Můžeme očekávat klimatický exodus z Blízkého východu a Severní Afriky

4. 5. 2016


Počet klimatických uprchlíků se může v budoucnosti dramaticky zvýšit. Výzkumníci Institutu Maxe Plancka pro chemii a Kyperského institutu v Nikósii spočítali, že Blízký východ a Severní Afrika se mohou stát tak horkými oblastmi, že to znemožní obyvatelnost těchto oblastí.


Cíl omezit globální oteplování na méně než tři stupně Celsia odsouhlasený na nedávném klimatickém summitu OSN v Paříži nepostačí k odvrácení výše zmíněného scénáře. Teplota v létě v již nyní velmi horkých oblastech Blízkého východu a Severní Afriky se zvýší více než dvakrát rychleji než průměrná globální teplota. To znamená, že v polovině století během horkých dnů teploty v jižním Středomoří dosáhnou 46 stupňů. Takové extrémně teplé dny se budou objevovat pětkrát častěji než na přelomu století. V kombinaci s rostoucím znečištěním vzduchu pouštním prachem mohou být podmínky nepřijatelné mohou přinutit lidi k migraci.

Ve výše zmíněných oblastech žije více než půl miliardy lidí. Jde o region, který je v létě velice horký a kde je již zřejmá klimatická změna. Počet extrémně horkých dnů se od 70. let zdvojnásobil. "V budoucnosti se klima ve velkých částech Blízkého východu a Severní Afriky může změnit takovým způsobem, že samotná existence jeho obyvatel je ohrožena," říká Jos Lelieveld, ředitel Planckova institutu a profesor Kyperského institutu.

Lelieveld s kolegy zjistili, jak se budou vyvíjet teploty na Blízkém východě a v Severní Africe během 21. století. Výsledek jejich práce je hluboce znepokojující: I když by se průměrná teplota na Zemi v porovnání s předprůmyslovou dobou zvýšila jen o dva stupně, letní teploty ve zmíněných oblastech se zvýší více než dvojnásobně. V polovině století během nejteplejšího období teploty ani v noci neklesnou pod 30 stupňů a ve dne mohou vystoupat na 46 stupňů Celsia. Na konci století polední teploty v horkých dnech mohou dosahovat až 50 stupňů. Vlny veder se mohou vyskytovat desetkrát častěji než dnes.

Kromě toho se trvání takových vln dramaticky prodlouží. Mezi lety 1986 - 2005 dosahovala průměrná délka vlny veder 16 dnů, v polovině století to bude 80 dnů ročně. Na konci století může být neobvykle horkých až 118 dnů, i kdyby po roce 2040 emise skleníkových plynů začaly opět klesat. "Pokud bude lidstvo dál uvolňovat oxid uhličitý jako to dělá dnes, lidé žijící na Blízkém východě a v Severní Africe musejí očekávat kolem 200 neobvykle horkých dnů, podle modelové předpovědi," říká Panos Hadjinicolaou, profesor Kyperského institutu a odborník na klima.

Výzkumník atmosféry Jos Lelieveld je přesvědčen, že změna klimatu bude mít vážný dopad na prostředí a zdraví lidí. "Klimatická změna vážně zhorší životní podmínky na Blízkém východě a v Severní Africe. Trvající vlny veder a pouštní prachové bouře mohou některé oblasti učinit neobyvatelnými, což jistě přispěje k tlaku na migraci," tvrdí Lelieveld.

Výzkumný tým také nedávno publikoval zjištění o nárůstu jemného prachu na Blízkém východě. Pouštní prach v atmosféře nad Saúdskou Arábií, Irákem a Sýrií narostl počátkem století až o 70 %. Z větší části to souvisí s nárůstem prachových bouří v důsledku trvajících veder. Očekává se, že další změny klimatu jev ještě zesílí, což zhorší podmínky v dané oblasti.

V nyní publikované studii Lelieveld s kolegy nejprve srovnávají data z let 1986 - 2005 z 26 klimatických modelů během téže doby. Ukázalo se, že modelové předpovědi velmi dobře korespondují s daty, proto vědci použili stejnou metodu k prognózám pro léta 2046 - 2065 a 2081 - 2100.

Použili dva možné scénáře, ale v obou teploty ve zmíněných oblastech rostly v létě, ale nikoliv v zimě, což je v jiných částech planety častějším jevem. To primárně souvisí se zesilováním oteplování v pouštních podmínkách v oblastech jako Sahara. Pouště nepohlcují dobře teplo a naopak jej intenzivně vyzařují.

Bez ohledu na to, který scénář změn se uskuteční, vědci prognózují další významné zhoršení životních podmínek lidí a dříve nebo později velkou migrační vlnu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Související články

Věda a etika

21.7. 2016 / Miroslav Žáček

Globální oteplování. Téma propírané v posledních cca 25 letech všemi médii, téma na které se napsalo určitě statisíce stránek. Někde se dočtete, že ledovce tají, jinde naopak že přibývají, že se hladina moře zvedá, jinde že osciluje kolem normální ho...

Obsah vydání | Středa 4.5. 2016