Nové příměří v Aleppu prý umožní civilistům odejít, říkají vzbouřenci

15. 12. 2016


Příměří má být zahájeno půl hodiny před půlnocí místního času. Civilisté a ranění občané mají být odvážení z města ve čtvrtek od 6 hodin ráno.

Ve východním Aleppu zůstávají v pasti desetitisíce civilistů bez vody, potravin a léků a jsou terčem dělostřeleckého bombardování a leteckých úděrů poté, co íránské bojůvky porušily předtím dohodnuté příměří vyjednané Ruskem a Tureckem a zabránili civilistům a vzbouřeneckým bojovníkům opustit město.

Lékaři a další civilisté znovu zoufale prosí mezinárodní společenství, aby zastavilo zabíjení a dovolilo jim opustit město.

"Vždycky si budeme pamatovat a nikdy nezapomeneme, jak zločinci světa donutili lidi z Aleppa, aby zvolili mezi dvěma alternativami, buď kolektivní smrt anebo kolektivní vyhnání, a zvolili jsme menší z obou zločinů," konstatoval jeden aktivista.

Vzbouřenečtí činitelé a zdroj seznámený s vyjednáváním potvrdili, že původní dohoda z úterý byla porušena neústupností Íránu a vojenskými akcemi jeho bojůvek v Aleppu, některé z nichž hromadně popravovaly civilisty.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 15.12. 2016