9. 1. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 1. 2002
Jak uvádějí zde internetové stránky společnosti BBC, desetitisíce Afghánců čelí hladomoru a přežívají pouze tím, že jedí trávu, konstatují činitelé humanitárních organizací. Mezitím pokračuje americké bombardování, které podle včerejších zpráv britského rozhlasu dál usmrcuje civilisty. Podle zpráv rozhlasu BBC se vyjádřil vysoký představitel americké armády, že jsou tato civilní úmrtí politováníhodná, ale může za ně organizace al-Qaeda. Podle zpravodajů BBC však činitelé afghánské vlády tento americký názor nesdílejí.
9. 1. 2002
Americký ekonom Francis Fukuyama argumentuje v tomto článku (shrnujeme jeho druhou část, první část je níže), že máme-li se vyhnout nelidskému posthumánnímu světu, je nutno se začít vážně zamýšlet nad nutností regulace biotechnologického výzkumu. Anglický originál je zde.
8. 1. 2002

Některé nové technologie jsou od samého počátku děsivé a nutnost politicky kontrolovat jejich rozvoj a využití je zjevná všem od samého počátku. Když byla odpálena v Alamogordo v Novém Mexiku v létě 1945 první atomová bombo, všichni přítomní pochopili, jaký strašlivý ničivý potenciál byl vytvořen. Jaderné zbraně byly tak od samého začátku omezovány politickou kontrolou. Jednotliví vědci neměli právo svobodně rozvíjet samostatně jadernou technologii anebo prodávat a kupovat součástky potřebné k výrobě jaderných bomb. Během času státy podepsaly dohodu o nešíření jaderných zbraní. Jiné nové technologie se zdají daleko neškodnější, a tak je málokdo reguluje. - Shrnujeme první část článku Francise Fukuyamy, který vyšel v časopise Public Interest (Veřejný zájem).

9. 1. 2002
"Je třeba skoncovat s chaosem kolem autorských práv! Hněte sebou a zvolte standard, kterým ochráníte naše digitální díla. Neuděláte-li to rychle, udělá to za vás federální vláda," hřímal z tribuny Jack Valenti, lobbista pro Motion Picture Association of America.
7. 1. 2002

Grafička Lesley Keenová, manželka Jana Čulíka, experimentuje s programem Flash - publikujeme jednu její práci: hodiny, které jsou poctou studovně "hlavního ducha" pana Wyverna v záhrobním světě v nové verzi televizního seriálu BBC Randall a Hopkirk (která silně používá počítačovou grafiku). Studovna pana Wyverna je v neustálém pohybu - její stěny, pokryté knihami se překrývají a míjejí. Možná by se panu Wyvernovi hodily do pracovny i tyto hodiny...

8. 1. 2002

České dráhy, státní podnik proslulý výjimečnou kvalitou svých služeb, potěšily od Nového roku zákazníky další vymožeností: kdo si neopatří tzv. Kartu Z, bude za vlak platit o 60 % víc. Sleva není zadarmo: za toto privilegium je třeba zaplatit poplatek, jehož výši stanovily ČD na 200 korun ročně.

Nás ovšem zaujalo, že dráhy na průkaz bez jakéhokoli rozumného důvodu zapisují zákazníkovo rodné číslo. Před časem se proti podobným praktikám (které jsou v rozporu se zákonem č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů) vyslovil Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Nyní se však ÚOOÚ stará víc o to, proč byl skutečně zřízen, tj. aby byly před veřejností utajeny veřejné majetkové registry jako katastr nemovitostí a obchodní rejstřík, a tak Českým drahám jejich nezákonná praxe patrně projde...

9. 1. 2002

Zamyšlení nad volebními šancemi a jejich příčinami

Srovnání stranických preferencí - březen až prosinec 2001

8. 1. 2002

Zjistil jsme, že z mobilních telefonů firmu Eurotel nelze spolehlivě posílat esemesky do zahraničí. Telefon se sice tváří, že esemesku odeslal, ale text adresátovi nedojde, i když bezpochyby odesílatel za esemesku Eurotelu zaplatil příslušný poplatek. Textové zprávy chodí pouze jedním směrem, např. z britských mobilních telefonů na telefony Eurotel, nikoliv však obráceně. To je naše zkušenost při posílání textových zpráv z několika mobilních telefonů Eurotelu v Praze na několik britských mobilních telefonních čísel. Pracovníci Eurotelu na pražské lince pro pomoc zákazníkům neprojevili absolutně žádnou snahu tuto technickou poruchu opravit. Sdělili nám, že Eurotel "doručování esemesek do zahraničí nezaručuje". (To mi připomíná poštu za komunismu - je dobré, že se Eurotel inspiruje komunistickou totalitou, nakonec je to - alespoň nějaká - "tradice"...:)) Z mobilních telefonů firmy Paegas lze posílat esemesky z ČR do zahraničí na rozdíl od Eurotelu spolehlivě. - Po zveřejnění této noticky se Britským listům ozval Eurotel a přislíbil, že se závadě pokusí přijít na kloub. O výsledku budeme čtenáře informovat.

Poznámka z 28.1. 2002: Dne 8. 1. 2001, v den původního zveřejnění tohoto textu, jsme obdrželi mj. tuto zprávu od Martina Žabky z Eurotelu:

Dobry den,

poprosil jsem nase techniky, zda by mohli vyselektovat pravdepodobnou pricinu neuspesneho dorucovani vasich SMS zprav. O vysledku vas budu informovat.

S pozdravem

Martin Zabka

Dosud čekáme bezvýsledně na odpověď. Textové zprávy z telefonů Eurotelu stále na inkriminované britské číslo nechodí.

9. 1. 2002
Žena, která byla shledána vinnou z vraždy mučeného dítěte Victorie Climbié (viz např včerejší článek Josefa Fronka) v úterý obvinila z její smrti v sérii hysterických scén při veřejném slyšení ohledně událostí, týkajících se tohoto případu lékaře. Prateta zavražděné Victorie Climbié Marie Therese Kouao uvedl při slyšení, že pro tuto osmiletou holčičku neměla nic jiného než lásku a starala se o ni jako "o vlastní dceru". Pětačtyřicetiletá Kouaová a její partner Carl Manning byli před rokem odsouzeni na doživotí za vraždu Victorie, kterou dlouhé měsíce mučili, vyhladověli jí a drželi ji ve vaně, svázanou v igelitovém pytli na odpadky.
9. 1. 2002
Politická korektnost hrozí, že tisíce dětí ze západní Afriky, které žijí v Británii, dopadnou tak, jak dopadla umučená holčička Victoria Climbié, tvrdí britští sociální pracovníci. Ředitelé odborů sociálních služeb se příliš silně obávají řádně jednat, protože by je zaměstnanci ze západní Afriky mohli obvinit z rasismu.Článek vyšel v deníku Guardian před Vánocemi.
9. 1. 2002
Nová britská zpráva o tom, že jsou kvůli agresivnímu chování vylučovány z britských škol podstatné počty zejména černošských dětí a že pro vyloučené dívky neexistuje žádná další podpůrná struktura, vedla v pondělí 7.1. k této diskusi v rozhlasu BBC v pravidelném pořadu Woman's Hour.
9. 1. 2002

Vladimír Železný přinesl českým televizím nový formát (do zahraničí se nepodívají, tak se alespoň inspirují Novou...) Jeho poněkud zvláštní one-man show zakotvila pod názvem "Volejte učiteli" na ČT 2. Jde o divný pořad v přímém přenosu, v němž diváci telefonují učitelům a chtějí vysvětlit různé věci, například co znamená "sukcese". Uvádějí Hana Kousalová a Václav Žmolík. Na konci pořadu hovořili o sběrových referentech na základních školách. Ovšem fantastický byl závěr, který zněl jako reklama na Volejte řediteli... Pusťte si ukázku, kterou jsem zaznamenal na teto adrese - 30 sekund, cca 4,30 MB v DivX (neměl jsem po ruce lepší komprimátor, zvuk trochu duní).

O pět minut později, v 18 hodin, začala na Primě Sauna s tématem "Volejte moderátorům Sauny". Telefonisty si v přímém přenosu dělali sami moderátoři...

Vladimír Železný má důstojné nástupce...

9. 1. 2002

Česká televize použila vyhledávač a "odhalila" zadavatele loděnické zakázky na CD ROM o útocích proti Americe z arabského hlediska. Na dramatické detailní záběry internetové stránky výrobce v arabštině a systému Windows, přičemž podle názvu společnosti usoudila, že jde o "výzkumné počítačové centrum" (Computer Research má přitom v názvu každá třetí firma). Ach jo. A ten dramatický tón: že prý "Útok na Ameriku" pnení jediný materiál, který si nechává v České republice firma vyrábět - bůh ví, co v ČR ještě ti zatracení Arabáci, (potenciální) teroristi, vyrábějí, že..., píše Filip Rožánek. Pavel Sýkora to chválí: "Konečně hauptrefa! Investigativní redaktoři ČT odhalili ještě čerstvou stopu blízkovýchodních "zaprodanců a ztroskotanců", kteří se záludně a zákeřně pokusili narušit nerozbornou jednotu všech poctivých vyznavačů blahodárnosti globálního šíření euroamerické křesťanské civilizace prostřednictvím "humanitárního bombardování" tím, že se v Loděnicích u Berouna pokusili nechat vylisovat CD..." Objektivně pojatá zpráva to tedy nebyla, ale Česká televize tady přece není od toho, aby šířila v české společnosti pluralismus, to tedy ne!

9. 1. 2002

Vratislavská katedra bohemistiky připravuje na říjen roku 2002 konferenci "Vratislav v Českých zemích - Češi ve Vratislavi. Literatura - kultura - jazyk". Podrobnosti jsou na této adrese.

9. 1. 2002
Podle zprávy společnosti ČNTS konstatoval Kriminalistický ústav v Praze, že prý jsou tzv. "magické smlouvy", jimiž Vladimír Železný zpochybňoval vazby mezi televizí Nova a americkým podnikem CME, padělky.
Josef Nejedlý, úředník, který zatajuje informace
27. 11. 2001

Pro jednání s českými úřady typický dopis, jehož obsah lze nejlépe charakterizovat větou "Trhni si nohou, občane!", přišel tentokrát z Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Josef Nejedlý (na snímku) nám v něm sděluje, že nám ÚOOÚ neposkytne text žaloby Českého statistického úřadu. S přemýšlením si arogantní úředník nedal práci a vzal prostě první paragraf, který v zákoně č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím našel: dokument se prý netýká činnosti jeho úřadu, ačkoli právě k jeho rozhodnutí se žaloba vztahuje...

Proti rozhodnutí jsme se ihned odvolali a po uplynutí patnáctidenní lhůty podáme na ÚOOÚ správní žalobu.

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
18. 12. 2001
Dopis redakci, který si autor přeje zveřejnit. Pisateli velmi děkujeme, a čtenáře vyzýváme, aby, mají-li zájem o investigativní práci Britských listů, naše snažení finančně také podpořili. Děkujeme za finanční příspěvky, které v těchto dnech dostáváme, a apelujeme na další čtenáře, aby se i oni připojili ve veřejném zájmu jakoukoliv či během roku jakkoliv rozdělenou částkou. Obrovský význam Britských listů pro rozvoj demokracie je zřejmý, stejně i jako jejich vliv - například v prvních několika týdnech po útocích na 11. září vedla nezávislá politika zveřejňování jinde v češtině nepřístupných informací, že stoupla čtenost BL proti normálu čtyř až pětinásobně, tedy na přibližně 30 000 přístupů denně. Zejména v dobách krize se lidé k BL obracejí pro nezávislé informace. Podílejte se i vy svým finančním příspěvkem pro BL na budování demokracie v České republice. Záleží čistě na vás, zda budou Britské listy moci efektivně vykonávat i nadále svou práci hlídacího psa demokracie. - Prodej reklamy se rozjíždí pomalu a pokud se nesejde alespoň obdobné množství příspěvků jako loni, nebudeme moci fungovat jako nezávislý kulturně-politický list. Mnoha lidem by to jistě přišlo vhod - takže opakujeme a zdůrazňujeme - rozhodnutí závisí na vás, na čtenářích.
9. 1. 2002

Několik čtenářů se dotazovalo, jak případně přispět na investigativní práci Britských listů v České republice úvěrovou kartou. Ti, kdo by tak chtěli učinit, nechť napíší na o informace. - (Děkujeme těm, kteří už přispěli.)

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
9. 1. 2002 Fukuyama: Co dělat, nemá-li vzniknout nelidský, posthumánní svět   
9. 1. 2002 Preference politických stran: naděje či obava? Štěpán  Kotrba
9. 1. 2002 Případ Victorie Climbié: Politická korektnost "ohrožuje děti"   
9. 1. 2002 Lze řešit agresivitu dětí jejich vylučováním ze školy?   
8. 1. 2002 Hegemonie srdce: "Ti, kdo nenávidí Ameriku, nenávidí vlastně sebe"   
8. 1. 2002 O znárodňování dětí Josef  Fronek
8. 1. 2002 Podivné praktiky pokoutních publicistů Antonín  Hrbek
8. 1. 2002 Fukuyama: Jak regulovat vědu   
7. 1. 2002 Pravé lži v televizi Nova Dominik  Lukeš
7. 1. 2002 Straní Rada pro reklamu otevřeně společnosti Radiomobil? Jan  Paul