6. 2. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 2. 2002
Ukradl Vladimír Železný americkým investorům televizi, takže jim teď musí zaplatit podle rozhodnutí mezinárodní arbitráže miliardu korun a Česká republika, protože zahraniční investice prostřednictvím RRTV neuchránila, bude muset z peněz daňových poplatníků zaplatit půl miliardy dolarů? Nevadí, čeští politikové by ho rádi vytáhli z bryndy. Parlament schválil pro Železného novelu mediálního zákona, které všem držitelům televizní licence, tedy i dnešním provozovatelům TV Nova, licenci automaticky prodloužila o dalších dvanáct let. A televizní vysílací licenci - rodinné stříbro, které od státu dostala televize Nova zadarmo (poplatek, který za ni měli majitelé licence právoplatně uhradit, zaplatili čeští daňoví poplatníci!) dokonce Parlament dovolil majitelům po dvou letech prodat! Bylo to zřejmě nejskandálnější rozhodnutí Poslanecké sněmovny ČR za celých posledních 12 let. Co by čeští politikové neudělali pro politickou reklamu v televizi Nova ve svůj prospěch. Dali tak šanci Vladimíru Železnému, aby z nového majetku, získaného nyní prodloužením licence TV Nova, zejména najde-li nového investora, zaplatil Američanům svůj osobní miliardový dluh. V nejnovějším čísle dvojměsíčníku Listy č. 1, 2002 rozbírá Václav Žák podrobně arbitráž Železný-CME-televize Nova a dospívá k šokujícím závěrům. Časopis je k dostání v těchto dnech u všech lepších knihkupců. Z článku, který je k dispozici i na internetových stránkách Listů, citujeme závěr. - A k argumentaci, že prý "Železný jednu arbitráž vyhrál a jednu prohrál"? Každý právník vám potvrdí (potvrdili nám to i právníci z odborného časopisu American Lawyer Media), že k vítězství stačí žalobci, aby vyhrál jen jedinou z několika paralelních soudních pří.
Banka Allfirst
6. 2. 2002

Další závažná zpráva, která už celý den ve středu zcela dominovala západním sdělovacím prostředkům, ale v Českých novinách jsme ji ve středu až do večera nenašli. Zpráva je důležitá, protože pro provázané finančnictví všech zemí světa je naprosto zásadní, aby k takovýmto rozsáhlým defraudacím nedocházelo. Podrývá to globální ekonomickou stabilitu.

Vážně otřáslo celosvětově důvěrou finančních institucí, že zmizel americký makléř John Rusnak, který pracoval v americké odbočce irské banky Allied Irish Bank jménem "Allfirst", poté, co banku připravil o přibližně 750 milionů dolarů. Ve Spojených státech, kde je podnikatelská a finanční důvěra ochromena nynější hospodářskou stagnací i spektakulárním kolapsem firmy Enron (a očekávaným kolapsem jedné jiné velké firmy) bylo Rusnakovo zmizení přivítáno jako velmi neblahá zpráva. Dominuje i evropskému zpravodajství, protože spolehlivost finančních trhů je velmi závažné téma.

Rusnak byl vyslýchán americkou FBI o víkendu a poté se vypařil. Ochromilo to důvěru v mezinárodní finanční instituce zejména proto, že po případu hongkongského makléře Nicka Leesona, který před několika lety připravil anglickou banku Barings svými transakcemi o asi 500 milionů liber, a tak ji přivedl k bankrotu, se mělo zato, že byla zavedená přísná regulační opatření, takže už znovu nepřijdou vkladatelé a investoři o peníze, ani nebudou banky bankrotovat. Na rozdíl od banky Barings však konstatuje Allied Irish Bank, že má velký kapitál, a tak ztráta 750 milionů dolarů ji nepřivede na mizinu. Není jasné, zda John Rusnak, otec dvou dětí, z Pennsylvanie, jemuž bylo něco nad čtyřicet let a jehož roční plat u irské banky byl 85 000 dolarů, peníze ukradl, anebo pouze špatně obchodoval (byl makléřem s cizími měnami) a falešnými dokumenty zakrýval své ztráty. Podrobnosti v angličtině naleznete například zde, zde, zde, zde, zde, či zde či zde. - Zájemci, znalí angličtiny, si k tomu ve středu ve 23.30 středoevropského času a kdykoliv poté během následujících 24 hodin mohou zde pustit pořad Newsnight, který tomuto závažnému mezinárodnímu problému věnuje značnou část svého vysílacího času.

6. 2. 2002
Americký prezident Bush zveřejnil v úterý svůj nový rozpočet a vydal se na lékařské středisko univerzity v Pittsburghu, aby tím zdůraznil nejdramatičtější částku v tomto rozpočtu: chce v nacházejícím roce vydat téměř 6 miliard dolarů na přípravu proti bioteroristickým útokům. V úterý večer vysílala televize BBC "polodokumentární" filmovou inscenaci, jak by to vypadalo, kdyby v Americe nějaký terorista vypustil mezi obyvatelstvo nákazu neštovic. Jak jsou připraveny na takovou eventualitu evropské země? Jak v úterý konstatovala televize BBC, je prý dohodnuto, že v případě epidemie neštovic dají všechny země své zásoby očkovací látky dohromady. Znamená to tedy, že jí není dostatek pro každého? Neštovice jsou (většinou) smrtelná choroba, která byla před lety zcela zlikvidována. Nákaza byla uchovávána jako vzorek jen na dvou místech na světě: v jedné laboratoři v Americe a v jedné laboratoři v Rusku. Jenže podle zpráv vzorky v Rusku nejsou řádně chráněny a mohly se dostat do rukou kohokoliv. Lidé dnes už nejsou proti neštovicím očkováni a kdyby začala epidemie neštovic, rychle by se - podle úterního televizního filmu - rozšířila až do třiceti zemí.
6. 2. 2002

Prezident Bush požádal televizi BBC o kopii ""dokumentárního dramatu" o možném bioteroristickém útoku prostřednictvím neštovic, který se vysílal v britské televizi v úterý večer. Informoval ho o něm jeden americký vědec, který na filmu spolupracoval. Podrobnosti v angličtině viz zde.

Vaněk a Lada
6. 2. 2002

V umění platí to, co jest vyjeveno, a nikoliv to, co je zamýšleno

Autorské právo se střetlo s uměleckou svobodou. Tímto sugestivním titulkem psaly Jana Machalická a Marta Švagrová v Lidových novinách z 10.1.2002 o tom, že Národní galerie zrušila část výstavy Tomáše Vaňka na žádost Ladových dědiců. Tím prý si vítěz Ceny Jindřicha Chalupeckého vysloužil rozporuplnou reklamu svého dílka a rozpoutal tak obecnější diskusi na téma práva umělce použít ve svém díle motivy jiného autora. Tomáš Vaněk totiž využil známé Ladovy motivy a doplnil je o erotické symboly.
6. 2. 2002
Po přečtení článku o tom, jak Rada pro rozhlasové a televizní vysílání "nemůže řádně monitorovat Novu", mám velmi silný pocit, že mám co říci o způsobu monitoringu a optimalizaci způsobu jeho provádění Radou. Jsem vedoucím vývoje multimediálních aplikací ve firmě LSW - software developers. Od roku 1998 produkuji s kolegy systém Radio recorder, který usnadňuje rádiím pořizování měsíčního monitoringu. Do příchodu našeho systému téměř všechny rádia nahrávala na VHS kazety - 8 hodin na jednu a pak vyměnit, celkem 93 kazet na měsíc. Představte si, jak těžce potom RRTV prováděla plošný monitoring rádií. Ten se týkal řekněme dvou dnů z každého rádia. Krát 55 stanic krát 3 kazety na den, to je bratru 330 osmihodinových záznamů. Potěš panbůh. Náš systém zvedl RRTV produktivitu o neuvěřitelných 500 % když se doba nutná pro plnou kontrolu zkrátila ze dvou týdnů na dva dny na jednu stanici.
6. 2. 2002
Dnes už devětasedmdesátiletý klasik moderní americké literatury Norman Mailer vystoupí dnes, ve středu 6.2., v diskusi v londýnském Apollo Theatre na Shaftsbury Avenue. Mailer je především autorem válečného románu z padesátých let z války na Filipínách, jíž se jako mladý muž účastnil, The Naked and the Dead, Nazí a mrtví. Tato kniha ho celosvětově proslavila. Je to nekompromisní analýza mužů za války, román o síle a sadismu a mužském soupeření uprostřed obrovských ztrát válečného konfliktu. Je to "energicky obscénní" kniha, kterou, jak tehdy napsal list Sunday Times "nemůže žádný slušný chlap nechat ležet po domě, anebo být si vědom bez pocitu studu, že ji čtou ženské příslušnice jeho rodiny." Mnozí tedy považují za zajímavé, co si Norman Mailer jako "odborník na chování lidí za války" myslí o změnách, k nimž došlo v Americe od 11. září. Deníku Guardian k tomu včera Mailer krátce řekl: "Amerika se chová jako bojácný obr. Co byste si mysleli o někom, kdo je dva metry vysoký, váží 200 kilo, je samý sval a potřebuje pořád, aby ho někdo chlácholil! Řekli byste si, ten chlap je ubožák!" Vadí mu i sentimentální vlastenectví: "Mám pocit, že pravým vlastenectvím vůči Americe je to, když jste posedlí Amerikou, protože je to demokracie a je její povinností se neustále zlepšovat. A ne se před ní klanět a čichat jí k podpaží a jásat, jak to krásně voní!". Norman Mailer také v pondělí večer o změnách v USA za poslední čtyři měsíce poskytl rozhovor pořadu Newsnight televize BBC, který shrnujeme.
6. 2. 2002
Proč nikdo ve Spojených státech neprotestoval proti podmínkám zadržovaných osob v americkém táboře X na Guantánamo? Proč Pentagon vydal ony fotografie smyslově deprivovaných osob? Snad proto, že ty plynové masky, začerněné brýle a pouta a železa dodávaly Američanům pocit bezpečí? Čímpak to je, že se proti tomu ve Spojených státech nepozvedl v médiích ani hlásek, ani poté, když o víkendu vezli zraněného vězně k výslechu na středověce vypadajícím vozíku? Někteří lidé argumentují, že to má mnoho společného s podstatou americké demokracie. Více než kdekoliv jinde jsou v Americe volení politikové odpovědni za odsuzování a trestání zločinců. Proto tedy, v dobách veřejné nejistoty, očekávají občané, že americká vláda bude jednat tvrdě. Británie má v Evropské unii také špatnou pověst za to, jak zachází s vězni, argumentoval v úterý v deníku Guardian Ian Buruma, jehož názory shrnujeme:
6. 2. 2002
Opět jedna závažná informace, kterou jsme nenalezli v ČTK. Vedoucí evropští političtí představitelé konstatovali tento týden, že se postaví proti americké vojenské akci, zaměřené proti třem zemím, které George Bush identifikoval jako "osu zla" (Irák, Írán a Severní Korea). Ostrý signál v tomto smyslu vydalo Německo a jiné členské země EU zdůraznily, že hodlají pokračovat v dialogu s Íránem a se Severní Koreou. Diplomaté v Bruselu uvedli, že Evropská unie nehodlá měnit svou politiku vstřícného angažmá vůči zemím a nezačne některé země uvrhovat do izolace. Podrobnosti v angličtině viz např. zde.
6. 2. 2002
Spojené státy neustoupí od své tvrdé zahraniční politiky vůči Íránu, Iráku a Severní Koreji, navzdory kritice z Evropy, konstatoval v britské televizi v úterý večer náměstek amerického ministra zahraničí John Bolton. Jeho výroky shrnujeme.
Miroslav Schwarz, úředník, který nezná zákon
4. 2. 2002
Demonstrace proti zasedání Bezpečnostní rady NATO v Mnichově a budoucímu zasedání NATO v Praze, kterou v sobotu uspořádala Československá anarchistická federace před Kongresovým centrem ("Pakulem") v Praze, proběhla poklidně, bez emocí a výstřelků z jedné či druhé strany. Podle programu se mělo konat jen jedno pouliční divadlo. Zásluhou Miroslava Schwarze z radnice čtvrtého pražského obvodu však účastníci mohli zhlédnout hned dvě představení; těžko určit, které bylo povedenější.
5. 2. 2002
"My vás bosenské muslimy vyvraždíme, protože vy jste vraždili i nás, Srby." (viz zde).

Když narazím ve veřejných sdělovacích prostředcích nebo v prohlášeních politiků na podobné výroky, vždy se mě zmocní pocit smutku a bezmocného zoufalství. Utrušují-li podobné bonmoty čtenáři tabloidů nebo obyčejní občané Natolandu, kteří jsou od normálního světa odblokováni neprodyšnou stěnou CNN, BBC, ITV apod., snažím se to pochopit. Ale z pera šéfredaktora Britských listů, který má přístup k neomezenému množství zdrojů alternativních pramenů a skutečných informací, z pera mého kolegy, s kterým jsme o jugoslávské tragédii nesčetněkrát hovořili - většinou značně zvýšeným hlasem -, mě podobná bigotnost mrzí a překvapuje. Omluvou pro něj může být pouze to, že ten 'citát' dodal narychlo jen v krátkém diskusním příspěvku k článku 'České postoje vůči Romům' (BL 30/1/02), který si patrně neměl čas dostatečně promyslet. Bude však jen spravedlivé, když uvedu zmíněný citát v širším kontextu.

5. 2. 2002
V neděli 27. ledna 2002 vysílala televize BBC v pravidelném pořadu "Correspondent" dokumentární film, výsledek investigativní práce reportérky Nancy Durhamové o tom, že se Miloševičovi stoupenci snažili na jaře roku 1999 zlikvidovat či ukrýt mrtvoly, lidí, zavražděných v Kosovu. Reportérka zdůrazňuje, že je paradoxní, že bude zřejmě Miloševič odsouzen za vraždění v důsledku svědectví svých krajanů Srbů, nikoliv Albánců. Mrtvoly byly podle svědectví osob, s nimiž hovořila, transportovány v náklaďácích do Srbska a tam byly likvidovány: několikrát zřejmě zavezením vozidla, plného mrtvol, do Dunaje. Reportérka v pořadu interviewovala mj. srbského detektiva, Bosku Radojkoviče, který měl za úkol jeden takový nákladní vůz zlikvidovat a vyfotografoval ho přitom. Svědčil sám, že v něm byly mrtvoly. Reportérka také vypátrala, odkud byli někteří zavraždění. Informace o pořadu jsou v angličtině na internetu zde. (Je tam i jedna fotografie, kde z kamionu čouhá vzadu ruka mrtvoly.)

Karel Neuwirt, předseda ÚOOÚ
9. 2. 2002

Podstatně zdvořileji než v předchozím dopise jeho náměstek zareagoval na naše odvolání ve stejné věci předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Karel Neuwirt. Argumentace, proč nám ÚOOÚ požadované informace neposkytne, však přesto kulhá na obě nohy: žaloba se zcela jistě vztahuje k jeho působnosti, a je sice pravda, že jde o údaje vztahující se (byť nepřímo) k rozhodovací činnosti soudů, nikoli však o informace o této rozhodovací činnosti, jak požaduje v § 11, odst. 4, písm. b), zákon o svobodném přistupu k informacím. Aby mohl ÚOOÚ informace odepřít, musel účelově nepřesně ocitovat zákon! Inu, jako malí kluci...

Proti nezákonnému rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů podáváme tuto správní žalobu.

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2002 "Kauza" Vaněk versus Lada v pohledu médií Jan  Paul
6. 2. 2002 Jak čeští politikové dali možnost Vladimíru Železnému, aby zaplatil za své podvody Václav  Žák
6. 2. 2002 Volá americké veřejné mínění populisticky po krvi?   
6. 2. 2002 "Amerika nemá ráda otázky, na něž nelze odpovědět za deset vteřin"   
5. 2. 2002 Kosovo: Argumentaci Josefa Fronka někdy chybí kontext Jan  Čulík
5. 2. 2002 Kvazicitáty, vyfantazírovaná hausnumera a machiavelistické PR: Srbové nechtěli nikoho vyvraždit Josef  Fronek
5. 2. 2002 Afghánistán: Prodal dceru za 3000 Kč, aby neumřeli hladem   
5. 2. 2002 Americký komentátor: Evropa propadla antiamerikanismu, vím proč   
4. 2. 2002 Úřední šikana v elektronickém věku Tomáš  Pecina
4. 2. 2002 Vědci odhalili gen, který způsobuje dlouhověkost