8. 2. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 2. 2002
Chris Patten, britský konzervativní politik, bývalý guvernér Hongkongu a nynější komisař Evropské unie pro mezinárodní záležitosti ostře zaútočil na zahraniční politiku Spojených států. Patten obvinil Bushovu vládu z nebezpečně "absolutistického a simplistního" postoje vůči ostatnímu světu. Činitelé Evropské unie varují, že vzniká mezi Spojenými státy a Evropskou unií rozkol větší než kdykoliv předtím za předchozích padesát let. Patten uvedl v rozhovoru pro sobotní vydání britského listu Guardian, že je načase, aby evropské vlády pozvedly svůj hlas a přiměly Washigton, aby se vzdal intenzivního prosazování unilateralistických pozic. "Gulliver nemůže jednat izolovaně a není konstruktivní, jestliže se považujeme za Liliputány, kteří nemohou otevřít pusu a říct to nahlas." O Bushově výroku, jímž americký prezident označil Írán, Irák a Severní Koreu za "osu zla", se Patten vyjádřil: "Nemohu uvěřit, že jde o promyšlenou politiku," a dodal, že byl tento Bushův výrok "nekonstruktivní". - V pátek varoval francouzský premiér Lionel Jospin Spojené státy, aby nepropadly "pokušení unilateralismu". Jeden čelný činitel EU konstatoval: "Je ponižující, máme-li pocit, že si musíme nechat domácí úkoly opravovat od Dicka Cheneyho a od Condi Ricové. Musíme se přestat domnívat, že smíme provádět jedině takovou politiku, kterou nevetují Spojené státy."
8. 2. 2002
Zánik čtyřkoalice, jak ho dosud hrají před televizními kamerami její zástupci, potvrzuje starou známou myšlenku, že politické strany se udržují železným zákonem oligarchie. Dobrá zpráva pro českou demokracii? Obávám se, že nikoliv...
Válka je zločin na člověku a přírodě (fotogalerie)
8. 2. 2002

Reportáž z demonstrací proti NATO

Jako občané členské země obranné organizace svobodných a demokratických států jsme se rozhodli, že si nenecháme ujít tzv. bezpečnostní konferenci NATO v bavorské metropoli.
8. 2. 2002
Pod tlakem široké mezinárodní kritiky (která se do českých sdělovacích prostředků v podstatě nedostala) včera Bílý dům částečně ustoupil a oznámil, že se příslušníkům Talibánu, zadržovaným v táboře X v zálivu Guantánamo, dostane ochrany podle ustanovení Ženevských konvencí. Tento obrat učinila americká vláda proto, aby se i americkým vojákům, případně zajatým v zahraničí, dostalo ochrany podle této konvence., konstatovali činitelé americké vlády. (Informace v angličtině jsou např. zde a zde.
8. 2. 2002
Mezinárodní vědci přijímají velké finanční částky od farmaceutických společností za to, že souhlasí s tím, aby bylo jejich jména užito jako autorů pro články, které tito vědci nenapsali a které chválí nové léky, odhalil tento týden deník Guardian. To ohrožuje integritu vědeckých publikací. Tato praxe je nyní zcela běžná v lékařství v oborech kardiologie a psychiatrie, kde hrají léky při léčení podstatnou roli. Nejvýše postavení lékaři, kteří mají velmi málo času, přijímají nabídky, že propůjčí své jméno jako autora vědeckým článkům, které pro ně napíší tzv. "ghostwriters", námezdní autoři, placení farmaceutickými společnostmi.
Ivana Odarčenková
8. 2. 2002
Tomáš Pecina upozorňuje dr. Odarčenkovou z pražského magistrátu, aby nezapomněli projednat jeho přestupek proti zákonu o sčítání lidu (TP se sčítání neúčastnil). Roční zákonná lhůta totiž zanedlouho vyprší.
Ekologický právní servis
8. 2. 2002
Martin Prokop, Pavel Černý
Ekologický právní servis (EPS) se distancuje od propojování tzv. "Brandýského fóra" s možnou kandidaturou některých představitelů nevládních organizací v parlamentních volbách. EPS se proto také nadále nehodlá na dalším fungování "Brandýského fóra" podílet.
Občanské právní hlídky
7. 2. 2002

Tradičně pohotová ČTK přinesla ve čtvrtek 7. 2. 2002 zprávu o listopadové prohře ministerstva vnitra s Američankou Samanthou I., jíž policie při zasedání finančních institucí v září 2000 neoprávněně ukončila pobyt v České republice. Britské listy o tomto verdiktu referovaly 25. 11. 2001 zde.

8. 2. 2002
Zbožný muslim, který ubodal svou dceru k smrti, protože u ní v pokoji nalezl milence, řekl britským detektivům, že to, co učinil, bylo "naprosto rozumné". Vyslechl to tento týden jeden britský soudní tribunál. Podrobnosti v angličtině viz zde.
8. 2. 2002

Krušné chvilky připravili poslanci svým senátorským kolegům, když ve čtvrtek schválili návrh zákona o referendu. Senátoři nyní stanou před nelehkým úkolem přeformulovat zákon tak, aby na jedné straně referendum připouštěl, ale přitom dával politické třídě právo veta nad formulací jeho otázky. Nezdaří-li se tento úkol, může dojít k nejhoršímu a nevzdělaní, neuvědomělí, nepředvídaví a nezodpovědnými populisty zmanipulovaní Češi si svůj Senát hned v prvním lidovém hlasování zruší.

Jak k tomu uvedla ČTK, šéf senátorského klubu KDU-ČSL Jiří Šenkýř "nevylučuje, že Senát bude ústavní předlohu schvalovat až po červnových sněmovních volbách, neboť tak nemusí učinit ve lhůtě 30 dnů jako v případě běžných zákonů. Horní komora by totiž měla pečlivě prověřit, zda obsah zákona je v souladu s ústavou."

Pozoruhodně se vyjádřil též Jan Ruml, místopředseda klubu senátorů Unie svobody/ODA. Pro ČTK uvedl: "Vládou navrhované referendum je svou podstatou pouze iniciační a vytváří politický nátlak na vládu a parlament." Což je elegantní a velmi demokratický přístup: referendum ano, ale nezávazné, bez jakýchkoli právních důsledků.

8. 2. 2002
Se zájmem jsem si přečetl příspěvky pánů Víta Zvánovce a Štěpána Kotrby, které se vyjadřovaly k návrhu Sociální doktríny ČR. Příspěvky to byly podnětné, nicméně jsem získal pocit, že ne vždy míří k jádru věci. V některých ohledech mi dokonce přišly hrubě zavádějící. Oba příspěvky jsou totiž psány z úzkého hlediska odborné způsobilosti jejich autorů. To je ostatně i v úvodu článku uvedeno. Zřejmě v důsledku tohoto zúžení jejich pohledu oba autoři opomněli, že Sociální doktrína ČR je výsledkem práce odborníků z různých společenskovědních oborů, především "sociální politiky" a "sociální práce", což jí vtiskuje jistá specifika.
Jaká bude budoucí sociální politika ?
7. 2. 2002
Vít Zvánovec, Štěpán Kotrba
Dne 27. ledna 2002 byl do řádného připomínkového řízení rozeslán návrh Sociální doktríny ČR. Text předkládá místopředseda vlády Vladimír Špidla na základě doporučení RASES - Rady vlády pro sociální a ekonomickou strategii. Zpracoval jej Socioklub pod záštitou Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu. Po projednání v připomínkovém řízení se návrhem bude zabývat vláda. --- S textem Sociální doktríny se můžete seznámit sami, její doslovné znění přinášíme jako přílohu tohoto článku. Pracovní verzi podkladu předložil ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla i k veřejné diskusi. Zde bude následovat její hodnocení z pohledu právníka a politického analytika. Co je třeba Sociální doktríně vytknout? Má nějaké klady?
7. 2. 2002
"Na vrcholu své slávy ovládala televize Nova sedmdesát procent české divácké obce a Lauderova ukrajinská televize pořád ještě ovládá čtyřicet pět procent. Lauder vypadal jako génius. Teď konečně měli Východoevropané svobodu dívat se na Počasíčko, zpravodajský pořad, v němž vystupují nahé meteoroložky, které se oblékají či svlékají podle toho, jaké má být počasí. " Tento článek Jamese Veriniho vyšel loni v červenci v americkém týdeníku New York Observer, upozornil nás na něj nedávno jeden právník-novinář z jednoho mezinárodního profesního právnického časopisu. Obsahuje drobné nepřesnosti, ale celkově poskytuje souhrnný, informativní pohled na Ronalda Laudera, podnik CME i Vladimíra Železného - z americké perspektivy. Článek shrnujeme.
6. 2. 2002
Ukradl Vladimír Železný americkým investorům televizi, takže jim teď musí zaplatit podle rozhodnutí mezinárodní arbitráže miliardu korun a Česká republika, protože zahraniční investice prostřednictvím RRTV neuchránila, bude muset z peněz daňových poplatníků zaplatit půl miliardy dolarů? Nevadí, čeští politikové by ho rádi vytáhli z bryndy. Parlament schválil pro Železného novelu mediálního zákona, které všem držitelům televizní licence, tedy i dnešním provozovatelům TV Nova, licenci automaticky prodloužila o dalších dvanáct let. A televizní vysílací licenci - rodinné stříbro, které od státu dostala televize Nova zadarmo (poplatek, který za ni měli majitelé licence právoplatně uhradit, zaplatili čeští daňoví poplatníci!) dokonce Parlament dovolil majitelům po dvou letech prodat! Bylo to zřejmě nejskandálnější rozhodnutí Poslanecké sněmovny ČR za celých posledních 12 let. Co by čeští politikové neudělali pro politickou reklamu v televizi Nova ve svůj prospěch. Dali tak šanci Vladimíru Železnému, aby z nového majetku, získaného nyní prodloužením licence TV Nova, zejména najde-li nového investora, zaplatil Američanům svůj osobní miliardový dluh. V nejnovějším čísle dvojměsíčníku Listy č. 1, 2002 rozbírá Václav Žák podrobně arbitráž Železný-CME-televize Nova a dospívá k šokujícím závěrům. Časopis je k dostání v těchto dnech u všech lepších knihkupců. Z článku, který je k dispozici i na internetových stránkách Listů, citujeme závěr. - A k argumentaci, že prý "Železný jednu arbitráž vyhrál a jednu prohrál"? Každý právník vám potvrdí (potvrdili nám to i právníci z odborného časopisu American Lawyer Media), že k vítězství stačí žalobci, aby vyhrál jen jedinou z několika paralelních soudních pří.
Vaněk a Lada
6. 2. 2002

V umění platí to, co jest vyjeveno, a nikoliv to, co je zamýšleno

Autorské právo se střetlo s uměleckou svobodou. Tímto sugestivním titulkem psaly Jana Machalická a Marta Švagrová v Lidových novinách z 10.1.2002 o tom, že Národní galerie zrušila část výstavy Tomáše Vaňka na žádost Ladových dědiců. Tím prý si vítěz Ceny Jindřicha Chalupeckého vysloužil rozporuplnou reklamu svého dílka a rozpoutal tak obecnější diskusi na téma práva umělce použít ve svém díle motivy jiného autora. Tomáš Vaněk totiž využil známé Ladovy motivy a doplnil je o erotické symboly.
Karel Neuwirt, předseda ÚOOÚ
9. 2. 2002

Podstatně zdvořileji než v předchozím dopise jeho náměstek zareagoval na naše odvolání ve stejné věci předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Karel Neuwirt. Argumentace, proč nám ÚOOÚ požadované informace neposkytne, však přesto kulhá na obě nohy: žaloba se zcela jistě vztahuje k jeho působnosti, a je sice pravda, že jde o údaje vztahující se (byť nepřímo) k rozhodovací činnosti soudů, nikoli však o informace o této rozhodovací činnosti, jak požaduje v § 11, odst. 4, písm. b), zákon o svobodném přistupu k informacím. Aby mohl ÚOOÚ informace odepřít, musel účelově nepřesně ocitovat zákon! Inu, jako malí kluci...

Proti nezákonnému rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů podáváme tuto správní žalobu.

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2002 Komisař EU Patten ostře kritizoval prezidenta Bushe   
8. 2. 2002 Senátorské jistoty ohroženy Tomáš  Pecina
8. 2. 2002 Čtyřkoalice se rozpadla, zapomeňte... Josef  Brož
8. 2. 2002 Mnichov v sevření policejních šiků Radek  Mikula
7. 2. 2002 Rozporuplná sociální doktrína aneb dohoda před volbami má platnost pouze do voleb Vít  Zvánovec, Štěpán Kotrba
7. 2. 2002 Fronek kontra Čulík Jiří  Jírovec
7. 2. 2002 Bushovy miliardy mají posílit starou armádu z doby studené války   
7. 2. 2002 Američané mají těžký úkol: bojovat proti vzedmuté vlně antiamerikanismu   
7. 2. 2002 Ještě jednou o férovosti zkoušení na vysokých školách Jan  Čulík