Teroristický útok v Londýně: Co je zatím známo

23. 3. 2017

- Premiérka Mayová ve čtvrtek v parlamentě: Útočník byl známý rozvědce MI5. Byl to rodilý Brit. Byl před několika lety vyšetřován v souvislosti s extremistickým terorismem. Byl ale "okrajovou figurkou". 

- Vyšetřovatelé  znají totožnost útočníka. Říkají, že  zřejmě jednal sám, ale "byl inspirován mezinárodním terorismem". Vyšetřují jeho možné společníky.

- Londýnský muslimský primátor Sadiq Khan se zapřísahal, že "Londýňané se nikdy nedají zastrašit terorismem".

- Teroristický útok v Británii nevyvolal antimuslimskou hysterii. Nikdo útok nespojuje s muslimy, ale s extremisty. Británie má dlouholeté zkušenosti s teroristickými útoky, od sedmdesátých a osmdesátých let, kdy bylo vraždění páchané Irskou republikánskou armádou na denním pořádku. Tehdy byla intenzita teroristických útoků daleko větší než dnes.

- Zemřeli čtyři lidé, včetně policisty a útočníka.

- Dalších 29 lidí bylo ošetřeno v nemocnici. 7 z nich je v kritickém stavu.

- Útočník najel automobilem do chodců na Westminsterském mostě. Usmrtil tam dva lidi. Pak naboural do zábradlí před parlamentem a pokusil se vstoupit do budovy, ozbrojen nožem.

- Útočník pobodal neozbrojeného policistu, který později na svá zranění zemřel. Útočníka ozbrojená policie zastřelila. Policista byl identifikován jako 48-letý Keith Palmer, který pracoval 15 let v rámci parlamentní a diplomatické ochranky. Byl to manžel a otec.

- Další oběť byla jmenována jako Aysha Frade, 43, která pracovala jako učitelka v Londýně. Byla to matka dvou dětí a měla příbuzné v městě Betanzos v severozápadním Španělsku.

- Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že znají totožnost útočníka a že zřejmě jednal sám, ale "byl inspirován mezinárodním terorismem". Vyšetřují jeho možné společníky.

- Polciie prohledala šest adres v Birminghamu, v Londýně a v dalších částech země a zatkla sedm lidí.

- Mezi obětmi byli tři francouzští středoškolští studenti, čtyři britští univerzitní studenti, a dva Rumuni, když pachatel vjel do chodců na mostě.

- Mezi raněnými na mostě bylo také pět jihokorejských turistů a Němka, která žije v Austrálii.

- Jedna žena byla vržena z mostu do Temže anebo tam skočila. Z vody byla vylovena, ale má vážná zranění.

- Ministr pro terorismus Tobias Ellwood, bývalý voják, rychle poskytl pobodanému policistovi první pomoc, umělé dýchání z úst do úst, avšak policista později zemřel.

- Londýnský muslimský primátor Sadiq Khan se zapřísahal, že "Londýnané se nikdy nedají zastrašit terorismem".

- Premiérka Mayová byla během několika minut evakuována z budovy parlamentu a odvezena do Downing Street.

- Oblast byla uzavřena a řeka Temže uzavřena pro veškerou lodní dopravu.

- Někteří poslanci museli v komoře Dolní sněmovny setrvat téměř pět hodin, poté, co bylo jednání parlamentu suspendováno.

- Světoví politikové útok odsoudili a vyjádřili soustrast.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

BBC se rozhodla podpořit terorismus

23.3. 2017

Simon Jenkins: BBC dnes učinila dobrou volbu. Rozhodla se, mohu-li to tak říci, podpořit terorismus. Moderátor: Ale ignorovat se to nedá. Simon Jenkins: Nikdo netvrdí, že byste to měli ignorovat. To vy říkáte vždycky, když někdo jako já ...

Způsob jak omezit terorismus je omezit jeho dopad

23.3. 2017

Richard Barrett, Global Strategy Network: Správná reakce, jak řekla dnes večer premiérka, i londýnský primátor, je, že se musíme dál chovat normálně, jako by se nic nestalo. Takovýmto útokům se nedá stoprocentně zabránit. Budou se dít. A hlavním ...

Skotské reakce na westminsterský atentát

23.3. 2017

Nicola Sturgeonová, skotská premiérka: "Srdcervoucí zpráva. Upřímnou soustrast rodinám, které přišly o své blízké. Myslím také na zraněné a projevuju solidaritu s lidmi v Londýně." Heartbreaking news. My condolences to the bereaved families. T...

Útok ve Westminsteru není "ohrožením demokracie"

23.3. 2017

Dosud nevíme nic o motivech útočníka z Westminsteru, upozorňuje Simon Jenkins. Jediné, co lze říct, je, že se útočníkovi nepodařilo proniknout do samotného parlamentu. Kolemjdoucí byli zraněni a usmrceni, ale obrovský bezpečnostní aparát nutný pro ta...

Obsah vydání | Pátek 24.3. 2017