Proč Trumpovo prezidentství vyvolává strach

13. 12. 2016

To, že CIA zjistila, že Rusko Vladimíra Putina aktivně intervenovalo v našich volbách na pomoc Donaldu Trumpovi, vysvětluje, proč mnozí z nás nejsme prostě jen zklamáni či nešťastní, že Trump vyhrál. Jsme vážně znepokojeni. A Trumpova kavalírská reakce na tyto obavy je jen prohlubuje, píše komentátor E.J. Dionne.

Když Washington Post odhalil závěry CIA ohledně Ruska, Trumpovou reakcí bylo urazit CIA, začít lhát o rozsahu svého vítězství a jednat, jako by prezidentské volby, na které všichni stále dobře pamatujeme, byly jakousi dávnou historickou událostí.

Prohlášení, které vydal Trumpův tým, je tak tupé a tak arogantní, že ho je zapotřebí citovat celé: "Toto jsou titíž lidé, kteří tvrdili, že Saddám Husajn měl zbraně hromadného ničení. Volby skončily už dávno jedním z největších vítězství prostřednictvím volebního kolegia v historii. Je načase jít dopředu a Učinit Ameriku znovu velkou."

Že je Trump ochoten nadávat CIA jen proto, aby vyvinil Putina, je samo o sobě velmi znepokojující - a mimochodem, ne všichni v CIA souhlasili s útokem proti Iráku. To, že Trump ignoruje riziko, které na sebe berou naši výzvědní agenti na tolika frontách, aby nás ochránili, je šokující.

A jak je to s tím obrovským volebním vítězstvím? Na žebříčku posledních deseti amerických prezidentských voleb je Trumpovo volební vítězství na osmém místě.

Zjištění CIA je o to víc znepokojující, protože Trump ochotně slouží jako Putinův apologeta. V září například Trump v televizi Putina chválil takto: "Ten člověk velmi silně ovládá svou zemi." Ano, samozřejmě, autokrat, jehož oponenti často končí mrtví, často "velmi silně ovládá svou zemi". Trump se pak vyjádřil, že Putin je šéfem ruského státu "daleko déle než je náš prezident šéfem státu".

Další důvod pro znepokojení: Trump a jeho hlavní společník Stephen Bannon se otevřeně spojují s ultrapravicovými silami v Evropě, které Putin podporuje. Vznikla "milostná aféra mezi ultrapravicovými, protiimigrantskými evropskými stranami a Putinem," píše Larry Diamond, výzkumník v Hoover Institution. A Trumpova milostná aféra s Putinem do toho přesně zapadá - a to je důvod, proč měl Trump rozptýlit naše obavy a nikoliv je ještě prohloubit.

Znepokojující také bylo, že Trump hodlá jmenovat ministrem zahraničí Rexe Tillersona, ředitele firmy Exxon Mobil, který vyjednal ropné dohody s Putinem. "Málokterý Američan má blíže k Putinovi než Tillerson," napsal Wall Street Journal.

Je paranoidní chít vědět, zda má Tillerson vazby na Putina a proč si ho Trump vybral jako vrchního amerického diplomata? Je nepřijatelné ptát se, vzhledem k tomu, jak netransparentní je Trumpovo podnikání a jeho finance, jakou roli hraje Rusko v jeho podnikatelském impériu?

Konec konců, jeho syn Donald Trump mladší řekl r. 2008, že "Rusové tvoří velmi silnou část mnoha našich aktiv," a dodal: "Přichází nám z Ruska spousta peněz."

Nyní, více než kdy předtím, musíme vědět přesně, o čem mluvil.

Trumpovi stoupenci se budou posmívat Demokratům, pokud vznesou takovéto otázky, ale nebude pro ně tak lehké se posmívat Republikánům. Ti z nás, kteří jsou hluboce znepokojeni Trumpovým prezidentstvím by byli trochu méně znepokojeni, kdyby se k nim připojilo více Republikánů nikoliv ze stranicko-politické pozice, ale jako vlastenci.

Vytisknout

Související články

Obsah vydání | Čtvrtek 15.12. 2016