Pokud se kapitalismus nezmění, vyhubí lidstvo do roku 2050

1. 4. 2016


Kapitalismus některým přinesl obrovské bohatství, ale zničil planetu a nedokázal zlepšit lidský život ve větším měřítku, napsal v magazínu Forbes Drew Hansen.


Druhy vymírají tisíckrát rychleji, než bylo přirozené v předchodzích 65 milionech let. Od roku 2000 je každý rok ztraceno šest milionů hektarů primárních lesů. To znamená 14 826 322 akrů, o něco méně, než kolik měří celý stát Virginia.

I v USA žije 15 % obyvatelstva pod úrovní chudoby. Dětí mladších osmnácti let takto žije 20 %.

Očekává se, že v roce 2050 lidská populace dosáhne hranice 10 miliard.

Jak chceme tyto lidi uživit, když vyčerpáváme zbývající zdroje?

Lidské aktivity stojí za krizí s vymíráním druhů. Komerční zemědělství, těžba dřeva a rozvoj infrastruktury způsobují ztrátu habitu a naše závislost na fosilních palivech je výrazným faktorem při změně klimatu.

Profesoři Christopher Wright a Daniel Nyberg na podzim zveřejnili knihu Climate Change, Capitalism and Corporations (Změna klimatu, kapitalismus a korporace), která tvrdí, že firmy jsou uvězněny v cyklu vykořisťování světových zdrojů stále kreativnějším způsobem.

"Naše kniha ukazuje, jak velké korporace dokážou pokračovat ve stále environmentálně vykořisťujícím chování, když zamlžují spojení mezi nekonečným ekonomickým růstem a zhoršováním environmentální destrukce," napsali autoři.

Sociolog z Yale Justin Farrell dvacet let studoval korporátní financování a zjistil, že "korporace používaly své bohatství k posilování popíračů změn klimatu a vytváření dojmu o větší vědecké nejistotě, něž jaká skutečně existuje."

Korporátní kapitalismus je oddán neomezené honbě za růstem, i když ničí planetu a ohrožuje lidské zdraví.

Myslím, že úspěšnější společnosti ve vznikající formě kapitalismu se zaměstnaneckým vlastnictvím budou mít méně koncentrovanou, rovnostářštější vlastnickou strukturu. Budou prospívat nejen finančně, ale také na komunální úrovni.

Hierarchická orgnizace moderních korporací ustoupí sítím nebo komunitám, které posilují spolupráci. Ujme se mnoho možností fluidnějšího, agilního managementu.

Nové společnosti například experimentují s modely alternativního managementu, které se snaží posílit zaměstnance.

Holakracie je nový způsob vedení organizace, který bere moc hierachii managementu a rozděluje ji mezi jasné role, které lze vykonávat autonomně, bez mikromanažujícího bosse.

Firmy jako Zappos a Medium se nacházejí v různých stádiích zavádění nových systémů managementu.

Valve Software v Seattlu jde ještě dále, když dovolí zaměstnancům vybrat si, na kterých projektech chtějí pracovat. Zaměstnanci si pak přestěhují stoly do té části kanceláře, která je nejvýhodnější pro spolupráci s projektovým týmem.

To jsou malé kroky směrem k systému, který oceňuje hodnoty zaměstnance více, než to co může zaměstnanec vyprodukovat. Poskytnutím většího vlivu na rozhodování korporace zajišťují přijímání rozhodnutí příznivější pro budoucnost planety a jejích obyvatel.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Související články

Evoluční bumerang

26.5. 2016 / Ivo Barteček

Fanklub Gutenbergova knihtisku se nechal slyšet - zrušte tiskárny, obzvláště ty domácí - a bude to mít nedozírné a hlavně pozitivní důsledky pro ekonomiku i pro politiku. Jeden knihtisk bude obsluhovat minimálně šest lidí. To znamená, že šest lidí zí...

Dvě strany nezhodnocené mince "sharing economy"

26.5. 2016 / Bohumil Kartous

Novodobý luddismus v podobě snahy zakazovat průnik moderních technologií do ekonomie v podobě sdílení statků je o to vtipnější, že má svůj předobraz  v nedávné historii. Předobraz, kterému se dokážeme dosyta vynasmát, abychom pak přihlíželi tomu...

Jednejme teď, nečekejme na další krizi

11.4. 2016

Otázka daňových rájů a finanční neprůhlednosti je předmětem novinových titulků po celé roky. Naneštěstí je zde velký rozdíl mezi triumfálními deklaracemi vlád a realitou jejich skutečného jednání. V roce 2014 odhalila kauza LuxLeaks, že nadnárodní ko...

Kapitalismus se skutečně zvrhl v něco, co nechceme

7.4. 2016 / Bohumil Kartous

Pozoruhodné. Panama Papers vyvolaly skandál. Tak politici si ukládají peníze na offshorové účty, aby se vyhnuli zdanění. Jak nečekané. Kdo by to byl řekl, že se něco takového stane. Až doteď jsme žili v úžasném světě, v němž správa věcí veřejných lež...

Obsah vydání | Pátek 1.4. 2016