11. 4. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 4. 2002

Jak ČTK dezinformuje v případě mezinárodního soudního tribunálu

Poté, co jsme ve čtvrtek dopoledne publikovali varovnou informaci, že Česká republika se skandálním způsobem neúčastní vytvoření mezinárodního soudního tribunálu, který už podpořilo 66 zemí světa, a že by to mohlo ohrozit vstup ČR do EU, České tiskové kanceláři trvalo více než dalších pět hodin, než vydala v Českých novinách k tomu zprávu. Nejzávažnější, varovnou informaci, že se ČR této významné mezinárodní instituce neúčastní, jíž musí každá profesionální zpráva začít, pohřbila ČTK nechvalně známým rudoprávním způsobem, až ve čtvrtém odstavci. Jak k tomu konstatoval náš zdroj v New Yorku: "Takto jednoduše reaguje ČTK: -) ČR má jen jakýsi problém s Ústavou, jinak vše v pohodě, no neuvěřitelné..." - Jestliže nedokáží české sdělovací prostředky projevovat při hodnocení závažnosti zpráv soudnost, nakonec to vždycky odnesou čeští občané... (JČ)

Viz zde:

První stálý Mezinárodní trestní soud v dějinách skutečností

16:50 - 11.4.

NEW YORK 11. dubna (ČTK) - První stálý mezinárodní tribunál pro souzení válečných zločinů v dějinách spatří k 1. červenci letošního roku světlo světa. Aktivně pracovat začne v roce 2003. Oznámila to dnes agentura Reuters s tím, že vytvoření této instituce podpořilo 66 zemí světa. To je o šest více, než bylo minimálně zapotřebí.

Deset členských států OSN dnes v New Yorku v sídle světové organizace složilo ratifikační listiny. Přes silný odpor Spojených států se tak Mezinárodní trestní soud (ICC) stal skutečností.

Při slavnostním ceremoniálu složily ratifikační listiny Bosna, Bulharsko, Kambodža, Kongo, Irsko, Jordánsko, Mongolsko, Niger, Rumunsko a Slovensko. Všech deset zemí předložilo ratifikace najednou, aby čest stát se 60. státem klíčovým pro vznik tribunálu nepřipadla jen jedné zemi.

Smlouvu z roku 1998 o ICC v Římě podepsalo 139 zemí a dosud ji 66 ratifikovalo. ČR tak zatím neučinila. V Česku vše vázne na změnách ústavy - její stávající znění neumožňuje vydat českého občana k soudnímu řízení před mezinárodním tribunálem.

ICC bude soudit obžalované z masových vražd, válečných zločinů a dalších rozsáhlých porušování lidských práv. Předpokládá se, že bude působit v Haagu. I když Rada bezpečnosti OSN ustavila již dva ad hoc tribunály pro souzení zločinů v bývalé Jugoslávii a ve Rwandě, ICC bude prvním stálým soudem tohoto druhu.

ICC podporují především evropské země a Kanada. Pro je i řada latinskoamerických a afrických zemí, pomaleji probíhá ratifikační proces v Asii. V některých rozvojových zemích bývá tribunál vnímán jako prozápadní instituce. Stranou se drží i Rusko a Čína.

Spojené státy se zase obávají neodůvodněných žalob ze strany rozvojových zemí proti americkým vojákům rozmístěným po světě. Vláda George Bushe dokonce zvažuje, že zruší podpis pod smlouvou, k níž se připojil předchozí prezident Bill Clinton. Washington je také proti tribunálům, jež by neschválila Rada bezpečnosti OSN, kde mají USA veto.

Ratifikační dokumenty zástupců deseti zemí dnes převzal v New Yorku náměstek generálního tajemníka OSN Hans Corell, podle něhož jde o historickou událost. "Další stránka v lidské historii byla otočena," prohlásil Corell.

Podle Richarda Dickera z mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch do jara příštího roku ratifikuje dokument o vytvoření ICC 90 až 100 zemí světa.

"Mezinárodní trestní soud je pravděpodobně nejvýznamnější institucí na ochranu lidských práv vytvořenou za posledních 50 let. Bude to soud, kde budou skládat účty Saddám Husajn, Pol Pot a Augusto Pinochet," sdělil Dicker na adresu iráckého prezidenta, někdejšího vůdce kambodžských Rudých Khmerů a bývalého chilského diktátora.

                 
Obsah vydání       11. 4. 2002
11. 4. 2002 Mezinárodní trestní soud zahájí činnost bez účasti České republiky
11. 4. 2002 Nový globální trestní soudní dvůr se stává skutečností
11. 4. 2002 Jak ČTK dezinformuje v případě mezinárodního soudního tribunálu
11. 4. 2002 Jak se přijetím marketingové manipulace dostala politika do slepé uličky
10. 4. 2002 O tom, jak touhu po individuálním osvobození proměnili podnikatelé a politikové v lukrativní konzumerismus
11. 4. 2002 Galerie Václava Špály "vystavuje" hudbu slepého harmonikáře Jan  Paul
11. 4. 2002 Příliš skvělé na to, aby to byla pravda Miloš  Kaláb
10. 4. 2002 Benešovy dekrety, česká politika a pasti tradice Václav  Žák
10. 4. 2002 Zemřel český nekonformní umělec Ivan "Evín" Preissler Jan  Paul
10. 4. 2002 Pobídky investorům a podpora podnikání za peníze ČEZ a.s.a za laskavého dozoru MPO Pavel  Tolar
11. 4. 2002 Zkrátila se doba, za kterou se duše dostane do těla? Anna  Wintrová
10. 4. 2002 Rozzúrený dav chcel obsadiť televíziu a vešať premiéra Lubomír  Sedláčik
9. 4. 2002 Profesor Peter Demetz bude přednášet v Brně
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů