V Británii zuří válka o to, zda budou vládnout mediální oligarchové anebo demokraticky zvolená vláda

1. 4. 2016


V Británii, respektive v Anglii (protože Skotsko to nepostihuje) zuří vážná politická krize. Jak na to poukazují mnozí, například Alistair Campbell, bývalý tiskový mluvčí labouristického premiéra Tonyho Blaira, a nyní i komentátorka deníku Guardian Poly Toynbee, nezvládnutelný bulvární tisk, řízený sobeckými oligarchy, se pokouší o ústavní puč. Je to velmi podobné mocenskému boji, který v ČR vedou proti rozumnějším politkům zločinné servery jako Parlamentní listy záměrným šířením iracionálních poplašných zpráv a vyvoláváním nesmyslného strachu v populaci.

("§ 357 Šíření poplašné zprávy:  (1) Kdo úmyslně způsobí nebezpečí vážného znepokojení alespoň části obyvatelstva nějakého místa tím, že rozšiřuje poplašnou zprávu, která je nepravdivá, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti.  (...) (3) Odnětím svobody na jeden rok až pět let bude pachatel potrestán, a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 opětovně, b) spáchá-li takový čin jako člen organizované skupiny, c) způsobí-li takovým činem značnou škodu.") - Proč orgány v trestním řízení nezasahují proti Parlamentním listům?

Poly Toynbee napsala včera v deníku Guardian:

Ve věci členství Británie v EU, v čemž visí osud Británie nyní na vlásku, se zřejmě ukáže, že role britských médií bude klíčová. Největší vliv má [hrubě manipulativní deník] Daily Mail a Murdochův tisk. Stejně jako Daily Telegraph a Express všechny tyto bulvární listy šíří iracionální strach z imigrantů a publikují giganticky zkreslené lži o Evropské unii. Pohled na to, jaké nesmysly šíří 90 procent tisku je děsivým varováním, jak vážná je nyní situace.

Už se to proměňuje ve válku o moc, ve válku na život a na smrt. Je to válka o tom, kdo v Británii vládne - jsou to oligarchové Dacre, vlastnící Daily Mail, a Murdoch, anebo zvolená vláda? To, aby Dacre a Murdoch zvítězili, je pro ně nyní daleko důležitější, než zda Británie zůstane v EU nebo zda odejde. Vznikla vážná britská kulturní válka ohledně toho, kým jsme a kdo bude v zemi vládnout po referendu o odchodu z EU. Pokud den po referendu, 24. června 2016, se budou moci Dacre a Murdoch radovat, že oni způsobili odchod Británie z EU, že oni budou rozhodovat o tom, kdo bude v Británii vládnout, Bůh nám všem pomoz!"

Vytisknout

Související články

Jak česká média stvořila Parlamentní listy

7.4. 2016 / Bohumil Kartous

Parlamentní listy jsou naprosto ostudný výsledek postupné debilizace českého mediálního prostoru. Je to fenomén, který vyrostl z nedůvěry v tradiční média a ze společenské deziluze, o kterou se česká média svým významným dílem přičinila. Dnes už to p...

Obsah vydání | Pátek 1.4. 2016