Ted Cruz zrušil svou kandidaturu na amerického prezidenta. Cesta k nominaci Donalda Trumpa je volná

4. 5. 2016

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Ted Cruz zrušil v úterý svou prezidentskou kampaň po drtivé porážce v primárkách ve státě Indiana. To znamená, že se nejpravděpodobněji stane prezidentským kandidátem Republikánů kontroverzní a nevypočitatelný miliardář Donald Trump.

Rozhlas BBC ve středu ráno sice připustil, že existuje malá možnost, že by nominační výbor Republikánské strany mohl ještě Trumpa nevybrat, pokud by na něho před nominací vyšlo najevo něco skutečně šokujícího. Komentátor deníku Wall Street Journal, interviewovaný rozhlasem BBC ve středu ráno, určil pravděpodobnost, že bude Trump zvolen americkým prezidentem, na 25 procent.

Osobní popularita Donalda Trumpa je v USA na absolutním minimu. 67 procent Američanů ho nesnáší. Trump je tak prezidentským kandidátem s nejmenší občanskou podporou nejméně od roku 1984 - a nepřátelství, které mu projevují šéfové Republikánské strany, je bezprecedentní.

Trump bagatelizoval skutečnost, že ho v Americe opravdu nenávidí voličky výrokem: "Ženy. U žen strašně rád vítězím." Stejně bagatelizoval skutečnost, že ho nebudou volit Hispánci ani Afroameričané.

Trump se nyní bude zaměřovat proti demokratické kandidátské Hillary Clintonové. Komentátoři poukazují na to, že Trump je naprosto nepředvídatelný a nevypočitatelný a nemá žádnou ideologii ani politickou strategii, lze tedy očekávat útoky na Clintonovou ze všech možných stran.

Trump už naznačil, že bude útočit na Clintonovou kvůli ztrátě amerických pracovních příležitostí a jejich úniku do jiných zemí.

Trump má nyní podporu 1047 z 1237 delegátů Republikánské strany, kteří budou volit kandidáta na prezidenta. Je nyní velmi pravděpodobné, že Trump bude kandidovat za stranu, v níž vyvolal obrovský rozkol v důsledku svých politických postojů, založených na pomlouvání jiných osob, na vyvolávání rasové nenávisti a na otevřené demagogii.

Nejnovějším příkladem jeho šokujícího chování byl jeho úterní telefonní rozhovor s Fox News, v němž Trump tvrdil, že otec Teda Cruze Rafael měl možná něco společného s vraždou Johna F. Kennedyho, protože se před atentátem setkal s Leem Harveym Oswaldem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Obsah vydání | Středa 4.5. 2016