Mladý kurdský uprchlík, který měl právo vstoupit do Británie, zahynul při autonehodě

2. 4. 2016




Osmnáctiletý Mohammed Husajn, kurdský teenager, který měl podle zákona právo na vstup do Británie, zemřel pod nákladním automobilem v Oxfordshiru. Byl to první uprchlík, který byl letos usmrcen na britském území. Vyvolalo to nově ostrou kritiku britské azylové politiky.

Mohammed se skrýval v šasi vozidla, když nákladní automobil v pátek v 18 hodin havaroval.

Husajnovi přátelé, kteří jsou v uprchlickém táboře v Dunkirku, kde tento teenager strávil celého půl roku, informovali, že Husajn měl rodinné příslušníky v anglickém Manchesteru, s nimiž se snažil sejít. Podle Dublinského předpisu EU, který dovoluje sjednocování rodin, měl tedy legální právo na vstup do Británie.

Husajnovi přátelé obvinili britské ministerstvo vnitra z přímé odpovědnosti za Husajnovu smrt. Informovali, že podle svědectví charitativních organizací žádní britští vládní úředníci nenavštívili uprchlické tábory v Dunkirku ani v Calais, aby zjistili, kolik uprchlíků má právo na vstup do Británie.

Maddie Harries z charitativní organizace Help Refugees konstatovala: "Husajn se snažil získat lepší život a při tom zemřel. Naše vláda za jeho smrt nese odpovědnost."

Od středy se pohřešuje jedenáctiletý chlapec z Afghánistánu poté, co byl viděn, jak se dostal na loď plovoucí z Calais do Británie. Charitativní organizace v Calais žádaly policii v anglickém hrabství Kentu, aby po něm vyhlásila pátrání, protože je mu jedenáct a nemluví anglicky, avšak ta to odmítla.

Je obtížné určit, kolik lidí umírá při pokusech dostat se do Británie, avšak deník Guardian zjistil, že v roce 2014 jich při tom zemřelo nejméně 15.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 1.4. 2016