E-maily Hillary Clintonové: USA věděly, že jejich spojenci podporují Daeš

18. 10. 2016 / Daniel Veselý

Druhá prezidentská debata ve Spojených státech se změnila ve smutnou grotesku poté, co republikánský kandidát Donald Trump pozurážel svou sokyni hlava nehlava. Hillary Clintonová se bránila jako příslovečná lvice a získala si tak sympatie publika i médií. Přestože došlo i na kauzu týkající se jejích uniklých e-mailů, kontroverzní magnát ani z tohoto klíčového tématu nedokázal vytřískat politický kapitál. Tento neblahý syndrom americké politické scény se sám utápí ve skandálech a klíčové informace, jež by Clintonovou mohly naprosto znemožnit necelý měsíc před volbami, umocňují surrealitu doby, v níž žijeme.

Mezitím, co byla zahájena epická bitva o Mosul, jejímž cílem je smést teroristický kult Daeše z této jejich irácké bašty, na veřejnost „unikla“ další várka e-mailů Hillary Clintonové, jež názorně demonstruje nejen pokrytectví bývalé ministryně zahraničí, ale i pokrytectví americké zahraniční politiky obecně.

Jestliže předchozí e-mailová korespondence odtajněná organizací WikiLeaks poukazuje „jen“ na očividnou nekonzistenci v názorech Clintonové a její servilitu vůči korporátní moci, nová várka e-mailů je skutečnou bombou.

jednom z těchto e-mailů, které před dvěma lety tehdy již bývalá ministryně zahraničí zaslala tehdejšímu poradci prezidenta Baracka Obamy Johnu Podestovi, předestírá plán, kterak by Spojené státy měly účinně čelit Daeši v Iráku a Sýrii. Clintonová zde píše, že je třeba prostřednictvím diplomacie a zpravodajských služeb zatlačit na katarskou a saúdskoarabskou vládu, jež tajně poskytovaly finanční a logistickou pomoc Daeši a dalším radikálním sunnitským skupinám v oblasti, aby svůj dosavadní přístup změnily. Rijád a Dauhá by se tak podle Clintonové ocitly v pozici, že by musely vyvážit svou politiku oscilující mezi soutěží o nadvládu v sunnitském světě a následky vážného tlaku ze strany Spojených států.       

Připomeňme si, že v té době Daeš vyhlásil ustanovení světového chalífátu, v Iráku masakroval Jezídy za bouřlivého odsudku světové veřejnosti, ba dokonce se hovořilo o genocidě. V témže roce rozsáhlé územní zisky Daeše a děsivá situace Jezídů přiměly Obamovu administrativu, aby zahájila letecké útoky proti pozicím těchto džihádistů.

Podle dříve odtajněného e-mailu Hillary Clintonové z roku 2009, tedy z doby, kdy řídila americkou diplomacii, byla bývalá první dáma obeznámena se skutečností, že Saúdská Arábie je klíčovým finančním donorem Al-Kájdy, afghánského a pákistánského Tálibánu.

V roce 2014 americký viceprezident Joe Biden během projevu na Harvardské univerzitě zmínil podobnou věc, co Hillary Clintonová v e-mailové korespondenci, aniž by však přímo hovořil o Daeši. Biden prohlásil, že největší problémy  v Sýrii dělají Spojeným státům jejich spojenci, jmenovitě Saúdská Arábie, Turecko a Spojené arabské emiráty. Americký viceprezident si postěžoval, že tyto státy jsou natolik odhodlány srazit na kolena Asadův režim, že komukoliv, kdo byl ochoten bojovat s Damaškem, poskytly stovky miliónů dolarů a desítky tisíc tun zbraní, které skončily výhradně v rukou džihádistů.

Co to znamená? Bílý dům si sice ústy svých nejvyšších představitelů stěžuje na nepoddajné klienty, kteří prohlubují nejkrvavější konflikt současnosti, ale přesto jim nadále zasílá zbraně a vojenský materiál za astronomické sumy a poskytuje diplomatickou imunitu. Pro představu, Obamova administrativa realizovala rekordní prodej zbraní do Saúdské Arábie za závratných 115 miliard dolarů.

Tato odhalení poukazují na další zajímavý fakt: Washington ve skutečnosti nemá účinné páky na to, aby pacifikoval své klienty, již jednají v naprostém rozporu s jeho deklarovanými zájmy. Bílý dům je zjevně ochoten pro svou blízkovýchodní agendu obětovat téměř vše; případná ztráta cenných klientů (kupříkladu Spojené státy a Saúdskou Arábii pojí 80 leté pouto) by pro něj byla větší pohromou než posilování káidistů a Daeše, jejich zavilých nepřátel. A to doopravdy hraničí se surrealismem, jímž je politika planetární supervelmoci.

Tyto skutečnosti poukazují ještě na jednu zásadní věc, a to, že americké prezidentské volby jsou pouze pimprlovým divadlem, kde jde o banality, a nikoliv o skutečně zásadní problémy. Jestliže je Donald Trump jakýmsi nežádaným protofašistickým úkazem a jeho případné vítězství v listopadových volbách by vážně ohrozilo zájmy USA ve světě, Hillary Clintonová je zručnou technokratkou moci, jíž projde to, co by jejímu soupeři nikdy projít nemohlo.   

Vytisknout

Související články

Obsah vydání | Čtvrtek 20.10. 2016