29. 1. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 1. 2002
V levém horním rohu Václavského náměstí v Praze naleznete pozoruhodně neatraktivní kancelářský blok - stojí mezi Národním muzeem, hlavním nádražím (láskyplně pojmenovaným po prezidentu Woodrowu Wilsonovi) a samotným širokým bulvárem Václavského náměstí. Václavské náměstí, které bývalo tak často epicentrem důležitých česko(slovenských) událostí během celého dvacátého století, se nyní stalo poněkud levnější, podřadnější verzí Piccadilly Circus, je tam spousta turistů (Italů, Němců, Američanů a tzv. "nových Rusů"), odpadky po nich a občas projde nějaký místní obyvatel. - O americkém rozhlase Radio Free Europe (pozor, nejde o soukromou stanici Pavla Pecháčka se stejným názvem, která vysílá v rámci veřejnoprávního Českého rozhlasu) psal autor v angličtině pro mezinárodní, zejména americké publikum, na stránkách Blue Ear Forum.
29. 1. 2002
Ve Spojených státech vyšetřují energetického giganta, firmu Enron, která nedávno udělala bankrot, za to, že údajně nepřípustně financemi ovlivňovala politiky. Nyní vychází najevo, že podobnou praxi zřejmě provozovala i ve Velké Británii. Anebo je už v současnosti politika natolik zkorumpována a provázána s řediteli velkých firem, že se s tím nedá nic dělat ? Problémem se v pondělí večer zabýval pořad Newsnight televize BBC.
29. 1. 2002
Jako adolescenti rebelovali dva angličtí mladíci z Tiptonu, nyní zadržovaní v táboře "X" na Kubě, proti rodičům a učitelům tím, že kouřili, pili a dělali na sídlišti nepořádek. Po ukončení školy byli úspěšní, jeden z nich začal studovat na vysoké škole právo, druhý měl zaměstnání na plný úvazek, ale přitom ještě dobrovolně pomáhal v místním společenském středisku. Je možné, že tito dva mladí Angličani byli tajnými příslušníky organizace al Qaeda? V pondělí se list Guardian pokusil analyzovat jejich zázemí: informace shrnujeme.
28. 1. 2002
Jako nůž máslem prošel kontroverzní návrh shromažďovacího zákona hlasováním v prvním čtení ve Sněmovně a směřuje do čtení druhého. Je kuriózní, že i kdyby byl schválen v podobě, jak ho ministerstvo vnitra navrhlo, nestane se tím, čím být měl: "kladivem na demonstranty", pomstou za násilné demonstrace proti finančním institucím v září 2000 a předpisem, který pro shromažďování fakticky obnoví povolovací režim.
29. 1. 2002
Za dva měsíce se v Británii začne prodávat za 99 liber (cca 5000 Kč) v obchodech krabice, jejímž připojením k televizními přijímači získá kdokoliv v zemi přístup k digitální televizi. Nové zařízení je součástí kampaně, v jejímž čele stojí aliance veřejnoprávní televize BBC a komerční televize ITV, přesvědčit národ v Británii, aby přešel k digitální televizi. Jak dnes informuje deník Independent, je to také spiknutí, jehož účelem je zabránit, aby televizní vysílání v Británii zcela ovládl mediální magnát Rupert Murdoch.
28. 1. 2002
Týdeník Reflex publikoval ve čtvrtek 24. 1. rozhovor s Milanem Uhdem. Je to zajímavá ukázka toho, jak se stoupenec určité politické strany (Uhde obdivuje Václava Klause) - snží zdůrazněním určitých nesporných skutečností a potlačením jiných - argumentačně před volbami té straně prospět. Je velkým zklamáním, že v boji o politickou moc opustili po roce 1989 čeští intelektuálové (Uhde je autorem četných divadelních her) postoj nezávislého pozorovatele a stali se lobbisty za různé konkrétní politické kauzy. Uhdeho výroky jsou zajímavé, protože lze na nich dokázat, jak se zamlčováním určitých skutečností snaží tento obdivovatel Václava Klause prospět jeho ODS. (Navzdory Uhdeho někdejšímu odhodu z ODS do US je zjevné, viz např. zmiňovaný nejnovější rozhovor v Reflexu, že Uhde Klause a jeho "filozofii" obdivuje.) Skutečnost je ovšem jiná, složitější, než jak ji dokáží vnímat Uhde či Klaus.
28. 1. 2002
Většina lékařů získává informace o lécích od farmaceutického průmyslu. V Kanadě vydává tento průmysl ročně asi 1.35 miliardy dolarů (v USA 15.7 miliard dolarů v r. 2000) na informování lékařů - jinými slovy na cílenou reklamu. V Kanadě to vychází na více $20,000 ročně na jednoho lékaře. Obrovský komerční tlak farmaceutických společností vyvolává v Kanadě značnou veřejnou diskusi o tom, jak nejlépe tomuto tlaku čelit. Jakpak tatáž situace asi vypadá v České republice? Jak se tam zamezuje nepřípustnému tlaku farmaceutických společností, napadají čtenáře otázky nad tímto textem, který pro Britské listy připravil Miloš Kaláb.
8. 1. 2002

Zjistil jsme, že z mobilních telefonů firmu Eurotel nelze spolehlivě posílat esemesky do zahraničí. Telefon se sice tváří, že esemesku odeslal, ale text adresátovi nedojde, i když bezpochyby odesílatel za esemesku Eurotelu zaplatil příslušný poplatek. Textové zprávy chodí pouze jedním směrem, např. z britských mobilních telefonů na telefony Eurotel, nikoliv však obráceně. To je naše zkušenost při posílání textových zpráv z několika mobilních telefonů Eurotelu v Praze na několik britských mobilních telefonních čísel. Pracovníci Eurotelu na pražské lince pro pomoc zákazníkům neprojevili absolutně žádnou snahu tuto technickou poruchu opravit. Sdělili nám, že Eurotel "doručování esemesek do zahraničí nezaručuje". (To mi připomíná poštu za komunismu - je dobré, že se Eurotel inspiruje komunistickou totalitou, nakonec je to - alespoň nějaká - "tradice"...:)) Z mobilních telefonů firmy Paegas lze posílat esemesky z ČR do zahraničí na rozdíl od Eurotelu spolehlivě. - Po zveřejnění této noticky se Britským listům ozval Eurotel a přislíbil, že se závadě pokusí přijít na kloub. O výsledku budeme čtenáře informovat.

Poznámka z 28.1. 2002: Dne 8. 1. 2001, v den původního zveřejnění tohoto textu, jsme obdrželi mj. tuto zprávu od Martina Žabky z Eurotelu:

Dobry den,

poprosil jsem nase techniky, zda by mohli vyselektovat pravdepodobnou pricinu neuspesneho dorucovani vasich SMS zprav. O vysledku vas budu informovat.

S pozdravem

Martin Zabka

Dosud čekáme bezvýsledně na odpověď. Textové zprávy z telefonů Eurotelu stále na inkriminované britské číslo nechodí.

Karel Neuwirt, předseda ÚOOÚ
9. 2. 2002

Podstatně zdvořileji než v předchozím dopise jeho náměstek zareagoval na naše odvolání ve stejné věci předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Karel Neuwirt. Argumentace, proč nám ÚOOÚ požadované informace neposkytne, však přesto kulhá na obě nohy: žaloba se zcela jistě vztahuje k jeho působnosti, a je sice pravda, že jde o údaje vztahující se (byť nepřímo) k rozhodovací činnosti soudů, nikoli však o informace o této rozhodovací činnosti, jak požaduje v § 11, odst. 4, písm. b), zákon o svobodném přistupu k informacím. Aby mohl ÚOOÚ informace odepřít, musel účelově nepřesně ocitovat zákon! Inu, jako malí kluci...

Proti nezákonnému rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů podáváme tuto správní žalobu.

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
29. 1. 2002 Jak se Tony Blair podílí na tajném spiknutí zabránit globálnímu Železnému ovládnout v Británii televizi   
29. 1. 2002 RFE, CIA, Charta 77 a staré "tanky" Martin D. Brown
28. 1. 2002 Nový shromažďovací zákon: Předběžná zpráva o mezinárodní ostudě Tomáš  Pecina
28. 1. 2002 Příbuzní Britů vězněných v táboře X na Kubě "šokováni jejich zadržením"   
28. 1. 2002 Jaké léky nám předepisují lékaři - a proč?   
28. 1. 2002 Bill Clinton: "Úkolem pro 21. století je tolerance a otevřenost"   
28. 1. 2002 Obezita: je rostoucí tloušťka obyvatel západních zemí důsledkem nepřirozených životních podmínek?   
28. 1. 2002 Jemná předvolební manipulace od Milana Uhdeho: Ani "intelektuálové", ani "politikové" nemají v normální demokracii přehnaný vliv Jan  Čulík
28. 1. 2002 Lidové noviny provedly Cyrilu Svobodovi sprosťárnu Pavel  Kumpán
28. 1. 2002 Občanská společnost je strukturována neprodyšnými hranicemi Jan  Čulík