - jde o vynikající dokumentární film.

26. 3. 2002

Případ starý již téměř tři týdny. Bez udání důvodů byl odvolán z funkce vrchní školní inspektor Středočeského inspektorátu ČŠI. Případ vzbudil pozornost médií (rádio Svobodná Evropa, týdeník Respekt, internetové noviny Česká škola, atd.). Komentáře se shodují. Odvolaný státní úředník doplatil na to, že jeho podřízení nebyli němí, hluší a slepí, že vzali hospodářskou kontrolu na školách vážně. Šest trestních oznámení a dvě odvolané ředitelky. Takový je výsledek podrobných kontrol hospodaření se státními penězi ve školách středních Čech, které loni provedla středočeská inspekce.

Místo odměny trest! Jsou za odvoláním vrchního školního inspektora zájmy skupin nebo jednotlivců, konkrétně staré známosti mezi řediteli škol a úředníky ministerstestva? To už se nikdo nedozví - je ticho! Tak moc se zase neděje, vždyť jde jen o státní peníze a ne o mnoho, nanejvýš o pár miliónů. Koho by to zajímalo? Je ticho!

Zaměstnanci středočeské ČŠI podepsali dokonce petici. a to 59 z 61 osob.

25. 3. 2002
Oč příjemnějším místem k životu by byla Velká Británie, kdyby baronka Thatcherová nikdy neexistovala. Britská politika by byla méně karikaturou, ve společnosti by byla menší míra nerovnosti, veřejné služby a infrastruktura by byly méně zanedbané a britská konzervativní média by byla méně hysterická. Británie by měla normálnější vztah k Evropě k sobě samé. Thatcherová byla velekněžkou předsudků. Zničila svou vlastní politickou stranu, stejně jako zlikvidovala zásady Labouristické strany.

Nikdo by neměl prolévat slzy nad Margaret Thatcherovou, neboť jen málo politiků vyvolalo v naší zemi tak obrovské protiklady a tak velkou nerovnost, argumentoval v neděli 24. března 2002 v týdeníku Observer Will Hutton.

23. 3. 2002

Jaké potíže provází zavádění elektronického podpisu, ukazuje názorně návrh zákona, jímž se má tento týden zabývat ve 3. čtení Poslanecká sněmovna. Vlasy na hlavě vstávají především z představy, že podle tohoto návrhu mohou finanční úřady a orgány činné v trestním řízení s občany komunikovat nezabezpečným e-mailem, přestože technologie elektronického podpisu je s technologií šifrování přímo komplementární a technicky se jedná v podstatě o triviální řešení. Česká republika je zřejmě velmi bohatý stát, když si může dovolit převzít odpovědnost za škody, které poplatníkům vzniknou např. "odposlechem" nezašifrovaných daňových přiznání a dalších pro konkurenci neocenitelných dokumentů...

O další perličku rozšířil zákon svým pozměňovacím návrhem poslanec Vladimír Mlynář (US-DEU). Protože stávající e-mailová technologie neumožňuje hodnověrně doložit doručení zprávy, Mlynář navrhuje, aby doručení dobrovolně potvrzoval adresát. Až v případě, že adresát přijetí dokumentu třikrát po sobě nepotvrdí, přistoupí úřad k odeslání dopisu na jeho poštovní adresu. Svatá ty prostoto poslanecká!

26. 3. 2002
Anketa Zelená perla má žhavého kandidáta za Zlínský kraj. Je jím člen Rady města Zlína ing. Zdeněk Blažek (ODS). Soutěžním výrokem " Je to ekologický terorismus. A s teroristy se nevyjednává, s teroristy se bojuje" (citovaném ve Zlínských novinách 6.prosince 2001) se jistě zařadí mezi favority ankety.
26. 3. 2002

tisková informace

V důsledku vlekoucích se soudních sporů mezi CME/ČNTS na jedné straně a Vladimírem Železným a CET 21 na straně druhé společnost CME oznámila svůj záměr prodat budovu Měšťanské besedy včetně zbylých aktiv. Účelem prodeje je další snížení škod, které společnost CME utrpěla zničením své investice v České republice.
Fotogalerie
25. 3. 2002
V sobotu 23. 3. 2002 se v Praze sešla necelá tisícovka stoupenců Hnutí Pro život v pražských ulicích, "aby upozornili na přetrvávající socialistickou potratovou legislativu". Ve 14 hodin vyšlo z Týnského chrámu vyšlo procesí v čele s matkami a dětmi v kočárcích. Mítinku se pokoušely zúčastnit jak na Staroměstském náměstí, tak na Václavském náměstí dvacetihlavé skupinky anarcho-feministické Skupiny 8. března a Skupina revoluční mládeže REVO spolu se Socialistickou alternativou žen. Revoluční mládež se snažila místy hravou, místy sarkastickou formou sdělit svým odpůrcům svůj názor, že středověká morálka je v 21. století anachronismem či pokrytectvím.

Sobotní akce měla zajímavou mezihru: když byly anarchistky vypuzeny ze Staroměstského náměstí, přesunuly se na Václavské náměstí a tam čekaly na odpůrce potratů. Stály na chodníku, najednou přijela čtyři policejní auta a sebrala čtyři osoby, každé auto jednu. Jedné anarchistce bylo sděleno obvinění za útok na veřejného činitele.

25. 3. 2002
K zaznamenání tohoto příspěvku mě inspiroval dopis Andrejky Bernátové, Každý má šanci: když i já, obyčejná holka jsem se dostala na Harvard ( BL 12.3. 2002 ). Pracuji ve Společnosti Duha, která poskytuje služby chráněného bydlení pro dospělé osoby s mentálním postižením. Téměř rok u nás žil i pan Roman, jehož příběh si nyní můžete přečíst. Je mu třicet let a požádala jsem ho o výpověď, která může z hlediska odlišných životních podmínek a jiné životní zkušenosti vytvořit s příběhem Andrejky zajímavou konfrontaci. Uvědomila jsem si, že vůle je něco, co má šanci spojovat naše odlišnosti.
25. 3. 2002
Právníci, zastupující Johna Walkera Lindha, Američana, který bojoval na straně Talibánu, tvrdí, že byl systematicky brutalizován a bylo mu vyhrožováno "mučením a smrtí", poté, co ho zajala americká vojska. Podrobnosti v angličtině jsou např. zde. Lindhovi právníci připravují argumentaci, že byl John Walker Lindh vojákem v Talibánu, nikoliv teroristou proti Spojeným státům. Jádrem jeho obrany bude jeho tvrzení, že učinil svou svědeckou výpověď vyšetřovatelům FBI pod nátlakem a protože doufal, že se s ním pak přestane zacházet špatně.
25. 3. 2002
V sobotu byla britská vláda obviněna, že falešně tvrdila, že teroristé z organizace al Qaeda vybudovali v Afghánistánu laboratoř s "biologickými a chemickými zbraněmi". Britská vláda se tím pokusila ospravedlnit vyslání 1700 vojáků do Afghánistánu, avšak, jak v neděli konstatoval týdeník Observer, Pentagon popřel, že by byla v Afghánistánu nalezena taková laboratoř.
25. 3. 2002
Kdysi tolik vyhledávaný Mladý svět, který v dobách informační nouze znamenal přece jen jakýsi ostrůvek odlišnosti, zřejmě definitivně skončil. Změna vydavatele s sebou přinesla - jak jinak - i změnu grafické a obsahové podoby časopisu, který již léta skomírá v záplavě nejrůznějších periodik. Nový vydavatel se zřejmě rozhodl konkurovat na malém trhu tím, že si jemně řečeno vypůjčil podobu mnohem úspěšnějšího titulu, kterým je v tomto případě jeden zpravodajský časopis.
25. 3. 2002

Níže publikovaný článek Jaroslava Vintrycha o problémech s neprofesionálním jednáním zaměstnanců základní školy v Kralupech jsme původně omylem publikovali pod jménem jiného autora. Oběma se omlouváme. Jan Čulík

22. 3. 2002
Můj syn Pavel navštěvuje ZŠ Třebízského v Kralupech n/Vlt., pátý ročník. Protože je bezproblémový typ, neměl doposud žádné problémy s třídní učitelkou Mgr. Foučkovou. Tato situace platila až do minulého týdne. Tehdy se stalo, že si pohmoždil prst a ten přes noc otekl do takové podoby, že bylo nutné ráno vyhledat lékařské vyšetření. Lékař zafixoval prst na dlahu a celou pravou ruku nechal zavázat obvazem. Doporučení bylo vynechat jakékoli namáhání pohybem, zvláště psaním. Návštěvu zdravotního zařízení potvrdil svým razítkem, podpisem i datumovkou.

Manželka konzultovala se školou, zda bude dostatečné zapsat tuto informaci pro třídní učitelku Foučkovou do žákovské knížky, protože ta nebyla daný den telefonicky zastižitelná. Osobně jsem zapsal toto sdělení synovi do žákovské knížky a bral celou záležitost za vyřízenou.

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
26. 3. 2002 Další kolo trýznění úřednictva aneb Proč nebudu potrestán za neúčast ve sčítání lidu Tomáš  Pecina
26. 3. 2002 Skandál v Oxfordu: dva univerzitní učitelé rozhodli přijmout studenta za peněžní dar koleji   
26. 3. 2002 Mečiar - príliš umelé strašidlo Daniel  Krajcer
26. 3. 2002 Červnové volby rozhodne mlčící většina Josef  Brož
26. 3. 2002 Češtináři, nediskutujme nad pseudoproblémy! Radek  Sárközi
25. 3. 2002 Rada pro vysílání nesplnila rozsudek Městského soudu v Praze Tomáš  Pecina
25. 3. 2002 Diskuse o školství je potřebná, je ale nesystémová   Juliana
25. 3. 2002 Nedůstojný konec starého Mladého světa? Jan  Paul
25. 3. 2002 Jak jsem se dostal proti vůli zřízenců do normálního života Eva  Brožová
25. 3. 2002 Útoky antraxem přece jen pocházely od útočníků z 11. září?