Flynn prý bude svědčit proti Trumpovu týmu výměnou za příslib imunity před trestním stíháním

31. 3. 2017

Michael Flynn, bývalý krátkodobý poradce Donalda Trumpa pro národní bezpečnost, víceméně potvrdil, že výměnou za imunitu před stíháním nabídl FBI a kongresovým výborům své svědectví o potenciálních vazbách Trumpova předvolebního týmu na Rusko.

Flynn, který byl donucen opustit funkci poradce pro národní bezpečnost letos v únoru poté, co lhal Bílému domu ohledně diskusí, které vedl s ruským velvyslancem ve Washingtonu, vydal ve čtvrtek prostřednictvím svého právníka prohlášení, že má příběh, který chce sdělit - ale nejprve požaduje "ujištění, že nebude neférově trestně stíhán".

Flynnův právník Robert Kelner se odmítl vyjádřit k podrobnostem ohledně Flynnových rozhovorech s federálními činiteli a činiteli amerického Kongresu, kteří vyšetřují ruské zásahy do amerických voleb. Řekl však, že Flynn je "terčem nepodložených veřejných požadavků od poslanců amerického Kongresu a dalších kritiků, aby byl trestně vyšetřován".

Avšak navzdory tvrzení od Flynnových právníků, že se už jedná s Kongresem o imunitě pro Flynna, vysocí činitelé z parlamentního výboru pro výzvědné záležitosti toto tvrzení odmítli. Jack Langer, mluvčí předsedy výboru pro výzvědné záležitosti Devina Nunese, řekl, že žádná nabídka imunity před stíháním nebyla Flynnovi učiněna.

Flynn dostal v roce 2015 z Ruska honoráře téměř ve výši 68 000 dolarů. Většinou to bylo z vládní propagandistické televizní stanice Russia Today.

O imunitu před trestním stíháním zpravidla usilují osoby, jimž hrozí. Loni v září řekl Flynn v televizi: "Když dostanete imunity, znamená to, že jste pravděpodobně spáchali trestný čin."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 3.4. 2017