Jak vzniká extremistický atentátník?

26. 3. 2017

Motiv Khalida Masooda, 52, atentátníka, který napadl minulý týden Westminster, se zřejmě nikdy nepodaří zjistit, uvedla londýnská policie.

Kolem loňských Vánoc se Khalid Masood, jeho partnerka a dvě děti vystěhovali z jejich malého, ale pohodlného bytu ve Winson Green v Birminghamu. Přestěhovali se do miniaturní garsoniéry nad restaurací na rušné ulici.

Toto je jeden z detailů, který bude policie podrobně zkoumat. Hlavně chce zjistit, jak byl zradikalizován. Jenže i tento koncept je problematický. Mnoho expertů zpochybňuje samotný pojem radikalizace. FBI zdůrazňuje, že cesta každého jedince k extremistickému vraždění je jedinečná. Zuří debaty o roli ideologie, sociálních okolností, individuálních charakterových rysů a duševní choroby. Analytikové dávají přednost výrazu "rizikové faktury" a nikoliv výrazu "hlubinné příčiny".

Avšak některé věci jsou jasné. Masood byl mimo. Jedním z těchto faktorů byl jeho věk. 52. Před deseti lety byl průměrný věk atentátníků na Západě 29. Nyní je kolem 25.

Jedním možným důvodem je demografie - velké počty dospělých imigrantů druhé generace. Druhým je vliv sociálních sítí, které dnes má každý na chytrém telefonu, a tedy vliv propagandy. Třetí je specifická atraktivita Isis, který nabízí dobrodružství, kamarádství, finanční odměny a dokonce sex, na rozdíl od askeze předchozích extremistických organizací, jako byla al Kajda.

K Isis se přidávají často lidé s kriminálním zázemím. Atraktivita Isis je jako atraktivita kriminálního gangu - kdy násilí a mizogynie je proměněna v "odpor" a "spása" pro chybující hříšníky.

Masood byl odsouzen do vězení za celou řadu násilných trestných činů - naposledy v roce 2003. Zdá se, že někdy v té době konvertoval k islámu. Vysoký počet extremistů podílejících se na násilných spiknutích na Západě jsou konvertité. Snaží se konvertité snad dokázat, že jsou "lepší" muslimové než ti, kdo byli v islámu vychováni od začátku?

Pak jde o otázky totožnosti. Masood, který se narodil jako Adrian Russell Elms, vyrostl jako jeden jen ze dvou černochů ve vesnici v Kentu, syn svobodné bělošské matky. Většina jeho života byla charakterizována rasovým napětím.

Francouzské bezpečnostní služby už v roce 2007 zdůrazňovaly že klíčovým faktorem v extremismu je "roztříštěná totožnost". Isis zdůrazňuje, že nerozlišuje lidi podle barvy kůže, etnicity či národnosti - na rozdíl od diskriminace, která, jak Isis tvrdí, existuje na Západě.

V letech 2004-2009 učil Masood angličtinu v Saúdské Arábii. Cesta do islámského světa je dalším charakteristickým rysem extremistických útočníků. Většina z nich tam neučí, ale naopak studuje islám a arabštinu.

Nedávný výzkum poukazuje na důležitou roli přátel, známých a rodinných příslušníků. Terorismus je sociální činnost, nepodnikají ho šílení samotáři. 45 procent islamistických extremistů hovořilo o svých plánech s rodinnými příslušníky a přáteli.

Často se na útocích podílejí bratři. FBI v roce 2009 zjistila, že při každém útoku existují v průměru tři "stoupenci", někdy až 14. Většinou jde o příbuzné či přátele.

Radikalizace bývá pomalá. Co bylo poslední kapkou, která příměla Masooda k atentátu? Bylo to, že se musel vystěhovat z bytu?

Masood, navzdory jeho násilným tendencím a jeho kriminalitě, byl, jako většina vrahů, obyčejný člověk. Jeho motivace se ale zřejmě nezjistí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Londýnským atentátníkem byl drobný kriminálník z Kentu

24.3. 2017

Khalid Masood se původně jmenoval Adrian Elms a narodil se na londýnském předměstí Dartford. As first reported by Mail, Westminister attacker Khalid Masood was born Adrian Elms in Dartford and lived in East and West Sussex #Newsnight— Ian Katz ...

Londýnská policie jmenovala útočníka z Westminsteru

23.3. 2017

Mužem, který je považován za odpovědného za středeční útok ve Westminsteru, byl podle londýnské Metropolitní policie dvaapadesátiletý Chalid Masood. Narodil se v hrabství Kentu, ale žil v okrese West Midlands. Při útoku kromě Masooda zahy...

Útok ve Westminsteru není "ohrožením demokracie"

23.3. 2017

Dosud nevíme nic o motivech útočníka z Westminsteru, upozorňuje Simon Jenkins. Jediné, co lze říct, je, že se útočníkovi nepodařilo proniknout do samotného parlamentu. Kolemjdoucí byli zraněni a usmrceni, ale obrovský bezpečnostní aparát nutný pro ta...

Obsah vydání | Úterý 28.3. 2017