Amnesty International: Bohaté země se vyhýbají zodpovědnosti za uprchlickou krizi

5. 10. 2016


Lidskoprávní organizace Amnesty International prohlásila, že chudší země dělají pro uprchlíky mnohem víc, než by odpovídalo jejich spravedlivému podílu. Amnesty pranýřovala u bohatých zemí "zaujetí sebou samými".


Pouze deset zemí, většina z nich chudých, se na svém území stará o více než polovinu světových uprchlíků, zatímco bohatší nenesou odpovídající podíl, konstatuje zpráva organizace.

"Malý počet zemí bylo ponecháno, aby nesly příliš velkou zátěž, prostě proto, že sousedí s krizí," prohlásil generální tajemník Amnesty Salil Shetty při prezentaci zprávy "Zvládání globální uprchlické krize: Od uhýbání ke sdílené odpovědnosti".

"Situace je inherentně neudržitelná, vystavuje miliony lidí prchajících před válkou a persekucí v zemích jako Sýrie, Jižní Súdán, Afghánistán a Irák nepřijatelné bídě a utrpení," dodal a vyzval světové lídry, aby "vstoupili do seriózní konstruktivní debaty" o tom, jak pomoci lidem prchajícím před konfliktem a chudobou ve svých domovských zemích.

Shetty ve svém prohlášení odsoudil reakce bohatých států na krizi a prohlásil, že mnohé z nejrozvinutějších států světa "přijali nejméně uprchlíků a dělají pro ně nejméně".

"Kdyby každá z nejbohatších zemí na světě přijala uprchlíky v poměru ke své velikosti, bohatství a míře nezaměstnanosti, nalezení domova pro větší počet světových uprchlíků by bylo okamžitě řešitelným úkolem," tvrdí prohlášení a dodává, že nynější "zaujetí sebou samými" v bohatých zemích povede ke zhoršení krize.

Zpráva Amnesty tvrdí, že 56 % světových uprchlíků se nachází v Jordánsku, Turecku, Libanonu, Pákistánu, Íránu, Čadu, Etiopii, Keni, Ugandě a Demokratické republice Kongo.

Z nich Jordánsko a Turecko přímo sousedící se syrským konfliktem mají na svém území každé přes 2 miliony uprchlíků, tvrdí UNHCR.

Toto nerovné sdílení uprchlické krize může vést k tomu, že hlavní hostitelské země nedokážou poskytovat všem uprchlíkům vše potřebné. Mnozí pak podstupují nebezpečné cesty do Evropy a Austrálie.

V roce 2016 počet uprchlíků ve světě dosáhl rekordního počtu 21,3 milionu, tvrdí UNHCR. Hlavní příčiny představují konflikty v Sýrii, Afghánistánu, Burundi a Jižním Súdánu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 7.10. 2016