4. 10. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 10. 2001

Ve čtvrtek v podvečer jsme spustili nový redakční systém. Toto je druhé číslo, které v něm vychází. Věříme, že omluvíte drobné technické nedostatky, které "ostrý start" budou zřejmě zpočátku provázet. Kompletní funkcionalitu systému uvedeme do provozu a dáme vám k dispozici během několika následujících dnů.

Proti stávajícímu systému má nový řadu výhod:

  • možnost full-textového vyhledávání ve všech článcích od roku 1996 (databáze článků má přes 10 tisíc dílčích položek)
  • pevné odkazy, které se nebudou dlouhodobě měnit
  • diskusní fórum ke každému článku a obecná diskuse
  • podpora tzv. perexů, díky nimž čtenář vidí stručný popis každého článku už na hlavní stránce
  • tematické skupiny, sdružující články k určité problematice (typicky aktuální téma, např. sčítání lidu nebo teroristický útok na USA) do jedné skupiny
  • snadný přístup k online rozhovorům, fotogaleriím a dalším prvkům systému z hlavní stránky
  • výrazně menší objem přenášených dat oproti stávajícímu systému
  • podpora XML a XSL
  • personalizovaná e-mailová verze Britských listů
  • podpora dalších, "satelitních" magazínů
  • přehlednější grafika a intuitivní navigace

Systém počítá s prohlížeci podporujícími CSS2, což prakticky znamená, že by měl bez problémů fungovat ve všech novějších prohlížečích. Pro prohlížení stačí rozlišení 800x600, některé aplikace (např. fotogalerie) však vypadají lépe v rozlišení min. 1024x768.

Věříme, že nový systém, který vznikal od března letošního roku a jehož autory jsou Tomáš Pecina (programování) a Štěpán Kotrba (grafický návrh), bude fungovat bez problémů a vydrží v provozu stejně dlouho jako systém předchozí.

V případě technických problémů se obracejte na , poznámky k obsahu Britských listů adresujte nebo použijte interaktivní formulář pro zanechání vzkazu.

Sloupek

Po více než pěti letech jsme nyní přešli od Internet Servisu k novému sponsoru, podniku Globe Internet. Chtěli bychom při této příležitosti Internet Servisu poděkovat za jeho pětileté sponsorování BL a díky zejména směřujeme na Petra Nováka, který působí nyní ve vedení firmy I.CZ, právě z jeho iniciativy vznikl v létě roku 1997 samostatný automatický redakční systém Britských listů, jehož prostřednictvím časopis vycházel až do nynějška.

Internet se ovšem nesmírně bouřlivě rozvíjí a redakční systém BL v Internet Servisu byl brzo beznadějně zastaralý. Nevyhovovala grafická úprava, nebylo možno publikovat obrázky (ty jsme v poslední době museli vždy umísťovat na jiné servery), Internet Servis nevypracoval efektivní vyhledávací systém, který by byl schopen prohledávat celý archív BL (muselo se hledat po měsících či po čtvrtletích), navzdory opakovaným prosbám nebyl IS schopen zavést rozesílání Britských listů e-mailem s háčky a čárky či rovnou v html, atd.

Pracovníci Internet Servisu byli ochotni Britské listy udržovat pasivním způsobem v provozu, avšak my jsme potřebovali aktivního technického správce, který by byl ochoten deník průběžně modernizovat a zdokonalovat - někoho, kdo by si byl vědom významu BL a z tohoto hlediska by je neustále technicky kultivoval. Bohužel, na této úrovni se s Internet Servisem nedalo spolupracovat - Britské listy nevydělávaly, a tak prý nebylo možné se v IS rozvoji jejich technické stránky samostatně a systematicky věnovat. Došlo k rozhovorům o možném zavedení redakčního systému jaký má list Neviditelný pes, ale realizace se pak neskutečnila.

Problémy vznikly také s reklamním oddělením IS, které, jak se ukázalo, nebylo schopné pro časopis získávat reklamu. Když jsme si začali reklamu získávat sami, Internet Servis rozhodl, že si z plateb za tuto naši reklamu bude odpočítávat podstatné částky

Bylo zjevné, že je zapotřebí aktivního rozvoje BL. Zahájili jsme od začátku roku 2001 hledání nového sponsora a podařilo se nám uzavřít velmi dobrou dohodu s podnikem Globe Internet. Od začátku roku 2001 jsme intenzivně pracovali na vytváření nového redakčního systému, který nyní budeme postupně zprovozňovat ve všech jeho funkcích - jeho součástí jsou i chaty, fotogalerie, atd.

Nezávisle na našem hledání nového partnera nám na jaře 2001 vypověděl Internet Servis dosavadní dohodu, s půlroční výpovědní lhůtou.

Podle závěrečné dohody měl systém běžet souběžně na novém i starém serveru do 15. října, což by umožnilo hladký, bezproblémový přechod. Došlo však k určitým zmatkům. V pátek 28. září Internet Servis z vlastní iniciativy rozeslal našim e-mailovým subskribentům dopis, že končí rozesílání BL e-mailem - dostali jsme pak desítky dopisů, dotazujících se proč tomu tak je. V pondělí 1. 10 jsme dostali e-mail, že buď uskutečníme přechod okamžitě, nebo nám IS začne účtovat za své služby 40 tisíc měsíčně. Zmatek byl odstraněn a Internet Servis na naši žádost přece jen nechal starý systém (ovšem bez rozesílání BL e-mailem) v provozu dál. Rozhodli jsme se však jeho služeb už nevyužívat a přestože jsme původně zamýšleli na nový redakční systém přejít bezporuchově během následujících čtrnácti dní, přešli jsme k novému providerovi - s určitými technickými potížemi, danými tím, že jsme museli vydat v novém redakčním systému číslo starým způsobem - už od 1. října 2001. Teprve nyní uvádíme v provoz nový redakční systém, jehož veškeré funkce budeme postupně zprovozňovat během několika dalších dní. Děkujeme čtenářům za trpělivost a omlouváme se za technické problémy. Ještě jednou děkujeme Internet Servisu za jeho pětileté sponzorování Britských listů.

3. 10. 2001

Starší články postupně převádíme do nového systému, tak aby bylo možné používat vyhledávací funkce. Zároveň jsme, z důvodu kompatibility, zachovali starý archív, který najdete na dosavadní adrese http://www.britskelisty.cz/archiv.htm.

3. 10. 2001
Budou L. A. Times přinuceny omluvit se za svůj článek? "Naopak, stojí si za svým," píše čtenář: "Zvláště se mi líbí ta pasáž, že je nutno především bránit svobodu Američanů říkat, co si myslí - bez ní nezáleží na formě vlády, pod kterou žijete, protože jste poddaným, nikoli občanem."
3. 10. 2001

Šokující vývoj v České republice:

Jak se v ČR vyvolává hysterie. Tři letáky, jejichž autor souhlasí s teroristickým útokem na Spojené státy americké, objevili pracovníci liberecké pošty mezi listovními zásilkami, informovaly sdělovací prostředky. Pošťáci letáky "okamžitě předali policistům". "Byly to kancelářské papíry, popsané ručně tiskacími písmeny černým fixem," řekla liberecká policejní mluvčí Vlasta Suchánková. "Letáky jsme poslali do pražského kriminalistického ústavu k rozboru." [...]
Normální kriminalista by musel poslat "pracovníky liberecké pošty" s takovouto prkotinou do háje. Představuji si, jak na liberecké poště někdejší organizátoři prvomájových demonstrací pro větší slávu KSČ a Sovětského svazu nyní "vymycují záporné názory na USA". Co že se psalo v těch podvratných letácích?
3. 10. 2001
Napsal nám : Jestliže v souvislosti s terorismem prohlašují kompetentní místa v Británii, že nebudou zavádět občanské průkazy, zajímalo by mne jako člověka, který je odjinud, jakým způsobem britský občan prokazuje totožnost třeba před notářem, když potřebuje úředně ověřit závěť, nebo smlouvu na koupi nemovitosti apod. Podle čeho notář, nebo nějaký státní byrokrat pozná, že jsem to já, když se mu nemohu prokázat občanským průkazem? --- Zajímavá otázka. Jde o součinnost důvěry a tvrdého trestního postihu podvádění. Jak psal Francis Fukuyama ve své knize "Trust (Důvěra)", společnosti jsou v mezinárodním měřítku tím ekonomicky efektivnější, čím menší míra korupce a podvádění v nich existuje, a tedy podnikatelé a úřady nemusejí vydávat rozsáhlé finanční částky na vynucování slušného jednání - takže mají menší náklady na výrobek než konkurence ve zkorumpovaných zemích. Úřední "ověřování" dokumentů se v Británii neprovádí tak často jako v ČR - skoro vůbec. (Také tu v podstatě neexistují razítka!!)
1. 10. 2001

Rada České tiskové kanceláře vyhodnotila stížnost, v níž jsme poukázali na manipulativní zprávu nadepsanou Britským ani českým cestujícím kontroly příliš nevadí a dospěla k závěru, že chyby se nedopustila ČTK, ale Britské listy, které "svou stížností hrubě urazily dobré jméno ČTK".

3. 10. 2001

Válka proti slabým

Představme si, že by se stalo něco nepravděpodobného: že by se dnes ráno probudil Osama bin Laden, rozhodl by se opustit místo, na němž se skrývá a vzdát se na nejbližším velvyslanectví nějaké skandinávské země. Nikoliv proto, že by mu najednou došlo, že se musí zachovat slušně. Ale proto, že je to bohatý člověk, který si může dovolit dobrého právníka, satelitní talíř a vysílačku. A po pár týdnech sledování CNN a poslechu BBC dospěl k závěru, že jeho šance u soudu jsou daleko lepší než jeho šance proti řízeným střelám a speciálním jednotkám SAS.
3. 10. 2001

Lidská práva v ČR:

Myslim, ze policiste a statni zastupci vysetrujici tzv. proteroristicke letaky by si meli zacit shanet dobre advokaty. A take me napadlo, ze bychom mohli obnovit Pomocnou straz VB, ktera by patrala po zavadnych tiskovinach.
3. 10. 2001

Americká vojenská analýza

Qiao Liang, Wang Xiangsui
Podle nových principů války se ozbrojené síly již nepoužívají k tomu, aby byl nepřítel donucen podrobit se vůli druhé strany, ale spíše se používají prostředky, které mají nepřítele donutit, aby akceptoval její zájmy. V dnešním stále více komplikovaném bezpečnostním prostředí státy již nejsou jedinými hlavními aktéry (aktivními účastníky), protože díky pokročilým technologiím jsou i malé bojové skupinky vybaveny zbraněmi, které dříve vlastnily jen velmoci.
3. 10. 2001

Poučení ze zpětných neočekávaných reakcí

Tím, že útočí na nevinné lidi, mají teroristé v úmyslu upozornit na provinění nedosažitelných osob

Jedním z cílů terorismu je vyvolat od vládnoucích elit cílového režimu katastrofálně přehnanou reakci. Když to funguje, jak tomu je v Izraeli už rok, výsledky jsou zničující pro všechny strany. Kdo z toho nakonec má prospěch? Teroristé. Carlos Marighella, šéf brazilských partyzánů, jehož spisy ovlivnily politické teroristy v šedesátých a v sedmdesátých letech, vysvětlil proč. Pokud je možné vyprovokovat vládu, aby reagovala na terorismus vojensky, povede to k odcizení mas. Široká veřejnost nakonec bude "rebelovat proti armádě a proti policii a bude je obviňovat z toho, jaká vznikla situace".
3. 10. 2001

Amerika po teroristických útocích

Bojujeme za svobodu - včetně svobody diskutovat padni komu padni. Ale dav, nakažený válečnou horečkou, chce, abychom všichni pochodovali jednotným krokem. Pravda není jedinou ranou obětí války. Jinou ranou obětí války je racionální myšlení. Válka plodí hysterii a touhu po konformnosti. Stádo, na nějž někdo zaútočil, se instinktivně seskupuje a hledá ujištění, že všichni jsou důvěryhodní a loajální, že jsou všichni připraveni k obraně.
3. 10. 2001

Britská politika

Britský premiér Tony Blair v úterý na výročním sjezdu Labouristické strany v Brightonu vyhlásil jasnou válku Talibánu v Afghánistánu. Přednesl - podle pozorovatelů - nejvážnější projev svého politického života. Avšak - jak poznamenal včera v podvečer komentátor rozhlasu a televize BBC Andrew Marr, o tom, jaký bude dopad tohoto projevu na další Blairovu politickou kariéru, se bude rozhodovat v horách dalekého Afghánistánu ve složité a nepřehledné situaci, na kterou nebude mít Blair vůbec žádný vliv.
3. 10. 2001

Názory posluchačů britského rozhlasu:

"20 dní po teroristických útocích ve Spojených státech ustoupily Spojené státy a většina jejich satelitů od okraje propasti a celou situaci znovu přehodnocují. Avšak šéf jednoho státu, podporován sdělovacími prostředky a svým přemrštěným pocitem důležitosti pokračuje s bombastickými výroky a řinčením šavlí proti neviditelnému nepříteli. Vzhledem k tomu, že jeho rétorika nyní překročila hranici reality a fantazie, rád bych navrhl, aby se Tony Blair a jeho nadšení stoupenci osobně postavili do čela vojsk, které mají jít do války," napsal jeden britský posluchač, kterého hned po Blairově projevu citoval domácí rozhlas BBC. Přinášíme i další reakce.
4. 10. 2001

Omezování svobody projevu v Británii?

Na výročním kongresu Labouristické strany navrhl ve středu ministr vnitra David Blunkett nový zákon pro trestní stíhání osob, které ospravedlňují násilí prostřednictvím náboženství. Nezmínil se o zavádění občanských průkazů a dal tím najevo, že od tohoto opatření britská vláda ustoupila. Labouristé jsou v podstatě etatistickou, paternalistickou stranou. Blunkett je obviňován, že chce využít nynější krizové situace k prosazování orwellovských opatření.
3. 10. 2001

Kde jsou hranice mezi svobodou projevu a výzvou k trestnému činu

V Londýně informovaly právní kruhy agenturu Reuters, že Británie asi použije protiteroristických zákonů pro zatčení jednoho muslimského extremisty, který požaduje od svých stoupenců, aby usmrtili pákistánského prezidenta Perveze Musharrafa za to, že se postavil na stranu USA. Britská prokuratura prý "zkoumá" činnost (nikoliv tedy výroky, pozn. JČ) šejka Omara Bakri Mohammeda poté, co vydal fatwu, náboženský edit, požadují Musharrafovo zavraždění. Bakri nemá nic společného s bin Ladenem a dodejme, že dosud byl v Londýně muslimy i nemuslimy považován za výstřední, komickou postavičku bez podstatnějšího počtu stoupenců.

3. 10. 2001

Debata na vysokých školách v Americe:

Od teroristických útoků v New Yorku a ve Washingtonu dne 11. září zdůrazňují univerzitní i středoškolští učitelé po celých Spojených státech, že je důležité rozumět zahraničním kulturám. Někteří univerzitní učitelé však protestují, že zachází tento multikulturalismus příliš daleko.
3. 10. 2001

Spojené státy, válka a ČR:

Svět spěje k otevřenému konfliktu mezi západním světem uniformity a východním světem rozmanitosti. Jsou to tentokrát Spojené státy, kdo na globusu kreslí demarkační linie a staví novou železnou oponu. Česká republika jako spojenec USA vstupuje poprvé ve svých "demokratických" dějinách do válečného stavu, byť jen nepřímo, a byť minimálním podílem.
4. 10. 2001

Spojené státy

Internet hraje v nynější americké diskusi osvobozující roli

Diskuse o tom, zda Amerika má či nemá jít "do války" proti teroristům, se ve Spojených státech odehrála především na internetu - méně už v mainstreamových médiích. Nyní hraje internet velmi důležitou roli i v diskusi o americkém vlastenectví a co to vlastně znamená, napsal včera list Guardian.
3. 10. 2001

Reakce z ministerstva kultury:

Článek Fabiana Golga o Eurolottu a ministru Dostálovi, jako "jeho reklamním agentovi", je zčásti nekorektní a zčásti zmatený. Pro pochopení základního je nutno uvést, že ministr kultury Pavel Dostál se usilovně snaží najít další zdroje financování kultury, než je jen státní rozpočet.
3. 10. 2001
Autor se bezvýsledně pokusil podle zákona o přístupu k informacím získat důležitou informaci z ministerstva zdravotnictví ČR. Ministerstvo odpovědělo: "Žádosti se nevyhovuje." A co zákon?
3. 10. 2001

Oznámení

V Londýně, v Leeds a v Bristolu se od 3. října promítají české experimentální filmy ve třech programových blocích. První představuje výběr výjimečných avantgardních filmů z 20. a 30. let Národního filmového archívu. Další dva filmové bloky se zabývají českým experimentálním filmem 90. let, jejichž základním znakem je návrat k autenticitě výpovědi filmového díla.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
4. 10. 2001 Dezinformační kampaň   
4. 10. 2001 Britský ministr vnitra navrhuje nový zákon zakazující "náboženskou nenávist"   
4. 10. 2001 Američtí "vlastenci" obviňují sdělovací prostředky ze zrady   
3. 10. 2001 Vražda na tyranu není zločinem Filip  Rožánek
3. 10. 2001 Občané musejí mít právo říkat, co si myslí, a musejí to právo hájit Jan  Čulík
3. 10. 2001 Úřady chtějí chránit bezpečnost občanů potlačováním názorů Jan  Čulík
3. 10. 2001 Hrozby a ohrožení Wang  Xiangsui, Qiao Liang