18. 1. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Je to kachna nebo sokol?
18. 1. 2002

Falkon: Byla to kachna

Jak to bylo s "případem" článku o ruském dluhu a Usámovi

Publikujeme srovnání výroků ústavních činitelů (z tiskové konference vlády ve středu 16. 1. 2002) s nejzajímavější částí mediální prezentace téhož od 15. 1. do 18. 1. v některých českých médiích, veřejnoprávní ČTK nevyjímaje...

České noviny 16. 1. 2002 - hlavní zpráva s chybějící informací o Žirinovském a chybnou citací jména firmy z ruského zdroje "Falkon" namísto "Falcon"
České noviny 17. 1. 2002 - monitor tisku z téhož dne
České noviny 17. 1. 2002 4:00 - pouzávěrkový přehled zpráv, který uvolňuje informaci o Žirinovském a zamlčuje zase odsouzení Olega Lurjeho k pokutě za nepravdy v článku.
15. 1. 2002 nafukovala MfD kauzu článkem "Tajemná firma s tajemným obsazením". Nicméně v článku byla alespoň jedna jediná zajímavá informace: identifikace člena dozorčí rady Falconu Jaroslava Pacáka, který až do roku 1999 pracoval v civilní kontrarozvědce, kde měl na starost právě deblokaci ruského dluhu... MfD 16. 1. 2002 - ještě před jednáním vlády MfD odpískala kauzu Falkon ihned poté, co své informace pro vládu zveřejnila rozvědka. Nicméně za zmínku stojí, že se v tomto článku píše o podivuhodné shodě stanovisek právníků MfD a US-DEU... 17. 1. 2002 MfD o kauze Falkon už mlčela.
Hospodářské noviny nejdříve 15.1.2002 uvedly, že jakýkoliv důkaz o propojení "Falkonu" z Prahy na "Falcony" bin Ládina chybí, ale závěr z toho nevyvodily... 16. 1. 2002 dlouze převracely téma s citací ODS a US-DEU, pak k tématu přilepily Čubajsovy zájmy, a nakonec daly velký prostor Haně Marvanové k vlastní prezentaci. Po jednání vlády přiznaly barvu, ale Grosse ani Zemana příliš necitovaly. Zato neopomněly zdůraznit své "styky" s agenty české rozvědky a vyslepičit to, co jim tito zpravodajští experti navyprávěli, aniž si mohli informace jakkoliv ověřit... Nakonec se dnes HN pokusily o "velkou analýzu" a nenápadné zdůvodnění, proč se celou kachnou zabývaly. Jen ten titulek byl jaksi zvláštní a ne příliš logický ve vztahu k tématu: "Teroru prospívá utajování"...
Citáty z tiskové konference vlády 16. 1. nekomentujeme.

Upozorňujeme však, že je zcela pod úroveň, vyjadřuje-li se Miloš Zeman veřejně o této kachně jako o "novinářském pšouku". Jaksi si nedovedeme představit, že by se podobně - veřejně - vyjadřoval například premiér Tony Blair (přestože jeho poradce Alastair Campbell novinářům soukromě nadává značně agresivně). Otázka je, nakolik je odsouzení ruského novináře k pokutě za článek relevantní, neboť, přirozeně, demokracie nepokutují novináře za články...

Miloš Zeman, předseda vlády, úvodní slovo: ... Jinak konstatuji, že o podrobnostech této spolupráce bude hovořit Petr Lachnit. Pokud jde o pana ministra Tvrdíka, bude vás informovat o dnešním rozhodnutí vlády, které se týká financování navrhovaného nákupu nadzvukových stíhaček, a pan ministr Gross se opět laskavě vyjádří na téma novinářů, tentokrát výjimečně nikoli českých novinářů, ale jednoho ruského novináře, bývalého mluvčího Vladimíra Žirinovského, kterému v souvislosti s Usamou a Falkonem všichni čeští novináři, díky své vrozené inteligenci, dokonale naletěli. Samozřejmě, že mluvčí vlády Libor Rouček vás seznámí i s řadou dalších zákonů a jiných usnesení vlády, která jsem dnes přijali. ...

...

Stanislav Gross, ministr vnitra: Dámy a pánové, jak jistě tušíte, splním to, co jsem slíbil včera některým vašim kolegům, to znamená, že dnes vás seznámím s výsledky šetření civilní rozvědky, které jsem v pondělí uložil, aby se zabývala tou mediální vlnou, která vznikla po uveřejnění onoho článku s názvem - Dluží Rusko bin Ládinovi 1 miliardu 350 milionů dolarů - pana redaktora Lurje. Já jsem obdržel zprávu, která je klasifikována stupněm důvěrné, nicméně po dohodě s ředitelem rozvědky jsme dospěli k závěru, že drtivá většina faktů jsou fakta, která mohou být odtajněna, takže já se spíše omezím na citaci z tohoto materiálu v tuto chvíli.

Takže první, co bych citoval, je to, že ten článek způsobil značný ohlas v českých médiích, která se ovšem opomněla věnovat třem dosti závažným faktům:

  1. přesnosti údajů předložených panem redaktorem Lurje
  2. vysvětlením, které v článku pan Lurje podal
  3. k osobě autora, tedy důvěryhodnosti autora
Co se týče té první záležitosti, to znamená přesnosti předložených faktů, tak civilní rozvědka konstatuje následujíc věc - ani jedna ze společností není totožná se společnosti Falkon Capital akciová společnost, která byla pověřena deblokací ruského dluhu v ČR. Je dobré vědět, že ta malůvka, která v článku byla uveřejněna, je sice malůvka pravdivá, a tady budu dále citovat ze závěru civilní rozvědky - to znamená, že společnost Saudi Investment se sídlem v Ženevě je široce zmiňována v souvislosti s osobou Usama bin Ládina, což je podle informací naší rozvědky, a teď se drobně liší buďto bratranec nebo nevlastní bratr Usamy bin Ládina, a je to osoba, která je dosti výrazně podezírána zpravodajskými službami, že hraje klíčovou roli nebo významnou roli v oblasti financování ekonomických aktivit Usamy bin Ládina. Ale všechny firmy, tak, jak byly v tom článku uvedeny, jsou firmy, které tedy existují, ale není mezi nimi souvislost s firmou Falkon Capital a.s. v Praze. Tady je dobré dodat, že firem, které se nazývají Falkon, a to buď s C nebo s K je ve světě poměrně velké množství, minimálně desítky, některé zdroje dokonce hovoří o stovkách těchto firem. Čili co se týče fakt, a ta dokladace je poměrně podrobná, tak fakta nesedí.

Za druhé, co se týče vysvětlení, které bylo uvedeno v tom článku, kterému by měla být věnována větší pozornost, tak ve vysvětlení pan Lurje konstatuje, že není možné, a teď cituji - aby jeden z Falkonu nebyl tím, který koupil ruský dluh. Myslím si, že to je argument dost tedy pochybný, pokud není jiný, a že mělo být toto vysvětlení hned v zárodku bráno jako určité memento k tomu, jestli je to důvěryhodná informace nebo není.

A co se týče důvěryhodnosti onoho autora, tak tady bych sdělil něco z té zprávy civilní rozvědky a něco od velvyslance ČR v Rusku. Tak, jak zde říkal pan předseda vlády, tak v materiálu, který k tomu poskytl velvyslanec ČR v Rusku pan Bašta, je konstatováno, že příslušný novinář byl vedoucím tiskové služby Vladimíra Žirinovského. A ze zprávy civilní rozvědky dodávám, že je to osoba, která byla nedávno odsouzena k pokutě 20 tisíc amerických dolarů za nepravdy uveřejněné v článku, a cituji název článku - Co se naučila švýcarská prokuratura u ruské. Myslím si, že to samo o sobě také dosti zpochybňuje důvěryhodnost této osoby a bylo by dobré před zveřejňováním nějakých zázračných informací, aby alespoň elementární záležitosti byly ověřovány.

Miloš Zeman, předseda vlády: Než dám slovo Liboru Roučkovi, který vás seznámí s dalšími body našeho jednání, já jsem pokrčil rameny nad ruským novinářem. V Rusku jsou všelijací novináři, ale kolegové, kteří mě občas kritizujete za jistou míru pohrdání českými novináři, to nadšení, se kterým, drtivá většina českých novinářů na tuto kachnu skočila, přinejmenším vypovídá o inteligenční úrovni českých novinářů...

Z následné diskuze

Jan Němec, Česká televize:
... A pak mám druhý dotaz, vrátím se k firmě Falkon Capital, odhlédnuto od Usamy bin Ládina opozice požaduje, aby mohla nahlédnout do těch smluv. Zda tedy vláda už jedná nebo bude jednat s Ruskem o odtajnění těch smluv, případně, zda to ty smlouvy umožňují, že prověření poslanci je mohou vidět už teď. Děkuji.
Miloš Zeman, předseda vlády:
... Co se týče vaší druhé otázky, tak bych se rád odvolal na včerejší vystoupení pana náměstka ministra financí Zelinky v "21" , kde jasně řekl, že zaprvé česká vláda nemá námitky proti odtajnění těchto smluv, ale seriózně o tom musí rozhodnout pouze po souhlasu druhé strany, tedy smluvní strany, protože jinak bychom nebyli důvěryhodný partner. Nu a na druhé straně řekl pan náměstek Zelinka, že již dnes, protože tyto smlouvy jsou v režimu důvěrné, je možné, aby se s nimi někteří poslanci, kteří jsou patřičně prověřeni, seznamovali. Mám takový silný dojem, že například pan poslanec Ondruš, který nebyl prověřen, z Unie svobody, nebude mít tuto šanci, ale nechci zabíhat do nepodstatných detailů. (Copak se to snažil asi premiér "jemně" naznačit? :))) - pozn. ŠK)
A na závěr, v odpovdi na otázku týkající se restrukturalizací ocelářství, popřál premiér svým osobitým způsobem novinářům hezký večer... (částečně ústy svého mluvčího)
Miloš Zeman, předseda vlády:
Já nevím, jaký návrh se objevil v médiích, protože chci-li si zachovat normální život, normální žaludek a normální inteligenci, pak se s návrhy médií neseznamuji. Ale v každém případě předsednictvo vlády se v úterý bude projektem restrukturalizace ocelářství zabývat a následně, to znamená ve středu příští týden, se jím bude zabývat vláda.
Libor Rouček, mluvčí vlády:
Já bych vám nyní poděkoval a přeji hezký večer...
                 
Obsah vydání       18. 1. 2002
18. 1. 2002 Trestní stíhání Tomáše Peciny zastaveno Tomáš  Pecina
18. 1. 2002 Politika a partaje na nic? Staňme se kolonií Holandska! Ondřej  Hausenblas
18. 1. 2002 Václav Klaus odsoudil zprávu amerického Helsinského výboru Tomáš  Pecina
18. 1. 2002 Stížnost Tomáše Peciny na usnesení o zastavení jeho trestního stíhání Tomáš  Pecina
18. 1. 2002 Human Rights Watch: "'Válka proti terorismu' vyvolává po světě útlak"
18. 1. 2002 Jak se vyvíjí výbušný problém práv osob, zadržovaných na Kubě
19. 1. 2002 Nestěžujte si, mohli byste jít do vězení Tomáš  Pecina
18. 1. 2002 Četka nekritická Jan  Čulík
18. 1. 2002 Falkon: Byla to kachna Štěpán  Kotrba
18. 1. 2002 Jemen: jsou tam teroristé, ale je ospravedlnitelný vojenský zásah? Pavel  Kumpán
17. 1. 2002 Fiasko s firmou Enron by mohlo vést k likvidaci i firmy Arthur Andersen
17. 1. 2002 Fiasko: Bude Anglie univerzitní školné zase rušit? Jan  Čulík
16. 1. 2002 Ohrožují Spojené státy platnost Ženevské konvence?
17. 1. 2002 Marihuana, princ a žebráci Fabiano  Golgo
16. 1. 2002 Kdy se vrátí americká média k nezávislé novinářské práci? Andrew  Stroehlein
8. 1. 2002 Nekvalitní služby podniku Eurotel Jan  Čulík
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
9. 1. 2002 Jak přispět na investigativní práci BL úvěrovou kartou
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů