LONDÝN:

Útočník usmrtil nožem policistu u Dolní sněmovny, parlament je uzavřen

22. 3. 2017

Zavražděný londýnský policista:

Muž v černém se pobodal policistu před londýnskou Dolní sněmovnou. Policista zemřel. Útočníka jiní policisté zastřelili. Útočník se dostal do vzdálenosti asi deseti metrů od poslanců, kteří se připravovali k hlasování. Premiérku Mayovou odvezli autem z parlamentu za živé střelby. Vůz se nejprve pokusil jet směrem k Horní sněmovně, pak se rychle obrátil a odjel do Downing Street. Poslanci Dolní sněmovny byli evakuováni do Westminsterského opatství. Tři francouzští školáci z Bretaně byli zraněni.

Na jiném místě nedaleko Dolní sněmovny vjel automobil do lidí na chodníku na Westminsterském mostě. Mezi nimi byli francouzští školáci z Bretaně. Tři z nich byli zraněni. Zřejmě i na mostě byli lidé pobodáni. Více než deset lidí bylo zraněno, jedna žena je mrtvá. Jinou, zraněnou ženu, vylovili z Temže. Není jasné, zda tam skočila anebo spadla. Budova parlamentu byla uzavřena a poslanci požádáni, aby zůstali ve svých kancelářích.

Londýnský přístav potvrdil, že z řeky Temže byla vytažena vážně zraněná žena.

Velitel Metropolitní policie BJ Harrington:

"I když si zachováváme otevřenou mysl ohledně možného motivu, už probíhá kompletní protiteroristické vyšetřování. V této chvili potvrdím, co se stalo, ale nebudu spekulovat. Obdrželi jsme celou řadu nejrůznějších zpráv, mimo jiné i o osobě v řece, o automobilu, který najel do chodců a o muži ozbrojeném nožem. V oblasti už byla řada policistů v rámci běžné každodenní operace, ale okamžitě byli na scénu vysláni další policisté včetně ozbrojenců. Spolupracujeme těsně s londýnskou záchannou službou a s londýnskými hasiči.

Víme, že řada lidí byla zraněna, včetně policistů, avšak v této chvíli nejsme schopni potvrdit počty ani druh těchto zranění.:

- Londýnská záchranná služba potvrdila, že bylo zraněno na Westminsterském mostě nejméně deset osob.

Londýnská policie žádá veřejnost o záběry z incidentů ve Westminsteru. Dodává: Prosíme, zachovejte rozum a umírněnost a nešiřte záběry lidí, kteří byli při incidentu zraněni.

Jedna žena zemřela, další mají "katastrofální" zranění, řekla reportérům lékařka Coleen Anderson z nemocnice sv. Tomáše. Uvedla, že jeden chodec, žena, zemřela. Nemocnice také ošetřila jednoho policistu kolem třiceti, který měl zranění hlavy. Ženu, která zahynula, přejel autobus.

Poslanci uzavření v Dolní sněmovně:

Vytisknout

Související články

Jak vzniká extremistický atentátník?

26.3. 2017

Motiv Khalida Masooda, 52, atentátníka, který napadl minulý týden Westminster, se zřejmě nikdy nepodaří zjistit, uvedla londýnská policie. Kolem loňských Vánoc se Khalid Masood, jeho partnerka a dvě děti vystěhovali z jejich malého, ale pohod...

Způsob jak omezit terorismus je omezit jeho dopad

23.3. 2017

Richard Barrett, Global Strategy Network: Správná reakce, jak řekla dnes večer premiérka, i londýnský primátor, je, že se musíme dál chovat normálně, jako by se nic nestalo. Takovýmto útokům se nedá stoprocentně zabránit. Budou se dít. A hlavním ...

Teroristický útok v Londýně: Co je zatím známo

23.3. 2017

- Premiérka Mayová ve čtvrtek v parlamentě: Útočník byl známý rozvědce MI5. Byl to rodilý Brit. Byl před několika lety vyšetřován v souvislosti s extremistickým terorismem. Byl ale "okrajovou figurkou". - Vyšetřovatelé  znají totožnost...

Obsah vydání | Pátek 24.3. 2017