Přidávání vitamínu D do potravin by snížilo množství chřipek i úmrtí

16. 2. 2017

Tak argumentuje studie, právě publikovaná v British Medical Journal. Mnoho studií se snažilo zjistit, zda má nárůst chřipek v zimě něco společného s tím, že lidská kůže v té době není vystavena slunci, a proto v zimě produkuje málo vitamínu D. Tým vědců z Queen Mary University v Londýně nyní argumentuje, že je to nesporně prokázáno.

Pravidelná konzumace vitamínu D snížila množství infekcí dýchacích cest u lidí s nejnižší koncentrací vitamínu D o padesát procent. Většina lidí s chřipkami končí u lékaře a v neschopnosti. Lékaři jim přitom na chřipku předepisují antibiotika, což je nesprávné, protože chřipky většinou způsobuje virus.

Pravidelná konzumace vitamínu D by podstatnou měrou snížila počet chřipek i chorob dýchacích cest, včetně zápalu plic, argumentují vědci z Queen Mary University. Jiní vědci sice poukazují na to, že jejich studie je důležitá, avšak nejsou zcela přesvědčeni, že by přidávání vitamínu D do potravin pomohlo.

V Americe se přidává vitamín D do mléka.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 20.2. 2017