Britská vláda zakázala práci zahraničních univerzitních expertů

7. 10. 2016


Britská vláda informovala čelné zahraniční akademické experty, že už nebudou pracovat na vládních analýzách ohledně brexitu, protože nemají britské občanství

Sara Hagemann z London School of Economics, která se specializuje na strategii politického rozhodování v EU, na analýzu smlouv EU a na roli národních parlamentů a na důsledky rozšiřování EU, byla informována, že jejích služeb už nebude zapotřebí:

Hagemannová je Dánka a byla informována, že proto už nebude pracovat na žádné další vládní analýze ohledně brexitu.

Celá řada akademiků z London School of Economics, kteří se specializují na Evropskou unii, spolupracovala ohledně brexitu s britským ministerstvem zahraničí, avšak LSE obdržela od britské vlády email, že práce občanů Evropské unie už nebude možná. Britské ministerstvo zahraničí je údajně znepokojeno, že by občané EU při vyjednávání o odchodu z EU prozradili Evropské unii britská tajemství.

Britské ministerstvo zahraničí odmítlo, že by se rozhodlo zakazovat práci odborníků, kteří nemají britské občanství. Jeho mluvčí dodal, že informace z ministerstva byla "špatně pochopena". Ministerstvo zahraničí vždycky prověřovalo bezpečnostní důvěryhodnost expertů, které najímá, a na této praxi se prý nezměnilo ani nic po červnovém hlasování pro brexit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 7.10. 2016